Szakmai napot tart az MMA a Velencei Üveghéten

Szakmai napot tart hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az Ateneo Veneto Aula Magna kiállítóterében a Velencei Üveghéten.

A szeptember 2. és 15. között megvalósuló esemény keretében a szakmai napot hétfőn 15 órától rendezik meg - olvasható az MMA MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Mint írják, Antonella Magaraggia, az Ateneo Veneto elnöke és Turi Attila, az MMA alelnöke köszöntőjét Richly Gábor, az MMA főtitkárának előadása követi. Az érdeklődők megismerkedhetnek az MMA teljes intézménycsaládjával, szerteágazó tevékenységével, nemzetközi kapcsolatépítési törekvéseivel és eredményeivel.

A közleményben kiemelik, hogy a köztestület kezdetektől fogva figyelemmel kíséri a magyar szellemi és művészeti élet meghatározó folyamatait, támogatja a kortárs művészeti alkotások hazai és nemzetközi bemutatását. Ösztöndíjak, pályadíjak kiírásával és más utakon is támogatói szerepet vállal a magyar művészeti életben, különösen a fiatal művészek és alkotásaik népszerűsítésével.

Az idén több MMA-művészeti ösztöndíjas - Koós Daniella, Sipos Balázs, Soltész Melinda, Telegdi Balázs - műveivel is találkozhat a közönség a hetedik alkalommal megrendezett üvegművészeti seregszemlén.

Délután 4 órától szakmai kerekasztal-beszélgetésen Hefter László üvegművész, Lukácsi László üvegszobrász, az MMA rendes tagjai és három ösztöndíjas kiállító művésze, Koós Daniella, Sipos Balázs és Telegdi Balázs, a kortárs üvegművészettel kapcsolatos legaktuálisabb kérdéseket vitatják meg.

A szakmai programhoz kapcsolódik Sík Attila neurobiológus, agykutató, a Birminghami Egyetem professzora, a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Intézetének alapítója és Szilágyi B. András művészettörténész, a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője, a Glass Art NOW! kiállítás kurátora, aki a Velencei üveg hatása a magyar üveg történetére címmel tart előadást.

Sík Attila jelentős történeti üveggyűjteménnyel és kortárs üvegművészeti alkotásokkal is rendelkezik. A tudomány és az üvegművészet találkozásáról, egymásra hatásáról is szó lesz a magyar üvegművészet történetét bemutató előadásán.

A The Venice Glass Week nemzetközi zsűrijének felkérésére a Bohus-Lugossy Alapítvány képviseli a kortárs magyar üvegművészetet az idei üvegművészeti seregszemlén. A rendezvény látogatói két kiállítási helyszínen is találkozhatnak a magyar üvegművészet remekeivel szeptember 2. és 15. között.

A The HUB (palazzo Loredan) a velencei üvegművészeti fesztivál központi kiállítási és rendezvényhelyszíne, ahol öt magyar üvegművész - Gáspár György, Kóródi Zsuzsanna, Lukácsi László, az MMA rendes tagja, Varga Dóra és Sipos Balázs, az MMA művészeti ösztöndíjasa - alkotásai láthatók.

Az Ateneo Veneto Aula Magna kiállítótere most először fogad be üvegművészeti kiállítást: az MMA szakmai és anyagi támogatásával megvalósuló Glass Art NOW! című csoportos tárlatot, amely a magyar üveg "ezer évét" a legújabb kortárs törekvésekkel párba állítva ismerteti meg a közönséggel.

A Glass Art NOW! mintegy ötven művész csaknem száz kiállított tárgyán keresztül mutatja be az üveg természetéből kiinduló innovatív gondolkodást és megvalósítást.

Bohus-Lugossy Alapítvány célul tűzte ki a Kárpát-medencei üvegtörténeti kutatómunka megkezdését "a magyar üveg ezer éve" munkacím alatt, amelyhez hazai és Kárpát-medencei intézményekkel kezdeményezett együttműködést.

A történeti üvegkiállítás tematikus egységekben nyújt ízelítőt a tervezett kutatómunka spektrumából a Janus Pannonius Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum, a Dornyai Béla Múzeum és magángyűjtemények tárgyai által.

A történeti üvegek kulcstárgyai az intézmények gyűjteményeiből rendeződtek tematikus egységekbe, Róma, Velence, Veszprém, Salgótarján városok nevei alá. "A látogató Pantocsek Leó Valentin irizáló üvegeitől és opálüvegeitől Griegl, Sovánka, Stanek, Báthory, Horváth, Smetana, Bohus, Lugossy alkotásain át juthat el a legújabb kortárs törekvésekig" - áll a közleményben.

Az MMA-művészeti ösztöndíjasainak munkái virtuális kiállítótérben is megjelennek. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székháza, a Hild-villa 3D másolata, mint kiállítótér, első alkalommal nyitja meg virtuális kapuit a The Venice Glass Week alkalmából. Az olasz városban kiállító Koós Daniella, Sipos Balázs, Telegdi Balázs alkotásai szeptember 12-től láthatók a virtuális kiállítótérben a www.mma-mmki.hu oldalon.

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 16. 09:30
Megosztás:

Alvó Ethereum (ETH) bálna éled fel évek után, 50 ezer dollárt fektet be egy 25X-es árfolyamú tőzsdei tokenbe, a DTX-be

Időnként egy korai szakaszban lévő Ethereum (ETH) befektető tárcája feléled. Történelmileg ezek a tárcák fantasztikus követési lehetőséget biztosítottak, mivel a tulajdonosok előrelátó módon részt vettek az Ethereum (ETH) projektben jóval azelőtt, hogy bárki megértette volna a kriptovalutákban rejlő értéknövekedést.
2024. 04. 16. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a magyar tőzsdén is

Csökkenéssel indulhat a keddi kereskedés az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt.
2024. 04. 16. 08:31
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 16. 08:00
Megosztás:

Indul a parkolóépítés Kaposváron

Parkolóépítési programot indít Kaposvár: az önkormányzat 4 milliárd forintból ezer parkolóhelyet alakít ki a somogyi vármegyeszékhelyen - adta hírül a polgármester a Facebook-oldalán.
2024. 04. 16. 07:30
Megosztás:

A 2024-ben robbanásra kész Top 3 kriptodeviza; KangaMoon, Gala és Sui

A kriptodeviza-piacot erős verseny jellemezi az új kriptodevizák részéről, amelyek egyedi jellemzőkkel rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok és hatalmas potenciáljuk arra irányulnak, hogy megszerezzék a befektetők bizalmát és befolyásolják a piaci hangulatot. Évről évre egyre több új kriptoprojekt lép be a piacra, így a kriptobefektetőknek mindig nehézséget okoz a nagy potenciállal rendelkező legjobb kriptodevizák kiválasztása. A szakértők elemezték a piacot, és a KangaMoon (KANG), a Gala (GALA) és a Sui (SUI) kriptovalutákat választották ki, amelyek az év folyamán kiemelkedő emelkedésekre lehetnek képesek. Olvass tovább, hogy megtudd, miért ezek a legjobb kriptó befektetések most.
2024. 04. 16. 07:00
Megosztás:

AI-alapokra helyezte a casco-kötést követő járműszemlét az Allianz Hungária

2024 márciusa óta már az új, mesterséges intelligenciával vezérelt digitális gépjárműszemle segíti az Allianz Hungária ügyfeleit a casco-szerződésük megkötésének folyamata során. A casco így gyorsan, kényelmesen, akár teljes egészében az otthonunkból megköthető, míg a biztosítóoldali elbírálási folyamat két napon belül lezárulhat.
2024. 04. 16. 06:30
Megosztás:

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.
2024. 04. 16. 06:00
Megosztás:

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

A KSH adatai szerint mintegy 220 ezer munkanélkülit tartanak nyilván Magyarországon, az üres álláshelyek aránya pedig 2,3 százalék. Ez utóbbi adat azonban sokat csökkenhetne, ha a kereslet és a kínálat megtalálná egymást, ennek azonban néha egészen banális akadályai vannak.
2024. 04. 16. 05:30
Megosztás:

Jókora nyereséget villantott a Goldman Sachs

A bank első negyedéves bevétele a tavalyihoz képest 16%-kal 14,21 milliárd dollárra emelkedett, több mint 1 milliárd dollárral meghaladva az elemzői várakozásokat.
2024. 04. 16. 05:00
Megosztás:

Egy nő keressen ugyanannyit mint a férfi kollégája - ezt akarja az Unió

A bérek átláthatóságáról szóló európai uniós irányelv hamarosan részletes jelentésre kötelezi a közép- és nagyvállalatokat a női és a férfi dolgozóik fizetéséről. Az Európai Bizottság döntése értelmében a kikért adatok alapján akár bírósági pert is indíthatnak majd a hátrányosan érintett alkalmazottak – hívja fel a figyelmet az EY. A tanácsadócég kollégái arra ösztönzik a társaságokat, hogy minél hamarabb világítsák át a szervezetüket, és szükség esetén tegyék meg a bérszakadék megszüntetéséhez vezető lépéséket.
2024. 04. 16. 04:30
Megosztás:

Ne vegyél ilyen autót, mert tuti átvernek!

A carVertical autóipari adatszolgáltató friss tanulmánya feltárta, hogy melyik autómárkát éri a legtöbb sérülés Magyarországon: a lista élén a BMW járművek állnak. Ez hasonló a többi ország trendjére is, azaz a BMW a leginkább sérült márka világszerte. A spektrum másik végén a Fiat áll, amelyet hazánkban a legkevésbé érnek közúti balesetek. 2023 káradatainak tanulmányozása alapján a kutatás azt is feltárta, hogy a Mercedes-Benz, a Kia és az Audi rendelkezik a legmagasabb kárértékkel.
2024. 04. 16. 04:00
Megosztás:

Vigyázat, csalók élnek vissza a kibervédelmi intézet nevével!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) nevével és telefonszámával élnek vissza telefonos csalók - közölte a szakszolgálat hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 16. 03:30
Megosztás:

Enyhült a német ipar anyaghiánya

Közel a koronavírus-járvány előtti szintre enyhült az anyaghiány a német iparban márciusban, a német feldolgozóipar egészét már szinte alig érintik az ellátási problémák - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.
2024. 04. 16. 03:00
Megosztás:

A K&H idén is támogatja a fiatal agrárszakembereket

Agrárképzésben tanuló hallgatókat támogat a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat, amelyet 10. alkalommal hirdet meg a K&H - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 16. 02:30
Megosztás:

Vigyázzunk! Nyugdíjas korban kockázatos a párkeresés!

A nyugdíjas évek gyakran hoznak magukkal egy új életszakaszt, amikor az embernek újra van ideje magánéleti kérdésekkel foglalkozni, köztük a párkereséssel is. Bár a társas kapcsolatok kiépítése életünk bármely szakaszában kulcsfontosságú lehet, az idősebb korosztály számára bizonyos egyedi kihívásokat és veszélyeket is rejt ez a folyamat.
2024. 04. 16. 02:00
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliség Törökországban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 9,0 százalék után februárban 8,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) hétfői közlése szerint.
2024. 04. 16. 01:30
Megosztás:

Több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot semmisítettek meg egy piacon

Folytatódott a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusításának tavaszi ellenőrzése, az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron tartott akció során több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot kellett megsemmisíteniük az ellenőröknek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.
2024. 04. 16. 01:00
Megosztás:

Átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díjait

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsor keretében átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) Talentum-díjait - tájékoztatta a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány hétfőn az MTI-t.
2024. 04. 16. 00:30
Megosztás:

A Dogeverse előértékesítése már 4 millió dollárnál jár

Míg a kriptopiac közelmúltbeli volatilitása megijesztett néhány befektetőt, egy mém érme projekt ellenáll a zuhanásnak.
2024. 04. 16. 00:01
Megosztás: