Tíz év alatt új alapokra helyezték az élelmiszerlánc felügyeletet
A közleményben kiemelték, hogy tíz év alatt 5177 kiemelt ellenőrzést folytattak az illegális élelmiszerlánc-események felderítése, az élelmiszerlánc-termékekkel kapcsolatos visszaélések megakadályozása, a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Több mint 18 ezer tonna kifogásolt élelmiszert és takarmányt semmisíttettek meg, és mintegy 12 milliárd forint bírságot szabtak ki a területi szakemberekkel közösen. Jelentős eredménynek nevezték az állategészségügy területén, hogy hét állatbetegség esetében az EU vagy a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) által hivatalosan elismert mentességet szereztek. Mindez számottevően javítja szakmai és gazdasági szempontból a magyar állattartás helyzetét.
A tisztességtelen forgalmazói magatartás kiszűrésére irányuló ellenőrzések mintegy 200 esetben tártak fel jogsértést. A jogerősen kiszabott és befizetett bírságok összege az elmúlt 10 évben meghaladta az 1,5 milliárd forintot. A következetes és kitartó hatósági fellépés eredményeként a magyar beszállítók alkupozíciója jelentősen javult a kiskereskedelmi láncokkal szemben - írják a közleményben.
Kitértek arra, az EU-s tagállamok közül elsőként megteremtették annak a lehetőségét, hogy a rászorulókhoz kerüljenek a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) ellenőrzések során elkobzott fatermékek. Szakszerűen, gyorsan kezelték a Magyarországot is érintő "élelmiszerbotrányokat", a határon átívelő riasztásokat, folyamatosan frissülő termékvisszahívás adatbázist működtetnek a fogyasztók egészségének, biztonságának védelme érdekében.
Felhívták a figyelmet a kettős minőség tisztességtelen gyakorlatának létezésére, amelynek kapcsán az elmúlt években több mint 300 terméket vizsgáltak. Ezek eredményei alapján az élelmiszeripari szereplők számára és bevonásával a jelenség kezelését segítő operatív útmutató összeállításán dolgoznak.
A Nébih non-stop működő zöldszáma több mint 16 ezer közérdekű bejelentést, élelmiszerbiztonsági panaszt kezelt vagy irányított tovább az illetékes hatósághoz.
Már 2013-ban elindították az alapvető élelmiszerbiztonsági ismeretekkel, a megfelelő konyhatechnológiai módszerekkel és a biztonságos ételkészítéssel foglalkozó Ételt csak okosan! kampányt. Az élelmiszerbiztonság mellett kiemelten kezelik a minőség és fenntarthatóság témáját. A tudatos vásárló ezen alapvető elvárásai mentén létrehozták a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegyrendszert.
Az önálló termékteszt program, a Szupermenta 2014 óta 91 termékkörben 1900 terméket vizsgált a feldolgozott élelmiszerektől kezdve, az alkoholos italokon és az állatgyógyászati készítményeken át, egészen a fűmagokig. A Maradék nélkül program révén küzdenek az élelmiszerpazarlás visszaszorításáért.