Száz megawatt megtermelt napenergia veszik kárba naponta Magyarországon

Több mint száz megawatt napenergia – egy paksi reaktorblokk teljesítményének 20 százaléka – veszik el naponta Magyarországon a vállalati napelemes rendszerek leszabályozása miatt. Az egyre növekő számú, idén június végére már mintegy 0,5 gigawatt kapacitást elérő saját célra termelő erőművek (SCTE) ugyanis nem táplálhatnak vissza a hálózatba, ezért a megtermelhető energia – iparági számítások szerint – átlagosan 20, esetenként akár 30–40 százaléka – kárba vész. A felesleg jelentős része hasznosítható lenne energiamenedzsment-rendszerekkel, illetve hő- és villamosenergia-tárolási megoldásokkal, de a magyar cégek többsége – nyugat-európai társaikkal ellentétben – nem él ezekkel a lehetőségekkel.

Száz megawatt megtermelt napenergia veszik kárba naponta Magyarországon

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) adatai szerint idén augusztus elején már meghaladta a 0,5 gigawattot a saját célra termelő erőművek (SCTE) kapacitása Magyarországon, azaz a jellemzően vállalati felhasználásra épült napelemes rendszerek összesített teljesítménye már elérte a paksi atomerőmű egy reaktorblokkjának névleges teljesítményét. Mivel az 50 kilowattnál nagyobb, tipikusan épületek, csarnokok tetejére telepített SCTE-erőművekre vonatkozó szabályozás szerint a megtermelt energia kizárólag helyben hasznosítható – a többlet nem táplálható vissza a hálózatba –, ezeket az erőműveket túltermelés esetén leszabályozzák, azaz ténylegesen kevesebbet termelnek, mint amennyit tudnának. Iparági sztenderdek szerint egy-egy ilyen rendszer esetében az energia körülbelül 15, de esetenként akár 30-40 százaléka is elveszik. A Green Geo számításai szerint országos szinten több mint 100 megawatórányi fel nem használt energiáról van szó, amelyből egy kisváros lakosságának éves energiafogyasztása fedezhető lenne.

A felesleg jelentős részét lehetne helyben hasznosítani energiamenedzsment-megoldásokkal, de a vállalkozások többsége elszalasztja ezt a lehetőséget és nem gondolkozik tovább egy naperőmű telepítésénél. „A jövő egyértelműen arról szól, hogy mennyire tudjuk hatékonyan felhasználni a helyben megtermelt energiát. A digitalizáció – okos mérés, analitikai szoftverek – segítségével ma már részletesen megismerhetők a fogyasztási mintázatok. Azoknál a vállalkozásoknál, ahol okos mérés segítségével optimalizálják a termelési folyamatokat, például a műszakokat a napelemes termeléshez igazítják, jelentősen akár 20-40 százalékkal is többet használhatnak fel a megtermelt energiából, mint mérések és optimalizálás nélkül” -– hangsúlyozza Iványi Csaba, a Green Geo Kft. kereskedelmi igazgatója.

Nemcsak okos méréssel javítható a napelemek által megtermelt energia felhasználásának aránya, hanem különféle tárolási megoldással is. Egyelőre kevesen élnek vele, pedig az energiatöbblet hasznosításának fajlagosan a legköltséghatékonyabb módja, ha a villamosenergiát hőenergiaként (melegvízként) tárolják el. A rendszer működését egy okosmérő segíti, amely folyamatosan monitorozza az energiafelhasználást: ha a termelés magasabb, mint az aktuális fogyasztás, az energia automatikusan melegvízként hasznosul.

Szintén jelentősen, 20–30 százalékkal csökkentheti az energiaveszteséget, ha a termelési csúcsok idején a cég a felesleget elektromos autókba tölti. Megfelelő automatizmusokkal egy teljes vállalati autóflotta töltése intelligensen menedzselhető a járművek száma, hatótávolsága, futásteljesítménye, használati ideje alapján, és összehangolható a napelemes rendszer termelésével. Egy átlagos méretű vállalati napelemes rendszerrel 4–5 autó töltését is el lehet látni.  

Ugyancsak gyerekcipőben jár a hazai cégek körében az akkumulátoros energiatárolás, pedig alkalmazásukkal az önfogyasztás aránya lényegesen, 25–40 százalékkal is növelhető. A technológia kiforrott, és a korábbinál lényegesen gyorsabban megtérülő beruházásról van szó, hiszen csak az elmúlt egy évben 60 százalékkal csökkent az akkumulátorcellák ára. Ma már sok esetben egy energiatárolóval szerelt rendszer jobb pénzügyi eredményeket hoz, mintha az adott vállalkozás anélkül telepítene napelemeket. 2024-től társasági adókedvezmény is igénybe vehető az energiatárolós beruházások költségeinek 30 százalékáig. A tárolási megoldások ráadásul lehetővé teszik további megújuló kapacitások építését is.

Újabb fejlesztések szükségesek a magyar borászatban

Ahhoz, hogy a magyar borászat erősítse versenyképességét és a magyar bor elismertségét, mindig újabb és újabb fejlesztésekre, innovációra van szükség - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken Pannonhalmán, a TóthBorbirtok új borászati feldolgozó üzemének átadásán az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint.
2024. 09. 14. 07:00
Megosztás:

A Shiba Inu új riválissal néz szembe: Raboo, az AI mémnyuszi, amely a top 20-ba törekszik

7,9 milliárd dollár. Ez a legalacsonyabban rangsorolt kriptovaluta jelenlegi piaci kapitalizációja a top 20 kriptovaluta listáján. A top 20 kriptovaluta listájára felkerülni nagy teljesítmény, de több mémérme, köztük a Shiba Inu, ezt már elérte.
2024. 09. 14. 06:00
Megosztás:

Élénkült a lakáspiac augusztusban

A lakóingatlanok drágulásának üteme éves összevetésben 6,5 százalékra gyorsult augusztusban a júliusi 6,4 százalék után, a kereslet élénkülésével együtt a lakásárak is egyre nagyobb tempóban emelkednek - közölte az ingatlan.com az MTI-vel pénteken.
2024. 09. 14. 05:00
Megosztás:

Megállapodással ért véget a sztrájk az Audi brüsszeli üzemében

Véget ért a sztrájk az Audi német autógyár brüsszeli üzemében, a szakszervezetek és a vezetőség péntek reggel egyezségre jutott - jelentette a Belga nevű belgiumi hírügynökség.
2024. 09. 14. 04:00
Megosztás:

Eddig tartott a tőzsdei felpattanás?

A Bank of America stratégái szerint a részvénypiacok valószínűleg oldalazni fognak, amíg az amerikai foglalkoztatási adatok nem mutatnak egyértelmű jeleket a gyengülés vagy az erősödés irányába.
2024. 09. 14. 03:00
Megosztás:

Nyugdíjtörvény változás! Változnak a nyugdíjrögzítés szabályai

A nyugdíjrögzítés, azaz a nyugdíj folyósítás nélküli megállapítása nagyon hasznos lehetőség a lehető legjobb összegű nyugdíj elérése érdekében. Mit jelt ez a változás és mire érdemes figyelni? Cikkünk az adó.hu blogportál szakmai bejegyzése alapján készült.
2024. 09. 14. 02:00
Megosztás:

Gázszámla átverés !? Hogy lesz a köbméterből MegaJoule?

A gáz fogyasztás elszámolásánál, illetve a földgáz ajánlatokkal kapcsolatban, visszatérő igény a felhasználók részéről az összehasonlíthatóság. Azonban a szolgáltatók nem feltétlenül ugyanabban a mértékegységben számolják el a felhasznált energiahordozót, így az egyes szolgáltatók árai nem feltétlen hasonlíthatók össze egy az egyben.
2024. 09. 14. 01:00
Megosztás:

3 mém érme, amit nem visel meg a piac vergődése

Az utóbbi időben rájár a rúd a kriptovaluta piacra, amiből a mém érméknek is kijutott. Bár a mém érmék durva ingadozásaikról ismertek, az előértékesítéseket általában nem viselik meg a kedvezőtlen piaci körülmények. Éppen ezért ilyen időszakokban (is) kifejezetten ajánlott beléjük fektetni.
2024. 09. 14. 00:01
Megosztás:

Fűtési alternatívák a rezsicsökkentéshez: A hőszivattyú előnyei és hátrányai

Telepítési és méretezési tanácsok a szakértőtől: az energiahatékonyság és a fenntarthatóság egyre fontosabb szemponttá válik a fűtési rendszerek kiválasztásakor.
2024. 09. 13. 23:30
Megosztás:

Hét bemutatóval várja a közönséget a Nemzeti Színház

Hét bemutatóval, köztük Molnár Ferenc Liliom című drámájával, az Olasz szalmakalap című francia bohózattal, egy angol drámával, Radnóti Miklóst idéző koncertszínházzal, egy kísérleti előadással, valamint két ősbemutatóval várja a közönséget a Nemzeti Színház új évada.
2024. 09. 13. 23:00
Megosztás:

A SUI és FET 30%-ot emelkedett az elmúlt 7 napban: Ez a kriptopiac fellendülésének kezdete?

SUI és FET az elmúlt héten 30%-kal emelkedett, ami izgalmat váltott ki a kripto közösségben. Ez a hirtelen növekedés felveti a kérdést egy esetleges piaci helyreállásról. Lehet, hogy ez egy szélesebb körű emelkedő trend kezdete? Fedezd fel, mely más érmék lehetnek növekedésre készek, és mit jelenthet ez a digitális eszközök jövője szempontjából.
2024. 09. 13. 22:30
Megosztás:

Új elnököt választott a NAK

Papp Zsolt Györgyöt választotta elnöknek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közgyűlése - közölte a NAK pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 13. 22:00
Megosztás:

A legjobb kriptovaluták, amelyeket szeptemberben 1 dollár alatt érdemes megvásárolni, hogy decemberben több ezer dolláros profitot érj el

Keresel megfizethető kriptovalutákat, amelyek jelentős hozamot biztosíthatnak év végéig? Ez a cikk bemutat egy listát ígéretes digitális valutákról, amelyek egy dollár alatt kereskednek. Fedezd fel, mely alulértékelt érmék rendelkeznek jelentős növekedési és profit potenciállal a következő hónapokban. Tudd meg, mely kriptók készülnek nagy hatást gyakorolni december előtt.
2024. 09. 13. 21:30
Megosztás:

Több megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) egyetértésével szombattól Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Zala vármegyében visszavonja a tűzgyújtási tilalmat - olvasható a Nébih honlapján pénteken közzétett tájékoztatóban.
2024. 09. 13. 21:00
Megosztás:

A Turkish Airlines új járat indítását jelentette be Sydney-be, Ausztrália legnagyobb városába

A Turkish Airlines, a világ legtöbb országába repülő légitársaság Sydney-vel, Ausztrália legnagyobb városával bővíti kiterjedt járathálózatát. A kontinensre való másodszori belépésével a légitársaság egyben ezt a várost jelöli meg első ausztráliai célállomásként, ahová a jövőben nonstop járatokat indít. A 2024. december 4-én induló Isztambul-Sydney járatokat Kuala Lumpuron keresztül heti négy alkalommal Airbus A350-900-as repülőgépekkel fogják üzemeltetni.
2024. 09. 13. 20:30
Megosztás:

Kőburkolatokat forgalmazó céget bírságolt meg a Gazdasági Versenyhivatal

Megtévesztette a fogyasztókat a kőburkolatokat forgalmazó Slate Design Kft., ezért 4,8 millió forintos bírságot kapott - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 13. 20:00
Megosztás:

Jelentős támogatást kap a magyar baromfiágazat

A magyar mezőgazdaságban az állattartás továbbra is kiemelt szerepet tölt be, ezen belül különösen a szárnyas feldolgozás az, ahol jelentős hozzáadott érték mellett az exportképesség is folyamatosan nő. A kormány jelentős támogatást biztosít a baromfiágazat számára - jelentette ki Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára a XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében megrendezett szakmai konferencián a tárca pénteki közleménye szerint.
2024. 09. 13. 19:30
Megosztás:

Meghaladta a 4,5 milliárd eurót az Ukrajnának nyújtott EBRD-finanszírozások értéke

Meghaladta a 4,5 milliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a háború kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke.
2024. 09. 13. 19:00
Megosztás:

Átadják Horvátország legmodernebb alagútját

Három év munkálatai után az Isztriai-félszigeten pénteken átadják a forgalomnak az Ucka alagút új, párhuzamos járatát, Horvátország legmodernebb alagútját - jelentette a helyi sajtó.
2024. 09. 13. 18:30
Megosztás:

Nvidia chipekhez juthat Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia arra számít, hogy hamarosan hozzáférést kap az Nvidia nagy teljesítményű chipjeihez, amelyek lehetővé tennék az ország számára a fejlett mesterséges intelligencia modellek kifejlesztését és működtetését.
2024. 09. 13. 18:00
Megosztás: