Sokan választják a kedvezményes lakáshiteleket

A lakáshitelek iránti kereslet visszafogottnak mondható, ám a kedvezményes kamattal elérhető energiatakarékos ingatlanokhoz igényelhető piaci K&H zöld lakáshitel – amely megfelel a magyar jegybank zöld elvárásainak – kivétel ez alól - közölte a K&H. A konstrukció 58 százalékát építkezésre, 38 százalékát új lakás vásárlásra, 4 százalékát korszerűsítésre igényelték az érintettek. A K&H zöld lakáshitelek átlagosan igényelt összege 24 millió forint, ami 37 százalékkal haladja meg a jelzáloghitelekre vonatkozó 17,5 milliós összeget.

Sokan választják a kedvezményes lakáshiteleket

Bár az inflációs nyomás miatt magas kamatkörnyezet visszafogta a lakáshitelek iránti keresletet, a K&H energiatakarékos ingatlanok vásárlására, vagy a használt lakások energiafogyasztásának csökkentését célzó korszerűsítésére felvehető – 2023. április elejétől extra kedvezményes kamattal elérhető – K&H zöld lakáshitele gyorsan népszerűvé vált - közölte a pénzintézet.

“A piacon elsőként tavaly augusztusban jelentünk meg a K&H zöld lakáshitellel, mely elsőbbség azt jelentette, hogy nemcsak az új, hanem a használt lakásokra is felvehető a hitel. Ez egyrészt azért fontos, mert a K&H kiemelten kezeli a fenntarthatósági célokat, az energiatakarékos lakások vásárlása, építése, korszerűsítése pedig összhangban van ezzel a törekvéssel. Másrészt a K&H zöld lakáshitellel a piacinál alacsonyabb kamatozással kaphatnak lakáshitelt azok, akik takarékos ingatlant szeretnének.” - mondta Molnár Gergő, a K&H lakossági marketing vezetője. Hozzátette: „A K&H zöld lakáshitel minden paraméterében megfelel a Magyar Nemzeti Bank által megfogalmazott zöld elvárásoknak. Ez a konstrukció a többi jelzáloghitellel, lakáshitellel összevetve azért kivételes, mert az energiatakarékossági szempontot figyelembe véve többféle lakóingatlan finanszírozására felhasználható: új lakás építésére és vásárlására is, ha az adott ingatlan energetikai besorolása BB vagy annál kedvezőbb kategóriába tartozik. Emellett a K&H zöld lakáshitele felhasználható használt lakóingatlan korszerűsítésére, ebben az esetben a felújítást követően a lakás energetikai osztályzatának szintén el kell érnie legalább a BB-s szintet vagy az úgynevezett primer energiafogyasztásnak minimum 30 százalékkal kell csökkennie a korszerűsítés eredményeként.”

A K&H szakembere szerint a zöld lakáshitel az energiatakarékos lakás építését vagy vásárlását tervezők mellett azoknak is alternatíva, akik használt lakást keresnek és már biztosak abban, hogy energetikai korszerűsítést hajtanak majd végre a megvásárolt lakásban. Ezzel a kombinált hitellel az ügyfél nemcsak hitelezési költséget tud megtakarítani, hanem már a vásárlási kérelem benyújtásával együttesen megbizonyosodhat arról, hogy mekkora összeget tud az ingatlan korszerűsítésére fordítani. Ez a piacon jelenleg is egy népszerű értékajánlat.

Molnár Gergő elmondta azt is, hogy a K&H zöld lakáshitel speciális célok megvalósítására is felhasználható, többek között energiatakarékos nyílásszárók cseréjére, fűtési- vagy hűtési rendszerek telepítésére, cseréjére vagy korszerűsítésére. „Ilyen esetben a korszerűsítési intézkedések végrehajtásához szükséges kiegészítő műszaki és egyéb berendezések, szolgáltatások beszerzése is finanszírozható zöld hitelből, amennyiben ezek összege nem haladja meg a hitel összegének 30 százalékát” – mondott példákat Molnár Gergő.

Népszerű a konstrukció

A K&H zöld lakáshitel az adatok alapján keresett konstrukciónak mondható, melynek igénylése nem függ össze szociális, családtámogatási elvárásokkal, így minden ügyfelünk számára elérhető. Bevezetés óta mintegy 150 igénylés érkezett, ezen belül 120 esetben már megszületett a hitelszerződés és egyes konstrukcióknál – az építkezés ütemével összhangban – már megkezdődtek a folyósítások is. A K&H zöld lakáshitelt átlagosan a több mint 50 millió forint értékű ingatlanra vették fel az érintettek, hitelösszegük pedig nagyságrendileg 24 millió forint értékű, ami jóval, 37 százalékkal meghaladja a jelzáloghitelek 17,5 millió forintos átlagát. A K&H zöld lakáshitelek 43 százalékát új lakás építésére, míg 38 százalékukat új lakás vásárlására igényelték, 5 százalékukat pedig korszerűsítésre.

Fontos tényező, hogy egy használt lakás felújítása a K&H zöld lakáshitellel megtérülő beruházás lehet. Egyfelől csökkennek a fenntartási költségek, másrészt hosszabb távon várhatóan a takarékosabb lakásokra lesz nagyobb kereslet az ingatlanpiacon, így könnyebben, jó eséllyel magasabb áron eladhatóak lesznek a korszerűtlen, nagy fogyasztású ingatlanokhoz képest.

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás:

A kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szövetség elnökét.
2023. 09. 26. 11:00
Megosztás: