Szakítani kell a „nem megy, lehetetlen, kizárt dolog” gondolkodásmóddal

Jelentős változások, átrendeződések várhatók az ingatlankezelési, létesítménygazdálkodási ágazatban, de a stabilan működő, tőkeerős cégek, amelyek felkészülnek a kihívások hatékony kezelésére, megerősödve jöhetnek ki a válságból. Így értékelte a kilátásokat Kákosy Zsolt MRICS, a hazai piac szereplői közül kuriózumként PM és FM szolgáltatást is nyújtó, magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező ICON Real Estate Management Kft. property management szenior igazgatója.

Szakítani kell a „nem megy, lehetetlen, kizárt dolog” gondolkodásmóddal

Célok meghatározása, mérés és elemzés, valamint optimalizálás. Ezt a három feladatot kell sikeresen megoldania annak, aki hatékony energiafelhasználásra, a költségek racionalizálására törekszik az ingatlanok üzemeltetésében. Kákosy Zsolt a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) szakmai reggelijén gyakorlati példával is igazolta, hogy a gépészeti állapotfelmérésen, a fogyasztói szokások és fogyasztási adatok naprakész ismeretén, és az azok alapján elvégzett elméleti számításokon túl miért van szükség a folyamatos mérésekre, a korszerű digitális megoldások alkalmazására a kitűzött célok elérése érdekében.

„Az ICON által kezelt MOM Parkban minden bérlő külön fogyasztásmérővel rendelkezik. Ha azt a mintegy ezer órát mechanikusan olvasnánk le, már maga az adatok összegyűjtése is hosszú napokat venne igénybe, így mindenkinek azt javaslom, hogy álljon át a távleolvasásra, ami nemcsak a számlázás menetét gyorsítja fel, hanem jó lehetőséget kínál az elemzésre is. A digitális, okos megoldásoknak köszönhetően a valós helyzet felmérése is egyszerűbbé válik, hamarabb kiderül, hogy hol van jelentős eltérés az eredeti elméleti számításokhoz képest, hol és miért van esetleg szükség azonnali üzemeltetői beavatkozásra. Érdemes hibrid rendszert fenntartani, amely a folyamatok automatizálása mellett az emberi beavatkozásra épül” – mondta Kákosy Zsolt.

Az ICON property management igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy tulajdonosi oldalról az energiagazdálkodás optimalizálásának feladatai közé tartozik a kiszámíthatatlan módon alakuló piaci folyamatok, árak nyomon követése, a kínálkozó kedvező beszerzési lehetőségek megragadása. Különösen a mostani helyzetben, amikor a kereskedők a bizonytalanság miatt gyakran azt követelik meg tőlük, hogy helyezzék letétbe a következő két-három hónap energiaszámlájának összegét, így biztosítva a fedezetet a kifizetésre. Ilyen, a pénzügyi folyamatok tervezését megnehezítő körülmények között komoly kihívás megőrizni az egyensúlyt a tulajdonosi és a bérlői érdekek között, de az ICON-nak a digitalizáció mellett van erre egy másik megoldása is. A property management (PM) és a facility management (FM) területek együttműködésében rejlő lehetőségek hatékony kihasználása.  

„Az ICON által üzemeltetett ingatlanoknál a bérlők elégedettsége, megtartása az első. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a tulajdonosokkal egyetértésben a bérlőket folyamatosan, transzparens módon tájékoztassuk a pontos helyzetről, az energiaárak, költségek alakulásáról, a várható változásokról. A nyílt, őszinte párbeszéd irányítja rá a figyelmüket az energiatakarékosságra, akár egyfajta versengést is elindíthat közöttük az alacsonyabb energiaszámlákért. Igyekszünk rugalmasan kezelni a bérlői igényeket, mindig arra törekszünk, hogy a legnehezebb helyzetekben is megoldást találjunk. Most már érezhető, hogy erősödik a bizonytalanság, nő a feszültség, amit legjobb tudásunk szerint, a bérlőket megnyugtató módon kell kezelünk, levezetnünk, és erre a saját munkatársainkat is fel kell készítenünk” – ezt már Flück Róbert, az ICON üzemeltetési igazgatója teszi hozzá, az előadáson elhangzottak kiegészítéseként.

Az FM terület munkatársai szoros, napi kapcsolatban állnak a bérlőkkel, ami megkönnyíti a helyzetük, gondjaik pontos felmérését, gyors megoldását. Kákosy Zsolt az előadásában azt hozta fel példaként, hogy sok bérlő nincs tisztában azzal, miként működik az épület, hol vannak a termosztátok, mi az, amit önállóan szabályozhat, és mi az, amihez csak szakemberek férhetnek hozzá. Ebben a helyzetben nagy szükség van az FM területen dolgozó munkatársainak segítségére, támogatására, amit az ICON ügyfelei folyamatosan megkapnak.

A párbeszéd mellett az is fontos, hogy legyen kész terv a váratlan helyzetek, például esetleges energiahiány kezelésére. Egy-két fokos hőmérsékletcsökkenést még komolyabb megrázkódtatás nélkül elviselnek a bérlők, de ha ennél drasztikusabb lépésekre lenne szükség, arra is időben fel kell őket készíteni, ami sok esetben nem egyszerű feladat. Ahány bérlő, annyi érdek, annyi igény.  Az ICON property management igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy – ha eddig nem tették meg – az ágazat szereplőinek is változtatniuk kell a gondolkodásmódjukon, ha megerősödve, nyertesként akarnak kikerülni a válságból. A „nem megy, lehetetlen, kizárt dolog" mentalitás ideje lejárt. Egy jól működő rendszerben a bevitt energia (vagy munka, teljesítmény) 20%-ából származik az eredmények 80 százaléka. Az ingatlankezelési, létesítménygazdálkodási piacon most erre a 20 százalékra kell az erőket összpontosítani.

Változás az Antenna Hungária vezetőségében

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól - közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 03. 04. 12:30
Megosztás:

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás:

Kriptovaluta adózás 2024 - mennyi adót kell fizetni a kroptopénzek nyeresége után?

Kripto befektetések adózása 2024. Az SZJA törvény hogyan szabályozza a kriptopénzek adózását? Kriptovaluta, kriptodeviza adózása 2024. Kriptobányászat és kriptó kereskedelem vagy kriptó fizetés fogadása - hogyan adózik a kriptó nyereség? Lényeges-e a kriptó fiat pénzre váltásának időpontja? Mi a kriptodeviza nyereség adó kulcsa? Hány százalék adót kell fizetni 2024-ben a kriptó ügyletek után? Alkalmazható-e az adókiegyenlítés a kriptóügyletek esetén is? Hogyan kell bevallani és megfizetni a kriptódevizán elért nyereség adóját? Cikkünkben a Grant Thornton szakértője minden kérdésre választ ad.
2024. 03. 04. 04:00
Megosztás:

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.
2024. 03. 04. 03:00
Megosztás:

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás:

Heti pénz és szerencse horoszkóp - a BIKA extra pénzhez jut, a HALAK szerencsejátékon nyerhet

Pénz és szerencse horoszkóp a most induló hétre vonatkozóan. A horoszkóp érvényessége: 2024. március 4. - 2024. március 10. között. Mire számíthatunk a csillagok állása alapján a pénz és szerencse területén? Lássuk!
2024. 03. 04. 01:00
Megosztás:

Szárnyalnak a mém érmék, a kutya után egy béka lehet a befektetők kedvence?

Úgy tűnik, a mém érme mánia visszatért, hiszen például a Solana-alapú dogwifhat (WIF) token látványos árfolyam-emelkedést produkált. A WIF ára 134 százalékot emelkedett az elmúlt három napban.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás: