Szívesen maradnának Magyarországon a külföldi diákok

A külföldi diákok egytizede kifejezetten úgy tervezi, hogy Magyarországon marad egyetemi tanulmányai befejezése után, további 28 százalékuk pedig szintén szívesen maradna hazánkban, ha találna a szakmájának megfelelő munkát - derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem saját nemzetközi hallgatói körében végzett kutatásból. Az intézmény azt vizsgálta, mit gondolnak Magyarországról és a magyar emberekről az egyetemisták, és hogyan érzik magukat hazánkban.

Szívesen maradnának Magyarországon a külföldi diákok

Saját nemzetközi hallgatói körében, online kérdőíves felméréssel vizsgálta a külföldi fiatalok véleményét hazánkról a Budapesti Metropolitan Egyetem. Az intézmény az egyetemisták szabadidős tevékenységei és pénzköltési szokásai mellett a magyarokról és fővárosunk működéséről kialakult képükre is kíváncsi volt. A válaszadók egy része kevesebb mint egy éve, sokuk azonban már 2-3 éve tartózkodik Magyarországon. A megkérdezettek 91 százaléka kifejezetten a tanulmányai miatt érkezett hazánkba.

Lakhatás és munka

A külföldi hallgatók többsége (59%) albérletben, egyötödük kollégiumban lakik, a többi diák pedig valamilyen családtagjukkal él. A válaszadók fele egyáltalán nem dolgozik a tanulmányai mellett, 28 százalékuk alkalmi, 22 százalékuk pedig állandó munkát végez. A dolgozó fiatalok legnagyobb része (41%) kevesebb mint 10 órát dolgozik tanulmányai mellett, és mindössze egytizedük az, aki több mint 30 óra munkát végez egy héten. A dolgozó diákok közel fele nem a saját tanulmányi területéhez kapcsolódó munkát végez – az ilyen tevékenységgel pénzt kereső hallgatók 35%-át tették ki a válaszadóknak, a fiatalok egy része pedig vegyesen végez szakmába vágó és attól független tevékenységet a pénzkeresés érdekében.

Nem térnének haza a diákok

A válaszadók egytizede kifejezetten úgy tervezi, hogy Magyarországon marad a tanulmányai befejezése után, további 28 százalékuk pedig szintén szívesen maradna, ha talál a szakmájához illő munkalehetőséget. Hasonló arányban vannak azok, akik még nem tudják, hová mennének a tanulmányaik után, a válaszadók 35 százaléka pedig biztosan nem tervez hazánkban maradni az egyetem elvégzése után. A diákok között egyébként kicsi az aránya azoknak, akik visszatérnének saját hazájukba – a válaszadók legnagyobb része más országban tervez dolgozni vagy élni, biztosan nem térne haza, vagy még nincsenek tervei.

A magyarok segítőkészek, kedvesek és kitartóak, de néha zsémbesek is

A nemzetközi diákok szerint a pozitív attribútumok közül leginkább a segítőkészség jellemzi a magyarokat. A három legjellemzőbb tulajdonság között végzett a kedvesség és a kitartás is. Ezek mellett a külföldiek szerénynek, okosnak, elfogadónak és türelmesnek is tartanak minket. A negatív jellemzők közül a durva, rosszkedvű és diszkriminatív jelzők végeztek az első három helyen, de előkelő helyen végzett az elutasító leírás is. Ettől függetlenül a diákok inkább jól, mint rosszul érzik magukat Magyarországon: a többség egy 10-es skálán 7-10 közé helyezi azt, ahogyan érzi magát nálunk.

A gasztronómiát illetően megoszlanak a vélemények

A nemzetközi hallgatók 10-es skálán 4 és 8 pont közöttinek értékelik a magyar gasztronómiát, mindössze a hallgatók egytizede adott 10-es értékelést. Ezt részben az is magyarázza, hogy a fiatalok többsége erősen eltérőnek érzi a magyar ízeket saját hazája konyhájához képest. A legnagyobb kedvenc a hagyományos ételeink közül a gulyásleves, amit fej-fej mellett a lángos és a palacsinta követ, de a paprikás csirke is előkelő helyen végzett a kedvelt magyar ételek listáján.

Közlekedés Budapesten

Fővárosunk közlekedését bár inkább erőszakosnak, mégis egyszerűnek és átláthatónak látják a külföldi diákok. Nem tartják túl zsúfoltnak vagy gyorsnak, és inkább biztonságosnak élik meg. A válaszadók több mint 70 százaléka elsősorban a tömegközlekedést használja, 20 százalékuk leginkább sétál, de vannak olyanok is, akik elsősorban a taxizást vagy a biciklizést választják, ha a városon belül el kell jutniuk valahova.

Más magyar városokba is ellátogattak

A válaszadók kétharmada Budapesten kívül már más magyar várost is meglátogatott, 41 százalékuk pedig már valamelyik híres hazai gyógyfürdőt is kipróbálta. Amióta Magyarországon tartózkodnak, a legtöbben bulikra (72%), kiállításokra (63%) és moziba (59%) látogattak el. Nagyjából harmaduk valamilyen koncerten vagy sporteseményen is részt vett, és sokan még színházba is ellátogattak.

Közbiztonság

A nemzetközi hallgatók budapesti közbiztonságról alkotott képe a 10-es skálán inkább az 1-4 között mozog. Ezt az is magyarázhatja, hogy a diákok 41 százalékát érte már valamilyen attrocitás Budapesten, és 71 százalékuk érezte már hátrányban külföldiként magát valamilyen szituációban.

Nem költenek túl sokat a külföldi diákok

A külföldről érkezett egyetemisták 29-29 százaléka saját bevallása szerint havonta 50-100 000 Ft között, vagy 100-200 000 Ft között költ pénzt hazánkban. Mindössze egytizedük állítja, hogy 300 000 Ft feletti összeget ad ki országunkban. Az ételre szánt összeg a diákok többségénél 25-50 000 Ft között mozog, de vannak olyanok is, akik 200 000 Ft felett költenek élelmiszerre, albérletre pedig jellemzően 100-200 000 Ft közötti összeget szánnak havonta. Ruhákra, valamint szórakozásra viszont nem költenek sokat saját bevallásuk szerint a nemzetközi hallgatók: nagy többségük (72%) kevesebb, mint 25 000 Ft-ot költ öltözködésre egy hónapban, és szórakozásra is maximum 50 000 Ft-ot adnak ki.

Megduplázódott a német repterek utasforgalma

Tavaly több mint duplájára nőtt a polgári repülőterek utasforgalma Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2023. 02. 01. 10:30
Megosztás:

Ujjlenyomat olvasó és arcfelismerő biztonsági rendszer teheti védetté a laptopunkat

„Főszerepben a biztonság!” - ez is lehetne a jelszava a következő egy hétnek. Január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja, míg február 7-e a biztonságos internet napja. Hogy miért van szükség ezekre? Az Unicef adatai szerint minden nap több, mint 175.000 gyerek megy fel az internetre életében először. Ahogy a határok egyre jobban elmosódnak az online és az offline világ között, egyre nagyobb feladat, hogy törekedjünk a biztonságra.
2023. 02. 01. 09:30
Megosztás:

Stabil működés mellett technológiai újításokkal lépett szintet a Ganz 2022-ben

Erőteljes növekedést ért el, maximálisan kihasználta a gyártási kapacitásait, valamint megerősítette piaci pozícióját itthon és külföldön egyaránt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2022-ben. Emellett a sikeres kutatásfejlesztési tevékenységének eredményeként bemutatta legújabb – a transzformátorok monitoringján alapuló – technológiai fejlesztését, az Intelligent Solutions-t, amely révén a magyar nehézgépgyártó vállalat jelentősen hozzájárul a villamosenergia-ipar és a transzformátorgyártás piacának zöld fordulatához és fenntartható működéséhez. Hasonlóan intenzív növekedést, és nemzetközi tevékenységének kiszélesítését prognosztizálja 2023-ra is a társaság.
2023. 02. 01. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama szerda reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest: 0,2 százalékkal erősödött az euró és a dollár, 0,1 százalékkal gyengült a svájci frank ellenében.
2023. 02. 01. 08:30
Megosztás:

A fővárosi újépítésű lakások átlagos négyzetméterára átlépte a 1,5 millió forintot

A fővárosban az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára elérte az 1 millió 554 ezer forintot tavaly a negyedik negyedévben, a növekedés üteme ugyanakkor lassult - közölte az Otthon Centrum kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 08:00
Megosztás:

Lengyelországban 76 kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig

Lengyelországban 76 SMR típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig - jelentette be kedden Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.
2023. 02. 01. 07:30
Megosztás:

Közlekedési fennakadásokat, baleseteket okoztak az újabb téli viharok az Egyesült Államok középső részén

Fagyott és ónos eső miatt több ezer légijáratot töröltek kedden az Egyesült Államok középső és déli részén, több államban az iskolák is zárva maradtak.
2023. 02. 01. 07:00
Megosztás:

BKV: a forrás rendelkezésre áll, a bértárgyalások folytatódnak

A BKV munkavállalói a vállalatvezetés döntésének értelmében bérmegállapodás nélkül is emelt összegű januári bért kapnak, a tárgyalások lezárásához szükséges egyeztetések tovább folytatódnak - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:30
Megosztás:

A BME kutatója csaknem 2 millió eurós támogatást nyert az ERC Consolidator Grant pályázatán

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója öt évre csaknem 2 millió eurós (mintegy 778 millió forint) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Consolidator Grant pályázatán - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:00
Megosztás:

BKK: idén is folytatódik az utastájékoztatás megújítása

Idén is folytatják a kiemelt fővárosi csomópontok utastájékoztató elemeinek korszerűsítését, először január végén a Blaha Lujza tér környéki megállók oszlopait újították fel, ahol a korábbiakhoz képest bővebb, informatívabb és korszerűbb táblákkal találkozhatnak az utasok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:30
Megosztás:

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlás

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:00
Megosztás:

Az európaiak az egészségügyre fordítanák a legtöbb helyreállítási forrást

Az európaiak az egészségügy, az energiaellátás, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, valamint a foglalkoztatás területeire fordítanák a legtöbb támogatást a Next Generation EU nevű uniós helyreállítási eszköz keretéből - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből.
2023. 02. 01. 04:30
Megosztás:

Technikai recesszióba került Csehország

A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
2023. 02. 01. 04:00
Megosztás:

Lesz baj! Megszűnhet a TB-finanszírozott fogorvosi ellátás több helyen

Komoly problémával néznek farkasszemet az alapellátásban dolgozó fogorvosok, hiszen a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, mert annak hiányában nagyon sok fogorvos jelenthet csődöt a közeljövőben – nyilatkozta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.
2023. 02. 01. 03:00
Megosztás:

A csornai szerelvénygyártó Farkas Kft. több mint 300 millió forintból növeli hatékonyságát

A csornai székhelyű Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 334,66 millió forintos fejlesztéssel növeli hatékonyságát; a beruházáshoz 234,26 millió forintos, feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programban - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 02:30
Megosztás:

Béremelést követelnek a közszolgálati dolgozók szakszervezetei

Tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek - jelentette be Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett hétfői, közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 02. 01. 02:00
Megosztás:

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart regisztráltak Hargita megyében a 2011-es népszámláláshoz képest

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart írtak össze tavaly Hargita megyében a 2011-es cenzushoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya Románia "legmagyarabb" megyéjében - derült ki a román statisztikai intézet keddi közleményéből, amelyben területi bontásban közölt ideiglenes adatokat a tavalyi népszámlálásról.
2023. 02. 01. 01:30
Megosztás:

NAV: igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2023. 02. 01. 01:00
Megosztás:

Duna House: az idei év a felújításokról szólhat

A megugró energiaköltségek miatt az idei év a felújítások éve lehet az ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség - írta a Duna House az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden.
2023. 02. 01. 00:01
Megosztás:

Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium

Belgium kedden éjfélkor, 40 év után végleg leállítja a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját - jelentette a Le Soir című francia nyelvű belga napilap kedden.
2023. 01. 31. 23:30
Megosztás: