Tizenegy településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap

Tizenegy településen tartanak időközi önkormányzati polgármester- és képviselő-választást vasárnap. Azokat a korábban már kitűzött időközi választásokat rendezik most meg, amelyeket a koronavírus-járvány miatt 2020. november 4-én hatályba lépett veszélyhelyzet miatt már nem tudtak megrendezni.

Tizenegy településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap

A Csongrád-Csanád megyei Csanádpalotán polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak vasárnap, mert a képviselő-testület 2020 júliusában feloszlott. A polgármesteri posztért két független jelölt indul: a települést 2019 ősztől irányító Debreczeni István és Perneki László, aki 2006 óta önkormányzati képviselő. A képviselő-testület hat helyéért tizennyolcan indulnak, valamennyien függetlenként. A kisvárosban 2300 választópolgár adhatja le a voksát.

A Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton ugyancsak polgármestert és képviselő-testületet választanak, mert a falu vezetése egy kavicsbánya megnyitása elleni tiltakozást látva 2020 augusztus elején lemondott. A polgármesteri posztért hét független jelölt indul, a lemondott polgármester nincs köztük. A polgármester-választáson Bartal Achilles, Csonka József, Czánt Albert Elemér, Fürnstáhl Ignác, Hunyadi Balázs, Kaszala Tihamér és Korcsák Gábor indul, a hat képviselő-testületi helyre pedig 11 független jelölt közül választhat az 1640 szavazásra jogosult lakos.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállyán polgármestert választanak vasárnap, mert a település korábbi vezetője, Osika József (független) 2020. július 28-án lemondott posztjáról. A polgármesteri tisztségért öt független jelölt - Drozsnyik-Kiss Mónika, Serfőző Szabolcs, Szentmarjai Levente, Szabó Zoltán Bence, Tökölyi János - indul. Tállyán 1422 választópolgár szerepel a választói névjegyzékben.

A szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban polgármestert és képviselőket választanak, mert a testület 2020 augusztusában feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért két független jelölt, Palotás András korábbi polgármester és Szegedi Szabolcs indul, míg a négy képviselőhelyért tizennégy független jelölt méretteti meg magát. A választási névjegyzékben 661 vizsolyi lakos szerepel.

A Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben is polgármestert és képviselőket választanak vasárnap, mert a képviselő-testület 2020. augusztus 13-án kimondta feloszlását. A polgármesteri posztért egyedül Radics Attila, a Fidesz-KDNP jelöltje indul. A választásra négy képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba, valamennyien a Fidesz-KDNP jelötjei. A választói névjegyzékben 775-en szerepelnek.

A Zala megyei Zalaszabarban polgármestert választanak, ugyanis a települést vezető Takács Péter (független) még 2020 augusztusában lemondott tisztségéről. A helybéliek két független jelölt közül választhatnak: Takács Béla és Oncz Péter indul a tisztségért, mindketten jelenleg is képviselő-testületi tagok, előbbi a korábban lemondott polgármester testvére. Bármelyiküket is választják meg, egy új képviselője is lesz a településnek, a 2019-es önkormányzati választás listájáról a sorban következő, legtöbb szavazatot elnyert képviselőjelölt kerülhet be a testületbe, ha vállalja a feladatot. A településen mintegy 450 választópolgárt tartanak nyilván.

A Fejér megyei Etyeken polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak vasárnap, miután a képviselő-testület 2020. július 29-én feloszlott. A polgármesteri posztért egyetlen jelölt, az eddigi polgármester, Zólyomi Tamás (Fidesz-KDNP) indul. A hat képviselői helyért tizennégyen indulnak: hatan a Fidesz-KDNP jelöltjei, ketten az MSZP színeiben indulnak, hatan pedig függetlenek. A választói névjegyzékben 360 helybéli szerepel.

A Veszprém megyei Balatonudvariban polgármestert választanak, mert a települést több cikluson át irányító Szabó László (független) 2020. szeptember 3-án lemondott. A vasárnapi választáson három független jelölt indul: Varga Andrea, Puhr Ádám Balázs és Sötét György. A település névjegyzékében 319 helyi lakos szerepel.

Szintén Veszprém megyében, Kertán önkormányzati képviselőket választanak, mert a képviselők száma a testület működéséhez szükséges létszám alá csökkent. A két képviselői helyért négy független jelölt indul, a választói névjegyzékben 454-en szerepelnek.

A Baranya megyei Illocskán a falu korábbi vezetőjének, a községet 30 éven át irányító Juhos Józsefnek a halála miatt kell időközi polgármester-választást tartani. A tisztségért öten indulnak: Jankovics János, Kehi József, Mészáros József, Polyák Erika függetlenként, Kós Zoltán István pedig a Magyar Munkáspárt színeiben kéri a választók bizalmát. A horvát határszélen, Villánytól néhány kilométerre délkeletre fekvő Illocskán 197 választópolgár szerepel a névjegyzékben.

A szintén Baranya megyei Bürüs községben pedig azért tartanak időközi polgármester-választást vasárnap, mert a községet 2014 óta irányító Kolat Irén (független) lemondott tisztségéről. A polgármesteri tisztségért három független jelölt, Kovács László, Kozma István és Sárosi Gyula indul. A Baranya megye nyugati határán, Szigetvár közelében fekvő település választói névjegyzékében 68 helybéli szerepel.

Nyugati államok üdvözlik a venezuelai politikai tárgyalásokon elért eredményeket

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Királyság közös közleményben üdvözölte vasárnap a venezuelai tárgyalóküldöttségek bejelentését az ország politikai jövőjéről szóló párbeszéd felújításáról.
2022. 11. 27. 20:00
Megosztás:

Közel 400 ezer ember sportolt a MASPORT őszi eseményein

Közel négyszázezren sportoltak a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) által szervezett ingyenes őszi sporteseményeken.
2022. 11. 27. 18:00
Megosztás:

Az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve

Bár a vendégszámok még elmaradnak a rekordnak számító 2019-estől, több gazdasági mutató alapján az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve - közölte a homokhátsági kisváros polgármestere pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 27. 17:00
Megosztás:

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben

Az ünnepi időszakban az európai vásárlók csaknem fele, 41 százaléka elsősorban üzletekben vásárol, további 20 százalékuk interneten is, és a legtöbben az akciós termékeket keresik - derül ki az Oracle kereskedelmi felméréséből. A válaszok szerint az online vásárolt termékek esetében a házhoz szállítás (52 százalék) a legnépszerűbb, szemben az átvevőpontokkal és a bolti átvétellel (20-20 százalék).
2022. 11. 27. 16:00
Megosztás:

Adventi programok a Nemzeti Színházban

Idén szombatonként szervezik meg a Nemzeti Színház adventi programjait, amelyeken többek között élőnarrációs diafilmnézéssel, betlehemes szokások felelevenítésével, adventi-karácsonyi dalokkal és versekkel és egy különleges filmvetítéssel is várják az érdeklődőket - olvasható a Nemzeti Színház szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 11. 27. 15:00
Megosztás:

5300 milliárd forint jut az agrárium támogatására

Több mint 5300 milliárd forintot fordítunk az agrárium támogatására, a magyar gazdák működése garantáltan és biztonsággal finanszírozott 2027-ig - fejtette ki az agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 11. 27. 14:00
Megosztás:

Átalakultak az utazási szokások

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást. A Bónusz Brigád és a GKID közös elemzése szerint az emberek előnyben részesítik, ha az ajánlat rugalmasan alakítható, és ha a program lemondása nem jár jelentős pluszköltséggel, ezen túlmenően fontos a megfelelő ár-érték arány, így a felhasználók 84 százaléka továbbra is az akciókat kínáló oldalakon keresi a szolgáltatásokat, mert úgy gondolják, hogy itt találkozhatnak a legkedvezőbb árakkal.
2022. 11. 27. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken, a beruházásra a település csaknem 300 millió forint uniós támogatást nyert el - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2022. 11. 27. 11:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló, vagy a külkereskedelmi statisztika.
2022. 11. 27. 10:00
Megosztás:

A héten csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 715,33 ponton, a múlt hetihez képest 1220,23 pontos, vagyis 2,74 százalékos emelkedéssel zárt pénteken.
2022. 11. 27. 09:00
Megosztás:

Kilencen indulhatnak a cseh elnöki tisztségért

Kilenc jelölt indulhat a januári cseh államfőválasztáson - közölte pénteken a cseh belügyminisztérium.
2022. 11. 27. 08:00
Megosztás:

Új óvoda alapkövét tették le Tusnádfürdőn

Magyar állami támogatással felépítendő új óvoda alapkövét tette le péntek délután Tusnádfürdőn Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
2022. 11. 27. 07:00
Megosztás:

Az átlagostól hidegebb időre kell számítani az északkeleti, keleti országrészben a jövő héten

A jövő héten Magyarországon jellemzően az átlagostól hidegebb hétre kell számítani, főleg az északkeleti, keleti országrészben, míg nyugaton az ilyenkor jellemző hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően alakul a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebookon.
2022. 11. 27. 06:00
Megosztás:

Megnyílt a Regőczi Alapítvány jótékonysági árverésének kiállítása

Ismét a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekek megsegítésére rendez árverést a Regőczi Alapítvány december 10-én a budapesti Nagyházi Galéria és Aukciósházban, ahol pénteken kiállítás nyílt az aukció anyagából.
2022. 11. 27. 05:00
Megosztás:

Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsolgatom nap közben? Vagy jobb, ha folyamatosan megy?

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie. Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását. Számos "okosság" és ugyanannyi baromság terjed a neten. Ezeknek járt utána az E.On szolgáltató.
2022. 11. 27. 04:01
Megosztás:

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt, ahol a látogatókat több mint 2000 négyzetméteren három jégpálya, egy exkluzív jégfolyosó, valamint különleges gasztronómiai élmények várják péntektől több mint két hónapon át, várhatóan 2023. január 31-ig.
2022. 11. 27. 03:00
Megosztás:

Akár egymillió fontért is elkelhet Darwin egy aláírt kézirata

Akár egymillió fontért (477 millió forint) is elkelhet egy Charles Darwin angol természettudós által írt és dedikált kézirat a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén.
2022. 11. 27. 02:00
Megosztás:

Elkészítette a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló javaslatait

Elkészítette és pénteken a törvényhozás elé terjesztette a német szövetségi kormány az energiaárak emelkedéséből adódó lakossági és vállalati terhek növekedésének megfékézését szolgáló támogatási programokról szóló javaslatait.
2022. 11. 27. 01:00
Megosztás:

Az energiaellátás biztonságát szolgáló szolidaritási megállapodást kötött Németország és Franciaország

Az energiaellátás biztonságát kölcsönösen szolgáló intézkedéseket dolgozott ki a német és a francia kormány, az úgynevezett energiaszolidaritási megállapodást pénteken írta alá Berlinben Olaf Scholz német kancellár és Élisabeth Borne francia miniszterelnök.
2022. 11. 27. 00:01
Megosztás:

Betiltottak több kínai technológiai eszközt Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
2022. 11. 26. 23:00
Megosztás: