Tovább dübörög az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése

Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye, miután 18 százalékkal növelte az újgépjármű-eladásait. Nagykereskedelmi területen tavaly ősz óta ismét folyamatosan bővül az értékesítés. A mobilitási szolgáltatások terén 15 százalékkal nőtt a flottaméret, miközben a bérleti események száma a wigo carsharing tavalyi akvizíciója miatt jelentősen megugrott.

Tovább dübörög az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése

A magyar és a régiós átlagot jelentős mértékben túlszárnyalva növelte újgépjármű-eladásait az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi Üzletága az első félévben: 17,9 százalékkal 4.924 darabra emelkedett, miközben Magyarországon mindössze 11,9 százalékkal nőtt* a forgalomba helyezett személyautók száma. A használtautó-eladások még ennél is nagyobb mértékben, 26 százalékkal 1.205 darabra ugrottak, miközben az üzletághoz tartozó szerviz szolgáltatásoknál 6,1 százalékkal 96.626-ra emelkedett a szerviz órák száma. Összességében tehát nagyon erős félévet zárt a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója a kiskereskedelmi területen.

A Nagykereskedelmi Üzletágban tavaly ősz óta ismét folyamatosan bővül az értékesítés, ugyanakkor tavalyhoz képest 5,8 százalékkal kevesebb, összesen 19.309 darab új gépjárművet adott el az AutoWallis Csoport, egyszeri és jelentős bázishatások miatt. Az idei első negyedév csökkenéséhez képest a második negyedévben a 2023-as 9.277 darabról 10.729 darabra nőtt (+15,6%) az értékesítés. Az első féléves időszak mérsékeltebb eladási volumenének oka technikai jellegű, amit a 2022. utolsó és a bázisidőszaki 2023. első és második negyedéves kiugróan magas értékesítések bázishatása okoz, amit tovább erősítettek az idei első félévben a Szuezi-csatorna, illetve a vörös-tengeri geopolitikai helyzet miatt megnövekedett tengeri szállítási idők miatt későbbre csúszó átadások. A korábban az AutoWallis által jelzetteknek megfelelően megnövekedett regisztrációs számok a tavalyi időszakban a koronavírus-járvány hatásaira, a chiphiányra, és a globális szállítási nehézségekre visszavezethető elhalasztott vásárlásoknak, valamint a magas teljesítésre váró rendelésállománynak voltak köszönhetőek. Mára ezek az egyszeri hatások kiegyenlítődtek, de a szállítási problémák a negyedévek között továbbra is átcsúszásokat okoztak, annak ellenére, hogy a rendelési állomány terven felül alakult. A féléves szintű csökkenést elsősorban a SsangYong (-1.892 db) okozta, miközben az Opel növekvő eladásai (+355 db) ezt csak részben kompenzálták.

Az AutoWallis Mobilitási Szolgáltatások Üzletága (melybe a Csoport rövid- és hosszú távú gépjármű kölcsönzése, továbbá a flottakezelés tartozik) a wigo carsharing tavalyi akvizíciójának köszönhetően jelentősen, 191.124-re növelte a bérleti események számát. A wigo carsharing mellett a Magyarországon az AutoWallis által üzemeltetett Sixt, valamint a csoporthoz tartozó wigo fleet flottakezelő (korábban Nelson Flottalízing) mérete 15,1 százalékkal 3.775 darabra bővült. A rövid távú gépjárműkölcsönzés (wigo carsharing + Sixt) bérleti napjainak száma kismértékben csökkent (86.126, -0,6%), elsősorban a Sixt portfoliójának átalakulása miatt (kevesebb a hosszú távú bérleti szerződés, illetve a rövid távú kölcsönzések növekedése).

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója az első féléves értékesítési adatok kapcsán elmondta, hogy azok a Csoport várakozásaiknak megfeleltek, a következő negyedévekben a bázisidőszakhoz képest további növekedést várnak a jelenlegi makrogazdasági környezetben, így éves szinten érdemben bővülhet az értékesített gépjárművek száma. Ormosy Gábor kiemelte, hogy a Csoport frissített stratégiája alapján az AutoWallis új gépjármű értékesítése elérheti a 100 ezer darabot 2028-ban, melyből 75 ezret a nagykereskedelmi, míg 25 ezret a kiskereskedelmi üzletág adhat. A kereskedelem mellett egyre erősödő mobilitási szolgáltatások teljesítménye alapján azzal számolnak, hogy 2028-ra a Csoport árbevétele 750 milliárd, EBITDA nyeresége pedig a 40 milliárd forint lehet, ezzel mindkét mutató esetében megduplázva a 2023-as eredményeket.

* A piaci adatokat a DataHouse szolgáltatta.

Novemberben megindul a forgalom a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes szerbiai szakaszán

November 25-én megindulhat a személyforgalom Szabadka és Belgrád között, a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes szerbiai szakaszán - közölte hétfőn Goran Vesic szerb építésügyi miniszter a belgrádi Pink televízióban.
2024. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Ipari naperőművek : újabb történelmi rekord született

A jelenlegi elszámolási adatok szerint pénteken újabb történelmi rekord született, 2024. augusztus 23-án, a 13 órával kezdődő negyedórában 3242 megawattig futott fel az 50 kW feletti napelemes rendszerek összes termelése - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán hétfőn.
2024. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Fed vezére szerint elérkezett az ideje a kamatcsökkentésnek

Pénteken sor került a múlt hét legjobban várt eseményére. Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke a Fed Jackson Hole-ban tartott éves szimpóziumán tartott beszédében minden eddiginél egyértelműbben jelezte, hogy rövidesen jöhet a monetáris lazítás.
2024. 08. 26. 21:30
Megosztás:

A kereskedő, aki megjósolta a 2018-as Bitcoin mélypontot, azt állítja, hogy az altcoinok kiemelkedően erős bikapiaci jeleket mutatnak

Egy neves kereskedő, aki híressé vált azzal, hogy pontosan megjósolta a Bitcoin 2018-as mélypontját, most ígéretes jeleket mutat más digitális eszközök esetében. Piaci elemzései szerint újabb növekedési hullám várható. Az olvasók megtudhatják, mely altcoinok jelzik most erőteljes bikapiaci tendenciáikat, ami arra utal, hogy a jelenlegi piaci helyzetben jövedelmező lehetőségek rejlenek.
2024. 08. 26. 20:44
Megosztás:

Használd ki a közelgő bikahullámot ezekkel a titkos, 1 dollár alatti kriptogemekkel, mielőtt egekbe szöknek és elérik az 1 000 dollárt

Egy újabb fellendülés a kriptopiacon rendkívül jövedelmezővé teheti a korai befektetéseket rejtett lehetőségekbe. Bár egyes digitális valuták még mindig 1 dollár alatt vannak, suttognak arról, hogy hamarosan lenyűgöző magasságokat érhetnek el, akár 1 000 dollárig is. Fedezze fel, melyik kevésbé ismert tokenek állnak robbanásszerű növekedés küszöbén ebben a részletes útmutatóban, amely a jövő potenciális óriásait tárgyalja.
2024. 08. 26. 20:07
Megosztás:

Felülteljesített a BUX a nemzetközi indexekhez képest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 517,49 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 73 467,13 ponton zárt hétfőn.
2024. 08. 26. 19:00
Megosztás:

Romlott az ifo németországi üzleti hangulatindexe augusztusban

Romlott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi üzleti hangulatindexe augusztusban.
2024. 08. 26. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Büszkék lehetünk az iskolakertek hálózatára

Világszinten is rendkívül sikeres a hazai iskolakertek hálózata, amelynek révén a gyerekek pszichés állapota is javulhat - erről beszélgetett Áder János volt államfő Halbritter Andrással, az Iskolakertekért Alapítvány egyik alapítójával, a Széchenyi István Egyetem docensével Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.
2024. 08. 26. 16:00
Megosztás:

Júniusban növekedtek a reálbérek

A tartósan alacsony szinten mozgó inflációnak és a kimagasló bérdinamikának köszönhetően a reálbérek folyamatosan és jelentős mértékben emelkednek - állapította meg a legfrissebb kereseti adatokhoz fűzött hétfői kommentárjában Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Hangsúlyozta: júniusban a reálbérek növekedése 9,3 százalékot tett ki, azaz 2023. szeptembere óta már tizedik hónapja nő a családok jövedelmének vásárlóereje.
2024. 08. 26. 15:00
Megosztás:

Az MNB feljelentést tett egy magánszeméllyel szemben

Piacfelügyeleti eljárást folytat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy magánszeméllyel szemben, aki a gyanú szerint legalább kétszáz természetes személlyel kötött megbízási szerződést tőzsdei kereskedésre a jegybank engedélye nélkül; a befektetők az elmúlt öt évben több mint kétmilliárd forintot utaltak át neki; a beszerzett bizonyítékok alapján az MNB feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2024. 08. 26. 14:00
Megosztás:

Váratlan helyről kaphatunk akár 53 000 forintot iskolakezdéshez

Az iskolakezdés sok iskolás gyermeket nevelő szülő rémálma. Ismét elérkezik egy új tanév, amikor több tízezer forintjukat áldozhatják fel a gyermekük oktatása oltárán, a költségeken pedig alig-alig lehet spórolni. Pedig a beiskolázási támogatással 53 ezer forintot is lehetne fogni a költségeken, mégis kevesen ismerik ezt a lehetőséget. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője szerint meglepő helyen lelhetünk anyagi segítségre. Ott, ahol az egészségünk is olcsóbb lehet: az egészségpénztárban. Tudatos tervezéssel és hosszú távú gondolkodással pedig jóval az infláció feletti mértékben spórolhatunk.
2024. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a júniusi bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest

2024. júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 642 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 442 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,3, a nettó átlagkereset 13,1, a reálkereset pedig 9,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,7 százalékos növekedése mellett - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Uniós forrásból újulnak meg utak Szabadkígyóson

Négyszázmillió forintos uniós támogatást nyert el a szabadkígyósi önkormányzat belterületi utak fejlesztésére.
2024. 08. 26. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, London zárva

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn, amikor bankszünnap miatt nincs kereskedés Londonban.
2024. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

A kissé bizonytalan nemzetközi befektetői hangulat miatt csökkenéssel indulhat a hétfői kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. A BUX 290,06 pontos, 0,4 százalékos csökkenéssel, 72 949,64 ponton zárt pénteken.
2024. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Kissé gyengült a forint hétfő reggelre

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 08. 26. 08:05
Megosztás:

Időtálló vállalkozás, 30 év a csavarok bűvöletében

Elszántsággal és kitartással még a gazdasági cunami is túlélhető: gazdasági válság, koronavírus-járvány, rekord infláció, az építőipar mélyrepülése – csak néhány olyan globális csapás, amelyet számtalan magyar vállalkozás nem élt túl.
2024. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Ez lehet az a token, amely gyorsabban szárnyalhat, mint a Ripple (XRP) és az Ethereum (ETH)? Szakértők így gondolják

A kriptovaluta piacon nehéz lehet olyan tokeneket találni, amelyek hirtelen szárnyalhatnak az árfolyamokban.
2024. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Évi 150 ezer forinttal olcsóbb lehet az albérlet/kollégium - mutatjuk hogyan!

A money.hu szakértője olyan lehetőségre hívja fel a figyelmet, ami a folyamatosan dráguló lakbérek mellett – és a rendelkezésre álló kollégiumi férőhelyek tükrében – hasznos pénzügyi alternatívát jelenthet az egyetemi tanulmányaik miatt albérletet vagy kollégiumot kereső diákoknak és szüleiknek.
2024. 08. 26. 06:00
Megosztás: