Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

Az anyatej mellett a tojásfehérje az legjobban hasznosuló természetes fehérjeforrás az emberi test számára, nem véletlenül hívják a tudósok szuperélelmiszernek. Önmagában a fehérje természetesen nem elég táplálékként, más tápanyagokra is szükség van az egészségünk megőrzéséhez. A tojássárgája például tartalmaz vasat, vitaminokat és a szervezet számára fontos zsírsavakat is, ezért a tojás fogyasztását minden korban ajánlják.    

A Capriovus Kft. erre, a természetes forrásból származó tápanyagbevitelre alapozza ToTu néven futó termékeit. Tojásfehérje alapú túró-helyettesítőjük, krémeik, italaik, poraik tejfehérjeallergiásoknak optimálisak, de a szigetcsépi cég termékei fejlesztéseinél a kor- és állapotspecifikus szempontokat is előtérbe helyezte. Ezen törekvéseik a közelmúltban újabb szintre léptek, hiszen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel közösen fejlesztenek idősek, fiatalok és sportsérülés után lábadozóknak újabb szuperélelmiszereket.

reggeli

„Vannak olyan életciklusaink, vagy kerülhetünk olyan speciális állapotba, amikor kifejezetten nagy szükségünk van olyan tojásfehérje-tartalmú ételekre, amiket mi is gyártunk. Állapotspecifikus termékek ideálisak lehetnek például a sportrehabilitációban résztvevő sportoló számára. Azoknak, akinek mondjuk szalagszakadása volt, a regenerációs időszakban érdemes kollagénnel dúsított, proteindús italokat fogyasztani. Szintén ebbe a kategóriába tartozik a tejfehérjeallergia. Az ételallergiások ezen csoportja is megtalálja a számára fejlesztett ételeket, italokat a ToTu-termékcsaládban” – magyarázza Németh Csaba, a Capriovus kutatás-fejlesztési igazgatója.

A ToTu termékeit kifejezetten ajánlott fiataloknak és időseknek is fogyasztaniuk

„A korspecifikus kategóriába többek között azok az idősek tartoznak, akik az időskori csontritkulás miatt erőteljesen igénylik a kálciumban gazdag ételeket. Az erős csontozathoz a kálcium mellett a megfelelő mennyiségű D-vitamin is elengedhetetlen gyermekkorban, ez bevihető a tojás fogyasztásával, illetve a jövőben a D-vitaminnal dúsított tojásfehérje-készítményekkel is” – emelte ki az élelmiszermérnök.

„Ha az idősekről beszélünk, divatos kifejezés a healthy aging, vagyis az egészségben való idősödés. Ennek lényege, hogy ne csak hosszan éljünk, de a leélt évink minőségben, aktívan teljenek. Jelenleg elérhető termékeink és a most fejlesztés alatt álló készítményeink népegészségügyi értelemben is hasznosak” – teszi hozzá Németh Csaba.

Több év tapasztalatát viszi a projektbe a szigetcsépi vállalat

A Capriovus a korábbi években is intenzíven részt vett olyan kutatásokban, amelyek kor- és állapotspecifikus termékek elkészítését célozták, és ez a folyamat folytatódik. 2024 közepén indul az új projektjük, melynek több felsőoktatási intézmény és magáncég is részese.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen a technológiai fejlesztés áll a középpontban. Itt azt vizsgálják például, hogy a hőkezelést vagy egyéb, kíméletes tartósítási technológiákat figyelembe véve milyen vitaminadagolást, funkcionális összetevőt érdemes alkalmazni egy-egy termékben. Hogyan ne bomoljon le a vitamin, amelyet bevisznek az élelmiszerbe, és hogyan váljon tartóssá a hatása? – ez is a MATE laborjában dől el.

A humánteszteket a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, illetve a projektbe bekapcsolódó magáncégeknél végzik. Ők a fogyasztók eredményeit elemzik placebós vizsgálat során, amikor a meddő termékeket vetik össze a ToTu-s készítmények eredményeivel, és megnézik a hatást. Hogy hogyan reagál például egy csontritkulásban szenvedő idős ember, illetve az izomzata a termékekre. A sportrehabilitációval, hidromasszázzsal foglalkozó magáncég hasonló emberi teszteket csinál, csak aktív sporttevékenységet végzők bevonásával. 

Hamarosan a polcokra kerülhetnek a ToTu új fejlesztésű kollagénes termékei

A Capriovus projektje három évig tart, de jóval a zárás előtt előrukkol majd különböző új fejlesztésekkel a cég. „Többféle állagú, ízesítésű termékeket szeretnénk majd kínálni a fogyasztóinknak. Aki ivott már kollagénes italt, az tudja, hogy esetenként kellemetlen íze miatt akaraterő kell az elfogyasztásához. Mi most arra fogunk törekedni, hogy élvezetes legyen meginni, megenni a kollagénes termékeket is. Az új termékcsaládokból készül majd a joghurthoz hasonló, kanalazható krémes változat, a tejitaloknál megszokott és poralapú készítmény is, mindenki kedvére válogathat majd” – zárta gondolatát Németh Csaba, a Capriovus kutatás-fejlesztési igazgatója.   

Mivel fűtsön a magyar ember ha nem lesz gáz vagy az Unió betiltja a gázkazánokat?

A magyarországi háztartások jellemzően földgázzal fűtenek. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az ország 2877 településén érhető el vezetékes földgáz. Az ellátottság 2000 és 2005 között 80%-ról 91%-ra emelkedett, azóta ez az arány lényegesen nem változott. A lakossági felhasználók 73%-a gázfűtést alkalmazott otthonaiban. A legmagasabb gázellátottsági arány Pest, Fejér és Csongrád-Csanád megyékben volt (83 és 81–81%), míg Komárom-Esztergom, Tolna és Baranya megyékben a legkisebb (46 és 54–54%).
2024. 04. 19. 03:00
Megosztás:

Változik a villanyszámla rendszer - aki átvált, jól járhat

Magyarországon új elektromos-áramtarifa-rendszer bevezetésén dolgozhatnak: előnyös lehet azok számára, akik hajlandóak áttérni? Jelenleg számos akadálya van a dinamikus áramtarifák magyarországi megvalósításának. Balogh József, egy energetikai szakértő a Pénzcentrum.hu oldalán elmondta, hogy többek között számos új okosmérő beszerzése szükséges, amelyek jelenleg hiánycikknek számítanak a piacon.
2024. 04. 19. 02:00
Megosztás:

Nők 40 éves nyugdíj - Változhat a nyugdíj pénzösszege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Jó, jó, ezt mindenki tudja, de...
2024. 04. 19. 01:00
Megosztás:

Ezentúl naponta frissülnek az anomália-előrejelzések

Mostantól naponta frissülnek a heti csapadék- és hőmérsékleti anomália-előrejelzések a met.hu oldalon - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 00:40
Megosztás:

Beindult a visszaszámlálás: már csak 9 nap maradt megvenni ezt a kriptót

A Solana alapú szenzációs, több millió dolláros, új és „420 barát” mém érme projekt, a Slothana (SLOTH) egy időzítőt jelentetett meg a weboldalán. Az óra visszaszámol a projekt előértékesítésének április 29-i végéig, így a Slothana rajongóknak már csak 9 napjuk maradt arra, hogy csatlakozzanak az előértékesítéshez.
2024. 04. 19. 00:01
Megosztás:

Ismét csökkent az építőipari termelés az EU-ban

Éves összehasonlításban csökkent az euróövezet és az Európai Unió építőipari termelése februárban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2024. 04. 18. 23:30
Megosztás:

Növelte árbevételét és eredményét a Bosch csoport

A Bosch csoport 2023-ban növelte árbevételét és eredményét, sikeresen folytatja növekedési stratégiáját - emelte ki csütörtökön Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a vállalat éves eredményeit ismertetve.
2024. 04. 18. 23:00
Megosztás:

Súlyos környezetpusztítást okozhat Oroszország

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.
2024. 04. 18. 22:30
Megosztás:

Magyarország visszatérhet a gazdasági növekedés pályájára

A nemzetközi pénzügyi intézmények előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, ami 2 százalék felett alakulhat - nyilatkozta Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Washingtonban szerdán a Világbank és Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésén.
2024. 04. 18. 22:00
Megosztás:

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a helyieket

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 04. 18. 21:30
Megosztás:

Megnőtt a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.
2024. 04. 18. 21:00
Megosztás:

Több okoszebra lehet Magyarországon

Az okoszebra rendszer magyarországi kifejlesztője, a Pearl Enterprises Kft. a múlt héten adta át az ország 250-ik okoszebráját, és a tavalyi 60-65 után idén további 80-100, a járókelők és autósok biztonságát javító gyalogosátkelőhely létrehozását tervezi - tájékoztatta az MTI-t a debreceni székhelyű társaság szerdán.
2024. 04. 18. 20:30
Megosztás:

Csökkent a betöltésre váró állások száma

Négy vármegye kivételével az ország valamennyi területén alacsonyabb a betöltésre váró állások száma idén az első negyedévben, mint egy évvel korábban - közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 18. 20:00
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás: