Újra növekedést mutat a német feldolgozóipar, íme a számok

A januári esés után februárban nőttek a német feldolgozóipar új megrendelései a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közölt adatai szerint.

Újra növekedést mutat a német feldolgozóipar, íme a számok

Februárban az előző havihoz képest naptári és szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal nőttek a feldolgozóipar új megrendelései a januári 11,4 százalékos esést követőem. Az elemzői várakozások átlagában nagyobb, 0,6 százalékos növekedés szerepelt februárra.

A feldolgozóipar februári új megrendelései naptári kiigazítással 10,6 százalékkal csökkentek éves összevetésben a januári 6,2 százalék esés után.

A kevésbé volatilis három hónapos összehasonlítás azt mutatta, hogy az új rendelések 2,8 százalékkal voltak magasabbak tavaly december és idén február között, mint a megelőző három hónapban. A növekedés azonban elsősorban a decemberi nagy megrendelésnek volt köszönhető. A jelentősebb megrendelések nélkül a tavaly decemberétől idén februárig beérkező rendelések 0,8 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző három hónapban.

A feldolgozóiparon belül havi összevetésben a rendelésállomány a gépiparban 10,7 százalékkal, a vegyiparban 3,1 százalékkal, a gyógyszeriparban pedig 6,6 százalékkal, nőtt, miközben az autóiparban 8,1 százalékkal, a fémtermékek gyártásában 5,3 százalékkal esett.

A beruházási javak területén februárban 0,6 százalékkal csökkent, a köztes termékek szektorában 1 százalékkal nőtt, a fogyasztási cikkek ágazatában pedig 2,2 százalékkal emelkedett a rendelésállomány januárral összevetve.

Februárban a belföldi új megrendelések 1,5 százalékkal nőttek, a külföldi megrendelések 0,7 százalékkal estek vissza.

Tavaly 5,9 százalékkal estek a feldolgozóipar új megrendelései Németországban.

Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki az SPB Befektetési Zrt.-re

Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki az SPB Befektetési Zrt.-re, egyebek közt az ügyletkötéseket megelőző ügyféltájékoztatási gyakorlat, a termékirányítási szabályok megsértése és a független alapon befektetésre kínált pénzügyi eszközök kiválasztási folyamatának hiánya miatt - jelentette be csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 10. 03. 19:00
Megosztás:

Kiderült, hol helyezkednének el leginkább az egyetemi hallgatók

A mérnöki és technológiai iparágban helyezkedne el legszívesebben az egyetemi hallgatók többsége a diploma megszerzése után, derült ki az 56. Műegyetemi Állásbörze szervezői által készített kutatásból. A válaszadók háromnegyede főként nemzetközi cégeknél dolgozna, de a kitöltők közel fele a magánszektort is megjelölte ebben a kérdéskörben. A felmérésből az is kirajzolódott, hogy melyek a legnépszerűbb cégek a jövő munkavállalói számára.
2024. 10. 03. 18:30
Megosztás:

Már több mint háromezer családnak fizettek ki támogatást a Napenergia plusz programban

A legfrissebb adatok szerint már több mint háromezer lakossági fejlesztésre fizetett ki a támogató összesen 7,85 milliárd forintot. Az eddig megítélt forrásmennyiség tizedét közelítik az átutalt összegek - emelte ki csütörtöki Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 10. 03. 18:00
Megosztás:

Burkolt reklám közzététele miatt szankcionált az NMHH

Burkolt reklám közzététele miatt szankcionált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa októberi első ülésén. Az NMHH a joghatósággal rendelkező holland társszervezethez fordult egy, a Netflixen elérhető film korhatár-besorolásával kapcsolatban - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 03. 17:30
Megosztás:

Külföldi kormányszervezet állhat a holland rendőrség elleni hackertámadás mögött

Nagy valószínűséggel egy külföldi kormányszervezet vagy egy államilag támogatott hackercsoport állhat a holland rendőrség elleni kibertámadás mögött, amelynek során ellopták az összes rendőr nevét és elérhetőségét - jelentette ki a holland belbiztonsági és igazságügyi miniszter szerda este.
2024. 10. 03. 17:00
Megosztás:

Folyamatban van az új járműveket értékesítő autókereskedők rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálata

Folyamatban van az új járműveket értékesítő autókereskedők rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálata - hangsúlyozta Eitmann Norbert Róbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető-kormányfőtanácsosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 10. 03. 16:30
Megosztás:

A konzervipar teljesítményét is rontotta az idei aszály

Közepes csemegekukorica-termést és gyenge zöldborsótermést vásárolhatott fel idén a hazai konzervipar. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön kiadott körképe szerint a feldolgozásra szánt zöldségek minőségét az időjárás is rontotta.
2024. 10. 03. 16:00
Megosztás:

Csökken a NAV adóellenőrzések száma, több a jogkövetési vizsgálat

A Process Solutions (PS), Magyarország vezető számviteli és bérszámfejtő szolgáltatója, részletes elemzést tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által végzett ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatokról. Az elemzés a 2023-as és 2024-es adóév adataira támaszkodik, és világos trendeket mutat az adóhatóság tevékenységeiről, különös tekintettel a vállalat közel 400 ügyfelére.
2024. 10. 03. 15:30
Megosztás:

Íme a legvilágpiacképesebb magyar e-kereskedők

Első alkalommal adták át a HungarEcomm Stars Díjat, Magyarország legkiemelkedőbb, világpiacon is versenyképes e-kereskedelmi vállalkozásainak.
2024. 10. 03. 15:00
Megosztás:

Dmitrij Medvegyev lett a Rosztelekom igazgatótanácsának elnöke

Dmitrij Medvegyevet, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesét választották a Rosztelekom igazgatótanácsának elnökévé - közölte szerdán az orosz állami telekommunikációs vállalat.
2024. 10. 03. 14:30
Megosztás:

A PwC megvette a GKID-t

A GKID megállapodást kötött a PwC-vel, melynek értelmében a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. 100%-os tulajdonrészt szerzett a GKID Research & Consulting Kft-ben. Ezzel a PwC tanácsadási üzletága digitális kereskedelmi, csomaglogisztikai, médiapiaci valamint adatszolgáltatási és piackutatási kompetenciával is bővül.
2024. 10. 03. 14:00
Megosztás:

Miért romlott a forint árfolyama? Miért kerül 400 Ft-ba újra egy EURÓ?

Jól ismerjük az agresszív kismalacos viccet, ami általában igaz a forintra is.
2024. 10. 03. 13:30
Megosztás:

Hulladék-újrahasznosító telepet hoztak létre Simontornyán

Biomasszát és építési, bontási törmeléket újrahasznosító telepet hoztak létre Simontornyán a Belügyminisztérium 258 millió forintos támogatásával - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 10. 03. 13:00
Megosztás:

Friss megközelítéssel az építőiparról

A KSH és a METU közös kísérleti statisztikája az ágazat eddig nem látott jellemzőire világít rá.
2024. 10. 03. 12:30
Megosztás:

A budapesti kerületek több mint a felében már egymillió felett a négyzetméterár

Továbbra is a fővárosi régió a legnépszerűbb az ingatlanvásárlók körében, ami az árakon is meglátszik. A fővárosban egy év alatt 8,5 százalékkal drágultak az eladó ingatlanok: az V. kerületben 1,7 millió forint az átlagos négyzetméterár, de a legolcsóbb kerületekben is közelít a 800 ezerhez. Budapest népszerűségét jelzi, hogy a környékbeli településeken sem alacsonyabbak az árak, és ha valaki olcsóbban akar házat venni, annak több mint egyórás közlekedéssel kell a fővároshoz képest számolnia. Magyarországon Budapesten és Pest vármegyében keresik a legtöbb eladó ingatlant. Azon belül is a 13., 11. és 14. kerületek voltak a legkedveltebbek az ingatlankeresők körében - derül ki a zenga.hu ingatlankereső és -hirdetési portál szeptemberi adataiból.
2024. 10. 03. 12:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások még mindig nagyon gyengék a digitalizációban

A magyar kkv-k jelentős részének teljesítménye még mindig nagyon gyenge a digitális transzformációban, a Digiméter idei kutatása is a magyar kkv-szektor lemaradására hívja fel a figyelmet digitális érettséget illetően - tudatta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 03. 11:30
Megosztás:

A világ legősibb kenyerét kínálja business class utasainak a Turkish Airlines

A Turkish Airlines, a világ legtöbb országába repülő légitársaság felvette a „legősibb kenyeret” a fedélzeti étlapjára.
2024. 10. 03. 11:00
Megosztás:

Komposztbarát cégeket keres a Humusz Szövetség

A Humusz Szövetség felhívja a kis- és középvállalkozásokat, hogy csatlakozzanak a „Komposztbarát Vállalkozás” kezdeményezéshez 2024. október 10-én! Bármely Magyarországon működő vállalkozás Komposztbarát Vállalkozássá válhat a kampány támogatásával.
2024. 10. 03. 10:30
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Vegyesen álltak ma reggel az ázsiai indexek; emelkedett a japán tőzsde, ahol szerdán az új miniszterelnök a jegybank elnökével folytatott megbeszélését követően úgy nyilatkozott, hogy a gazdaság állapota jelenleg nem ad lehetőséget újabb kamatemelésre.
2024. 10. 03. 10:00
Megosztás:

Alig mozdultak tegnap a főbb amerikai indexek

Az iráni rakétatámadást követő keddi esés után tegnap gyakorlatilag stagnáltak a főbb amerikai indexek, így az egy nappal korábbi veszteségeket nem tudták ledolgozni.
2024. 10. 03. 09:30
Megosztás: