Új törvény a kerti kutakra, mely 2024. január 1-től kötelezően betartandó!

A kerti kutak tulajdonosai 2024-től teljesen új szabályozással állnak szemben, mely rendezi a háztartási célú létesítmények helyzetét. Mire kell figyelniük azoknak, akik új kerti kutat szeretnének fúrni? Mi a helyzet a meglévő kutakkal?

Új törvény a kerti kutakra, mely 2024. január 1-től kötelezően betartandó!

A sekély kutak építéséhez már nem lesz szükség a hatósági, engedélyezési procedúrára, de általánossá válik a kútamnesztia is. Mit jelent mindez?

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a kutakkal kapcsolatban.

2024-től jön az általános kútamnesztia, az új kutak létesítéséhez szükséges hatósági engedélyeztetési eljárás pedig megszűnik. A tulajdonosok a legtöbb esetben a bejelentési kötelezettségtől is megszabadulnak - olvashatjuk a hilteforum.hu oldalán.

Az Országgyűlés még májusban szavaz a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról. A már nyilvánosan is hozzáférhető módosító javaslatból világosan kiderül mire számíthatnak immár hosszútávon a kutak tulajdonosai. A végleges szöveg a korábban kiszivárgottaknál is megengedőbb a csapadékvizet hasznosító sekély kutakkal.

Jó hír a gazdáknak, hogy az egyszerűsített szabályozás részben kiterjed a mezőgazdasági öntözést szolgáló kutakra is.

Végleg rendeződik a kerti kutak sorsa

A legfontosabb változás, hogy új elemmel egészül ki a vízgazdálkodási törvény: külön szabályozás vonatkozik 2024-től a háztartási célú kutakra. Idetartozik gyakorlatilag az összes kerti kút, ha

- a mélysége nem éri el az 50 métert,

- nem érinti az első vízzáró réteget,

- a háztartás vízigény kielégítésére szolgál,

- vagyis az éves vízmennyiség nem haladja meg az 500 köbmétert

- gazdasági célokat nem szolgál.

A háztartási kút a természetes személyek ivóvíz-szükségletének, vagy a háztartás egyéb vízigényének – például öntözés, autómosás – kielégítését szolgálhatja. A törvény csak mennyiségi korlátozást határoz meg.

Fontos, hogy a törvénymódosítás csak a háztartási célú létesítményekre vonatkozik, vagyis az egyéb célt kiszolgáló, vagy mélyebb kutak hatósági engedélyeztetési eljárását nem érinti a változás.

A háztartási kút létesítésekor jövőre már nem lesz szükség a most még kötelező vízjogi engedélyre, így a tulajdonosok mentesülnek a hatósági engedélyeztetési procedúrától.

A jelenlegi szabályozás szerint nincs kivétel, kút csak hatósági engedély birtokában üzemeltethető törvényesen. Szintén lényeges változás, hogy:

- az újonnan létesített háztartási kutak bejelentésére vonatkozó kötelezettség is megszűnik abban az esetben, ha a kút vízvízkészlet-védelmi szempontból nem jelent kockázatot.

Mikor kell bejelenteni a háztartási célú kutat?

Fontos, hogy a háztartási kút kritériumainak megfelelő létesítmények üzemeltetéséhez semmilyen esetben sem lesz szükség vízjogi engedélyre.

A bejelentési kötelezettség ugyanakkor megmarad azoknál a kutaknál, amelyek a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatos területeken működnek és csak akkor nem kell ennek eleget tenni, ha a terület besorolása kockázatmentes.

A törvényjavaslat a vízkészletek védelme érdekében legkésőbb augusztus 31-ig kötelezi a kormányt, hogy gondoskodjon egy nyilvános vízkészlet-védelmi országtérkép elkészítéséről, amelyet a Hivatalos Értesítőben közzé kell tennie a térkép készítéséhez alkalmazott módszertan részleteivel együtt. Az országtérképet a vízkészletek változásai miatt hatévenként kell frissíteni.

Az új, nyilvános országtérkép alapján dönthető el, hogy a háztartási kút létesítését vagy üzemeltetését be kell-e jelenteni a vízügyi hatóságnál, vagy ettől az adminisztrációs tehertől is mentesül a tulajdonosa.

Jön az általános kútamnesztia

A jelenlegi szabályok szerint tehát vízjogi engedéllyel üzemelhet minden kút az országban, ám ez az általános kötelezettség csak 1996 óta él. Éppen ezért a legtöbb kút nem rendelkezik engedéllyel, mivel 1996 előtt létesült. A kormány ezért 2023 végéig kútamnesztiát hirdetett, vagyis azok, akik bejelentik szabálytalanul létesített, vagy engedély nélkül, esetleg attól eltérően üzemeltetett kútjukat, mentesülnek a bírság alól.

A kútamnesztia célja elsősorban az lett volna, hogy kiderüljön, mennyi kút működik Magyarországon. A lehetőség ellenére kevesen tettek eleget kötelezettségüknek.

Erre már nem is lesz sokáig szükség: a törvényjavaslat szerint minden sekély, talajvizet érintő kút jogszerűen létesítettnek minősül 2024-től.

A mezőgazdasági öntözés is egyszerűbb lesz

Külön kitér a törvény a mezőgazdasági öntözési célból üzemeltetett kutakra. Mentesülnek a vízjogi engedélyezési eljárás alól azok a létesítmények, amelyek

- mélysége nem éri el az 50 métert,

- vagy az első vízzáró réteget,

- vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesek

- és fel vannak szerelve digitális fogyasztásmérővel.

A bejelentési kötelezettség alól ugyanakkor a háztartási kutakkal ellentétben nem mentesülnek a gazdák, a kutakat be kell jelenteni a Nemzeti Földügyi Központnál.

Hogyan szállítsuk biztonságosan az üveget?

Törékeny dolgokat szállítani mindig kihívás – pláne akkor, ha egy nagy értékű, nagy méretű üveglapról van szó vagy akár többről. A megrendelést követően pedig sok esetben magunknak kell gondoskodni a helyes fel- és lerakodásról, ezért nem árt lépésről lépésre tisztában lenni a rögzítés és illesztés technikáival.
2024. 06. 13. 16:30
Megosztás:

Budapesten ülésezett a 25 éves Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport

Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán az Agrárminisztériumban (AM) - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a szaktárca.
2024. 06. 13. 16:00
Megosztás:

A többség elégedett a biztosító társaságokkal

Az ügyfelek több mint négyötöde elégedett a biztosító társaságok működésével, azoknak is jó a véleményük, akiknek az elmúlt 5 évben volt káreseményük - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:30
Megosztás:

Akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:00
Megosztás:

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó európai büntetővámokkal

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás - nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai közleménye szerint.
2024. 06. 13. 14:30
Megosztás:

Cseh konzorcium vásárolta meg a Foxpost csomagküldő szolgálgatót

A cseh Packeta csomagküldőt is tulajdonló pénzügyi befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg a szektortárs Foxpostot magyar tulajdonosaitól - tájékoztatták az MTI-t szerdán a felek.
2024. 06. 13. 14:00
Megosztás:

A jó irodai forgószék ergonomikus, kényelmes és tartós

Biztos számodra is egyértelmű, hogy nem csak azért érdemes minőségi és modern forgószékeket használni az irodai adminisztratív munkák végzésekor, mert stílusosak és professzionális megjelenést kölcsönöznek az irodatérnek, hanem mert sok más számos előnnyel is jár a beszerzésük.
2024. 06. 13. 13:30
Megosztás:

Mérséklődött az ingatlanpiaci forgalom májusban

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest, de 2023. azonos időszakát 7,5 százalékkal felülmúlta, és a 2022-esnél is magasabb volt - közölte a Duna House (DH) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 13:00
Megosztás:

Átadták Az utazó magazin legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjait

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.
2024. 06. 13. 12:30
Megosztás:

Gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász az ország nyugati felének azon településeit, ahol az elmúlt napok viharai a legnagyobb pusztítást okozták.
2024. 06. 13. 12:00
Megosztás:

Az előző év a korrekcióé volt a biztosítók, a pénztárak, a tőkepiaci szereplők számára

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál, valamint a tőkepiacokon, és a háztartások bruttó pénzügyi vagyona is jelentősen emelkedett - mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 06. 13. 11:30
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

A NAV több ezer hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.
2024. 06. 13. 10:30
Megosztás:

A gépbeszerzési nehézségek miatt nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban

A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2024. 06. 13. 10:00
Megosztás:

Meghosszabbítja a Kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot

Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú Diákhitel kamata a tervek szerint az év második felében is marad 7,99%. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, ez mennyire kedvező a jelenlegi piaci hitelkonstrukciókhoz képest.
2024. 06. 13. 09:30
Megosztás:

Autós utazást tervezel? – Most akár 200 kilométernyi üzemanyag árát kaphatod vissza

Hivatalosan is itt a nyár, és most már dönteni kell, hol töltjük a vakációt. Időpont és szállás kiválasztása mellett érdemes megtervezni a kiadásokat is, hogy legyen keretünk szórakozásra és felhőtlen kikapcsolódásra. Az okos tervezésben segít az OTP Bank Hitelkártya kampánya, amellyel 200 kilométernyi üzemanyagköltséget lehet megspórolni.
2024. 06. 13. 09:00
Megosztás:

Nemzetközi tulajdonoshoz kerülhet a Foxpost, a sikeres magyar startup

Nemzetközi tulajdonossal folytathatja a további dinamikus növekedést a Foxpost, miután a csomagautomata vállalatot értékesítette a Wallis Csoport és a Trueway. A vevő a cseh Packetát is tulajdonló befektetői konzorcium, amely minden zárási feltétel teljesülése után válhat a sikeres magyar startup tulajdonosává.
2024. 06. 13. 08:30
Megosztás:

Hogyan előzi meg a Rollblock (RBLK) a Polkadotot (DOT) és a Litecoint (LTC) a 200-szoros ROI tervével?

A kriptopiac egyre versenyképesebb, és az új projektek kiszorítják a régebbieket a kriptovaluta ranglétrájáról.
2024. 06. 13. 08:00
Megosztás:

KRIPTO HÍREK: A Binance elérte a 200 millió felhasználót, a Bitcoin tranzakciós díjai az egekbe szöktek, és az előértékesítési szuper sztár új trendet indít

A Binance megszilárdította státuszát a legnagyobb kriptotőzsdéként, miután elérte a rekord 200 millió felhasználót. Ezzel a Binance az összes kriptotőzsde felhasználóinak hatalmas 36%-át birtokolja. Más hírek szerint a Bitcoin hálózata által felszámított tranzakciós díjak történelmük során először lépték túl a 195 dollárt.
2024. 06. 13. 07:25
Megosztás: