Több automata ajtó fogy az energiaválság miatt

Az egyre emelkedő költségek miatt figyelem irányul olyan területekre is, amelyekkel eddig nem foglalkoztunk. Ma már alapvető elvárás, hogy az alkalmazott megoldások energia- és költséghatékonyak legyenek, feleljenek meg a legújabb környezetvédelmi elvárásoknak és a magas szintű higiéniai követelményeknek. Ezt felismerve, az üzletek és az intézmények egyre nagyobb számban térnek át automata nyíló- vagy tolóajtók használatára a hagyományos, kilinccsel nyíló ajtók modernebb alternatívájaként.

Több automata ajtó fogy az energiaválság miatt

 Mi a baj a hagyományos ajtókkal? Szerencsés esetben az üzletekben, illetve vendéglátó-ipari egységekben egymásnak adják a kilincset a vendégek. Egy átlagos napon azonban több tucatszor is megeshet, hogy az ajtó résnyire vagy teljesen nyitva marad, kiengedve ezzel a benti meleget. A régebbi nyílászárók még csukott állapotban is jelentős hőveszteséget okoznak a nem megfelelő szigetelés miatt. Emellett kisebb üzletekben a bejárati ajtókat használják az áruszállítás során is; ilyenkor a csomagok, kocsik könnyen nekiütközhetnek az ajtónak, kárt téve ezzel a szerkezetben.

Automata ajtók pro – és nincs kontra!

Az automata ajtók számos előnnyel bírnak, legyen szó közintézményekről, kereskedelmi egységekről, szállodákról vagy egészségügyi intézményekről. A legszembetűnőbb az elegáns és modern megjelenés, ami már önmagában is impozáns benyomást kelt. A jelenkornak megfelelő technikával készült és működtetett automata ajtók emellett kényelmes használatot is biztosítanak. Nagy forgalom esetén is rendkívül jól működnek, sőt, azt is szabályozni lehet, hogy a leginkább forgalmas időszakokban nagyobb felületen engedjék be, illetve ki a vásárlókat. Nem szükséges manuálisan becsukni sem őket, így biztosan nem felejtődnek nyitva.

„Ezeknek az ajtóknak az üzemeltetése nagyon alacsony költségekkel jár, a beruházási ráfordítások pedig, az ajtók széles körű előnyeinek köszönhetően, rövid időn belül megtérülnek” – ismertette Jámbor Árpád ajtóautomatizálási szakértő, a FAAC Hungary Kft. (korábban Record Kft.) ügyvezetője, aki munkatársaival 23 éve éllovasa a területnek.

Fűtésszámla-csökkentés és higiéniai megoldás a járványok idején

A szakember azt is kifejtette, hogy az automata ajtók segítenek megőrizni az épület vagy üzlet hőfokát, azaz hidegben a fűtés költségét tudjuk csökkenteni általa, míg melegben a klímahasználatot. A rendszer vagyonvédelmi funkciókkal is rendelkezik.

„Használatuk higiénikus, hiszen nem kell kézzel érinteni semmilyen felületet. Ezáltal kevesebb tisztítást is igényelnek, és javíttatásra is kevesebbszer van szükségük, hiszen amihez az emberek rendszeresen hozzáérnek, az többször sérül meg” – avatott be az ajtóautomatizálási szakértő.

A légpótlás kifejezetten fontos olyan épületek számára, ahol penészesedés, rothadás előfordul. Ezek komoly épületkárokat és egészségkárosodást okoznak az épületnek és a benne tartózkodó személyeknek is. Szellőztetéssel orvosolhatjuk a bútorokból, szőnyegekből, építőanyagokból zárt tereinkbe kerülő oldószergőzök, gázok, poratkaürülék, illetve a tűzhelyek által kibocsátott égéstermék egészségkárosító hatását.

„Erre a célra is tökéletesen használhatók az automata ajtók, hiszen gyorsan átszellőztetik a teret, néhány perc, és a teljes levegőkészlet kicserélődik az épületben” – tette hozzá Jámbor Árpád.

Újdonságok a piacon: légfüggönyös automata tolóajtó

Az Airslide ajtó kuriózumként van jelen a piacon, nem találunk még egy olyan megoldást, ahol ötvözték volna a légfüggönyt és az automata tolóajtót.

A légfüggönyök általában az ajtótól távolabb helyezkednek el, ezzel szemben ez a kombináció 20-25%-kal magasabb hatékonyságot képes elérni, mivel nincs rés az ajtó és a légfüggöny „légpengéje” között. Alacsonyabb a bekerülési költség is, mert egy termékről van szó, nem kettőről, ezzel együtt a fenntartási és a karbantartási költsége is kedvezőbb.

„A légfüggönnyel kombinált automata ajtó még tovább csökkentette a bekerülési költség mellett a rezsi kiadásokat is, hiszen a rendszer csak akkor működteti a légfüggönyt, amikor az ajtó kinyílik, és nincs fűtési költsége, mivel a benti, meleg levegőt használja fel” – részletezte az ajtóautomatizálási szakértő.

Recordból FAAC

2020 novemberében a svájci alapítású Record magyarországi leányvállalata, több másik ország leányvállalatával egyetemben, a FAAC csoport részévé vált. A szintén nagy múlttal rendelkező FAAC csoportba jelenleg 24 ország 32 vállalata, és 15 ország 18 gyára tartozik. A Recordot 20 éven keresztül mint automataajtó-specialistát ismerték az emberek, az FAAC portfóliójának azonban ez csak egy kis szegmense.

„Ma a sorompók, a tolókapuk, az úszókapuk, a kapunyitó automatikák, valamint a forgóvillás beléptetők a leglényegesebb termékei a cégnek. Mindezeket forgalmazzuk, emellett márkától függetlenül javítjuk és országszerte karbantartjuk őket, 62 fős csapatunkkal” – zárta gondolatait a háromszoros Legjobb Ügyfélélmény díjas és kétszeres Superbrands díjas FAAC Hungary Kft. ügyvezetője.

Talán nem is gondolnánk, hogy egy üzlet eredményességében mekkora szerepe van a kényelmesen, praktikusan funkcionáló ajtónak. Felmérések szerint az ügyfelek, a vásárlók sokkal szívesebben visszatérnek, ha azt tapasztalják, hogy a bejutásuk akadálytalan, érkezzenek akár babakocsival, vagy távozzanak akár nehéz csomagokkal felpakolva.

Újabb válságoktól tartanak az európai vállalatok

Európában 10 közül 9 vállalatnál számítanak arra, hogy további válságokkal kell megküzdeniük 2023-ban és 2024-ben. Pénzügyi válságot tartanak a legvalószínűbbnek, emellett a klímaváltozás drasztikus hatásai okozzák a legtöbb aggodalmat – mutatta ki a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek az IFUA Horváth vezetési tanácsadó cég is tagja.
2022. 12. 02. 07:00
Megosztás:

Már online is vehetünk eredeti Rippl-Rónait

Virtuális kalapács alá kerül Aba Novák Vilmos 30-40 millió forintra becsült festménye egy online aukció során. Nem ritka manapság, hogy online árverésen talál gazdára néhány műtárgy, azonban eddig kevés példa volt rá, hogy valódi ritkaságokra licitálhassunk a neten.
2022. 12. 02. 06:30
Megosztás:

Több mint hatvanezer MMK munkahely lehet még a cégeknél

Hozzáadott értéket teremt és üzleti szempontból is előremutató, ha egy vállalat stratégiai szintre emeli a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalók integrációját a szervezetbe – ez volt az egyik tanulsága a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) A megváltozott munkaképességű munkavállalók hatékony foglalkoztatása című konferenciájának. A kormányzat, a szakma és nagyvállalatok részvételével tartott eseményen az is kiderült, hogy a gazdasági szereplők nyitottságnak és a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően 2010-hez képest 140%-kal több MMK munkavállaló talál munkát, miközben még akár 64-65 ezer ilyen típusú munkahely lehet a cégeknél.
2022. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Előrelátás is kell a rezsi csökkentéséhez

Látszólag visszazökkentünk a járvány után a régi kerékvágásba, ám mégis új pályán haladunk – ez tűnik ki az uniós polgárok lakhatással kapcsolatos kiadásait bemutató legfrissebb statisztikából. Akár tartós tendenciává is válhat az, hogy a lakhatás költségei mind nagyobb részt szakítanak ki a családi költségvetésből, ez ellen pedig az OTP Ingatlanpont szakértője szerint legtöbbet a lakásállomány tudatos rezsicsökkentő felújításával tehetnénk.
2022. 12. 02. 05:30
Megosztás:

Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást vezet be az OTP Bank

Az új megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát. A hitelintézet számára készült kutatás szerint a lakáshitel felvétellel kapcsolatos döntéshozatal szempontjából az ügyfelek számára a kamat mértéke, a fix kamat ígérete és a türelmi idő a három lefontosabb szempont.
2022. 12. 02. 05:00
Megosztás:

Így lesz a klímafűtésből rémálom! És horror magas számla...

Nem csökkenti a rezsit a klímafűtés, ha nincs karbantartva: a legjobb energiaosztályú klíma is sokat fogyaszt, ha koszos! Mérnöki számítás igazolja, hogy karbantartás nélkül olyan sokat romlik a klímaberendezések hatásfoka, mintha három-négy kategóriával rosszabb berendezést vásároltunk volna.
2022. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Adatvédelem, helyreállítás, üzletmenet-folytonosság: új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A Unisys partnersége lép a többfelhős megoldásokat kínáló Factionnel. A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.
2022. 12. 02. 03:30
Megosztás:

Hazatért Rippl-Rónai József majd’ száz éve nem látott remekműve

Két klasszikus magyar remekművet mutatott be a Virág Judit Galéria. Rippl-Rónai József és Vaszary János gyönyörű festményeit majd’ 100 éve nem láthatta a közönség, mindkettő a december 19-i árverésen kerül kalapács alá. Rippl-Rónai A geszti kastély kertjében című képe 1912 körül készült, kikiáltási ára 160 millió forint, becsült értéke pedig 300-400 millió forint, míg Vaszary tengerparti alkotása 65 millió forintról indul és a becsértékét 120-160 millió forint között határozta meg a galéria. A műalkotásokat két hétig a nagyközönség is ingyen megtekintheti a Virág Judit Galéria kiállításán. A klasszikus aukciót megelőzve, december 17-én egy exkluzív, múzeumi kvalitású művekből összeállított kortárs árverést is tart a galéria, amelyen többek között Maurer Dóra, Keserü Ilona, Bak Imre és Nádler István jelentős művei keresik új tulajdonosukat.
2022. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Nem hozott jelentős újdonságokat a magyar GDP adatok részletes bontása

Közzétette a KSH ma reggel a harmadik negyedéves GDP adatok részletes bontását. Az előzetes gyorsbecslés adatai nem változtak: a GDP negyedéves összehasonlításban enyhe, 0,4 százalékos visszaesést mutatott, az éves növekedés pedig 4 százalékra lassult a második negyedévben mért 6,5 százalékról.
2022. 12. 02. 02:30
Megosztás:

Visszafogott ünnepi szezonra kell készülniük a kereskedőknek

Idén kevesebbet költhetnek az ünnepek alatt a vásárlók világszerte – derül ki az EY 21.000 fő körében végzett nemzetközi felméréséből. A költségek és a pazarlás visszafogása érdekében nem csak az ajándékok számán, de az ételek mennyiségén is spórolni fognak.
2022. 12. 02. 02:00
Megosztás:

A talaj tápanyag-utánpótlása lesz a hosszú távú jóllétünk kulcsa

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében. Mind a szántóföldi, mind a kertészeti gazdálkodók szemszögéből ez elsőre pozitív jövőképet festhet, azok azonban, akik szorosabban figyelemmel kísérik a globális mezőgazdasági termelés fejleményeit, tisztában vannak azzal, hogy a lehetőségek egyben számos kihívást is jelentenek.
2022. 12. 02. 01:30
Megosztás:

A Magyar falu program támogatja az energetikai korszerűsítést

A Magyar falu programban a kormány több mint három éve kiemelten támogatja a kistelepülések önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítését, és ez a jövő évi kiírásokban is meghatározó szerepet kap - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Heves megyei Boconádon.
2022. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvák megsegítésére a Nemzeti Múzeumban

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvákat segítő Regőczi Alapítvány javára csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2022. 12. 02. 00:30
Megosztás:

Ezek a világ két legdrágább városai

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön ismertetett éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).
2022. 12. 02. 00:05
Megosztás:

Nemzetközi piacra viszi a Roszatom a Logos orosz ipari szoftvert

A Roszatom az általa fejlesztett Logos matematikai modellező és mérnöki elemző szoftver 2023-ban kilép a nemzetközi piacra. A Logos fejlesztői szerint termékük versenyképes szereplője lesz a számítógépes mérnöki tervezés (CAE) globális piacának.
2022. 12. 01. 23:30
Megosztás:

Új hiányszakma a kutatás-fejlesztésben: kevés a hazai fizikus-mérnök szakember

A fenntartható energia, a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia csak néhány a jövőnk gazdasági és társadalmi fejlődését meghatározó területek közül, amelyek elképzelhetetlenek a mérnöki és fizikusi tudást ötvöző technológiák nélkül. Hazánkban a kutatás-fejlesztést meghatározóan a vállalati szektor végzi, és a projektek sikerét a globális piaci igények befolyásolják. A hazai munkaerőpiacról azonban nagy számban hiányoznak azok a szakemberek, akik mindennapi munkájuk során a fizikusi és mérnöki szaktudás képesek ötvözni.
2022. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Továbbra is félgőzzel megy a Dunai Finomító 

Nő a nyomás a kormányon, hogy az üzemanyag árak befagyasztásának eltörlésével enyhítse az üzemanyagpiacon tapasztalható feszültséget, mivel egyre jelentősebb a hiány országszerte. 
2022. 12. 01. 22:30
Megosztás:

A kisebb kamatemelések hírére emelkedik a nyersolaj ára 

A WTI 80,4, a Brent pedig 86,5 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a februári leszállításra, míg az azonnali Ural árjegyzés 66,5 dollár volt. 
2022. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Lassul a Salesforce növekedése, lemondott a társ-vezérigazgató 

Tegnap piaczárás után tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Salesforce.
2022. 12. 01. 21:30
Megosztás:

Powell varázs-szavaira ugrottak az USA tőzsdék - noooormális?!

Elég heves reakcióval válaszoltak az amerikai börzék Powell tegnapi beszédére, amelyben gyakorlatilag megerősítette az eddig gondoltakat.
2022. 12. 01. 21:00
Megosztás: