Rekordévet zárt a Ganz 2023-ban

Több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra nőtt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. árbevétele 2023-ban. A 2020-ban történő reorganizációt követően a magyar nehézgépgyártó vállalat egy sor energiahatékonysági és gyártástechnológiai fejlesztést indított el, amelynek köszönhetően a társaság új fejlődési pályára állt. A vállalat nemcsak hazai terepen teljesített jól, árbevételének fele az európai piacról származott 2023-ban.

Rekordévet zárt a Ganz 2023-ban

Újabb sikeres üzlet évet zárt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A vállalat nettó árbevétele a 2022-es 43,89 millió euróról tavaly több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra (mintegy 28,27 milliárd forintra) nőtt, ezzel egyidejűleg az adózott eredménye 2,29 millió euróról 4,45 millió euróra emelkedett.

A 2020-ban végrehajtott vállalati reorganizációt követően a Ganz teljes megújuláson ment keresztül az elmúlt években, és mind a négy üzletágában – transzformátor, forgógép, Intelligent Solutions és szerviz – jelentősen növelni tudta forgalmát a hazai és nemzetközi piacokon egyaránt. Tavaly a belföldi értékesítés 22,14 millió euróról 37,88 millió euróra, míg az export-árbevétel 21,75 millió euróról 33,61 millió euróra nőtt. A sikeres exportmegrendeléseknek köszönhetően a nehézgépgyártó vállalat termékeit, a transzformátorokat, motorokat és generátorokat ma már Írországtól Romániáig, Európa legtöbb országában, illetve a közel-keleti országokban is széles körben használják az energetikai szektorban és környezetvédelmi iparban.

A Ganz egyik legfontosabb technológiai innovációja az Intelligent Solutions digitális monitoring rendszer 2022-es bemutatása volt, amely a transzformátorok mellett ma már forgógépekre is integrálható a piacon egyedülálló módon. A Ganz Forgógép üzletága 2023 végén egyetlen hónap leforgása alatt hat új nemzetközi megrendelésről írt alá megállapodást, együttesen 4,3 millió euró értékben. Ennek révén a nagy múltú magyar gyártócég nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi zöldenergia-fordulat megvalósításához is tevőleg képes hozzájárulni termékeivel és innovatív megoldásaival.

A vállalat nemcsak termékportfolióját, hanem gyártóüzemeit is folyamatosan fejleszti és optimalizálja. Tavaly júniusban a Ganz elindította átfogó energiafelhasználásoptimalizálási programját, amelynek keretében 2 MW kapacitású naperőmű építését kezdte el a tápiószelei gyártóüzem mellett, a gyár gázfelhasználását pedig új, korszerű gépészeti megoldásokkal és hőszigeteléssel kívánja tovább csökkenteni. A program részeként a vállalat javítani kívánja a termelési folyamatainak energiahatékonyságát, valamint növelni a megújuló energiaforrások hasznosításának mértékét, illetve a transzformátor- és a forgógépgyár épületeinek energiahatékonyságát is.

Fontos mérföldkő volt a társaság életében, hogy 2023-ban újraindította a gyártási tevékenységet a Szolnok déli ipari övezetében visszavásárolt egykori Ganz-telepen, ahol azóta a transzformátorok külső acélszerkezeteit gyártja. A termelés elindításához a vállalat 3,8 millió euró értékű fejlesztési tervet hagyott jóvá, amely összeg nagy részét a gyártástechnológia fejlesztésére és a telephely energiahatékonyságának növelésére fordította. Emellett 50 új munkahelyet hozott létre, ezzel hozzájárulva a régió foglalkoztatási helyzetének javításához is.

„Olyan vállalatot kívánunk felépíteni, amely a Ganz márkanév tradicionális piaci beágyazottságára és a folyamatos innovációra támaszkodva mind idehaza, mind a nemzetközi színtéren képes a legmagasabban jegyzett transzformátor- és forgógépgyártók közé lépni. Tevékenységével pedig világszerte az energetikai- és az iparvállalatok energiahatékonyságának javításához, valamint a fenntarthatósági célkitűzések teljesítéséhez tud hozzájárulni” - emelte ki Jan Prins, a Ganz ügyvezető igazgatója.

A Ganz idén folytatja a korábban megkezdett beruházási programját: 2024 elején 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógépgyárában új eszközök beszerzésére és a jelenlegi berendezések korszerűsítésére, ami a gyártási folyamatok hatékonyabbá tételét célozza a folyamatosan növekvő magyarországi és nemzetközi megrendelésállomány kielégítése érdekében.

Ha 1994-2006 közötti években születtél, kaphatsz 11 millió Ft-ot

Az államilag támogatott konstrukció maximális összege 2024-től egy millióval, 10 millióról 11 millió forintra változik, futamideje a továbbiakban is legfeljebb 20 év lehet. Házasok igényelhetik, akik mindketten elmúltak 18 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. Nézzük a részleteket!
2024. 07. 13. 02:00
Megosztás:

Írja fel most! Változik az áram- és gázszolgáltatás ügyfélszolgálati elérhetőségei!

Az E.ON Hungária Csoport még 2022 áprilisában értékesítette egyetemes energiaszolgáltatást nyújtó leányvállalatát, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t az MVM Csoport részére, a cég 2024. június 30-án jogilag is beolvadt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.
2024. 07. 13. 01:00
Megosztás:

Szakad a Bitcoin? Ezt a 3 kriptót nem érdekli

Az utóbbi időben nem nagyon lehet dicsekedni a BTC teljesítményével. A legnagyobb piaci kapitalizációjú érmére több frontról is rájár a rúd: az ETF-ekből folyamatos a kiáramlás, a dollár is viszonylag erős és a német kormány a hétvégén több mint 900 millió dollár értékben szabadult meg BTC-től. Ezek mind lefelé nyomják az árat, a digitális arany így a héten egy kis időre még az 55 000 dolláros szint alá is benézett.
2024. 07. 13. 00:01
Megosztás:

Védekezz természetes hatóanyagokkal a szúnyogok és a kullancsok ellen!

Szeretjük a nyarat, mert kellemes a hőmérséklet, így sokat tartózkodhatunk a szabadban, kitárhatjuk az ajtókat, ablakokat, azonban ezzel együtt a zavaró rovarok is megjelennek az otthonainkban, így a távoltartásukra is megoldást kell találni. 
2024. 07. 12. 23:30
Megosztás:

Csökkent májusban a hazai ipari termelés

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 12. 23:00
Megosztás:

Tizenhat civil szervezet részesül állami támogatásban

Tizenhat civil szervezet részesül támogatásban a százhatvanmillió forint keretösszegű, egészségügyi témájú pályázatból - közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 22:00
Megosztás:

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 07. 12. 20:00
Megosztás:

Az újszülöttkori oxigénhiány

Ez az állapot nemcsak a születés után következhet be, hanem már a harmadik trimesztertől, tehát a várandósság harmadik harmadától kezdve érintheti a magzatot, egészen a születés utáni 28. napig, tehát az újszülöttkor végéig.
2024. 07. 12. 19:45
Megosztás:

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 12. 19:00
Megosztás:

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás: