Szerencsejáték-bevételek: Európa a fellendülés útján?

A szerencsejáték-iparban a pénzügyi eredmények tekintetében igen sűrű volt az idő: csak a múlt héten a Flutter Entertainment, az Entain, a 888 Holdings, a LeoVegas, a NeoGames és a Table Trac is közzétette a második negyedév vagy a 2022-es első félév eredményeit.

Szerencsejáték-bevételek: Európa a fellendülés útján?

Ezek az eredmények azonban nem mind kedvezőek voltak, mivel sok vállalat továbbra is küzd a Covid-19 járvány okozta következményekkel, míg mások különböző más okok miatt küszködtek.

Ha azonban kizárólag Európára szűkítjük a szemüveget, a helyzet mindenképpen ígéretesnek tűnik a tavaly ilyenkor tapasztaltakhoz képest; legalábbis ha az érintett országok elemzéséről van szó, nem pedig egyes vállalatok kiemeléséről.

A kontinens nagy része már "együtt él a vírussal", mivel a legszigorúbb korlátozások szinte teljesen eltűntek a kontinensen. Az ilyen korlátozások feloldása, az online felé való elmozdulással párosulva, számos pozitív pénzügyi eredményt eredményezett Európa különböző országaiban.

Az elmúlt hónapokban a régió öt országában pozitív változást mutattak ki a második negyedév vagy az első félév eredményei az előző évhez képest, legutóbb Litvánia számolt be a szerencsejáték-bevételek 66%-os növekedéséről 2022 első felében, 89,3 millió euróra (91,8 millió dollár).

A Litván Szerencsejáték Felügyeleti Hatóság által e hónap elején közzétett eredményekhez hozzájárult, hogy a Covid-19 korlátozások eltörlését követően az ügyfelek visszatértek a szárazföldi helyszínekre. Az ilyen szankciók azt jelentették, hogy a kaszinók, nyerőgépek, fogadási és totalizátorpontok nem nyithattak meg és nem működhettek.

A Fogadóirodák szárazföldi bevételei egyedül 34,7 millió eurót tettek ki az összes bevételből, több mint 1000%-kal ugrottak meg a 2021-es 2,8 millió euróról 2022-re 34,7 millió euróra.

Júniusban egy másik európai ország is növekedést könyvelhetett el az előző évhez képest: Dánia 20%-os növekedést jelentett az iparág bruttó játékbevételében (GGR) 2022 első negyedévében.

A Dán Szerencsejáték Hatóság jelentése szerint a fogadásokból, online kaszinókból, játékgépekből és földi kaszinókból származó bevétel 1,5 milliárd DDK dollárt (210 millió dollár) tett ki. Ez az adat azt követően jött ki, hogy az országban feloldották a korlátozásokat, a kaszinók és játéktermek 2021 első negyedévében bezártak, de 2022 első negyedévének nagy részében nyitva lesznek.

Visszatérve erre a hónapra, Portugália engedéllyel rendelkező üzemeltetői szintén a GGR növekedéséről számoltak be, amely éves szinten 17%-kal 146,4 millió euróra emelkedett.

Hasonló volt a helyzet idén áprilisban Franciaországban is, ahol az ország Nemzeti Szerencsejáték Hatósága (ANJ) 10,7 milliárd eurós bevételt jelentett 2021-re, ami 7%-kal több, mint 2020-ban. A testület megjegyezte, hogy az online felé való elmozdulás és a közegészségügyi intézkedések enyhülése a nemzet szerencsejáték-iparát a fellendülés útjára állította, a bevételek éves szintű növekedését pedig különösen az "online sportfogadás iránti lelkesedés" hajtotta.

Miközben számos európai nemzet élvezi a rivaldafényt a fellendülés útján, az Egyesült Államok biztosítja, hogy ők is csatlakozhatnak a mókához: az Amerikai Szerencsejáték Szövetség (AGA) a múlt héten jelentette, hogy a második negyedévben a kereskedelmi szerencsejátékokból származó bevétel 3%-kal nőtt 2021 negyedik negyedévéhez képest, összesen 14,81 milliárd dollárra.

Az Egyesült Királyság piaca is sikeres eredményeket ért el ebben a hónapban: a Gambling Commission az első negyedévre (2022 áprilisától 2022 júniusáig) 1,2 milliárd font (1,44 milliárd dollár) online bruttó szerencsejáték-bevételt (GGY) jelentett, ami közel 1%-os növekedést jelent a negyedik negyedévhez (2022 januárjától 2022 márciusáig) képest.

Itt fontos megjegyezni, hogy ilyen érett piacként az Egyesült Királyságban talán már nem lehet jelentős - akár pozitív, akár negatív - évenkénti változásokra számítani.

Ennek ellenére a nyerőgépek GGY-je 4%-kal, közel 565 millió fontra nőtt, az egy óránál hosszabb online nyerőgépes ülések száma 5%-kal, 8,4 millióra emelkedett, az engedélyezett fogadási szolgáltatók (Licensed Betting Operators, LBO) GGY-je pedig 6%-kal, 584 millió fontra nőtt, ami mind rendkívül örvendetes hír az Egyesült Királyság szerencsejáték-iparának egésze számára.

Gyengült a forint pénteken

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 10. 07. 21:00
Megosztás:

Gyengüléssel zárták a hetet a főbb nyugat-európai piacok

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 10. 07. 20:00
Megosztás:

Bukarestnek nincs gázellátási vészforgatókönyve

Három héttel a téli fűtési szezon kezdete előtt a román hatóságok még nem dolgoztak ki gázellátási vészforgatókönyvet, Románia pedig Oroszországon kívül semmilyen más országgal nem kötött importszerződést, nem tudni, hogyan boldogul a Gazprom szállítmányai nélkül - hívta fel a figyelmet a Hotnews.ro hírportál az energiaválsággal foglalkozó pénteki összeállításában.
2022. 10. 07. 19:30
Megosztás:

Alacsony forgalom mellett pluszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 281,34 pontos, 0,72 százalékos emelkedéssel, 39 537,63 ponton zárt pénteken.
2022. 10. 07. 19:00
Megosztás:

Új raktárbázist avatott Üllőn a külügyminiszter

A SAG-Autonet csoport új raktára több mint 27 millió eurós beruházással, állami támogatással épült. A 130 új munkahelyet is teremtő, világszínvonalú, teljesen robotizált, 16 500 m2-es raktárkomplexumot október 7-én adták át Üllőn. A svájci központú, Európa egyik legnagyobb alkatrészellátójaként számontartott, itthon is több száz fős cég 6 különböző szervizhálózatot is működtet.
2022. 10. 07. 18:30
Megosztás:

Csaknem 340 millió forint értékű transzformátoregységet szállított a Ganz egy franciaországi szélerőműhöz

Nagyteljesítményű transzformátoregységet szállított az észak-franciaországi Poste du Mont Varin szélerőműhöz, a Volkswind Gmbh szélerőmű-fejlesztő vállalat részére a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó magyar társaság a közel 340 millió forint értékű megrendeléssel az első projektjét teljesítette Franciaországban az új Ganz érában. Az egyedi tervezésű teljesítménytranszformátor üzembe helyezését és tesztelését a nehézgépgyártó vállalat szervizcsapata valósította meg a helyszínen.
2022. 10. 07. 18:00
Megosztás:

Fél éve csökken a FAO élelmiszerár-index

Már a hatodik hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszerár mutatónál, miután szeptemberben bezuhant a növényi olajok ára, ellensúlyozva a magasabb gabonaárakat – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 10. 07. 17:30
Megosztás:

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás: