Stabil működés mellett technológiai újításokkal lépett szintet a Ganz 2022-ben

Erőteljes növekedést ért el, maximálisan kihasználta a gyártási kapacitásait, valamint megerősítette piaci pozícióját itthon és külföldön egyaránt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2022-ben. Emellett a sikeres kutatásfejlesztési tevékenységének eredményeként bemutatta legújabb – a transzformátorok monitoringján alapuló – technológiai fejlesztését, az Intelligent Solutions-t, amely révén a magyar nehézgépgyártó vállalat jelentősen hozzájárul a villamosenergia-ipar és a transzformátorgyártás piacának zöld fordulatához és fenntartható működéséhez. Hasonlóan intenzív növekedést, és nemzetközi tevékenységének kiszélesítését prognosztizálja 2023-ra is a társaság.

Stabil működés mellett technológiai újításokkal lépett szintet a Ganz 2022-ben

Erőteljes hozzájárulás a magyar zöldenergia-fordulathoz

A több mint 145 éves múltra visszatekintő Ganz 2022-ben is kiemelkedő szerepet töltött be a magyar energiapiacon. A vállalat ugyanis ajánlattevőként számos, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító által meghirdetett közbeszerzési eljáráson szerepelt eredményesen, ezáltal egyedi termékei hozzájárulhattak a hazai zöldenergia-fordulat erősítéséhez.

A Ganz így a 2022-es évben két 250 megavoltamper (MVA) teljesítményű és 400 kV feszültségű, valamint további két, egyenként 160 MVA teljesítményű és 220 kV feszültségű transzformátor egységet gyártott le, összesen közel 4 milliárd forint értékben a MAVIR részére. A nagyteljesítményű egységek üzembe helyezése jelenleg is folyamatban van többek között az oroszlányi alállomáson, a perkátai 400/132 kV-os alállomáson, valamint a MAVIR sándorfalvai 400/132 kV-os alállomásán. A társaság a második negyedévben szállítja le az idei legnagyobb, 500 MVA teljesítményű és 400 kV feszültségű transzformátorát a MAVIR kerepesi alállomásához.

A Ganz a tavalyi év végén nyílt közbeszerzési eljárás nyerteseként kötötte az elmúlt évek legnagyobb értékű szerződését a MAVIR-ral közel 11,5 milliárd forint értékben, amelynek köszönhetően 2023-ban három 160 MVA és egy 250 MVA teljesítményű transzformátoregységet gyárt a MAVIR részére. A 2024-re vonatkozóan pedig további négy 250 MVA-s egység legyártásáról állapodtak meg a felek.

A MAVIR részére gyártott transzformátoregységeken túl a társaság a hazai piacon továbbá a MOL Petrolkémia Zrt. számára is leszállított egy közel 255 millió forint értékű, 44 MVA teljesítményű transzformátort Tiszaújvárosba.

Magyar siker a nemzetközi piacokon

A reorganizációs folyamat lezárulását, működésének stabilizálását és a gyártási volumen növelését követően a 2022-es év elején az immáron 100 %-ban magyar tulajdonosi háttérrel működő Ganz üzleti stratégiája megvalósításának új szakaszába lépett. Ennek középpontjában – a hazai villamosenergia szektorában betöltött pozíciójának megerősítésén túl – a nemzetközi piacokon való terjeszkedés és a márka ismertségének növelése állt.

Az intenzív exporttevékenység eredményeként a magyar vállalat közel 15 országban, köztük számos európai országban, Észak-Afrikában és a közel-keleti régióban van aktívan jelen. A Ganz három ületága – a Transzformátor, a Forgógép és a Szerviz üzletág – pedig összesen csaknem 50 jelentősebb projektet teljesített sikeresen a nemzetközi piacokon az elmúlt évben.

A működésében kiemelt szerepet betöltő nagy-britanniai piacra összesen csaknem 3,6 milliárd forint értékben gyárt transzformátorokat többek között az Energy Ltd. és az Ethical Power Connections Ltd. vállalatok számára. Illetve az ír piacra is kiszállították az első Ganz-transzformátort a Suir Engineering vállalat számára, összesen 263 millió forint értékben. Az eddig leszállított egységen túl 2023-ra vonatkozóan a Ganz további transzformátorok gyártásáról állapodott meg az ír partnerével, amely szerződések értéke közel 3 milliárd forint.  

A társaság emellett az észak-afrikai piacon is aktív tevékenységet folytatott tavaly: egy 100 millió forint értékű generátoregység leszállítása mellett a társaság készülék szerviz üzletága az egyik legjelentősebb projektjét is teljesítette az észak-afrikai országban, egy hidrogenerátor helyszíni felújítása révén. A Ganz Forgógép üzletága pedig sikeresen legyártott egy 2360 kW és 6000 V teljesítményű csúszógyűrűs indukciós motort egy, a nyugat-afrikai Benini Köztársaságban található cementgyár számára.

A Ganz 2022-ben az európai piacon többek között a francia Volkswind Gmbh-nak, a Belgiumban működő CBR Lixhe cementgyárnak, a litván Connecto Lietuva vállalatnak, a szerb Balkan Petrol Energy vállalatnak, a romániai energiapiacon működő TQM Services és BIT Invest vállalatnak, míg Európán kívül a szaúd-arábiai SATORP petrolkémiai vállalatnak, valamint az izraeli Engis energetikai cégnek gyártott egyedi tervezésű termékeket.

Elérkezett az intelligens transzformátorok kora: bemutatkozott a GANZ Intelligent Solutions

A reorganizációt követő stabilizálódott működés eredményeként a Ganz a kutatásfejlesztési tevékenységére is nagy hangsúlyt tudott fektetni az elmúlt egy évben. Ennek fontos állomása volt az, hogy a társaság 2022 második negyedévében partneri együttműködést kötött a transzformátorok vezérlése terén világpiacvezető német vállalattal, a Maschinenfabrik Reinhausennel.

Az MR vállalatával közös együttműködés, valamint a sikeres kutatásfejlesztési tevékenység eredményeként a Ganz 2022 őszén mutatta be hivatalosan a legújabb, intelligens technológiai fejlesztését, a Ganz Intelligent Solutions-t. Az év utolsó negyedévében pedig a vállalat svédországi, észt és magyar ügyfelei számára gyártotta le az első három, intelligens monitoring rendszerrel ellátott transzformátort több mint 960 millió forint összértékben. Az idei év végéig pedig a Ganz további 18 intelligens transzformátort szállít majd le a hazai és nemzetközi megújuló energiapiac képviselői számára.

Intenzív jelenlét a megújuló energiapiacon

A Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. tevékenységének egyik jelentős részét képezte, hogy egyedi, ügyféligényre szabott termékeit a megújuló energia piacán is hasznosítsa, ezáltal hozzájárulva a szektor zöld fordulatához és a fenntarthatósági célok eléréséhez. A vállalat így 2022-ben magyarországi és külföldi naperőművekhez, naperőműparkokhoz és energiatárolós rendszerekhez gyártott transzformátoregységeket, amelyek teljesítménye 25 MVA-től 170 MVA-ig, illetve 120 kV-tól 275 kV-ig terjed.

„Úgy vélem, hogy 2022 áttörő és rendkívül sikeres év volt a Ganz számára, hiszen vállalatunk nemcsak, mint egy jelentős történelmi múltra visszatekintő márka tért vissza az energia piacára, hanem az új albrandünk, a Ganz Intelligent Solutions révén a megújulás és a zöld fordulat egyik éllovasaként is képviseltetjük magunkat a szektorban. Ezáltal a Ganz működésében egyidőben találkozik a történelmi tradíció, illetve a digitális véna és az innovatív megoldások. Azt reméljük, az idei évben is tovább folytathatjuk a megkezdett építkezést és a hazain túl további piacokra is elvihetjük az idén 145 éves Ganz egyedi termékeit” - mondta Jan Prins, a Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás:

Szociális városrehabilitációs program indul Békésen

A szociális városrehabilitációs program második ütemét indítják el Békésen a közeljövőben, a vármegye névadó települése 237 millió forint uniós támogatást nyert el a célra - írta közleményében az önkormányzat.
2024. 06. 14. 13:30
Megosztás:

Jelentősen csökkent az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022 óta

A globális nagyvállalatok minden eddiginél nagyobb arányban tartják kulcsfontosságúnak az innovációt a sikerhez, de az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022-höz képest jelentősen csökkent - tájékoztatta az MTI-t a Boston Consulting Group (BCG) 18. alkalommal közzétett innovációs tanulmányának eredményeiről.
2024. 06. 14. 13:00
Megosztás: