Több tízezer forintot spórolhat, aki a napokban vált bankszámlát

A következő napokban érdemes áttekinteni a bankok bankszámla ajánlatait és számlavezető pénzintézetet váltani: a legkedvezőbb, akár ingyenes bankolást lehetővé tevő konstrukciók egy részét talán tovább nem értékesítik majd a bankok a tranzakciós illeték emelés és annak áthárításának tilalma miatt. A megfelelő számlacsomaggal évi több tízezer forint spórolható. Ráadásul ma még – amíg visszavonásra nem kerülnek - a bankok számlanyitási kedvezményei, pénz jóváírásai is igénybevehetőek, amelyek akár 30-40 ezer forint azonnal elkölthető összeget jelentenek – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Több tízezer forintot spórolhat, aki a napokban vált bankszámlát

Azzal, hogy a kormány a tranzakciós illeték százalékos mértékének 50 százalékos, maximális összegének pedig 100 százalékos mértékű emeléséről döntött, lépéskényszerbe hozta a bankokat, ennek eredménye pedig a számlanyitási akciók bezárása, illetve a korábbi, igen kedvező konstrukciók átdolgozása lehet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint.

Bár a kormány a tegnap este megjelent rendeletben december végéig megtiltotta a bankoknak az illetékemelés közvetlen áthárítását és ennek érdekében befagyasztotta a bankszámla díjakat és költségeket, ám a banki szakember szerint ez csak a már meglévő számlacsomagok esetében érvényes. Bármely bank bármikor dönthet úgy, hogy az adott számlacsomagot nem értékesíti, és ahelyett új, más árazású számlacsomagot kínál ügyfeleinek. Ezeknél akár más költségelemekben, például a havi díjban már érvényesíthetőek a megemelkedett banki költségek – hívja fel a figyelmet Gergely Péter.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint azok az ügyfelek, akik jelenleg élő szerződésük alapján valamilyen kedvező díjú számlacsomagban vannak, a kormány intézkedése alapján a számlacsomag további értékesítésének lezárása ellenére egészen addig élvezhetik ezt a kedvező díjat és az adott kedvezményeket, amíg valamilyen okból változás nem történik, amely miatt számlacsomagot kell váltani.

Gergely Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy az elkövetkező napokban az ügyfeleknek még megérheti áttekinteni a bankok számlaszolgáltatásait és kiválasztani a bankolási szokásaiknak legmegfelelőbb ajánlatot adó bank számlacsomagját – még mielőtt az adott pénzintézet úgy dönt, hogy azt az augusztus 1-től érvényes illetékemelés miatt nem értékesíti tovább. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a jó számlacsomag váltással évi akár több tízezer forint is megspórolható: kedvezőbb havidíjas, sőt – a fent már említett bankkártya vagy utalási feltételek teljesítése mellett – akár ingyenes számlavezetés is elérhető a kínálatban, de sokat spórolhat az ügyfél azzal is, ha olyan számlacsomagot választ, ahol sms helyett internetes push-üzenetben érkezik tájékoztatás a végrehajtott számla-tranzakciókról. Korábban az ilyen számlaváltási kampány január végére, a banki díjértesítők beérkezésére esett, ám a jogszabályváltozás miatt most ismét megéri áttekinteni a kínálatot Gergely Péter szerint.

Ráadásul – szól a BiztosDöntés.hu szakértője – a következő napokban jó eséllyel még extra kedvezményeket is kaphatnak az új ügyfelek, hiszen a bankok az ügyfeleknek adott ajánlatokkal igyekeztek az elmúlt hetekben magukhoz vonzani az új számlanyitókat. Gergely Péter szerint a megemelt tranzakciós illeték és annak továbbhárításának tilalma első körben ezen akciók számát csökkentheti drasztikusan – akár már a következő napokban. A szabály ugyanis csak a meglévő számlák esetében rendelkezik a kedvezmények és akciók év végéig történő fenntartásáról, a még meg nem kötött szerződések esetében nem.

Július 8-án este mindenesetre a következő számlanyitási akciók voltak még elérhetőek a bankoknál a BiztosDöntés.hu összevetése szerint:
- az Ersténél 40 ezer forintos díjkedvezmény jár azoknak, akik otthonról online nyitnak bankszámlát és bankkártyát is igényelnek és 2 éves hűségnyilatkozatot írnak alá. Azok, akik bankfiókban, vagy a George applikáción keresztül, de (pl. tanácsadói segítséggel) nyitnak új lakossági folyószámlát, 30 ezer forintos díjkedvezményt kapnak.
- A Gránit Banknál 40 ezer forintos jóváírást kaphat az az ügyfél, aki sikeres szelfis számlanyitást bonyolít, hozzájárul a marketing célú megkeresésekhez, 60 napon belül aktiválja a Gránit eBankot, legalább 150 ezer forint egyösszegű jóváírás érkezik a számlájára, illetve legalább öt sikeres, egyenként minimum 1000 forintos bankkártyás vásárlást teljesít.
- A K&H Banknál akár 40 ezer forint jóváírást kaphat az ügyfél, ha a számlanyitást követő második hónap végéig legalább 150 ezer forint érkezik a számlára, és az ügyfél legalább öt alkalommal, esetenként minimum 1 000 forint értékben vásárol a bankkártyájával, és legalább kettő darab e-aláírást igénylő tranzakciója van a mobilbankban vagy használja a Kate nevű platformot. A bank másik ajánlata meglehet, már nem olyan kedvező, mint pár hete gondoltuk: a bank új ügyfelei az első három hónapban csomagdíjmentesen használhatják számlájukat, majd a harmadik hónap végén használati szokásaik alapján ajánl majd egy hozzájuk illő csomagot a pénzintézet. Ez a csomag már lehet a maiakhoz képest emelt díjú is.
- Az MBH Banknál a jelenlegi állás szerint augusztus 9-ig a meghatározott feltételeket teljesítő új ügyfelek szintén 40 ezer forintnyi jóváírást kaphatnak. Az egyik feltétel a Visa Fenntartható bankkártya igénylése és a legalább 100 ezer forint összértékű kártyás vásárlás.
- Az OTP Banknál a korábban meghirdetett feltételek szerint augusztus 18-ig új OTP számlához akár 30 ezer forint visszatérítés járhat az OTP Kedvezményprogramban, ha az ügyfél a Rossmann webshopjában vagy üzleteiben vásárol.

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás:

Sok alkoholt iszol! A májad ezeket a jeleket küldi! - felismered?

Az alkoholfogyasztás kultúránk szerves része lehet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlzott alkoholbevitel komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely az alkohol lebontásában kulcsszerepet játszik. De mi történik, amikor túl sok alkoholt fogyasztunk, és milyen jeleket küld a májunk, hogy "elég volt"?
2024. 07. 20. 01:00
Megosztás: