Több mint ezer milliárd forint uniós hitelt folyósított az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által folyósított visszatérítendő európai uniós források összege 2023 szeptemberéig meghaladta az ezer milliárd forintot. A három operatív program keretében közvetített hitelprogramok révén több mint 22,6 ezer vállalkozás jutott kedvezményes forráshoz, a Lakossági Energiahatékonysági Programon keresztül közel 27,5 ezer háztartás energetikai korszerűsítése valósulhatott meg. A Kormány döntésének köszönhetően a 2014-2020-as uniós ciklusban meghirdetett programokat a lakossági ügyfelek, illetve a mikro-, kis, és középvállalkozások egyaránt nulla százalékos vagy minimális kamat mellett vehették igénybe.

Több mint ezer milliárd forint uniós hitelt folyósított az MFB

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó MFB 2016-ban kezdte meg a 2014-2020-as európai uniós ciklus keretében elérhető pénzügyi eszközök, azaz az uniós hitelprogramok közvetítését, melyre a Kormány egy hatékony és egyedi megoldást dolgozott ki. Az ennek alapján kialakított MFB Pontok hálózata országszerte 642 kereskedelmi bankfiókban biztosított szakértő segítséget és forrást a vállalkozások számára.

Három operatív program (Emberi Erőforrás Operatív Program, Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program), keretében 6 kockázati tőkeprogram, 9 vállalati kombinált hitelprogram, 2 lakossági hitelprogram, 11 vállalati hitelprogram lebonyolítása valósult meg kutatásfejlesztési, infokommunikációs, energiahatékonysági, vállalati technológiafejlesztési területen. 

A COVID-járvány, illetve a világszerte tapasztalható energiakrízis gazdasági hatásai enyhítésének érdekében a vállalkozások 2020-tól a beruházási célok mellett likviditási célokra is igényelhették a nulla százalékos kamatozású forrásokat, melynek célja a munkahelyek, a vállalkozások stabilitásának megőrzése volt. A legsikeresebb vállalkozói hitelprogramnak a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön bizonyult, amely közel 10 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget, de hasonlóan sikeres volt a KKV Technológia Hitelprogram (GINOP-8.3.5-18/B), amely több mint 8.000 vállalkozásnak nyújtott támogatást. A 2022 decemberében újra megnyitott program sikerét mutatja, hogy rövid idő alatt a keretösszeg háromszorosára érkezett igény az MFB Pontokon. A forrásigény kielégítésének érdekében a Kormány úgy döntött, hogy az eredeti 100 milliárd forintos keretösszeget 313 milliárd forintra emeli, hogy a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegye a kedvezményes forrásokat.

Szintén óriási érdeklődés kísérte a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramot (GINOP-8.4.1/A-17 és VEKOP-5.2.1-17). A hitelprogram elindításának az volt a célja, hogy forrást biztosítson a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növeléséhez. A hitel egyebek mellett a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek telepítésére is igényelhető volt, széles körben lehetővé téve a magyarországi lakásállomány korszerűsítését. Az MFB Pontokon elérhető, 0%-os kamatozású uniós forrású hitelprogramnak köszönhetően nagyságrendileg 27,5 ezer lakóépület korszerűsítésén túl az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése is megvalósult.

A 2014-20-as időszak zárása kapcsán összegezhetők az elért hitelezési eredmények:

-Lakossági hitelprogramok (2 hitelprogram) esetében 27.456 szerződés került megkötésre 88,4 Mrd Ft értékben, melyből folyósításra került 27.000 ügylet 84,5 Mrd Ft összegben.
-Vállalati kombinált hitelprogramok (9 kombinált program) esetében közel 3.000 szerződés került megkötésre, 134,5 Mrd Ft értékben, melyből 2.701 érintett folyósítással, 115,3 Mrd Ft értékben.
-Vállalati hitelprogramok (11 hitelprogram) keretében több mint 25.000 szerződés született, 844 Mrd Ft keretben, melyből közel 25.000 folyósításra is került 806,8 Mrd Ft összegben.

Dr. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta: „Az MFB Pontok hálózata az elmúlt években bizonyította, hogy képes a vállalkozások és a lakossági ügyfelek igényeihez rugalmasan igazodva, hatékonyan és gyorsan közvetíteni az európai uniós visszatérítendő forrásokat. Ugyanezt a célt tűztük ki az előttünk álló időszakra is, az MFB felkészült a feladatra!”

Az MBH Bank Zrt., valamint az OTP Bank Nyrt, és a Gránit Bank Zrt. által üzemeltetett, országos lefedettséget biztosító MFB Pontok hálózata által folyósított uniós hitelek keretében több mint 56 ezer szerződés megkötésére került sor 1.067,1 Mrd Ft értékben, és ezek több mint 97 %-a, közel 54.000 db szerződés teljeskörűen kifolyósításra került több mint 1.000 Mrd Ft értékben.

A SZÉP-kártya eredeti rendeltetésének visszaállítását kérik a turizmus szereplői

Turisztikai évadzáró rendezvényt szervezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), amelyen a területi kereskedelmi és iparkamarák közel 90 százalékának vállalkozói képviselték az ország szinte valamennyi turisztikai régióját. Az eseményen a szakma képviselői – kamarai szakemberek és turisztikai vállalkozások, valamint szakmai szervezetek – az idei évi tapasztalatokat, jó gyakorlatokat osztották meg egymással, és javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnának a belföldi turizmus élénkítéséhez.
2023. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Újraszámítják az összes nyugdíjat 2024 január 1-től!

Újraszámítják a hazai nyugdíjakat 2024 januárjától, mert a törvény úgy rendelkezik, hogy a nyugdíjakat emelni kell: a megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden azt követő év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Mit is jelent ez pontosan, forintban? Cikkünkben magyarázó videót is talál!
2023. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás: