Szeptember 30-ig igényelhető vissza a tavalyi áfa

Azok a vállalkozások, amelyek visszaigényelnék a 2022-ben külföldön igénybe vett szolgáltatások és az ottani beszerzések utáni megfizetett áfatételeket, idén is szeptember 30-ig tehetik ezt meg – hívta fel a figyelmet a közelgő határidőre a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat hangsúlyozta: jogvesztő határidőről van szó, vagyis a tavaly kifizetett külföldi áfa esetében visszaigénylésre a továbbiakban nem lesz lehetőségük a magyar vállalkozásoknak.

Szeptember 30-ig igényelhető vissza a tavalyi áfa

Számos magyar áfaalany vesz igénybe szolgáltatásokat és vásárol termékeket más uniós tagállamokban, miközben ott nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet. A magyar vállalkozások ilyen esetben jogszerűen megfizetik az adott országban meghatározott általános forgalmi adót, ezt a magyar áfa bevallásban azonban nem tudják elszámolni. Ezért létezik az Európai Unió tagállamaiban egyablakos rendszerként a külföldi áfa-visszatérítés lehetősége, ami lehetővé teszi a más tagállamban megfizetett áfa összegének a visszatérítését.

A speciális eljárásban az adóalanyoknak kérelmet kell benyújtaniuk a saját letelepedettségük szerinti adóhatósághoz, és – feltételezve, hogy a külföldi beszerzés a letelepedés országában folytatott, adólevonásra jogosító tevékenységet szolgálja – ahhoz csatolniuk kell a gazdasági tevékenység teljesítését tanúsító számlákat és azok mellékleteit, így többek között a megrendelői bizonylatot, a teljesítési igazolást, a fuvar- és vámokmányokat is. A kérelem benyújtása csak elektronikus úton lehetséges az úgynevezett ELEKAFA-nyomtatványon, mert a papíralapú kérelmeket az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja. Dr. H. Nagy Dániel, a Mazars partnere arra hívta fel a figyelmet a közelgő határidő kapcsán, hogy a kérelmeket a beszerzésekben érintett országok szerint külön-külön kell benyújtani.

„A szeptember 30-i határidő jogvesztő, vagyis a 2022-es külföldi áfatételek ezt követően már nem igényelhetők vissza. A visszatérítés egyablakos rendszere ugyanakkor megkönnyíti a vállalkozások dolgát, hiszen a magyar áfaalanyoknak a magyar adóhatósághoz kell benyújtaniuk a kérelmüket, a NAV pedig ezen kérelmek vonatkozó részeit továbbítja a visszatérítés helye szerinti tagországnak, ahol az elbírálás történik. Fontos viszont a körültekintés a nyomtatványok kitöltésekor, mivel a 2022-es és esetleg 2023. évi tört időszakra vonatkozó áfa visszatérítéséhez kizárólag a 23ELEKAFA-nyomtatvány legfrissebb verziója használható” – pontosította a vállalkozások számára fontos tudnivalókat dr. H. Nagy Dániel.

A NAV ugyan azonnal igazolja az adózók felé a kérelmek kézhezvételét, azonban a külföldi hatóságoknak az elbírálásra 4 hónap áll rendelkezésükre, és ebben az időszakban felhívhatják a kérelmezőt hiánypótlásra vagy nyilatkozattételre. Ilyenkor az adózónak a válaszadásra általában 1 hónapja van, emiatt az elbírálási idő meghosszabbítható legfeljebb 8 hónapra. A kérelmek jóváhagyásáról vagy elutasításáról az adózót minden esetben írásban értesítik, a jóváhagyott áfa összegének visszautalásáról pedig a visszatérítés helye szerinti adóhatóság intézkedik a jóváhagyást követő 10 munkanapon belül.

„Az EU szintjén az áfa szabályozása alapvetően harmonizált, de előfordulhatnak eltérések a részletszabályokban. További nehezítő tényező lehet, hogy a külföldi adóhatóságok nem a kérelmező által választott nyelven folytatják le az eljárást és az ahhoz kapcsolódó levelezést. Egy-egy nyelvi fordítás időigénye akár veszélyeztetheti is a kérelmezők számára a határidők betartását, ami a kérelem végleges elutasításához is vezethet. Ezért fontos, hogy a vállalkozások a külföldi áfa-visszatérítéssel kapcsolatban olyan adótanácsadó segítségét kérjék, aki a helyi sajátosságokkal és az esetleges buktatókkal tisztában van” – hívta fel a figyelmet a Mazars partnere.

Az áfa visszaigénylésére nemcsak az uniós tagállamokban, de harmadik országokban folytatott ügyletek kapcsán is van lehetőség, ha az adott ország és Magyarország között viszonosság áll fenn. Ezekben az országokban azonban – Svájcban, Liechtensteinben, Norvégiában, Szerbiában és bizonyos feltételekkel Törökországban, valamint az Egyesült Királyságban – az EU-tagállamokétól eltérő szabályok érvényesülnek. Ez pedig még inkább szükségessé teheti az adott állam adóeljárásait ismerő és értő adótanácsadó bevonását a visszaigénylés folyamatába. 

Az idei év a magyar áramhálózat-korszerűsítésről szól

2024 a magyar áramhálózat-korszerűsítés kiemelkedő éve: a kormány 160 milliárd forinttal támogatja azokat a beruházásokat, amelyekben új alállomások épülnek, folytatódik a meglévők bővítése és távvezeték-fejlesztések is megvalósulnak - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden a MAVIR kerepesi alállomásának bővítési záróünnepségén.
2024. 06. 19. 13:00
Megosztás:

Hazánk túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot

Magyarország túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot - közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szakmai partnerével, a CSEBER Nonprofit Kft.-vel közös közleményben az MTI-vel.
2024. 06. 19. 12:30
Megosztás:

Vízerőművet tervez a román kormány az Erdélyi-szigethegységben

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett - írja az economedia.ro.
2024. 06. 19. 12:00
Megosztás:

Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak a készlet erejéig - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán, a vízosztás kezdetének reggelén az MTI-vel.
2024. 06. 19. 11:30
Megosztás:

Eddigi legsúlyosabb veresége előtt áll a Konzervatív Párt Nagy-Britanniában

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedheti el a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt a július 4-i parlamenti választásokon.
2024. 06. 19. 11:00
Megosztás:

Az olasz szenátus rábólintott a közvetlen kormányfő-választásra

Az olasz parlament felsőháza első olvasatban megszavazta a jobboldali kormány alkotmánymódosító javaslatát a miniszterelnök közvetlen megválasztásáról, amire a baloldali ellenzék utcai tüntetéssel válaszolt Rómában kedden este.
2024. 06. 19. 10:30
Megosztás:

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán

Élményutat alakítanak ki a Dorogi-szénmedence egykori bányáiba tömedékanyagnak homokot szállító kisvasút 40 kilométeres nyomvonalán, az érintett hat település önkormányzatának együttműködésével - közölte Komárom-Esztergom vármegye közgyűlésének elnöke az MTI-vel.
2024. 06. 19. 10:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 06. 19. 09:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, a tokiói tőzsde 0,28 százalékos emelkedéssel, 38 535 ponton fejezte be a napot. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,30 százalékkal nőtt.
2024. 06. 19. 09:00
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a BÉT-en

Mérsékelt mozgással, iránykereséssel indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 120,63 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 69 832,54 ponton zárt kedden.
2024. 06. 19. 08:30
Megosztás:

A munkáltatók szerint is égető reformok szükségesek a munkásszállóknál

Óriási lenne az igény a piacon a modern munkásszállók iránt. Megfelelő szállás biztosítása esetén ugyanis nagyobb az esély, hogy a potenciális munkaerő munkát vállal olyan hiányterületeken és régiókban, amely a lakhelyétől jóval távolabb található. Éppen ezért a kormány is kiemelten támogatja a modern munkásszállások létrehozását annak érdekében, hogy a munkavállalók mobilitása növekedjen, és a szállások minősége javuljon – hangsúlyozza Tóth Olivér, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 06. 19. 07:30
Megosztás:

A MicroStrategy terve, hogy 500 millió dollár értékű részvényt átvált Bitcoinra, ami a kriptovaluták bikapiaci jövőjét sugallja

A MicroStrategy az egyik olyan tradícionális intézmény, amely támogatja a kriptovalutákat, és még mindig nem hagyták abba ezt a tevékenységet. A legfrissebb fejlemények szerint több jelentés is azt állítja, hogy a MicroStrategy 500 millió dollár értékű részvény eladását tervezi további Bitcoin vásárlások finanszírozására.
2024. 06. 19. 07:00
Megosztás:

Változatosan alakulnak az ingatlanárak a hazai kiemelt üdülőövezetekben

Összességében emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Indexből, az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.
2024. 06. 19. 06:30
Megosztás:

Hogyan szerezzük és tartsuk meg a legjobb kollégákat?

Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a Fivosz HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésben keresték a választ arra, milyen az ideális munkahely 2024-ben.
2024. 06. 19. 06:00
Megosztás:

Ezért buknak el a startupok az első három évben

Az első három év a legkritikusabb a startupok életében, ekkor bukik el ugyanis a legtöbb jó ötlet. A start it @K&H inkubátorprogram szerint ennek két fő oka, hogy egyrészt a startupok ritkán végeznek piackutatást, így nem egy valós, sokakat érintő problémára hoznak megoldást. Másrészt nincs egy jól átgondolt és felépített üzleti modelljük. Mutatjuk, hogy lehet ezeket elkerülni, áthidalni.
2024. 06. 19. 05:30
Megosztás:

Döntött az OXO Technologies közgyűlése a társaság székhelyének áthelyezéséről Hollandiába

Az OXO Technologies Holding Nyrt. kedden megtartott közgyűlése egyhangúlag és véglegesen jóváhagyta a társaság székhelyének áthelyezését Budapestről a hollandiai Rotterdamba - tájékoztatta az MTI-t a társaság kedden.
2024. 06. 19. 05:00
Megosztás:

Merre tart a hazai ingatlanpiac?

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából. Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási és ingatlanjogi csoportvezetője és Balogh Tamás a DLA Piper Hungary vezető ügyvédje, Real Estate Service Stream Leader ismertetik a hazai ingatlanpiacot meghatározó legfontosabb trendeket.
2024. 06. 19. 04:30
Megosztás:

Júniustól szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére

Júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.
2024. 06. 19. 04:00
Megosztás:

Célzott támogatások segítik a hazai burgonyatermesztést

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek - mondta Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára kedden Budapesten, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakmai rendezvényén, amelyet az I. Nemzetközi burgonya világnap alkalmából rendeztek meg.
2024. 06. 19. 03:30
Megosztás:

Adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.
2024. 06. 19. 03:00
Megosztás: