Szeptember 30-ig igényelhető vissza a tavalyi áfa

Azok a vállalkozások, amelyek visszaigényelnék a 2022-ben külföldön igénybe vett szolgáltatások és az ottani beszerzések utáni megfizetett áfatételeket, idén is szeptember 30-ig tehetik ezt meg – hívta fel a figyelmet a közelgő határidőre a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat hangsúlyozta: jogvesztő határidőről van szó, vagyis a tavaly kifizetett külföldi áfa esetében visszaigénylésre a továbbiakban nem lesz lehetőségük a magyar vállalkozásoknak.

Szeptember 30-ig igényelhető vissza a tavalyi áfa

Számos magyar áfaalany vesz igénybe szolgáltatásokat és vásárol termékeket más uniós tagállamokban, miközben ott nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet. A magyar vállalkozások ilyen esetben jogszerűen megfizetik az adott országban meghatározott általános forgalmi adót, ezt a magyar áfa bevallásban azonban nem tudják elszámolni. Ezért létezik az Európai Unió tagállamaiban egyablakos rendszerként a külföldi áfa-visszatérítés lehetősége, ami lehetővé teszi a más tagállamban megfizetett áfa összegének a visszatérítését.

A speciális eljárásban az adóalanyoknak kérelmet kell benyújtaniuk a saját letelepedettségük szerinti adóhatósághoz, és – feltételezve, hogy a külföldi beszerzés a letelepedés országában folytatott, adólevonásra jogosító tevékenységet szolgálja – ahhoz csatolniuk kell a gazdasági tevékenység teljesítését tanúsító számlákat és azok mellékleteit, így többek között a megrendelői bizonylatot, a teljesítési igazolást, a fuvar- és vámokmányokat is. A kérelem benyújtása csak elektronikus úton lehetséges az úgynevezett ELEKAFA-nyomtatványon, mert a papíralapú kérelmeket az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja. Dr. H. Nagy Dániel, a Mazars partnere arra hívta fel a figyelmet a közelgő határidő kapcsán, hogy a kérelmeket a beszerzésekben érintett országok szerint külön-külön kell benyújtani.

„A szeptember 30-i határidő jogvesztő, vagyis a 2022-es külföldi áfatételek ezt követően már nem igényelhetők vissza. A visszatérítés egyablakos rendszere ugyanakkor megkönnyíti a vállalkozások dolgát, hiszen a magyar áfaalanyoknak a magyar adóhatósághoz kell benyújtaniuk a kérelmüket, a NAV pedig ezen kérelmek vonatkozó részeit továbbítja a visszatérítés helye szerinti tagországnak, ahol az elbírálás történik. Fontos viszont a körültekintés a nyomtatványok kitöltésekor, mivel a 2022-es és esetleg 2023. évi tört időszakra vonatkozó áfa visszatérítéséhez kizárólag a 23ELEKAFA-nyomtatvány legfrissebb verziója használható” – pontosította a vállalkozások számára fontos tudnivalókat dr. H. Nagy Dániel.

A NAV ugyan azonnal igazolja az adózók felé a kérelmek kézhezvételét, azonban a külföldi hatóságoknak az elbírálásra 4 hónap áll rendelkezésükre, és ebben az időszakban felhívhatják a kérelmezőt hiánypótlásra vagy nyilatkozattételre. Ilyenkor az adózónak a válaszadásra általában 1 hónapja van, emiatt az elbírálási idő meghosszabbítható legfeljebb 8 hónapra. A kérelmek jóváhagyásáról vagy elutasításáról az adózót minden esetben írásban értesítik, a jóváhagyott áfa összegének visszautalásáról pedig a visszatérítés helye szerinti adóhatóság intézkedik a jóváhagyást követő 10 munkanapon belül.

„Az EU szintjén az áfa szabályozása alapvetően harmonizált, de előfordulhatnak eltérések a részletszabályokban. További nehezítő tényező lehet, hogy a külföldi adóhatóságok nem a kérelmező által választott nyelven folytatják le az eljárást és az ahhoz kapcsolódó levelezést. Egy-egy nyelvi fordítás időigénye akár veszélyeztetheti is a kérelmezők számára a határidők betartását, ami a kérelem végleges elutasításához is vezethet. Ezért fontos, hogy a vállalkozások a külföldi áfa-visszatérítéssel kapcsolatban olyan adótanácsadó segítségét kérjék, aki a helyi sajátosságokkal és az esetleges buktatókkal tisztában van” – hívta fel a figyelmet a Mazars partnere.

Az áfa visszaigénylésére nemcsak az uniós tagállamokban, de harmadik országokban folytatott ügyletek kapcsán is van lehetőség, ha az adott ország és Magyarország között viszonosság áll fenn. Ezekben az országokban azonban – Svájcban, Liechtensteinben, Norvégiában, Szerbiában és bizonyos feltételekkel Törökországban, valamint az Egyesült Királyságban – az EU-tagállamokétól eltérő szabályok érvényesülnek. Ez pedig még inkább szükségessé teheti az adott állam adóeljárásait ismerő és értő adótanácsadó bevonását a visszaigénylés folyamatába. 

Netrisk: a vizet tartják a legnagyobb veszedelemnek a lakásbiztosításoknál

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben. Azok, akik a Netrisknél novemberben lakásbiztosítást kötöttek elsősorban a vízkárokra igyekeznek felkészülni. Az esetlegesen elfolyó vízre 59 százalékuk vett igénybe kiegészítő szolgáltatást, ablakbeázásra 52 százalékuk, míg tetőbeázásra 43 százalékuk - közölte a cég.
2023. 12. 11. 17:30
Megosztás:

Az idei erőteljes fékezés után 2024-ben már lassú kilábalás indulhat a lakáspiacon

A NAV idei első háromnegyedéves adatait feldolgozó elemzés az előző év hasonló időszakához viszonyítva országosan 12%-os drágulást mutat nominálisan, ami reál értéken nagyjából 9%-os csökkenést jelent. Mivel a fővárosi forgalom csupán 15%-kal esett vissza, szemben a többi településtípus átlagosan 40-50%-os mutatójával, idén az amúgy is a legnagyobb ütemű, 13%-os drágulást produkáló, legmagasabb árú budapesti adásvételek nagyobb súlyt tesznek ki az árindexben, amit ennek megfelelőenkorrigáltunk. A megyei jogú városok 12%-kal drágultak, a kisebb városok árszintje átlagosan 8%-kal emelkedett, míg a községekben 1% körüli csökkenés volt egy év alatt.
2023. 12. 11. 17:00
Megosztás:

Magyar innováció forradalmasítja az őssejt-donációkat

A Gloster Infokommunikációs Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Gloster) globális csontvelő donor és őssejt nyilvántartó rendszert fejleszt a Német Vöröskeresztnek 250 ezer euróért (mintegy 95 millió forint) - közölte a cég hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 12. 11. 16:30
Megosztás:

Kerékpárút épült Kéthely és Balatonmáriafürdő között

Befejeződött a kerékpárút építése a Somogy vármegyei Kéthely és Balatonmáriafürdő között, a 465 millió forintos beruházás utolsó ütemének műszaki átadására hétfőn került sor - tájékoztatta Kéthely önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 11. 16:00
Megosztás:

Zajlik az elmúlt évek uniós projektjeinek zárása

Zajlik a 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós projektek zárása és elszámolása, az eddigi adatok alapján Magyarország pénzügyi kerete 95 százalékát használta fel - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfői meghallgatásán.
2023. 12. 11. 15:30
Megosztás:

Nyereséges évet zár a Start Garancia Zrt.

Idén is eredményesen támogatta a gazdaságfejlesztési célokat a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Start Garancia Zrt. : a társaság kezességvállalási állománya december elejére elérte a 300 milliárd forintot, ami közel 50 százalékkal több a tavaly év véginél - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 12. 11. 15:00
Megosztás:

Zárult a Virginia dohány felvásárlása

Eredményesen, 49 százalékos növekedéssel zárta a Virginia dohány felvásárlását a tavalyi évhez képest a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. (DOFER Zrt.) - közölte az MTI-vel a vállalat.
2023. 12. 11. 14:30
Megosztás:

Meghosszabbította az Unió a Malival szemben bevezetett korlátozó intézkedéseket

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei további egy évvel, 2024. december 14-ig meghosszabbították a Malival szemben 2021-ben elrendelt korlátozó intézkedések hatályát - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2023. 12. 11. 14:00
Megosztás:

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa, ha lehet, jövedelmet és bért kell biztosítani mindenkinek; ezt a "melót" nem végezte el a baloldali kormányzás 2010. előtt - jelentette ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rehabilitációs konferenciáján hétfőn Budapesten, a BKIK székházában.
2023. 12. 11. 13:30
Megosztás:

Korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését

Mintegy 227 millió forintból korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését - közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 11. 13:00
Megosztás:

Nőtt a száz legeredményesebb vasi cég árbevétele 2022-ben

A száz legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozás nettó árbevétele 2022-ben együttesen meghaladta az 1882,712 milliárd forintot, ez 18,7 százalékkal több, mint az évben - olvasható a TOP 100 Vas vármegye című, hétfőn Szombathelyen bemutatott kiadványban.
2023. 12. 11. 12:30
Megosztás:

Csökkent az éves infláció Csehországban

Novemberben az éves infláció 7,3 százalékra mérséklődött az októberi 8,5 százalékról Csehországban - közölte hétfőn a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.
2023. 12. 11. 12:00
Megosztás:

Miskolc jövőre U16-os női kosárlabda Eb-t rendez

Miskolcon rendezik jövőre az U16-os női kosárlabda Európa-bajnokságot.
2023. 12. 11. 11:30
Megosztás:

A digitalizáció csak lassan érvényesül a könyvpiacon

A magyarok 42 százaléka olvas valamilyen gyakorisággal nyomtatott könyvet, ez az érték e-könyvek esetén 11 százalék, míg az e-hangoskönyveknél 7 százalék - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatás, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t a hatóság kommunikációs igazgatóság.
2023. 12. 11. 11:00
Megosztás:

Szinte semmit se változtak az indexek az európai tőzsdéken

Vegyesen, alig változó indexekkel indult hétfőn a kereskedés a főbb euróai értékpapírpiacokon. A tőzsdék pénteken indexemelkedéssel zártak.
2023. 12. 11. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás: