Roszatom - a Paks II. Atomerőmű reaktortartály gyártásának kezdete

A Roszatom gépgyártó részlege, az Atomenergomas szentpétervári üzemében megkezdődött azoknak az öntvényeknek a kovácsolása, amelyekből a Paks II. Atomerőmű 5. blokk reaktortartályát fogják elkészíteni.

Roszatom - a Paks II. Atomerőmű reaktortartály gyártásának kezdete

Gombnyomásra kezdődött meg a Paks II. Atomerőmű 5. blokk reaktortartály felső csonkgyűrűjének gyártása 

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg az alkatrészek gyártása. A rendezvényen magyar részről Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szabó Péter, Paks polgármestere, orosz oldalról Vitalij Poljanyin, a Paks II. Atomerőművet fővállalkozóként kivitelező Atomsztrojexport vállalat alelnöke, projektigazgató, illetve a reaktortartályt gyártó Atomenergomas részéről Andrej Szinyakov, a vezérigazgató első helyettese vett részt.  

A jövőben ezekből az öntvényekből készülnek el a VVER-1200 reaktortartályt alkotó hengeres részegységek, köztük az alsó és felső csonkgyűrű, amelyeknek megmunkálása után, azokat összehegesztve jön létre a reaktortartály. A kovácsolt részegységeket a szentpétervári gyárban készítik el, amely Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsoló üzeme. A részegységeket ezután speciális, nagy méretű alkatrészek gyártására alkalmas karusszel esztergagépeken munkálják meg. 

„Azon dolgozunk, hogy a 2030-as évek elejére hálózatra kapcsolhassuk az új blokkokat. Ennek érdekében párhuzamosan zajlik a munka a paksi telephelyen és onnan több ezer kilométerre, Szentpéterváron is. Fontos számunkra, hogy az öntési folyamat után testközelből láthatjuk a reaktortartály csonkgyűrűk gyártásának első szakaszát” – hangsúlyozta Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Jelenleg a VVER-1200-as blokkokkal megvalósuló Paks II. Atomerőmű építési területén befejeződött a résfal építése, folyamatban vannak a talajerősítési munkálatok a majdani 5. blokk területén, 2024 végére tervezzük az első adag beton beöntését az alaptestbe, ami az atomerőmű építésének kulcsfontosságú eseménye. Ezzel párhuzamosan a leendő atomerőmű fő berendezéseinek gyártási munkálatai folynak. A zónaolvadék-csapda már készen van, most pedig az 5-ös számú blokk reaktortartályának nyersdarabjait gyártjuk. Ezután következik a gőzfejlesztők, a térfogatkompenzátorok, a biztonsági rendszerek tartályai és a primer kör egyéb berendezéseinek gyártása”. A reaktorsziget primerköri berendezéseinek gyártását 2028-2029-re tervezzük, ekkora már befejeződnek a fő építési munkálatok – mondta Vitalij Poljanyin, a paksi fővállalkozó Atomsztrojexport vállalat alelnöke, paksi projektigazgató.

A Paks II. Atomerőmű reaktortartályának gyártása is jelzi a nukleáris iparban a korszerű technológiák alkalmazásával megvalósuló, nemzetközileg is piacképes fejlesztéseket. 

„Az orosz gépgyártó ágazat ütemesen dolgozik a Roszatom állami vállalat megrendeléseinek teljesítésén. Jelenleg Szentpéterváron 9 VVER típusú nyomott vizes blokkok számára készülnek részegységek, illetve 5 RITM-200-as reaktorhoz is gyártanak alkatrészeket, amelyek a távol-keleti Bajmszkoje érclelőhelyet elektromos energiával ellátó újabb úszó atomerőművek „szívét” képezik majd. Ugyancsak készülnek a legújabb, jakutföldi szárazföldi kis moduláris atomerőmű számára reaktor részegységek   – hangsúlyozta Igor Kotov, az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó részlegének vezérigazgatója.

Az Atomenergomas szentpétervári üzemében 2024 és 2026 között reaktorok, gőzfejlesztők, térfogatkompenzátorok, biztonsági rendszerekhez tartozó tartályok és más primer köri berendezések részegységei készülnek. A mai nap folyamán még egy nagy projekt, a Paks II. Atomerőmű számára kezdődött meg az atomreaktor gyártása. Az üzemeink áttörést jelentő technológiai megoldásai lehetővé teszik, hogy határidőre elkészüljenek a legmagasabb biztonsági és minőségi követelményeknek megfelelő termékek – tette hozzá a Roszatom gépgyártó részlege, az Atomenergomas vezetője. 

Pénzhoroszkóp és szerencse kilátások a hétre - A KOS lottón nyerhet, de a többiekre mi vár?

Ahogy a csillagok állása változik, úgy hoznak új lehetőségeket és szerencsés pillanatokat az életünk különböző területein. Ez a hét különleges pénzügyi és szerencsejóslatainkkal készülünk! Fedezd fel, hogy mely napokon lesz érdemes lottózni, melyik szerencseállat jelentheti a változást, és milyen izgalmas pénzügyi lehetőségek várnak rád!
2024. 05. 21. 02:00
Megosztás:

Semmi nem ment meg minket: egyre több pénzzel tartozunk majd a bankoknak

Újabb csúcsra jutott a lakosság fennálló lakáshitel-állománya és az állomány bővülése is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban az alacsony kamatozás mellett elérhető akár 50 millió forintos CSOK Plusz által hajtott hitelkereslet-bővülés, valamint az ingatlanárakban prognosztizálható emelkedés felgyorsíthatja a hitelállomány bővülését.
2024. 05. 21. 01:00
Megosztás:

A 99Bitcoins lehet az év egyik legjobb befektetése?

A 99Bitcoins úton van afelé, hogy a történelem egyik legnagyobb kriptovalutája legyen, mivel egy új és egyedülálló irányzatot indít el, amelyet Learn-To-Earn (vagyis tanulj-és-keress) néven ismerünk.
2024. 05. 21. 00:01
Megosztás:

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly, az eSZJA portálra belépők száma pedig meghaladta a 4 milliót - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 23:00
Megosztás:

Javított előrejelzésén az ENSZ

Javultak a globális gazdasági kilátások az Egyesült Államok és a nagy feltörekvő gazdaságok erős teljesítményének köszönhetően, bár a sebezhetőség továbbra is fennáll az ENSZ január közepén kiadott jelentésének évközi frissítése szerint.
2024. 05. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 05. 20. 21:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 20. 19:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a munkaerőpiacról közöl adatokat.
2024. 05. 20. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás: