Sokan választják a kedvezményes lakáshiteleket

A lakáshitelek iránti kereslet visszafogottnak mondható, ám a kedvezményes kamattal elérhető energiatakarékos ingatlanokhoz igényelhető piaci K&H zöld lakáshitel – amely megfelel a magyar jegybank zöld elvárásainak – kivétel ez alól - közölte a K&H. A konstrukció 58 százalékát építkezésre, 38 százalékát új lakás vásárlásra, 4 százalékát korszerűsítésre igényelték az érintettek. A K&H zöld lakáshitelek átlagosan igényelt összege 24 millió forint, ami 37 százalékkal haladja meg a jelzáloghitelekre vonatkozó 17,5 milliós összeget.

Sokan választják a kedvezményes lakáshiteleket

Bár az inflációs nyomás miatt magas kamatkörnyezet visszafogta a lakáshitelek iránti keresletet, a K&H energiatakarékos ingatlanok vásárlására, vagy a használt lakások energiafogyasztásának csökkentését célzó korszerűsítésére felvehető – 2023. április elejétől extra kedvezményes kamattal elérhető – K&H zöld lakáshitele gyorsan népszerűvé vált - közölte a pénzintézet.

“A piacon elsőként tavaly augusztusban jelentünk meg a K&H zöld lakáshitellel, mely elsőbbség azt jelentette, hogy nemcsak az új, hanem a használt lakásokra is felvehető a hitel. Ez egyrészt azért fontos, mert a K&H kiemelten kezeli a fenntarthatósági célokat, az energiatakarékos lakások vásárlása, építése, korszerűsítése pedig összhangban van ezzel a törekvéssel. Másrészt a K&H zöld lakáshitellel a piacinál alacsonyabb kamatozással kaphatnak lakáshitelt azok, akik takarékos ingatlant szeretnének.” - mondta Molnár Gergő, a K&H lakossági marketing vezetője. Hozzátette: „A K&H zöld lakáshitel minden paraméterében megfelel a Magyar Nemzeti Bank által megfogalmazott zöld elvárásoknak. Ez a konstrukció a többi jelzáloghitellel, lakáshitellel összevetve azért kivételes, mert az energiatakarékossági szempontot figyelembe véve többféle lakóingatlan finanszírozására felhasználható: új lakás építésére és vásárlására is, ha az adott ingatlan energetikai besorolása BB vagy annál kedvezőbb kategóriába tartozik. Emellett a K&H zöld lakáshitele felhasználható használt lakóingatlan korszerűsítésére, ebben az esetben a felújítást követően a lakás energetikai osztályzatának szintén el kell érnie legalább a BB-s szintet vagy az úgynevezett primer energiafogyasztásnak minimum 30 százalékkal kell csökkennie a korszerűsítés eredményeként.”

A K&H szakembere szerint a zöld lakáshitel az energiatakarékos lakás építését vagy vásárlását tervezők mellett azoknak is alternatíva, akik használt lakást keresnek és már biztosak abban, hogy energetikai korszerűsítést hajtanak majd végre a megvásárolt lakásban. Ezzel a kombinált hitellel az ügyfél nemcsak hitelezési költséget tud megtakarítani, hanem már a vásárlási kérelem benyújtásával együttesen megbizonyosodhat arról, hogy mekkora összeget tud az ingatlan korszerűsítésére fordítani. Ez a piacon jelenleg is egy népszerű értékajánlat.

Molnár Gergő elmondta azt is, hogy a K&H zöld lakáshitel speciális célok megvalósítására is felhasználható, többek között energiatakarékos nyílásszárók cseréjére, fűtési- vagy hűtési rendszerek telepítésére, cseréjére vagy korszerűsítésére. „Ilyen esetben a korszerűsítési intézkedések végrehajtásához szükséges kiegészítő műszaki és egyéb berendezések, szolgáltatások beszerzése is finanszírozható zöld hitelből, amennyiben ezek összege nem haladja meg a hitel összegének 30 százalékát” – mondott példákat Molnár Gergő.

Népszerű a konstrukció

A K&H zöld lakáshitel az adatok alapján keresett konstrukciónak mondható, melynek igénylése nem függ össze szociális, családtámogatási elvárásokkal, így minden ügyfelünk számára elérhető. Bevezetés óta mintegy 150 igénylés érkezett, ezen belül 120 esetben már megszületett a hitelszerződés és egyes konstrukcióknál – az építkezés ütemével összhangban – már megkezdődtek a folyósítások is. A K&H zöld lakáshitelt átlagosan a több mint 50 millió forint értékű ingatlanra vették fel az érintettek, hitelösszegük pedig nagyságrendileg 24 millió forint értékű, ami jóval, 37 százalékkal meghaladja a jelzáloghitelek 17,5 millió forintos átlagát. A K&H zöld lakáshitelek 43 százalékát új lakás építésére, míg 38 százalékukat új lakás vásárlására igényelték, 5 százalékukat pedig korszerűsítésre.

Fontos tényező, hogy egy használt lakás felújítása a K&H zöld lakáshitellel megtérülő beruházás lehet. Egyfelől csökkennek a fenntartási költségek, másrészt hosszabb távon várhatóan a takarékosabb lakásokra lesz nagyobb kereslet az ingatlanpiacon, így könnyebben, jó eséllyel magasabb áron eladhatóak lesznek a korszerűtlen, nagy fogyasztású ingatlanokhoz képest.

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás:

Kezdetét vette a dohánykontroll

Elindult a dohánykontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett "törés", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására - közölte a NAV pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 13:30
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent az amerikai költségvetés hiánya júniusban éves szinten

Az amerikai költségvetés hiánya 65,9 milliárd dollár volt júniusban, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 227,7 milliárd dollártól - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 07. 12. 13:00
Megosztás:

nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most ajánlott felmérniük, hogy munkavállalóik mennyit használtak fel idei szabadságkeretükből és nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk - közölte a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 12:00
Megosztás:

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt vármegyére szombat éjfélig

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. tizenöt vármegyére szombat éjfélig: az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
2024. 07. 12. 11:30
Megosztás:

Megugrott a cseh állam bevétele az elektronikus útadóból

Mintegy 8,5 milliárd koronára (136 milliárd forint) emelkedett az idei első félévben a cseh állam bevétele a teherkocsikra kivetett elektronikus útadóból. Ez egymilliárddal több, mint tavaly az első hat hónapban - közölte az útvámrendszert üzemeltető CzechToll társaság csütörtökön közleményben.
2024. 07. 12. 11:00
Megosztás:

Budapesti albérletek és árak a 2024 őszi tanévkezdésre

Alig két hét múlva, július 24-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, s ezzel az egyetemvárosok bérleti piacain formálisan is indul a főszezon. Idén több mint 120 ezren várják a hírt, hogy megkezdhetik-e szeptemberben a felsőoktatási tanulmányaikat, ami sokuknak azt is jelenti, hogy addig szállást is kell találniuk a kiszemelt városban.
2024. 07. 12. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 10:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 09:30
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 12. 09:00
Megosztás:

Megerősítette együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Megújította csaknem 20 éve tartó szakmai együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 08:30
Megosztás: