Szmogriadó esetén taxisok fele eltűnhet Budapestről

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint a taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el. A BKIK ezért a budapesti városvezetés rendeletének taxisokat érintő módosításának felülvizsgálatát kezdeményezte. A kamara Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Budapest Főváros Önkormányzata részére eljuttatott állásfoglalása rámutat: a tervezet környezeti terhelésükhöz képest aránytalan mértékben sújtaná a személyszállításban érdekelt vállalkozókat.

Szmogriadó esetén taxisok fele eltűnhet Budapestről

A BKIK és ágazati partnerei nem értenek egyet a szmogriadó-rendelet személytaxi-szolgáltatást végző gépjárművekre vonatkozó kivételének tervezett eltörlésével, ezért a módosítás vonatkozó részének elhagyását javasolják. A módosítás-tervezet szerint ugyanis a jövőben a személytaxik a szmogriadó riasztási fokozata alapján elrendelhető használati korlátozás vagy közlekedési tilalom hatálya alá eshetnek, és kizárólag a „civil” autókkal azonos feltételek mellett közlekedhetnek.

Mivel a tervezett korlátozások által érintett járművek körét objektív, környezetvédelmi osztálytól függő kritériumok mentén határoznák meg, a BKIK szakembereinek becslése szerint szmogriadó esetén a teljes engedéllyel rendelkező fővárosi taxiállomány nagyjából felét (mintegy 2 000-2 500 személytaxi) kizárnák a közlekedésből.

A BKIK és ágazati partnerei szerint a rendelet említett pontjának megváltoztatásával járó hátrányok összességében jóval nagyobbak, mint az előnyök:

  1. A személytaxi-szolgáltatás kényelmi szerepe mellett jelentős mértékű közszolgáltató funkcióval rendelkezik, és ebben az értelemben feltétlenül helye van (a hatályos szabályozással egyezően) a funkcionális kivételek között.
  2. A korlátozásokkal érintett 2 000-2 500 személytaxi működése szinte egyáltalán nem befolyásolná a fővárosi szmoghelyzetet, egyrész a teljes fővárosi járműflottán belüli elenyésző részarányuk, másrészt, mivel fővárosi taxiállomás-használati hozzájárulással csak EURO 5 besorolású gépkocsik rendelkezhetnek, melyek a tervezet által korlátozott környezetvédelmi osztályok közül a legkevésbé szennyező csoportba tartoznak.
  3. A 2 000-2 500 személytaxi közlekedésének korlátozása azonos mennyiségű, jellemzően önálló, családfenntartó vállalkozó munkából való kiesését is jelentené.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a fővárosi vállalkozások általános érdekképviseleti szervezeteként nagy hangsúlyt fektet a budapesti szolgáltatókat, így a taxisokat is érintő városvezetési döntésekre. Az elmúlt több mint két évtizedben a BKIK biztosított fórumot a személytaxis ágazat legfontosabb problémáinak megvitatására. A kamara egyeztetései során mind a jelentősebb taxitársaságok, mind a komolyabb háttérrel bíró személytaxis érdekképviseleti szervezetek képviseltetik magukat.

Semmi nem ment meg minket: egyre több pénzzel tartozunk majd a bankoknak

Újabb csúcsra jutott a lakosság fennálló lakáshitel-állománya és az állomány bővülése is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban az alacsony kamatozás mellett elérhető akár 50 millió forintos CSOK Plusz által hajtott hitelkereslet-bővülés, valamint az ingatlanárakban prognosztizálható emelkedés felgyorsíthatja a hitelállomány bővülését.
2024. 05. 21. 01:00
Megosztás:

A 99Bitcoins lehet az év egyik legjobb befektetése?

A 99Bitcoins úton van afelé, hogy a történelem egyik legnagyobb kriptovalutája legyen, mivel egy új és egyedülálló irányzatot indít el, amelyet Learn-To-Earn (vagyis tanulj-és-keress) néven ismerünk.
2024. 05. 21. 00:01
Megosztás:

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly, az eSZJA portálra belépők száma pedig meghaladta a 4 milliót - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 23:00
Megosztás:

Javított előrejelzésén az ENSZ

Javultak a globális gazdasági kilátások az Egyesült Államok és a nagy feltörekvő gazdaságok erős teljesítményének köszönhetően, bár a sebezhetőség továbbra is fennáll az ENSZ január közepén kiadott jelentésének évközi frissítése szerint.
2024. 05. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 05. 20. 21:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 20. 19:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a munkaerőpiacról közöl adatokat.
2024. 05. 20. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás: