Tavaly megpihentek a lakásépítők

Egymástól nagyon eltérő folyamatok jellemezték az új lakások piacát 2021-ben. A lakásátadások száma ugyanis 29 százalékkal csökkent, ám a lakásépítési áfa és a zöld otthon program miatt a lakásépítési kedv fokozódott, a kiadott engedélyek száma 33 százalékkal emelkedett. A társasházi lakások szerepe nőtt a piacon, a családi házaké ezzel párhuzamosan csökkent. Február végén az eladásra váró budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 1,048 millió forintot tett ki az ingatlan.com adatai szerint, ez pedig 17 százalékos éves drágulást jelent. A megyeszékhelyeken az átlagos négyzetméterár 16 százalékkal 663 ezer forintra nőtt, de a különböző városok között jelentős eltérések láthatóak. Debrecenben több mint 800 ezer forint volt a négyzetméterár, Győrben meghaladta a 700 ezer forintot, de Nyíregyházán 500 ezer forint alatti árral találkozhatnak a vásárlók.

Tavaly megpihentek a lakásépítők

Rendkívüli évet zárt az új lakások magyarországi piaca 2021-ben, a lakásátadások száma több év után először csökkent, miközben fokozódott a lakásépítési kedv - derül ki az ingatlan.com legújabb, hivatalos adatokat feldolgozó elemzéséből, amely több mint 10 ezer hirdetés adatai alapján bemutatja azt is, hogy február végén mennyiért kínálták eladásra az új lakásokat.

Kevesebb lakás, sokkal több engedély

A múlt évben összesen 19 898 lakást vettek használatba országszerte, ez 29 százalékos csökkenést jelent a 2020-as szinthez képest, 2015 óta először következett be csökkenés. Bár az átadott lakások száma mérséklődött, a lakásépítési kedv felfutott, összesen 29 941 engedélyt adtak ki 2021-ben, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Tavaly azért épülhetett kevesebb lakás, mert a szigorúbb energetikai szabályozások tervezett, de elhalasztott határideje miatt sok építtető már 2020-ban befejezte a megkezdett lakásépítéseket. Az új lakások piacán látható bővülést az is visszafogta, hogy a múlt év során emelkedtek az alapanyagárak.” Hozzátette, hogy a múlt év elején a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, valamint a járvány legsúlyosabb időszakából elhalasztott vásárlásoknak köszönhetően nőtt tavaly a lakásépítési kedv, amelynek további lökést adott a tavaly októberben elindult zöld otthon program, amelynek keretében kedvezményes kamatozású lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos lakóingatlanok építésére, vásárlására. Az adatoka értékelve Balogh László közölte azt is, hogy a 2021-es adatokból látható, a saját használatra épített lakások aránya 45-ről 34 százalékra csökkent, az értékesítési céllal épült lakásoké pedig 53-ról 60 százalék fölé nőtt 2020-hoz képest.  A használatba vett új lakások átlagos alapterülete 7,3 négyzetméterrel 90,7 négyzetméterre csökkent egy év alatt. Mindkét változás az ingatlan.com szakértője szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy a többlakásos épületek, azaz a társasházak szerepe nőtt a piacon.

Hova jutottak az árak a különböző nagyvárosokban?

Az ingatlan.com a múlt évi adatok értékelése mellett megvizsgálta azt is, hogy február végén mennyiért kínálták eladásra az új lakásokat az országban. Budapesten az átlagos négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot. A 1,048 milliós átlagár 17 százalékos drágulásnak felel meg 2020 februárjához képest.

“A fővároson kívüli piacot nézve a megyeszékhelyeken beszélhetünk jelentősebb újlakás-kínálatról. Ezekben a városokban az átlagos négyzetméterár egy év alatt több mint 16 százalékkal 663 ezer forintra nőtt, de az országon belül komoly eltérések vannak” - mondta Balogh László. Példaként említette, hogy Debrecenben például 800 ezer forint fölé ment az átlagos négyzetméterár, Győrben 703 ezer forintot tett ki. Székesfehérváron 700 ezer forint alatt maradt. Kecskeméten 554 ezer forintos áron szerepeltek az új lakások, de Nyíregyházán 500 ezer forint alatti árszint volt februárban. Az szóban forgó városokban kialakult négyzetméterár éves szinten 5-36 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

Európa Játékok: Szigorú doppingellenőrzést ígérnek

Minden korábbinál szigorúbb doppingellenes akciót készülnek megvalósítani a házigazdák a június 21. és július 2. között Krakkóban és környékén sorra kerülő nyári Európa Játékokon.
2023. 03. 26. 14:00
Megosztás:

Áprilisban nárciszünnepet tartanak Kaposváron

Színes, érdekes programokkal várják az érdeklődőket a kaposvári Nárciszünnepen, a somogyi megyeszékhely turisztikai szezonnyitóján, amelyet április 1-jén tartanak a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.
2023. 03. 26. 13:00
Megosztás:

Fejlesztik a váraljai parkerdőt

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 237 millió forintos támogatásával fejleszti a váraljai önkormányzat a település határában fekvő parkerdő infrastruktúráját.
2023. 03. 26. 12:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 41 818,92 ponton zárt pénteken, 2,57 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 03. 26. 11:00
Megosztás:

Stabilra javította Románia államadós-besorolás kilátását a Fitch Ratings

Megerősítette Románia BBB-/F3 államadós-besorolását a hosszú, illetve rövid futamidejű devizaadósság tekintetében a Fitch Ratings, ugyanakkor negatívról stabilra javította az ország kilátásait - közölte szombaton a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 03. 26. 09:00
Megosztás:

Május elejéig pályázhatnak a dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra

Május 2-ig pályázhatnak dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra, amelynek nyertesei akár bruttó hatszázezer forint díjazásban is részesülhetnek.
2023. 03. 26. 08:00
Megosztás:

Víziközmű-rekonstrukció valósul meg Pécsen

Csaknem 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a pécsi víziközműrendszeren az év végéig - jelentette be a város külsős alpolgármestere csütörtökön.
2023. 03. 26. 07:00
Megosztás:

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten - mire készüljünk, mit okoz?

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.
2023. 03. 26. 06:00
Megosztás:

Díjat kapott a Wizz Air - de vajon kitől, és milyet?

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 26. 05:00
Megosztás:

Veszélyben mindannyiunk készpénze! Túl sok a KP a magyar háztartásoknál

Sok ember számára a készpénz használata hagyományos, megszokott és biztonságos fizetési mód. Azonban a sok készpénz tartása veszélyes lehet több okból is. A hasitasi - ami nem kér kódot - mégis gondot okoz? Igen, főleg ha sok van belőle otthon. Miért is?
2023. 03. 26. 04:01
Megosztás:

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA videojátékában

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA23 videojáték Ultimate Team játékmódjában, a statisztikai mutatók közül a lövésben az övé a legmagasabb érték az ikonok között.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Joe Biden megy a levesbe? Az USA elnöke mélyen van...

Eddigi mélypontja közelébe került Joe Biden amerikai elnök támogatottsága az AP hírügynökség által csütörtökön közölt országos közvéleménykutatás adatai szerint.
2023. 03. 26. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az eladott új lakások száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 1,1 százalékkal nőtt az új lakások eladása februárban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám tavaly augusztus óta a legmagasabb, 640 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön.
2023. 03. 26. 00:05
Megosztás:

Súlyosan drogoznak ezekben a városokban, vigyázzunk!

A kábítószerfogyasztás Európa-szerte emelkedik, a belgiumi Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában - derült ki a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétette jelentéséből.
2023. 03. 25. 23:00
Megosztás:

Gyermeksürgősségi központot hoznak létre Debrecenben

Letették a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Gyermeksürgősségi Központ alapkövét csütörtökön. A teljes beruházás csaknem 3,3 milliárd forintból valósul meg, várhatóan idén októberig.
2023. 03. 25. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 25. 21:00
Megosztás:

Ferenc pápa tovább szigorította az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra.
2023. 03. 25. 20:00
Megosztás:

Nemzetközi vonatokat is érint a hétfői németországi sztrájk

Németországban hétfőn közlekedési sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat is, ez a Németország felé induló és az onnan érkező nemzetközi vonatokat is érinti - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.
2023. 03. 25. 19:00
Megosztás:

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE), együttműködve a Piatnik Budapest Kft.-vel - közölte a PTE az MTI-vel.
2023. 03. 25. 18:00
Megosztás: