Segítő kódok: profi programozók önkéntes munkája könnyítheti meg a fogyatékkal élő emberek munkához jutását

A digitalizáció nem csak a pénzügyi világot alakította és alakítja át, de többek között a karitatív szervezetek munkáját is hatékonyabbá teheti.

Segítő kódok: profi programozók önkéntes munkája könnyítheti meg a fogyatékkal élő emberek munkához jutását

A Morgan Stanley budapesti munkatársai immár hatodik éve segítenek önkéntes szervezeteknek továbblépni a digitális evolúciójukban. Az elmúlt bő fél évben nemcsak a Mellrákinfo Egyesület honlapját újították meg, hanem a Salva Vita Alapítványnak is kifejlesztettek egy új online platformot, ami megkönnyíti a megváltozott munkaképességű álláskeresők képességeinek felmérését.

A Morgan Stanley budapesti irodája – amely közel 2800 alkalmazottal mára a globális bank egyik legnagyobb informatikai és elemző központjává vált – 2018-ben indított programot, amelynek célja, hogy a cég munkatársai nonprofit szervezetek digitalizációját mozdítják elő. A „Tech Change Makers” program keretében az elmúlt fél év folyamán két, egyenként 5, illetve 6 fős profi informatikuscsapat dolgozott önkéntesen, segítve két partnerszervezetet, hogy sikeresebben tudjanak megfelelni a 21. század kihívásainak.

Honlapfejlesztés és digitális képességfelmérési platform

A vállalat egyik csapata a Mellrákinfo Egyesület jó pár éves honlapját cserélte le egy tetszetős, gyors és reszponzív weboldalra, ahol azérintettek, családtagjaik és az érdeklődők könnyen, áttekinthető módon juthatnak információkhoz a betegségről. A szervezetet 2015-ben a mellrákot túlélő Halom Bori alapította azért, hogy megbízható, ellenőrzött információkkal és egy támogatói érintett közösséggel segítse sorstársait a gyógyulás felé vezető úton.

A másik csapat a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő Salva Vita Alapítvány számára fejlesztett egy olyan platformot, amelynek segítségével a korábban papíralapú képességfelmérési folyamatot immár kényelmesebben, otthonról, az interneten keresztül végezhetik el a fogyatékkal élő álláskeresők. Az új megoldás nem csak esztétikailag, de funkcionálisan is kedvezőbb, a feldolgozást is jelentősen gyorsította. A projekt a folytatása volt a 2022-es Code to Give hackathonnak, amelynek során a Morgan Stanley kollégái diákokkal és pályakezdő szakemberekkel dolgoztak egy egyhetes virtuális hackathon során digitális megoldásokon nonprofit szervezetek problémáira.

Szakértelemmel visszaadni a közösségnek

„A Morgan Stanley öt alapértéke közül az egyik a „giving back” filozófia, melynek lényege, hogy igyekszünk a tőlünk telhető legtöbbet visszaadni annak a közegnek, ahol dolgozunk. Vállalatunk számos szervezetet támogat globálisan és Magyarországon. Kollégáink technológiai tudására építve szakértelmünkkel, önkéntes munkával is igyekszünk segíteni. Mivel a budapesti központban dolgozó szakemberek közel fele informatikával – IT infrastruktúra- és alkalmazásfejlesztéssel – foglalkozik, örömmel adjuk át a technológia területén szerzett tudásunkat” – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

A pénzintézet választása nem véletlenszerűen esett a Salva Vita Alapítványra: a Morgan Stanley 2013. óta működik együtt a szervezettel megváltozott munkaképességű kollégák felvétele és munkába állása során. A tavaly 30 éves Salva Vita az egyik legrégebb óta működő szervezet, amely Magyarországon azért dolgozik, hogy a fogyatékkal élő emberek produktív és megbecsült tagjai legyenek a társadalomnak. Foglalkoztatásuk első lépése egy képességfelmérés, amelynek része egy angol nyelvi, egy vizuális észlelési és egy szociális kompetenciákat felmérő teszt, valamint egy munkamotivációs felmérés is.

Kisebb vizsgadrukk, csökkenő hátrány a munkaerőpiacon

Azzal, hogy a képességfelmérési folyamat papírról egy akadálymentes online felületre költözik, komoly segítséget kaptak a programban részvevők, miközben az alapítvány munkatársai is értékes munkaórákat takarítanak meg. A folyamat gyorsabb, kényelmesebb, rugalmasabb és jobban nyomon követhető lett.  A munkakeresőknek pedig nem csak nem kell elutazniuk az irodába, de saját otthonukban a vizsgadrukk is kisebb, és már arról is információt ad az Alapítványnak, hogy a jelöltnek mennyire megy könnyen a számítógép használata, illetve a feladatok önálló megoldása.

„A munkaerőpiac változásával, többek között a digitalizációval nekünk is lépést kell tartanunk – mondta el Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője. – Ha egy ügyfelünk le van maradva a digitális eszközök használatában, az jelentős hátrány lehet a munkaerőpiacon. Ha sikeresen szeretnénk támogatni az integrációjukat, fontos, hogy mi magunk is fejlődjünk, és őket is felkészítsük a piac kihívásaira. Ebben volt segítségünkre a Morgan Stanley Code to Give hackhatonja, majd pedig a Tech Changemakers program. Nagyszerű élmény volt együttműködni a diákokkal és a vállalat munkatársaival, szeretnénk ezúton is mindannyiuknak megköszönni a segítséget.”

Programozó szakkör lányoknak, pénzügyi ismeretek roma gyerekeknek

A pro bono informatikai program szervesen illeszkedik a Morgan Stanley kultúrájába. A „giving back” filozófia jegyében az elmúlt években a vállalat többek között matematikai és programozó orientációs programot indított középiskolás lányoknak Smartiz néven a Nők a Tudományban Egyesülettel, támogatta a Heim Pál Gyermekkórházat, kollégái részt vettek jótékonysági evezős versenyeken a Bátor Tábor javára, vagy éppen pénzügyi ismereteket oktattak hátrányos helyzetű roma gyerekeknek a BAGázs Egyesülettel partnerségben.

Folytatódik a Zalaegerszeg melletti ipari park kialakítása

Mintegy 300 millió forintból folytatódik Zalaegerszegen a német Metrans leendő logisztikai központja mellett kialakítandó ipari park kiépítésének második üteme - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 04. 19. 15:00
Megosztás:

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás:

Szombaton forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
2024. 04. 19. 14:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb volt Japánban az infláció

A távol-keleti szigetországban a várt 2,8 százalékkal szemben 2,7 százalékra csökkent márciusban az infláció, míg a februári adat is 2,8% volt.
2024. 04. 19. 13:30
Megosztás:

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.
2024. 04. 19. 13:00
Megosztás:

A külföldi piacszerzésben kapnak segítséget a magyar vállalkozások

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat - közölte az NIÜ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:30
Megosztás:

Az év végig kétszeresére emeli napelemei számát a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:00
Megosztás:

Az illetékmentesség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.
2024. 04. 19. 11:30
Megosztás:

Az S&P rontotta Izrael hitelminősítését

A Standard & Poor (S&P) nemzetközi hitelminősítő AA mínuszról A pluszra rontotta Izrael hosszú távú adósbesorolását
2024. 04. 19. 11:20
Megosztás:

Az új kriptovaluta, melynek ára 0,02 dollár, a Solana és a Cardano mellé került a 2024 áprilisi kiemelt ajánlásokba

A kriptovaluta piac továbbra is vad száguldását folytatja 2024 áprilisában, ahol az olyan ismert szereplők, mint a Solana (SOL) és a Cardano (ADA) erős pozíciókat töltenek be. Azonban egy új versenyző is megjelent a színen, amely az alkalmi vásárlók figyelmét is magára vonja: a DTX.
2024. 04. 19. 10:45
Megosztás:

Mínuszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 19. 10:30
Megosztás:

Eséssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Az európai és az amerikai határidős indexek a közel-keleti helyzet hatására negatív értéket mutatnak, így eséssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is pénteken az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. A BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 19. 10:00
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai indexek

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,53 százalékos csökkenéssel, 37 090 ponton zárt.
2024. 04. 19. 09:30
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 19. 08:30
Megosztás:

Csökkent a Danone negyedéves bevétele

A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben - áll a cég honlapján.
2024. 04. 19. 08:00
Megosztás:

Az OECD-ben stagnált az infláció februárban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedése ugyanúgy, mint januárban.
2024. 04. 19. 07:30
Megosztás:

Tovább erősítette nemzetközi pozícióját és milliárdos beruházásokkal zárta a 2023-as évet a BioTechUSA-cégcsoport

Emelkedő pályán maradt a nehéz gazdasági környezetben is a BioTechUSA-cégcsoport, amely tavaly az egy évvel korábbi rekordév magas bázisához képest is csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte az árbevételét. Közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra, amelyből többek között több mint 1000 négyzetméter hasznos összterületű, négyszintes, modernebb és kényelmesebb szociális blokk épült Szadán, közel egymilliárd forint értékben üzembe helyezte automata raktárát, 45 új üzletet nyitott Európa-szerte és megvalósult óbudai régi irodaháza teljes felújítása is. A turbulens környezet ellenére a társaság pénzügyi helyzete tovább javult 2023-ban, miután az EBITDA-mutatója több mint 3,5 százalékkal 10,47 milliárd forintra nőtt.
2024. 04. 19. 06:30
Megosztás:

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Az otthonról dolgozó munkavállalók harmada teljesen a lakóhelyéről látja el feladatait, míg a második leggyakoribb opció a heti három nap home office – derült ki az Erste felméréséből. A koronavírus-járvány alatt még kötelező rossznak tekintett otthoni munkavégzés lehetősége ma már a bank kérdőívét kitöltők 93 százaléka szerint alapvető vagy nagyon fontos. A legtöbben azért szeretik a home office-t, mert rugalmas, valamint időt és pénzt is megspórolnak azzal, hogy otthonról dolgoznak.
2024. 04. 19. 06:00
Megosztás:

Hiába javult sokat a magyar termékenységi ráta, ez is kevés lehet

Habár európai összevetésben a magyar születési ráta különösen 2011-től 2022-ig felettébb kedvezően alakult, mégis fenyeget a társadalom elöregedésének veszélye. Ennek egyik oka a Bankmonitor szakértői szerint az, hogy a szülőképes korú nők száma (a Ratkó-unokák kiöregedésével) mostanra jelentősen csökkent. Ha pedig eleve kevés nő tud szülni, akkor a magas születési ráta is alacsony születésszámokhoz vezethet.
2024. 04. 19. 05:30
Megosztás:

Benzines és dízelautóra telik a magyaroknak, elektromosra nem

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint továbbra is a belső égésű motorok viszik a prímet, amely elsődleges oka a kedvezőbb árak terén keresendő. Az elmúlt 1 évben viszont az elektromos autók népszerűsége növekedett, és időközben mind hirdetésszám, mind telefonos érdeklődések tekintetében maguk mögött hagyták a hibrideket.
2024. 04. 19. 05:00
Megosztás: