Tesztadat és tesztkörnyezet kezelési módszerek: gyorsabb, olcsóbb, versenyképesebb

A TDM a szervezetek számára létfontosságú funkció, amely időt takarít meg a tesztadatokkal való munkában, segítségével a szervezetek drasztikusan felgyorsíthatják a piacra jutási időt, csökkenthetik az infrastrukturális költségeket és a hibaarányt. A hatékony TEM a környezetigények előrejelzésében és tervezésében segít, a folyamatok kialakításában és a szállítókkal való együttműködésben – használatával drasztikusan csökkenthető a tesztelési ciklusidő és kiküszöbölhetők a környezeti konfliktusok. A tesztelési kihívások kezelésére a Deloitte szakértői kínálnak hatékony stratégiákat.

Tesztadat és tesztkörnyezet kezelési módszerek: gyorsabb, olcsóbb, versenyképesebb

A tesztadat kezelés (test data managament - TDM) olyan funkcionális diszciplína, amely a tesztelési követelményekkel és az információkezelési irányelvekkel és iránymutatásokkal összhangban segít a tesztadatok megfelelő kezelésében minden tesztelési fázisban. A TDM egyre fontosabb funkcióvá válik számos olyan szervezet számára, amely csökkenteni szeretné a tesztadatok azonosítására és létrehozására fordított időt, jól mutatja ezt, hogy a Deloitte előrejelzése szerint a globális TDM-piac 2027-re várhatóan 1,6 milliárd dollárra nő, a 2020-as 721 millió dollár után.

A hatékony TDM segít maximalizálni a tesztelés megtérülését, segíthet jelentősen csökkenteni a tesztelési és fejlesztési folyamat késedelmeit és egyre népszerűbbé válik annak köszönhetően, hogy strukturált mérnöki módszertant alkalmaz az összes lehetséges üzleti forgatókönyvre vonatkozó adatspecifikációk értékelésére. Elsődleges műveletei közé tartozik az adatmaszkolás, az adatfrissítés, a részhalmazok beállítása, a kinyerés/átalakítás/betöltés (ETL) és a szintetikus fejlesztés. A TDM segít biztosítani, hogy a tesztadatokkal kapcsolatos problémák és sebezhetőségek még a gyártás előtt felismerhetők és kezelhetők legyenek, lehetővé téve a minőségi alkalmazások időben történő bevezetését.

A TDM kihívásai és jövője

A Deloitte felmérte hogyan látják a szervezetek a TDM-hez kapcsolódó kihívásokat (1. ábra). Az adatok következetlensége (53%) volt a leggyakrabban említett kihívás, a második helyen a tesztadatok automatizálásának hiánya (49%) állt. Az adatok maszkolása (38%), a tesztadatok mennyisége (35%) és az adatok teljesítési ideje (35%) voltak a további legfőbb súrlódási pontok.

„Az élvonalbeli TDM-folyamatok alkalmazása segíthet csökkenteni e kihívások hatásait, növelheti a tesztek lefedettségét és csökkentheti a piacra kerülési időt, a hatékony TDM-stratégia alapvető fontosságú.” – mondta Bakó Béla, a Deloitte Magyarország Technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

A TDM funkció az önkiszolgáló korszak felé halad, ahol a tesztadatok végfelhasználója egy portálon keresztül kér majd konkrétumokat, és miközben kitölti a tesztelési igényekkel kapcsolatos részleteket, a háttérben automatizálási szkriptek segítségével jönnek létre az adatok. Az automatizálási szkriptek úgy lesznek konfigurálva, hogy minimális emberi beavatkozást igényeljen a szükséges tesztadatok beszerzése. Amennyiben az automatizálási szkriptek bármelyike sikertelen, a tesztadatokkal foglalkozó csapat értesítést kap a szükséges korrekciók elvégzése érdekében. Ez az önkiszolgáló módszertan minimalizálja a dedikált TDM-csapat szükségességét az év során, helyette az önkiszolgáló portál beállítása után csak egy minimális támogató csapatra lesz szükség a karbantartáshoz vagy az új tesztadat-igényekhez.

Közben a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) a TDM funkció szerves részévé válik, és a jövőben nagymértékben javítani fogja a tesztelés módját. A tesztadatok létrehozására szolgáló öngyógyító szkriptek nagymértékben csökkenteni fogják a karbantartási időt azáltal, hogy emberi beavatkozás nélkül, automatikusan azonosítják és javítják a szkripteket. A következő nagy ugrás a tesztadat-igények automatikus azonosítása a megírt tesztesetek alapján: az algoritmus azonosítja a tesztadat-szükségleteket, ellenőrzi, hogy az adatok már rendelkezésre állnak-e, és – amennyiben szükséges – létrehozza vagy beszerzi az adatokat a termelésből, az összes szükséges anonimizálási eljárás után. Ezáltal a tesztadatok fejlesztése a lehető legérintésmentesebbé válik, támogatva az iparág-specifikus tesztadat-igények sokaságát. 

Miért fontos a tesztkörnyezet-kezelés?

A tesztkörnyezet-menedzsment (test environment management - TEM) kritikus stratégiai funkció a szoftverszállítási folyamatban: segít a tesztelési fázisban megfelelő irányítással és szolgáltatásokkal ellátott nem termelési környezetek kezelésében, ellenőrzésében és kialakításában, hogy az IT-programok számára megfelelő méretű környezetek álljanak rendelkezésre. A tesztkörnyezetek megfelelő kezelése lehetővé teszi a projektcsapatok számára a rendszerek és alkalmazások hatékony validálását a termelésbe való bevezetés előtt. A Deloitte felmérése rámutat arra, hogyan osztályozzák szervezetek a tesztkörnyezetükben felmerülő kihívásokat. A válaszadók 58%-a a megnövekedett tesztkörnyezeti kihívásokat emelte ki a teljes tesztelési kiadásaik egyik mozgatórugójaként - közvetlenül a legújabb technológiák után (60%), amely a második helyen az összköltségek kirívó okai között. Arra a kérdésre, hogy milyen konkrét kihívásokkal szembesülnek tesztkörnyezetükkel kapcsolatban, a válaszadók 53%-a a tesztkörnyezetek fenntartásának költségeit emelte ki, ami összességében a legnagyobb kihívás (2. ábra). A második helyen az igény szerinti rendelkezésre bocsátás hiánya (51%) állt.

„A felmérésben résztvevők véleménye összhangban van a piacon tapasztalt konkrétabb összetettségi problémákkal, amelyekkel a szervezetek szembesülnek. Az elszigetelt átláthatóság, a projektmetrikákkal kapcsolatos információhiány, a portfólió egységes áttekintésének hiánya, valamint a projekt- és tesztkörnyezetekből eredő időzítési akadályok a projektellátás hatékonyságának fő súrlódási pontjai.” – mondta Szász Beáta, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója. 

Hatékony stratégiák a kihívások kezelésére

A robusztus TEM-stratégia több kulcsfontosságú jellemzőt egyesít. A gyártás előtti környezetek munkafolyamat-alapú megoldásával párosítva segíthet a tervezett üzembe helyezésben, a termeléshez hasonló tesztkörnyezetek rendelkezésre állásának biztosításában, és a belső és külső csapatok számára egyetlen helyet biztosít a környezetek rendelkezésre állásával, konfigurációival és konfliktusaival kapcsolatos együttműködéshez és azok megtekintéséhez.

Automatizált vagy igény szerinti építések: Igény szerinti buildek indítása, az új kód a fejlesztésből a tesztelésbe történő gyorsabb átadása érdekében.

Környezetek kezelése: Környezetek ütemezése foglalási kérelmekként a rendelkezésre állás és a konfiguráció alapján, a kiadási terveknek való megfelelés érdekében.

Változás-menedzsment: Környezetek ütemezése kód- és konfigurációs frissítésekre vonatkozó módosítási kérésekként a kiadási terveknek megfelelően.

CI/CD pipeline áttekintése: A gyorsan mozgó CD-csatornák átláthatóságának fenntartása – annak áttekintése, hogy hol és mikor került sor új kód telepítésére, illetve milyen tesztek lettek ütemezve és futtatva. 

Eszközök integrációja: Integráció a már használatban lévő operatív eszközláncokkal, például a ServiceOne-nal és a Remedy-vel a változás- és incidenskezeléshez. Automatizálási eszközök, mint például a Jenkins építése a tesztkörnyezet építési folyamatába való integráláshoz.

Lean környezetek: A csapatok által jelenleg nem használt környezetek újbóli rendelkezésre bocsátása az infrastrukturális költségek csökkentése érdekében.

„Összességében a fejlett TEM-képességek csökkentik a környezetek beállítási és karbantartási költségeit azáltal, hogy lehetővé teszik a környezetek igény szerinti rendelkezésre bocsátását, újrafelhasználását, valamint az infrastruktúra hatékony használatát.”– foglalta össze Bakó Béla, a Deloitte Magyarország Technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.
2024. 05. 25. 03:20
Megosztás:

Ez fog történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Az euró bevezetése egy országban számos gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatással járhat. A magyar forint helyett az euró bevezetése hasonló hatásokat eredményezne, mint amiket más eurózóna tagországokban tapasztaltak. Nézzük meg a fontosabb hatásokat!
2024. 05. 25. 02:30
Megosztás:

Az Új Kripto szezon bullish, a befektetők gyorsan halmozzák fel ezeket a top altcoinokat a KANG Mellett

Miközben számos kriptovaluta folytatja a kilábalást a medvepiac végéhez közeledve, a kereskedők gyorsan felhalmozzák a legjobb altcoinokat, mivel ezek lenyűgöző teljesítményt mutatnak a piacon. Ezek az altcoinok, nevezetesen a Polkadot, az Avalanche, a Thorchain és a Near Protocol kiemelkedtek a többiek közül, az elemzők többségüknél kitörést prognosztizálnak. Ugyanebben a szellemben a kereskedők rohannak felhalmozni a KangaMoon (KANG) nevű új kriptovalutát is, amely a GameFi iparág átalakítására összpontosít, és a szakértők az egyik legjobb megvásárolható kriptovalutának tartják.
2024. 05. 25. 02:00
Megosztás:

Élettársad van nem pedig házastársad? Akkor most bajba kerülhetsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2024. 05. 25. 01:30
Megosztás:

Munkaviszonnyá válhat a taxisok és ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.
2024. 05. 25. 01:00
Megosztás:

2024 a kripto gaming visszatérésének éve? Mutatjuk a legjobb gaming érméket!

A globális kriptovaluta piac pozitív árfolyam-mozgásokat produkál, a feltételezések szerint ugyanis a SEC hamarosan engedélyezi az Ethereum ETF-eket.
2024. 05. 25. 00:01
Megosztás:

Fittyet hány a magas kamatokra az amerikai gazdaság

Az Egyesült Államokban az S&P feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe májusban 50,9-re emelkedett az áprilisi 50 pontról.
2024. 05. 24. 23:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact - írja az economedia.ro.
2024. 05. 24. 22:00
Megosztás:

Új elnököt választott az MGYOSZ

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary), a legnagyobb múltra visszatekintő hazai munkaadói szervezet. Az MGYOSZ közgyűlésén egyhangúlag választották meg négy évre Lakatos Péter, aki 8 éve vesz részt aktívan a szövetség építésében, az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt.
2024. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok

Gyenge kezdés után vegyes eredménnyel, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint

Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
2024. 05. 24. 19:00
Megosztás:

Nőtt a Zwack árbevétele, nyeresége csökkent

A Zwack Unicum Nyrt. 2023-2024-es üzleti évében 36,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évihez képest; adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 24. 18:30
Megosztás:

Az első negyedévben rekordösszegű osztalékot fizettek ki világszerte

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.
2024. 05. 24. 18:00
Megosztás:

Rekordbevétele volt előző évben Csehországnak a turizmusból

Tavaly 174,9 milliárd koronát (2798,4 milliárd forint) költöttek el a külföldi turisták Csehországban; az új rekordot jelentő összeg 34,5 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordbevételeket 4,4 százalékkal haladja meg - derült ki a Czech Tourism állami idegenforgalmi ügynökség által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.
2024. 05. 24. 17:30
Megosztás:

Az elektromos autók akkumolátorainál oda kell figyelni a tartósságra és megfelelő cserére

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.
2024. 05. 24. 17:00
Megosztás:

Erősödésre számít a Duna House idén az ingatlanpiacon

Erősödő befektetői aktivitásra számít a Duna House idén az ingatlanpiacon: 2024. első negyedévének átlagában vidéken a vásárlók 25 százaléka, Budapesten a vásárlók 34 százaléka került ki a befektetők közül.
2024. 05. 24. 16:30
Megosztás:

Negyedéves összevetésben nőtt, éves összehasonlításban csökkent a német GDP

A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, míg 0,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban - közölte végleges adatként a német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken.
2024. 05. 24. 16:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 24. 15:30
Megosztás:

A kormány nagy összegeket mozgósít a magyar gazdaság érdekében nemzetközi szinten

Magyarország összesen évi 34 milliárd forintot költ nemzetköziesítési programokra, amelyek olyan kutatásokat finanszíroznak a világban bárhol, amelyek a magyar gazdasági érdek mentén előrébb visznek minket - jelentette ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Brüsszelben.
2024. 05. 24. 15:00
Megosztás: