Több forgalom, több pénz. Mire jó az affiliate marketing?

Mivel ezt a cikket is éppen online olvassuk, és alapvetően a papír alapú sajtó haláltusáját vívja -sajnos - és a tévénézési szokásaink is megváltoztak, így ezek a felületek már nem kielégítők a reklámozásra. Így nem árt beszélni arról, milyen új marketingstratégiák alakultak ki a világ ezen változása okán.

Több forgalom, több pénz. Mire jó az affiliate marketing?

Az online térben is persze folyamatosan vannak változások, gyorsabban fejlődik és alakul az egész, mint bármi más az emberiség eddigi történelme során. Soha még ilyen eddig nem volt, hogy egy magánember ilyen nagy nyilvánossághoz juthat. Az internet adta felületek ezen szegmensében rejlő lehetőségeket a magukat reklámozni kívánó cégek is felismerték. Így alakult ki egy olyan fajta marketing stratégia, ami mindkét félnek egyformán előnyös, ha minden jól megy.

De persze ez is egészen összetett dolog, amit lehet jól és rosszul csinálni. Érdemes egy-két dolgot figyelembe venni, mielőtt ilyesmibe vágnánk bele. Ezeknek jártunk utána.

Az affiliate marketing

Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba, hogy mit takar ez a hangzatos kifejezés, hogy affiliate marketing. A marketing egy olyan típusa, amelynek során egy blogger vagy infuenszer, vagy tulajdonképpen bármilyen magánszemély - ritkább esetben cég - webhelyéről, blogjáról, bármilyen netes felületéről egy hivatkozás segítségével egy másik webhelyre irányítja a látogatót.

Ezek általában webáruházak, vagy szolgáltatásokat kínáló oldalak. Miután megtörtént a felhasználó átirányítása, és ő vásárol onnan valamit, vagy elvégez valamilyen műveletet az adott webhelyen, a cég közvetítői díjat fizet a bloggernek/influenszernek. Ilyen módon az affiliate marketingnek mindig három résztvevője van. A látogató (user), maga a népszerű magánszemély (a közvetítő) és a megbízó (több forgalomra, látogatóra vágyó entitás). Partnermarketingnek is nevezik.

Hogy könnyebb legyen elképzelni a folyamatot, ahhoz lehet leginkább hasonlítani, mint amikor valaki jutalékos rendszerben dolgozik. Csak ez sokkal könnyebb válfaja ennek, mert az értékesítésben nem kell részt venni, hiszen nem az adott cégnek dolgozunk, hanem magunknak, ők csak eszközei a pénzkeresésünknek. Persze okosan kell csinálni, tudnunk kell mit ajánlunk a közönségünknek és miért.

Hogyan álljunk neki?

Platform – Először is egészen biztosan szükségünk lesz egy olyan platformra, amin a megbízók elhelyezhetik linkjeiket. Nem elég persze csak létrehozni egy profilt vagy egy weboldalt, népszerűnek is kell lennie, különben a megbízó nem akar majd elhelyezni rajta linket. Először tehát valamit fel kell építeni, utána tudjuk kiaknázni ezt a pénzkeresési formát.

Vásárlók – Ezzel a szóval is illetjük őket, de igazából ők csak a megbízó szempontjából vásárlók, a mi közönségünkből születhetnek. Ők azok, akik a linkre kattintanak, mert meggyőzve érzik magukat általunk. Még jobb, ha egyedi kuponkódot is kapnak például, vagy bármiféle előnyhöz jutnak a vásárlásuk által, a remek termék megszerzésén túl is.

Persze az nagyon-nagyon ritka, hogy egy ajánlói linken keresztül több tíz százalék kedvezményt kapna egy vásárló. A nagy leárazásoknak megvan a maga ideje és helye, most közeleg például a Black Friday. Érdemes lesz már november 26. előtt nézegetni a kínálatot. Az internetet böngészve valószínűleg az Alza és az eMag online áruházak lesznek a leghangosabbak reklám terén, de csak pár kattintásba kerül és megnézhetjük más üzletek leárazásait is, például a Tesco Black Friday online katalógust.

Partner – Ha megvan egy felfuttatott felület, akkor kell olyan partner (megbízó), aki hirdetni akar rajtunk keresztül. Van olyan, amikor egy vállalkozó vagy cég a partner, és közvetlenül velük dolgozik a blogger, és ajánlja a termékeit. De létezik úgynevezett affiliate program is, amit nagyobb cégek működtetnek - mint pl. az Alza partner program - egy széles termékskála ajánlásának lehetőségét biztosítva a platform tulajdonosának.

Ha létrejön a vásárlás, akkor a partner jutalékot biztosít nekünk, ami a termék árának 1 %- tol 50% -ig tartó összegekben mozog. De bizonyos nagyon jövedelmező platformokon ennél akár több is lehet.

Ha a másik oldalon állunk és mi akarunk hirdetni

Ha vállalkozóként szeretnénk kihasználni az affiliate marketing adta lehetőségeket, először mindenképpen némi kutatásba kell kezdenünk.

Mi nyilván jól tudjuk, hogy a termékünk micsoda és kik alkotják a célközönséget. Ezért fontos, hogy olyan bloggert vagy influenszert találjunk, akinek a követőtábora vevő lenne a termékünkre. Mert az igazán visszás dolog, amikor valaki úgy ajánl terméket, hogy nem illeszkedik a platformba, idegen az egész. Ezzel pont az ellenkezőjét éri el, biztosan nem fognak rákattintani az egyedi linkre, ha erőszakos az ajánlás.

A legjobb verzió az - persze ha olyan termékünk van – hogy a platformtulajdonos valóban kipróbálja, és saját élmény és vélemény alapján ajánlja a termékünket. A saját követőinek ez a legmeggyőzőbb. Tehát érdemes alaposan utánajárni és úgy választani valakit, aki hitelesen közvetíti a mi árunkat, és jó szívvel adjuk érte a jutalékot.

Ugye, hogy nem is bonyolult dolog ez. Ezzel a marketinggel végső soron mindenki jól jár, ezért működik.

Minuszban nyitottak az európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók az új koronavírus-variánssal kapcsolatos befektetői aggodalmak miatt.
2021. 11. 30. 10:00
Megosztás:

Megvette a magyarországi DIGI-t a 4iG

Lezárult a DIGI márciusban indított átvilágítása és szerződéskötési folyamata, melynek eredményeként végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsdén. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.
2021. 11. 30. 09:30
Megosztás:

Eséssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Nagyobb eséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden, mivel az új koronavírus-variánssal kapcsolatos kockázatok rontják a nemzetközi befektetői hangulatot - írta Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában.
2021. 11. 30. 09:00
Megosztás:

Bővíti együttműködését a PTE és a Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Gyakorlatorientált és szemléletformáló kurzusokat, valamint munkaerőpiaci ismereteket nyújtó tréningeket szervez a jövőben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói számára a Körber Hungária Gépgyártó Kft. - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2021. 11. 30. 08:30
Megosztás:

Növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye

Enyhén növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben az energiaellátási problémák enyhülését és a nyersanyagárak egy részének mérséklődését követően.
2021. 11. 30. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
2021. 11. 30. 07:30
Megosztás:

Zajlik a Putyin-Biden virtuális csúcs előkészítése

Előrehaladott szakaszban van a virtuális csúcs gyakorlati előkészítése Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök között - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak hétfőn Moszkvában.
2021. 11. 30. 07:00
Megosztás:

Növeli a katonák létszámát a kórházakban a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban, hogy a meghosszabbított oltási akcióhéten segítsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.
2021. 11. 30. 06:30
Megosztás:

Növelte árbevételét a Duna House csoport

A Duna House (DH) csoport konszolidált árbevétele 2021. harmadik negyedévében 3,8 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest 72 százalékos növekedés - közölte a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 11. 30. 06:00
Megosztás:

Tízéves mélyponton a német autóexport

A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel korábbi szintjére esett vissza a harmadik negyedévben Németország autóexportja.
2021. 11. 30. 05:30
Megosztás:

Ismét Magdalena Anderssont választották kormányfővé Svédországban

Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
2021. 11. 30. 05:00
Megosztás:

Mennyibe kerül a lakossági gáz köbmétere most pontosan Magyarországon?

Nyakunkon a tél és nagy mínuszok, így mindannyian kénytelenek voltunk beindítani a fűtést a lakásokban, házakban. Hazánkban magasan a gáz alapú fűtés a legelterjedtebb, hiszen a háztartások közel 60%-a földgázzal oldja meg lakása fűtését. Ezért nagyon nem mindegy, hogy a pénztárcánkra egy milyen hatással van, azaz, hogy mennyibe kerül a gáz 1 köbmétere jelenleg? A Magyarország területén lévő közel 3200 településéből nagyságrendileg 2600 van "bekapcsolva" a földgáz hálózatba, így elmondható, hogy az ország kellően jól lefedett gázvezeték rendszerrel. Cikkünk végén egy gáz-ár kalkulátort is találsz.
2021. 11. 30. 04:01
Megosztás:

Masterplast elemzés

Hátrányba kerültek a vevők a Masterplast árfolyamán, tegnap elhagyta 4300 forintos támaszát ugyanis a korábbi sláger részvény és a 4140-es szinten zárt a papír. A technikai képben így nagy a változás és a korábbi zászló alakzat megtört, ami a bikák malmára hajtotta volna a vizet. Amennyiben nem sikerül fordítani a napokban a kurzusnál, úgy a júniusi mélypontokra, 3700 forintra is lenézhetnek az eladók a következő időszakban.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Alulteljesített tegnap a Richter árfolyama és a korábbi napok emelkedése után 3 tizedes mínuszban zárt a grafikon, amely elenyészőnek tekinthető, ám járt pluszban is a kurzus hétfőn. Egyelőre tapogatóznak a kereskedők, a kezdeti pánik az új szupervariáns által viszont láthatóan alábbhagyott a börzéken és itthon is emelkedett a BUX. A Richter számára továbbra is a 8400-as szint és a 100-as mozgóátlag a legfontosabb pillér.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Újra a 2500 forintos szint alatt zárt a MOL grafikonja, amely így ismét a 100-as mozgóátlag kitartását tesztelheti le a mai napon. Visszatért korábbi oldalazó trendjéhez a MOL, melyből leginkább a csütörtöki OPEC találkozó rángarhatja ki az árfolyamot. Hírek tekintetében a mai napon leginkább a kínai BMI és az európai inflációs becslés mozgathatja meg a grafikonokat, de a MOL számára sok babér 2500 forint alatt aligha terem, szüksége lesz a vevőknek az ellenállásra.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Az OTP árfolyama húzta magával tegnap a BUX teljesítményét, a bankpapír ugyanis 3.5 százalékkal került feljebb és lendült vissza a korábbi 18 000 forintos forntvonal közelébe. Annak ellenére, hogy a német inflációs mérések további árdragulást mutattak ki, ezzel nyomást helyzve az EKB-ra a részvénypiacok korrigáltak múlt pénteki eséseik után tegnap. A mai napon a kínai BMI adat adhatja meg az alaphangot és erre tehet rá egy lapáttal az EU-s inflációs mérés, az OTP számár nincs újdonság, ami a technikai képet illeti, továbbra is 17 000 és 18 000 között sávozik a papír.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írtak alá megállapodást

A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EIT InnoEnergy vezérigazgatójával, Diego Pavíával hétfőn Budapesten.
2021. 11. 30. 03:30
Megosztás:

Házaló csalók élnek vissza a Jónak lenni jó! nevével

Ismeretlenek a közmédia adománygyűjtő műsorára hivatkozva lakásokba csöngetnek be és kérnek támogatást a Regőczi Alapítvány számára - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-vel hétfőn. Tudatták azt is, az MTVA az ügyben megteszi a szükséges jogi lépéseket.
2021. 11. 30. 03:00
Megosztás:

Hatalmas hitelszerződést írt alá A Mol Group Finance Zrt.

A Mol garanciavállalása mellett a Mol Group Finance Zrt. ("FinCo") hitelfelvevőként 575 millió euró rulírozó hitelszerződést írt alá hétfőn - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 11. 30. 02:30
Megosztás:

Egymilliárd adag vakcinát ajánlott fel Kína Afrikának

Kína egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát ajánlott fel Afrikának a járvány elleni küzdelemhez - derült ki Hszi Csin-ping kínai elnök hétfői beszédéből, amelyet videókapcsolaton keresztül mondott el a Kína és Afrika együttműködéséről Dakarban rendezett fórum résztvevőinek.
2021. 11. 30. 02:00
Megosztás: