Szerencsejáték-bevételek: Európa a fellendülés útján?

A szerencsejáték-iparban a pénzügyi eredmények tekintetében igen sűrű volt az idő: csak a múlt héten a Flutter Entertainment, az Entain, a 888 Holdings, a LeoVegas, a NeoGames és a Table Trac is közzétette a második negyedév vagy a 2022-es első félév eredményeit.

Szerencsejáték-bevételek: Európa a fellendülés útján?

Ezek az eredmények azonban nem mind kedvezőek voltak, mivel sok vállalat továbbra is küzd a Covid-19 járvány okozta következményekkel, míg mások különböző más okok miatt küszködtek.

Ha azonban kizárólag Európára szűkítjük a szemüveget, a helyzet mindenképpen ígéretesnek tűnik a tavaly ilyenkor tapasztaltakhoz képest; legalábbis ha az érintett országok elemzéséről van szó, nem pedig egyes vállalatok kiemeléséről.

A kontinens nagy része már "együtt él a vírussal", mivel a legszigorúbb korlátozások szinte teljesen eltűntek a kontinensen. Az ilyen korlátozások feloldása, az online felé való elmozdulással párosulva, számos pozitív pénzügyi eredményt eredményezett Európa különböző országaiban.

Az elmúlt hónapokban a régió öt országában pozitív változást mutattak ki a második negyedév vagy az első félév eredményei az előző évhez képest, legutóbb Litvánia számolt be a szerencsejáték-bevételek 66%-os növekedéséről 2022 első felében, 89,3 millió euróra (91,8 millió dollár).

A Litván Szerencsejáték Felügyeleti Hatóság által e hónap elején közzétett eredményekhez hozzájárult, hogy a Covid-19 korlátozások eltörlését követően az ügyfelek visszatértek a szárazföldi helyszínekre. Az ilyen szankciók azt jelentették, hogy a kaszinók, nyerőgépek, fogadási és totalizátorpontok nem nyithattak meg és nem működhettek.

A Fogadóirodák szárazföldi bevételei egyedül 34,7 millió eurót tettek ki az összes bevételből, több mint 1000%-kal ugrottak meg a 2021-es 2,8 millió euróról 2022-re 34,7 millió euróra.

Júniusban egy másik európai ország is növekedést könyvelhetett el az előző évhez képest: Dánia 20%-os növekedést jelentett az iparág bruttó játékbevételében (GGR) 2022 első negyedévében.

A Dán Szerencsejáték Hatóság jelentése szerint a fogadásokból, online kaszinókból, játékgépekből és földi kaszinókból származó bevétel 1,5 milliárd DDK dollárt (210 millió dollár) tett ki. Ez az adat azt követően jött ki, hogy az országban feloldották a korlátozásokat, a kaszinók és játéktermek 2021 első negyedévében bezártak, de 2022 első negyedévének nagy részében nyitva lesznek.

Visszatérve erre a hónapra, Portugália engedéllyel rendelkező üzemeltetői szintén a GGR növekedéséről számoltak be, amely éves szinten 17%-kal 146,4 millió euróra emelkedett.

Hasonló volt a helyzet idén áprilisban Franciaországban is, ahol az ország Nemzeti Szerencsejáték Hatósága (ANJ) 10,7 milliárd eurós bevételt jelentett 2021-re, ami 7%-kal több, mint 2020-ban. A testület megjegyezte, hogy az online felé való elmozdulás és a közegészségügyi intézkedések enyhülése a nemzet szerencsejáték-iparát a fellendülés útjára állította, a bevételek éves szintű növekedését pedig különösen az "online sportfogadás iránti lelkesedés" hajtotta.

Miközben számos európai nemzet élvezi a rivaldafényt a fellendülés útján, az Egyesült Államok biztosítja, hogy ők is csatlakozhatnak a mókához: az Amerikai Szerencsejáték Szövetség (AGA) a múlt héten jelentette, hogy a második negyedévben a kereskedelmi szerencsejátékokból származó bevétel 3%-kal nőtt 2021 negyedik negyedévéhez képest, összesen 14,81 milliárd dollárra.

Az Egyesült Királyság piaca is sikeres eredményeket ért el ebben a hónapban: a Gambling Commission az első negyedévre (2022 áprilisától 2022 júniusáig) 1,2 milliárd font (1,44 milliárd dollár) online bruttó szerencsejáték-bevételt (GGY) jelentett, ami közel 1%-os növekedést jelent a negyedik negyedévhez (2022 januárjától 2022 márciusáig) képest.

Itt fontos megjegyezni, hogy ilyen érett piacként az Egyesült Királyságban talán már nem lehet jelentős - akár pozitív, akár negatív - évenkénti változásokra számítani.

Ennek ellenére a nyerőgépek GGY-je 4%-kal, közel 565 millió fontra nőtt, az egy óránál hosszabb online nyerőgépes ülések száma 5%-kal, 8,4 millióra emelkedett, az engedélyezett fogadási szolgáltatók (Licensed Betting Operators, LBO) GGY-je pedig 6%-kal, 584 millió fontra nőtt, ami mind rendkívül örvendetes hír az Egyesült Királyság szerencsejáték-iparának egésze számára.

Több országban is gyorsult az infláció augusztusban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban augusztusban átlagosan 6,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedése a júliusi 5,9 százalékról, és ezzel már a második egymást követő hónapban regisztráltak emelkedést.
2023. 10. 05. 01:30
Megosztás:

Új taggal bővül a Concorde Csoport: Record Alapkezelő

Október elején kezdi meg működését a Concorde Csoport új tagja, a Recorde Alapkezelő Zrt. (továbbiakban Recorde). Az új leánycég indítása illeszkedik a Concorde filozófiájába és hosszú távú stratégiájába, melynek célja, hogy a befektetési- és pénzügyi szolgáltatások egyre szélesebb körét nyújthassa ügyfeleinek. A társaság operatív irányításáért és szakmai munkájáért Kutas Gábor, mint az igazgatóság elnöke, ügyvezető felel majd.
2023. 10. 05. 01:00
Megosztás:

Péntektől nemzetközi a cappella fesztivált rendeznek Szegeden

Nemzetközi a cappella fesztivált kezdődik pénteken Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, a rendezvény házigazdája a Tisza-parti város népszerű vokálegyüttese, a Fool Moon - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 10. 05. 00:50
Megosztás:

Mik azok a mém kriptók és miért vásárol belőlük mindenki?

A mém érmék alapjaiban eltérnek a hagyományos befektetési eszközöktől, sőt a legtöbb esetben még a nagyobb kriptóktól is.
2023. 10. 05. 00:01
Megosztás:

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom csökkent az előző évi időszakhoz viszonyítva

2023. augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,0, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 10. 04. 23:30
Megosztás:

Újabb bukkanó az úton

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal az idei nyolcadik hónapra vonatkozóan.
2023. 10. 04. 23:00
Megosztás:

Szabálytalanságok miatt több millió forintos bírságot szabtak ki távol-keleti üzletekre

Profilt váltó, átalakuló tulajdonosi szerkezetű távol-keleti üzleteket ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a mulasztó vállalkozásokra több millió forintos bírságot szabtak ki.
2023. 10. 04. 22:30
Megosztás:

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján szerdán.
2023. 10. 04. 22:00
Megosztás:

Világháborús bomba miatt kiürítik pénteken a XII. kerület egy részét

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel, várhatóan kora délutánig - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:30
Megosztás:

Beépíti a mesterséges intelligenciát az oktatásba az ESSCA üzleti egyetem

Az oktatásba is beépíti a mesterséges intelligenciát az ESSCA üzleti egyetem, amelynek idén 30 éves budapesti kampuszán konferencián vitatták meg az MI hatását az üzleti élet különböző területeire - közölte az egyetem az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:00
Megosztás:

A GVH videóval mutatja be az Árfigyelő térképes boltszűrő funkciójának működését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) videóval mutatja be az Árfigyelő legújabb, térképes boltszűrő funkciójának működését és előnyeit - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Az ázsiai térségben terjeszkedik a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport növekedési stratégiájának részeként irodát nyit a Szingapúri Köztársaságban. A MET Ázsia 90 százalékban a MET Csoport, 10 százalékban a szingapúri Keppel leányvállalata. A terjeszkedés célja, hogy a MET tovább erősítse LNG-portfólióját a globális piacokon, és bővítse energetikai infrastruktúra-beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
2023. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerdán

Erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexveszteséggel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Visszább esett az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.
2023. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Ma alig mozdult a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX minimális, 1,72 pontos emelkedéssel 55 961,13 ponton zárt szerdán, gyakorlatilag stagnált.
2023. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.
2023. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Lassult előző hónapban az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.
2023. 10. 04. 16:30
Megosztás:

Megdőltek a tavalyi és a 2019-es csúcsok a turizmusban nyáron

Megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt, eredményes nyarat zárt az ágazat - értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke a 2023-as szezont szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 10. 04. 16:00
Megosztás: