Túlszárnyalta a várakozásokat az Eximbank - Új csúcsra emelkedett a bank hitelkihelyezése 2022-ben

Minden idők legmagasabb hitelkihelyezésével zárta a 2022-es évet az Eximbank: a hitelfolyósítások összértéke 567 milliárd forint volt, a Bank mérlegfőösszege pedig év végén – közel 30 százalékos éves növekedéssel – meghaladta a 2000 milliárd forintot. A Bank adózás utáni eredménye, felülmúlva az előző évi szintet, elérte a 2,25 milliárd forintot. Mindezen dinamikus növekedés mellett az Eximbank kiemelkedően magas tőkeellátottsággal és kedvező likviditási helyzettel zárta a 2022-es évet.

Túlszárnyalta a várakozásokat az Eximbank - Új csúcsra emelkedett a bank hitelkihelyezése 2022-ben

Az Eximbank 2022-ben elsősorban kereskedelmi banki partnerein keresztül, refinanszírozási konstrukcióban állt az ügyfelei rendelkezésére. A Bank legkeresettebb pénzügyi terméke a Fordulat hitelkonstrukció volt, amelyet 102 milliárd forint értékben folyósított. 2022-ben az EXIM tovább erősítette és szélesítette a hazai vállalatokat támogató tevékenységét: a portfólióját zöld hiteltermékekkel egészítette ki, ezzel a fenntarthatósági szempontokat is erőteljesebben beépítve a termékportfóliója fejlesztésébe.

A dinamikus bővülés elsősorban a Baross Gábor Hitelprogram elindításának eredményeképpen 2023-ban is folytatódik, ezzel támogatva a hazai vállalati szektor kedvező feltételek melletti finanszírozását. 

Az Eximbank 2022-ben kiemelt figyelmet fordított a volatilis gazdasági környezetben működő hazai vállalatok kedvezményes finanszírozási termékekkel történő támogatására, valamint a Kormány anticiklikus gazdaságpolitikájának erősítésére, hiszen egészséges hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés sem. A megfelelő finanszírozási források elérhetősége az elhúzódó háború és a szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben és az így kialakult magas kamatkörnyezetben felértékelődött. Ennek köszönhetően az intézmény 567 milliárd forintos, rekordösszegű hitelkihelyezéssel zárta az évet. A refinanszírozási hitelek 480 milliárd forintot tettek ki az összes hitelkihelyezésből. Az Eximbank teljes hitel- és leszámítolás állománya az év végén 1 629 milliárd forintot ért el 17,7%-kal meghaladva az előző évi értéket. A Bank mérlegfőösszege 29,4%-kal bővült elérve a 2 091 milliárd forintot. Az Eximbank 2022. évi adózás utáni eredménye szintén javulást mutatott a megelőző évhez képest, a 2,25 milliárd forintos eredmény 0,8 milliárd forinttal haladta meg a 2021-es értéket. A dinamikus üzleti bővülés stabil pénzügyi háttér mellett valósult meg. Az Eximbank az év folyamán mindvégig érdemi likviditási tartalékokkal rendelkezett, a tőkemegfelelési mutató értéke pedig magasan az elvárt szabályozói limit felett alakult, év végén 24% feletti szintet elérve. Ez a pénzügyi stabilitás jó alapot biztosít az Eximbank számára az idei évben is a hazai vállalkozásokat támogató tevékenysége folytatásához. 

Az Eximbank forrásállománya 2022-ben ugyancsak rendkívül dinamikusan, 27%-kal növekedett, ennek összértéke 1 694 milliárd forintot tett ki. A gyarapodás hátterében egyrészt a jelentős piaci érdeklődés mellett lebonyolított kötvénykibocsátási aukciók – ezek során a Bank 322,5 milliárd forintnyi forrást vont be –, másrészt egyéb hosszú és rövid lejáratú hitelek állnak. A bank teljes forrásállománya továbbra is nagymértékben diverzifikált a főbb hazai és nemzetközi forrásbevonási csatornák és eszközök között.

„Az elmúlt egy év kihívásai ellenére is jelentős növekedést értünk el 2022-ben az Eximbanknál. Célunk, hogy a magyar gazdaság működését széles körben elérhető, a vállalkozások igényeire reflektáló finanszírozási termékekkel támogassuk. A hazai vállalati hitelezési piacon tavaly már meghaladta a 10%-ot a részesedésünk, az idei évben pedig – köszönhetően elsősorban az útjára indult Baross Gábor Hitelprogramnak – várhatóan ezt is túlszárnyaljuk összhangban a hosszú távú törekvéseinkkel” – fogalmazott Hoffmann Mihály, az EXIM Magyarország Pénzügyi Vezérigazgató-helyettese.

Az EXIM által kínált pénzügyi termékek közül 2022-ben – a szerződések mennyiségét tekintve – a legkeresettebbek a Fordulat program konstrukciói voltak, melynek célja az aktuális kedvezőtlen hatások ellensúlyozása és az újrainduláshoz szükséges fejlesztések támogatása volt. A Fordulat programban – annak lezárásáig – közel 180 milliárd forint összegű szerződéskötés történt meg. A 2021-ben lezárt, a pandémia kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt súlyos átmeneti likviditási nehézséggel küzdő vállalatoknak nyújtott Kárenyhítő hitelkonstrukció folyósítása is folytatódott a tavalyi évben összesen 42,6 milliárd forint összegben. 

Az Eximbank stratégiájában a zöldfinanszírozás hangsúlyos szerepet kap, 2022 utolsó negyedévében az energiahatékonysági és energiatermelő beruházások támogatására jött létre a Gyármentő program, amelyet már 2023-ban a kedvezőtlen gazdasági hatásoknak kitett vállalatok részére indított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram elindítása követett, és amely keretében további fenntarthatóságot és energiahatékonyságot támogató projektek finanszírozása várható.

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.
2023. 09. 26. 21:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás: