Stabil működés mellett technológiai újításokkal lépett szintet a Ganz 2022-ben

Erőteljes növekedést ért el, maximálisan kihasználta a gyártási kapacitásait, valamint megerősítette piaci pozícióját itthon és külföldön egyaránt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2022-ben. Emellett a sikeres kutatásfejlesztési tevékenységének eredményeként bemutatta legújabb – a transzformátorok monitoringján alapuló – technológiai fejlesztését, az Intelligent Solutions-t, amely révén a magyar nehézgépgyártó vállalat jelentősen hozzájárul a villamosenergia-ipar és a transzformátorgyártás piacának zöld fordulatához és fenntartható működéséhez. Hasonlóan intenzív növekedést, és nemzetközi tevékenységének kiszélesítését prognosztizálja 2023-ra is a társaság.

Stabil működés mellett technológiai újításokkal lépett szintet a Ganz 2022-ben

Erőteljes hozzájárulás a magyar zöldenergia-fordulathoz

A több mint 145 éves múltra visszatekintő Ganz 2022-ben is kiemelkedő szerepet töltött be a magyar energiapiacon. A vállalat ugyanis ajánlattevőként számos, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító által meghirdetett közbeszerzési eljáráson szerepelt eredményesen, ezáltal egyedi termékei hozzájárulhattak a hazai zöldenergia-fordulat erősítéséhez.

A Ganz így a 2022-es évben két 250 megavoltamper (MVA) teljesítményű és 400 kV feszültségű, valamint további két, egyenként 160 MVA teljesítményű és 220 kV feszültségű transzformátor egységet gyártott le, összesen közel 4 milliárd forint értékben a MAVIR részére. A nagyteljesítményű egységek üzembe helyezése jelenleg is folyamatban van többek között az oroszlányi alállomáson, a perkátai 400/132 kV-os alállomáson, valamint a MAVIR sándorfalvai 400/132 kV-os alállomásán. A társaság a második negyedévben szállítja le az idei legnagyobb, 500 MVA teljesítményű és 400 kV feszültségű transzformátorát a MAVIR kerepesi alállomásához.

A Ganz a tavalyi év végén nyílt közbeszerzési eljárás nyerteseként kötötte az elmúlt évek legnagyobb értékű szerződését a MAVIR-ral közel 11,5 milliárd forint értékben, amelynek köszönhetően 2023-ban három 160 MVA és egy 250 MVA teljesítményű transzformátoregységet gyárt a MAVIR részére. A 2024-re vonatkozóan pedig további négy 250 MVA-s egység legyártásáról állapodtak meg a felek.

A MAVIR részére gyártott transzformátoregységeken túl a társaság a hazai piacon továbbá a MOL Petrolkémia Zrt. számára is leszállított egy közel 255 millió forint értékű, 44 MVA teljesítményű transzformátort Tiszaújvárosba.

Magyar siker a nemzetközi piacokon

A reorganizációs folyamat lezárulását, működésének stabilizálását és a gyártási volumen növelését követően a 2022-es év elején az immáron 100 %-ban magyar tulajdonosi háttérrel működő Ganz üzleti stratégiája megvalósításának új szakaszába lépett. Ennek középpontjában – a hazai villamosenergia szektorában betöltött pozíciójának megerősítésén túl – a nemzetközi piacokon való terjeszkedés és a márka ismertségének növelése állt.

Az intenzív exporttevékenység eredményeként a magyar vállalat közel 15 országban, köztük számos európai országban, Észak-Afrikában és a közel-keleti régióban van aktívan jelen. A Ganz három ületága – a Transzformátor, a Forgógép és a Szerviz üzletág – pedig összesen csaknem 50 jelentősebb projektet teljesített sikeresen a nemzetközi piacokon az elmúlt évben.

A működésében kiemelt szerepet betöltő nagy-britanniai piacra összesen csaknem 3,6 milliárd forint értékben gyárt transzformátorokat többek között az Energy Ltd. és az Ethical Power Connections Ltd. vállalatok számára. Illetve az ír piacra is kiszállították az első Ganz-transzformátort a Suir Engineering vállalat számára, összesen 263 millió forint értékben. Az eddig leszállított egységen túl 2023-ra vonatkozóan a Ganz további transzformátorok gyártásáról állapodott meg az ír partnerével, amely szerződések értéke közel 3 milliárd forint.  

A társaság emellett az észak-afrikai piacon is aktív tevékenységet folytatott tavaly: egy 100 millió forint értékű generátoregység leszállítása mellett a társaság készülék szerviz üzletága az egyik legjelentősebb projektjét is teljesítette az észak-afrikai országban, egy hidrogenerátor helyszíni felújítása révén. A Ganz Forgógép üzletága pedig sikeresen legyártott egy 2360 kW és 6000 V teljesítményű csúszógyűrűs indukciós motort egy, a nyugat-afrikai Benini Köztársaságban található cementgyár számára.

A Ganz 2022-ben az európai piacon többek között a francia Volkswind Gmbh-nak, a Belgiumban működő CBR Lixhe cementgyárnak, a litván Connecto Lietuva vállalatnak, a szerb Balkan Petrol Energy vállalatnak, a romániai energiapiacon működő TQM Services és BIT Invest vállalatnak, míg Európán kívül a szaúd-arábiai SATORP petrolkémiai vállalatnak, valamint az izraeli Engis energetikai cégnek gyártott egyedi tervezésű termékeket.

Elérkezett az intelligens transzformátorok kora: bemutatkozott a GANZ Intelligent Solutions

A reorganizációt követő stabilizálódott működés eredményeként a Ganz a kutatásfejlesztési tevékenységére is nagy hangsúlyt tudott fektetni az elmúlt egy évben. Ennek fontos állomása volt az, hogy a társaság 2022 második negyedévében partneri együttműködést kötött a transzformátorok vezérlése terén világpiacvezető német vállalattal, a Maschinenfabrik Reinhausennel.

Az MR vállalatával közös együttműködés, valamint a sikeres kutatásfejlesztési tevékenység eredményeként a Ganz 2022 őszén mutatta be hivatalosan a legújabb, intelligens technológiai fejlesztését, a Ganz Intelligent Solutions-t. Az év utolsó negyedévében pedig a vállalat svédországi, észt és magyar ügyfelei számára gyártotta le az első három, intelligens monitoring rendszerrel ellátott transzformátort több mint 960 millió forint összértékben. Az idei év végéig pedig a Ganz további 18 intelligens transzformátort szállít majd le a hazai és nemzetközi megújuló energiapiac képviselői számára.

Intenzív jelenlét a megújuló energiapiacon

A Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. tevékenységének egyik jelentős részét képezte, hogy egyedi, ügyféligényre szabott termékeit a megújuló energia piacán is hasznosítsa, ezáltal hozzájárulva a szektor zöld fordulatához és a fenntarthatósági célok eléréséhez. A vállalat így 2022-ben magyarországi és külföldi naperőművekhez, naperőműparkokhoz és energiatárolós rendszerekhez gyártott transzformátoregységeket, amelyek teljesítménye 25 MVA-től 170 MVA-ig, illetve 120 kV-tól 275 kV-ig terjed.

„Úgy vélem, hogy 2022 áttörő és rendkívül sikeres év volt a Ganz számára, hiszen vállalatunk nemcsak, mint egy jelentős történelmi múltra visszatekintő márka tért vissza az energia piacára, hanem az új albrandünk, a Ganz Intelligent Solutions révén a megújulás és a zöld fordulat egyik éllovasaként is képviseltetjük magunkat a szektorban. Ezáltal a Ganz működésében egyidőben találkozik a történelmi tradíció, illetve a digitális véna és az innovatív megoldások. Azt reméljük, az idei évben is tovább folytathatjuk a megkezdett építkezést és a hazain túl további piacokra is elvihetjük az idén 145 éves Ganz egyedi termékeit” - mondta Jan Prins, a Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás:

Élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, ez azonban szinte kizárólag a szolgáltatóiparban élénkülő üzleti aktivitásnak tudható be a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 12:45
Megosztás:

A UPS Healthcare Németországban nyit egészségügyi logisztikai központot

A Magyarországon is jelentős operációval rendelkező UPS Healthcare a mai napon megnyitotta első németországi egészségügyi logisztikai létesítményét Giessenben. A 27 200 m2-es, helyes gyógyszergyártási gyakorlatnak (GMP) és helyes gyógyszer-nagykereskedelmi gyakorlatnak (GDP) megfelelő raktárterület több mint 30 000 raklap elhelyezését teszi lehetővé. A különböző egészségügyi termékek 2 és 8, valamint 15 és 25°C közötti hőmérsékleten, illetve akár -20°C fokon is tárolhatók.
2023. 03. 24. 12:00
Megosztás:

Magas hozam nincs kockázat nélkül

Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője, amely most zárta második fordulóját.
2023. 03. 24. 11:30
Megosztás:

A vármegyék többségében nőtt az ipari termelés 2022-ben

A gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának számító ipari termelés volumene tavaly a vármegyék többségében és a fővárosban is nőtt, de a gazdasági szervezetek beruházásai mindössze hét vármegyében haladták meg az előző évit - derül ki a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványából.
2023. 03. 24. 11:00
Megosztás:

Hiába a drágulás, nagyon viszik a külföldi nyaralásokat a magyarok

Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.
2023. 03. 24. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 24. 10:05
Megosztás:

Postások bére, fizetése - a magyar postai dolgozók fele csak a garantált bérminimumot kapja

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért tegnap reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben a teljes tagság nevében érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023. 03. 24. 09:30
Megosztás:

Egyre több elektromos autót exportál Németország

Egyre több elektromos meghajtású kocsit adnak el külföldön a németországi autógyárak, az export mennyisége tavaly elérte a félmilliót - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).
2023. 03. 24. 09:00
Megosztás:

Jakutföldi vezető: az északi tengeri útvonal megkönnyíti a régió természeti kincseinek kiaknázását

A jégréteg csökkenése az északi tengeri út mentén nemcsak az áruszállítást könnyíti meg, hanem hozzájárul Jakutföld természeti kincseinek kitermeléséhez is - jelentette ki Ajszen Nyikolajev, Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetője csütörtökön a Jakutszkban az éghajlatváltozásról és a permafroszt olvadásáról tartott nemzetközi konferencián.
2023. 03. 24. 08:30
Megosztás:

Olaszországban rendelettel szabályozzák a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek értékesítését

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését - jelentette be Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter csütörtökön.
2023. 03. 24. 08:00
Megosztás:

Atlantisz kaparós sorsjegy - 75.000.000 Ft-ot nyerhetsz az elsüllyedt várossal

Atlantisz néven új, exkluzív kivitelben elérhető sorsjegyet vezet be kínálatába a Szerencsejáték Zrt., amely a varázslatos víz alatti világba kalauzolja a játékosokat. Az 1 főjátékot, 3 bónuszjátékot és 1 villámjátékot tartalmazó kaparós fődíja 75 millió forint.
2023. 03. 24. 07:40
Megosztás:

Befektetői felmérés: New York és London vezeti a világ pénzügyi központjainak listáját

A csütörtökön ismertetett legújabb globális befektetői felmérés szerint az intézményes piaci szereplők továbbra is New Yorkot és - valamelyes lemaradással - Londont tartják a világ két vezető pénzügyi szolgáltatási központjának.
2023. 03. 24. 07:30
Megosztás:

Petícióban sürget bérmegállapodást két postás szakszervezet

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette - közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 24. 07:00
Megosztás: