Téli gumi nyáron? Vedd le azonnal az autódról, mert bajba kerülsz!

Sokan gondolják, a téli-nyári gumiabroncscsere egy jól sikerült marketingfogás. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnének, hiszen az adott évszakhoz való abroncs használata jelentősen csökkenti a baleset kockázatát.

Téli gumi nyáron? Vedd le azonnal az autódról, mert bajba kerülsz!

Ahogy berobban a nyár, mindannyian izgatottan készülünk hosszabb hétvégi utazásokra, nyaralásokra, napsütéses autós kirándulásokra. A nyári hónapok azonban nem csak a szabadságról és a kalandokról szólnak, fontos, hogy mindezt biztonságosan tegyük, beleértve a közlekedést is. Így a nagy melegben nemcsak saját szervezetünkre, hanem autónk megfelelő működtetésére és karbantartására is fokozottan figyelnünk kell.

Ne feledkezzünk meg a nyári abroncsról

Annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjunk a nyári gumiabroncsok fontosságáról, megkerestük a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetőjét, Tomin Istvánt, és megkértük, hogy magyarázza el, valójában miért van szükség nyári gumiabroncsra:

„Forró időjárásban a téli abroncsok használata valós veszélyeket rejthet. A téli gumikeveréket jóval alacsonyabb hőmérsékletre tervezték, így a forró aszfalton akár 40-60 C°-al a normál működési hőmérsékletük felett kell megfogniuk az autót. A lágy gumikeverék és a lamellákkal teletüzdelt mintázat ebben a hőmérsékleti tartományban már túlságosan deformálódik, ami a menettulajdonságok jelentős romlását eredményezi. A tesztek is azt mutatják, hogy nyáron téli abroncsok használata esetén jelentősen megnő a féktávolság, csökken a kanyarstabilitás és a kezelhetőség. Ez komoly balesetveszélyt jelenthet, különösen hirtelen fékezésnél vagy kanyarodásnál. Ezért az iparági standardokat követve mi is nyomatékosan javasoljuk az abroncsok cseréjét, amennyiben a napi átlag hőmérséklet huzamosabb ideig 7 Celsius fok fölé emelkedik” – mondta el a Hankook szakértője.

A nyári gumiabroncsok számos olyan tulajdonsággal bírnak, amelyek különösen fontosak a közlekedés biztonsága és a járművek teljesítménye szempontjából. Kiváló tapadást biztosítanak a futófelület mintázata és a speciális nyári gumikeverék révén, amely maximális tapadást nyújt a forró útfelületen. Gumikeverékük jobb fékezést biztosít, növelve ezzel a közlekedés biztonságát, szemben a téli abroncsokkal, amelyeknek a forró aszfalton jelentősen megnő a féktávolsága. A nyári gumik tartósak, ellenállnak a hőmérséklet okozta kopásnak, így hosszabb élettartamot kínálnak és csökkentik az üzemanyag-fogyasztást.

téli gumi nyári gumi csere

Tomin Istvántól azt is megtudtuk, hogy a Hankook többféle nyári abroncstípust kínál, amelyek különböző igényeket szolgálnak ki. A Ventus Prime3 kiváló tapadást és irányíthatóságot biztosít még a forró nyári napokon is, fejlett futófelületi mintázatának és a speciális gumikeveréknek köszönhetően. A Kinergy Eco2 alacsony gördülési ellenállása révén csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a CO2-kibocsátást.

A Dynapro HT SUV-ok és kisteherautók számára kínál kiemelkedő futásteljesítményt és tapadást. Az elektromos járművekhez tervezett iON nyári gumik pedig nemcsak kiváló tapadást és stabilitást nyújtanak, hanem minimalizálják az energiafogyasztást is, növelve az elektromos járművek hatótávolságát.

A forró nyári hónapokban elengedhetetlen, hogy a megfelelő gumiabroncsokkal készítsük fel gépjárművünket. Ezért, ha még nem tette, mindenképpen cserélje le abroncsait!

Ha 1994-2006 közötti években születtél, kaphatsz 11 millió Ft-ot

Az államilag támogatott konstrukció maximális összege 2024-től egy millióval, 10 millióról 11 millió forintra változik, futamideje a továbbiakban is legfeljebb 20 év lehet. Házasok igényelhetik, akik mindketten elmúltak 18 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. Nézzük a részleteket!
2024. 07. 13. 02:00
Megosztás:

Írja fel most! Változik az áram- és gázszolgáltatás ügyfélszolgálati elérhetőségei!

Az E.ON Hungária Csoport még 2022 áprilisában értékesítette egyetemes energiaszolgáltatást nyújtó leányvállalatát, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t az MVM Csoport részére, a cég 2024. június 30-án jogilag is beolvadt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.
2024. 07. 13. 01:00
Megosztás:

Szakad a Bitcoin? Ezt a 3 kriptót nem érdekli

Az utóbbi időben nem nagyon lehet dicsekedni a BTC teljesítményével. A legnagyobb piaci kapitalizációjú érmére több frontról is rájár a rúd: az ETF-ekből folyamatos a kiáramlás, a dollár is viszonylag erős és a német kormány a hétvégén több mint 900 millió dollár értékben szabadult meg BTC-től. Ezek mind lefelé nyomják az árat, a digitális arany így a héten egy kis időre még az 55 000 dolláros szint alá is benézett.
2024. 07. 13. 00:01
Megosztás:

Védekezz természetes hatóanyagokkal a szúnyogok és a kullancsok ellen!

Szeretjük a nyarat, mert kellemes a hőmérséklet, így sokat tartózkodhatunk a szabadban, kitárhatjuk az ajtókat, ablakokat, azonban ezzel együtt a zavaró rovarok is megjelennek az otthonainkban, így a távoltartásukra is megoldást kell találni. 
2024. 07. 12. 23:30
Megosztás:

Csökkent májusban a hazai ipari termelés

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 12. 23:00
Megosztás:

Tizenhat civil szervezet részesül állami támogatásban

Tizenhat civil szervezet részesül támogatásban a százhatvanmillió forint keretösszegű, egészségügyi témájú pályázatból - közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 22:00
Megosztás:

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 07. 12. 20:00
Megosztás:

Az újszülöttkori oxigénhiány

Ez az állapot nemcsak a születés után következhet be, hanem már a harmadik trimesztertől, tehát a várandósság harmadik harmadától kezdve érintheti a magzatot, egészen a születés utáni 28. napig, tehát az újszülöttkor végéig.
2024. 07. 12. 19:45
Megosztás:

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 12. 19:00
Megosztás:

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás: