Sokkal olcsóbb lakásra elég csak a hitelesek pénze

A jegybank folyamatos kamatemelése nem csak a dráguló kamatok miatt fog fájni a lakásvásárlást hitelből tervezőknek, hanem amiatt is, hogy az átlagbérből sokkal kisebb értékű hitelt lehet finanszírozni – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. Ha az év végére a kedden kiszélesített kamatsáv felső szélére ér majd az irányadó kamat, és az idővel a banki hitelkamatokban is megjelenik, akkor az átlagkeresettel rendelkezők 20 százalékkal kisebb értékű lakásra tudnak majd csak alkudni. Ez az eladóknak is fájni fog.

Sokkal olcsóbb lakásra elég csak a hitelesek pénze

Nem csak a törlesztőrészlet fog fájni

Az elmúlt hetekben drasztikus gyorsasággal növekszik a jegybanki irányadó kamat mértéke. A kamatemelési ciklus indulása óta 0,6 százalékról 2,9 százalékra emelkedett a mutató. A money.huszakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a drágulás nem csak a hitelkamatok és a törlesztőrészletek emelkedése miatt érinti érzékenyen a lakáshitel felvevőket, hanem amiatt is, hogy jó eséllyel le kell mondaniuk álmaik lakásáról és sokkal kisebb összegben tudnak csak lakásra alkudni.

Szeptemberben egy átlagbért kereső lakásvásárló a 284 700 forintos nettó fizetéséből az adósságfék szabályok értelmében a keresetének 60 százalékát, 170 800 forintot fordíthatott törlesztőrészlet megfizetésére. Idén szeptemberben a jegybank tájékoztatása szerint a 10 évre fixált hitelek átlagkamata 4 százalék volt. Mindez azt jelenti, hogy adósunk húsz éves futamidőre 28,2 millió forint értékű hitelt tudott felvenni. Ha a minimálisan elvárható 20 százalékos önerővel számolunk, akkor 35,25 millió forint értékű lakásra volt elegendő pénze.

7-10 százalékkal olcsóbb lakás megvásárlására elég ma is az átlagbér

Ha a szeptemberi 1,65 százalékos alapkamat és a mostani 2,9 százalékos irányadó kamat közti 1,25 százalékos emelés egy az egyben megjelenne – márpedig a szakemberek szerint jó eséllyel megjelenik - majd a hitelkamatokban, akkor adósunk az 5,25 százalékra emelkedő kamat miatt már csak 25,3 millió forintnyi hitelt tud felvenni. Ennek következtében 10 százalékkal kisebb értékű 31,6 milliós lakást tud vásárolni.

A money.hu elvégezte annak a kalkulációját is, hogy mennyivel kedvezőbb a helyzet, ha a kamatban nem az irányadó kamatszint emelkedése, „csak” az irányadó pénzpiaci kamat, a BIRS szeptember vége óta bekövetkezett 80 bázispontos drágulása érvényesül a hitelkamatban. Ebben az esetben a felvehető hitel maximális összege 26,2 millió forint lehet, ami 32,75 milliós lakás megvásárlását teszi lehetővé.

A lakás árának ötödét viszi el a kamatemelkedés

Elemzők szerint az irányadó kamat az év végére 3,5 százalékra emelkedhet. A money.hu kalkulációi szerint ebben az esetben - ha ez a szeptembertől mért 1,85 százalékos kamatemelkedés beépül a hitelkamatokba – akkor a maximális hitelösszeg alig haladja meg a 24 millió forintot. Ezzel a szeptemberi szinthez képest már közel 15 százalékkal kisebb értékű, alig több mint 30 milliós ingatlanra lesz elegendő az átlagbér kimaxolásával felvehető hitel összege. Ha pedig az MNB keddi döntésével kiszélesített kamatfolyosó felső mértékével, az egynapos hitelkamat 4,1 százalékos mértékével számolunk, akkor az átlagkeresetből már csak 23 millió forintos hitel felvételére futja, ez pedig csak 28,75 millió forintos lakás megvásárlását teszi lehetővé. Így tehát a kamatemelkedés összességében 18,5 százalékkal veti majd vissza az átlagbér mellett kiszemelhető lakás értékét.

A lakáseladók is megérzik majd

A fentiek miatt persze nemcsak a hitelfelvevők, hanem a lakást eladni akarók feje is főhet, hiszen a fizetőképes kereslet közel húsz százalékos csökkenése vélhetően komoly érvágást jelent majd nekik is – figyelmeztetnek a money.hu szakértői.

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás:

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 08. 14. 14:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 662,95 ponton zárt pénteken, 194,67 ponttal, 0,45 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 08. 14. 12:00
Megosztás:

GDP- és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.
2022. 08. 14. 10:00
Megosztás:

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás: