Szakítani kell a „nem megy, lehetetlen, kizárt dolog” gondolkodásmóddal

Jelentős változások, átrendeződések várhatók az ingatlankezelési, létesítménygazdálkodási ágazatban, de a stabilan működő, tőkeerős cégek, amelyek felkészülnek a kihívások hatékony kezelésére, megerősödve jöhetnek ki a válságból. Így értékelte a kilátásokat Kákosy Zsolt MRICS, a hazai piac szereplői közül kuriózumként PM és FM szolgáltatást is nyújtó, magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező ICON Real Estate Management Kft. property management szenior igazgatója.

Szakítani kell a „nem megy, lehetetlen, kizárt dolog” gondolkodásmóddal

Célok meghatározása, mérés és elemzés, valamint optimalizálás. Ezt a három feladatot kell sikeresen megoldania annak, aki hatékony energiafelhasználásra, a költségek racionalizálására törekszik az ingatlanok üzemeltetésében. Kákosy Zsolt a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) szakmai reggelijén gyakorlati példával is igazolta, hogy a gépészeti állapotfelmérésen, a fogyasztói szokások és fogyasztási adatok naprakész ismeretén, és az azok alapján elvégzett elméleti számításokon túl miért van szükség a folyamatos mérésekre, a korszerű digitális megoldások alkalmazására a kitűzött célok elérése érdekében.

„Az ICON által kezelt MOM Parkban minden bérlő külön fogyasztásmérővel rendelkezik. Ha azt a mintegy ezer órát mechanikusan olvasnánk le, már maga az adatok összegyűjtése is hosszú napokat venne igénybe, így mindenkinek azt javaslom, hogy álljon át a távleolvasásra, ami nemcsak a számlázás menetét gyorsítja fel, hanem jó lehetőséget kínál az elemzésre is. A digitális, okos megoldásoknak köszönhetően a valós helyzet felmérése is egyszerűbbé válik, hamarabb kiderül, hogy hol van jelentős eltérés az eredeti elméleti számításokhoz képest, hol és miért van esetleg szükség azonnali üzemeltetői beavatkozásra. Érdemes hibrid rendszert fenntartani, amely a folyamatok automatizálása mellett az emberi beavatkozásra épül” – mondta Kákosy Zsolt.

Az ICON property management igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy tulajdonosi oldalról az energiagazdálkodás optimalizálásának feladatai közé tartozik a kiszámíthatatlan módon alakuló piaci folyamatok, árak nyomon követése, a kínálkozó kedvező beszerzési lehetőségek megragadása. Különösen a mostani helyzetben, amikor a kereskedők a bizonytalanság miatt gyakran azt követelik meg tőlük, hogy helyezzék letétbe a következő két-három hónap energiaszámlájának összegét, így biztosítva a fedezetet a kifizetésre. Ilyen, a pénzügyi folyamatok tervezését megnehezítő körülmények között komoly kihívás megőrizni az egyensúlyt a tulajdonosi és a bérlői érdekek között, de az ICON-nak a digitalizáció mellett van erre egy másik megoldása is. A property management (PM) és a facility management (FM) területek együttműködésében rejlő lehetőségek hatékony kihasználása.  

„Az ICON által üzemeltetett ingatlanoknál a bérlők elégedettsége, megtartása az első. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a tulajdonosokkal egyetértésben a bérlőket folyamatosan, transzparens módon tájékoztassuk a pontos helyzetről, az energiaárak, költségek alakulásáról, a várható változásokról. A nyílt, őszinte párbeszéd irányítja rá a figyelmüket az energiatakarékosságra, akár egyfajta versengést is elindíthat közöttük az alacsonyabb energiaszámlákért. Igyekszünk rugalmasan kezelni a bérlői igényeket, mindig arra törekszünk, hogy a legnehezebb helyzetekben is megoldást találjunk. Most már érezhető, hogy erősödik a bizonytalanság, nő a feszültség, amit legjobb tudásunk szerint, a bérlőket megnyugtató módon kell kezelünk, levezetnünk, és erre a saját munkatársainkat is fel kell készítenünk” – ezt már Flück Róbert, az ICON üzemeltetési igazgatója teszi hozzá, az előadáson elhangzottak kiegészítéseként.

Az FM terület munkatársai szoros, napi kapcsolatban állnak a bérlőkkel, ami megkönnyíti a helyzetük, gondjaik pontos felmérését, gyors megoldását. Kákosy Zsolt az előadásában azt hozta fel példaként, hogy sok bérlő nincs tisztában azzal, miként működik az épület, hol vannak a termosztátok, mi az, amit önállóan szabályozhat, és mi az, amihez csak szakemberek férhetnek hozzá. Ebben a helyzetben nagy szükség van az FM területen dolgozó munkatársainak segítségére, támogatására, amit az ICON ügyfelei folyamatosan megkapnak.

A párbeszéd mellett az is fontos, hogy legyen kész terv a váratlan helyzetek, például esetleges energiahiány kezelésére. Egy-két fokos hőmérsékletcsökkenést még komolyabb megrázkódtatás nélkül elviselnek a bérlők, de ha ennél drasztikusabb lépésekre lenne szükség, arra is időben fel kell őket készíteni, ami sok esetben nem egyszerű feladat. Ahány bérlő, annyi érdek, annyi igény.  Az ICON property management igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy – ha eddig nem tették meg – az ágazat szereplőinek is változtatniuk kell a gondolkodásmódjukon, ha megerősödve, nyertesként akarnak kikerülni a válságból. A „nem megy, lehetetlen, kizárt dolog" mentalitás ideje lejárt. Egy jól működő rendszerben a bevitt energia (vagy munka, teljesítmény) 20%-ából származik az eredmények 80 százaléka. Az ingatlankezelési, létesítménygazdálkodási piacon most erre a 20 százalékra kell az erőket összpontosítani.

Újabb válságoktól tartanak az európai vállalatok

Európában 10 közül 9 vállalatnál számítanak arra, hogy további válságokkal kell megküzdeniük 2023-ban és 2024-ben. Pénzügyi válságot tartanak a legvalószínűbbnek, emellett a klímaváltozás drasztikus hatásai okozzák a legtöbb aggodalmat – mutatta ki a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek az IFUA Horváth vezetési tanácsadó cég is tagja.
2022. 12. 02. 07:00
Megosztás:

Már online is vehetünk eredeti Rippl-Rónait

Virtuális kalapács alá kerül Aba Novák Vilmos 30-40 millió forintra becsült festménye egy online aukció során. Nem ritka manapság, hogy online árverésen talál gazdára néhány műtárgy, azonban eddig kevés példa volt rá, hogy valódi ritkaságokra licitálhassunk a neten.
2022. 12. 02. 06:30
Megosztás:

Több mint hatvanezer MMK munkahely lehet még a cégeknél

Hozzáadott értéket teremt és üzleti szempontból is előremutató, ha egy vállalat stratégiai szintre emeli a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalók integrációját a szervezetbe – ez volt az egyik tanulsága a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) A megváltozott munkaképességű munkavállalók hatékony foglalkoztatása című konferenciájának. A kormányzat, a szakma és nagyvállalatok részvételével tartott eseményen az is kiderült, hogy a gazdasági szereplők nyitottságnak és a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően 2010-hez képest 140%-kal több MMK munkavállaló talál munkát, miközben még akár 64-65 ezer ilyen típusú munkahely lehet a cégeknél.
2022. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Előrelátás is kell a rezsi csökkentéséhez

Látszólag visszazökkentünk a járvány után a régi kerékvágásba, ám mégis új pályán haladunk – ez tűnik ki az uniós polgárok lakhatással kapcsolatos kiadásait bemutató legfrissebb statisztikából. Akár tartós tendenciává is válhat az, hogy a lakhatás költségei mind nagyobb részt szakítanak ki a családi költségvetésből, ez ellen pedig az OTP Ingatlanpont szakértője szerint legtöbbet a lakásállomány tudatos rezsicsökkentő felújításával tehetnénk.
2022. 12. 02. 05:30
Megosztás:

Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást vezet be az OTP Bank

Az új megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát. A hitelintézet számára készült kutatás szerint a lakáshitel felvétellel kapcsolatos döntéshozatal szempontjából az ügyfelek számára a kamat mértéke, a fix kamat ígérete és a türelmi idő a három lefontosabb szempont.
2022. 12. 02. 05:00
Megosztás:

Így lesz a klímafűtésből rémálom! És horror magas számla...

Nem csökkenti a rezsit a klímafűtés, ha nincs karbantartva: a legjobb energiaosztályú klíma is sokat fogyaszt, ha koszos! Mérnöki számítás igazolja, hogy karbantartás nélkül olyan sokat romlik a klímaberendezések hatásfoka, mintha három-négy kategóriával rosszabb berendezést vásároltunk volna.
2022. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Adatvédelem, helyreállítás, üzletmenet-folytonosság: új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A Unisys partnersége lép a többfelhős megoldásokat kínáló Factionnel. A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.
2022. 12. 02. 03:30
Megosztás:

Hazatért Rippl-Rónai József majd’ száz éve nem látott remekműve

Két klasszikus magyar remekművet mutatott be a Virág Judit Galéria. Rippl-Rónai József és Vaszary János gyönyörű festményeit majd’ 100 éve nem láthatta a közönség, mindkettő a december 19-i árverésen kerül kalapács alá. Rippl-Rónai A geszti kastély kertjében című képe 1912 körül készült, kikiáltási ára 160 millió forint, becsült értéke pedig 300-400 millió forint, míg Vaszary tengerparti alkotása 65 millió forintról indul és a becsértékét 120-160 millió forint között határozta meg a galéria. A műalkotásokat két hétig a nagyközönség is ingyen megtekintheti a Virág Judit Galéria kiállításán. A klasszikus aukciót megelőzve, december 17-én egy exkluzív, múzeumi kvalitású művekből összeállított kortárs árverést is tart a galéria, amelyen többek között Maurer Dóra, Keserü Ilona, Bak Imre és Nádler István jelentős művei keresik új tulajdonosukat.
2022. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Nem hozott jelentős újdonságokat a magyar GDP adatok részletes bontása

Közzétette a KSH ma reggel a harmadik negyedéves GDP adatok részletes bontását. Az előzetes gyorsbecslés adatai nem változtak: a GDP negyedéves összehasonlításban enyhe, 0,4 százalékos visszaesést mutatott, az éves növekedés pedig 4 százalékra lassult a második negyedévben mért 6,5 százalékról.
2022. 12. 02. 02:30
Megosztás:

Visszafogott ünnepi szezonra kell készülniük a kereskedőknek

Idén kevesebbet költhetnek az ünnepek alatt a vásárlók világszerte – derül ki az EY 21.000 fő körében végzett nemzetközi felméréséből. A költségek és a pazarlás visszafogása érdekében nem csak az ajándékok számán, de az ételek mennyiségén is spórolni fognak.
2022. 12. 02. 02:00
Megosztás:

A talaj tápanyag-utánpótlása lesz a hosszú távú jóllétünk kulcsa

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében. Mind a szántóföldi, mind a kertészeti gazdálkodók szemszögéből ez elsőre pozitív jövőképet festhet, azok azonban, akik szorosabban figyelemmel kísérik a globális mezőgazdasági termelés fejleményeit, tisztában vannak azzal, hogy a lehetőségek egyben számos kihívást is jelentenek.
2022. 12. 02. 01:30
Megosztás:

A Magyar falu program támogatja az energetikai korszerűsítést

A Magyar falu programban a kormány több mint három éve kiemelten támogatja a kistelepülések önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítését, és ez a jövő évi kiírásokban is meghatározó szerepet kap - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Heves megyei Boconádon.
2022. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvák megsegítésére a Nemzeti Múzeumban

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvákat segítő Regőczi Alapítvány javára csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2022. 12. 02. 00:30
Megosztás:

Ezek a világ két legdrágább városai

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön ismertetett éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).
2022. 12. 02. 00:05
Megosztás:

Nemzetközi piacra viszi a Roszatom a Logos orosz ipari szoftvert

A Roszatom az általa fejlesztett Logos matematikai modellező és mérnöki elemző szoftver 2023-ban kilép a nemzetközi piacra. A Logos fejlesztői szerint termékük versenyképes szereplője lesz a számítógépes mérnöki tervezés (CAE) globális piacának.
2022. 12. 01. 23:30
Megosztás:

Új hiányszakma a kutatás-fejlesztésben: kevés a hazai fizikus-mérnök szakember

A fenntartható energia, a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia csak néhány a jövőnk gazdasági és társadalmi fejlődését meghatározó területek közül, amelyek elképzelhetetlenek a mérnöki és fizikusi tudást ötvöző technológiák nélkül. Hazánkban a kutatás-fejlesztést meghatározóan a vállalati szektor végzi, és a projektek sikerét a globális piaci igények befolyásolják. A hazai munkaerőpiacról azonban nagy számban hiányoznak azok a szakemberek, akik mindennapi munkájuk során a fizikusi és mérnöki szaktudás képesek ötvözni.
2022. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Továbbra is félgőzzel megy a Dunai Finomító 

Nő a nyomás a kormányon, hogy az üzemanyag árak befagyasztásának eltörlésével enyhítse az üzemanyagpiacon tapasztalható feszültséget, mivel egyre jelentősebb a hiány országszerte. 
2022. 12. 01. 22:30
Megosztás:

A kisebb kamatemelések hírére emelkedik a nyersolaj ára 

A WTI 80,4, a Brent pedig 86,5 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a februári leszállításra, míg az azonnali Ural árjegyzés 66,5 dollár volt. 
2022. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Lassul a Salesforce növekedése, lemondott a társ-vezérigazgató 

Tegnap piaczárás után tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Salesforce.
2022. 12. 01. 21:30
Megosztás:

Powell varázs-szavaira ugrottak az USA tőzsdék - noooormális?!

Elég heves reakcióval válaszoltak az amerikai börzék Powell tegnapi beszédére, amelyben gyakorlatilag megerősítette az eddig gondoltakat.
2022. 12. 01. 21:00
Megosztás: