Újabb fejlesztések szükségesek a magyar borászatban

Ahhoz, hogy a magyar borászat erősítse versenyképességét és a magyar bor elismertségét, mindig újabb és újabb fejlesztésekre, innovációra van szükség - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken Pannonhalmán, a TóthBorbirtok új borászati feldolgozó üzemének átadásán az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint.

Újabb fejlesztések szükségesek a magyar borászatban

A közlemény szerint a tárcavezető hangsúlyozta, ebben a magyar kormány és az Agrárminisztérium továbbra is partnere a szőlész-borász társadalomnak. A Közös Agrárpolitika jelenlegi támogatási időszakában több mint 100 millió eurós forrás áll az ágazat rendelkezésére, többek között borászati beruházásokra és innovációra.

Az a cél, hogy a borászatok a technológiai fejlesztésekkel és modernizációval még versenyképesebbekké válhassanak - részletezte a miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett, a kor kihívásaira megoldást a fejlesztés jelent, a hozzáadott értéket pedig növelni kell a versenyképességhez. Ehhez a magyar kormány minden támogatást megad, 2027-ig ugyanis 2900 milliárd forint áll rendelkezésre az agrárium fejlesztésére a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően - áll a közleményben.

Nagy István hozzátette, a magyar bor sikere közös érdekünk. Nemcsak gazdasági kérdés, hanem nemzetépítő erő is. Ehhez a nemzetépítő erőhöz csatlakozik a TóthBorbirtok is, amely már tíz éve telepítette az első szőlőt a pannonhalmai dombokon.

A borászat azóta nemzetközi sikereket ért el: a TóthBorbirtok 2021-es Kódex Furmintját a londoni borversenyen a legjobb magyar fehérbornak választották. Az új borászati feldolgozó üzem megnyitása újabb mérföldkő, amely biztosítja a borászat jövőbeni növekedését és a prémium borok, valamint pezsgők előállítását - részletezte a miniszter az AM tájékoztatása szerint.

A gyerekek kedvence: a palacsinta

A palacsinta tésztája rendkívül egyszerű és olcsó. Valószínűleg ezért is lett olyan közkedvelt. Ma sem hiányozhat az éttermek étlapjáról, hiszen nemcsak, hogy könnyen beszerezhető és nem drága alapanyagokból készül, de nagyon változatosan lehet ízesíteni is. Nézzük, hogyan indult ez a sikertörténet!
2024. 09. 18. 10:30
Megosztás:

Az EU bevezetheti a dohányfüstmentességet kültéri tereken is

Az Európai Bizottság dohányfüstmentességet vezetne be bizonyos kültéri tereken is azzal a céllal, hogy az emberek, elsősorban a gyermekek és fiatalok hatékonyabb védelmet élvezhessenek a passzív dohányzás és az aeroszolok hatásaival szemben.
2024. 09. 18. 10:30
Megosztás:

Enyhe nemzetközi hozamemelkedés, idehaza minimális csökkenés történt; a dollár erősödött, a forint stagnált

A mai Fed-döntéssel kapcsolatos 50 bázispontos várakozás ellenére, a vártnál erősebb kiskereskedelmi forgalmi és ipari termelési adatok miatt a dollár és az euró hozamgörbe közepe és vége is pár bázisponttal feljebb toldódott.
2024. 09. 18. 10:00
Megosztás:

Bár napközben új csúcson is járt az S&P, végül stagnáltak a tengerentúli indexek a Fed-döntés előtt

Nem volt érdemi mozgás zárásra az amerikai részvénypiacokon, bár napközben az S&P és a Dow is járt új csúcson, miközben a befektetők négy és fél év óta az első kamatcsökkentésre készülnek az USA-ban.
2024. 09. 18. 09:30
Megosztás:

Emelkedtek a nyugat-európai tőzsdék

Kéthetes csúcson zártak a nyugat-európai részvényindexek kedden, mivel a piacokon az optimizmus lett úrrá a Fed mai kamatdöntése előtt. A páneurópai STOXX 600 index 0,4%-kal került feljebb. A spanyol irányadó index, az IBEX 1,1%-kal nőtt és ezzel több mint kilenc éve a legmagasabb szintre emelkedett.
2024. 09. 18. 09:00
Megosztás:

170 millió forintos útfejlesztés zárult le Gyulán

Befejeződött Gyulán, az Uhrin János utcában az útfejlesztés, amelyre 174 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat - közölte Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester.
2024. 09. 18. 08:30
Megosztás:

Az osztrák vasúttársaság ismét fogad egyes vonatokat

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerda hajnaltól ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül. Ennek köszönhetően hajnaltól már közlekedhetnek az EuRegio-vonatok Győrből Bécsbe és Bécsből - Bruck an der Leitha állomáson át Győrig teljes útvonalon - közölte a Mávinform szerda reggel az MTI-vel.
2024. 09. 18. 08:00
Megosztás:

Több mint száz szolgáltató kínál kedvezményeket a Kerékpárosbarát hétvégén

Szeptember 21-22-én harmadik alkalommal rendezik meg a Kerékpárosbarát hétvégét, mely során több mint száz biciklisbarát szolgáltató várja kedvezményekkel a vendégeket országszerte.
2024. 09. 18. 07:30
Megosztás:

Ezek a városok kapnak elektromos meghajtású hulladékszállító járműveket

Összesen öt elektromos meghajtású hulladékszállító járművet helyeznek üzembe Nyíregyházán, Debrecenben és Pakson az Elektromos Hulladékszállító Mintaprojekt részeként, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. támogatásával - közölte a HUMDA kedden az MTI-vel.
2024. 09. 18. 07:00
Megosztás:

Többet költöttek utasbiztosításra az ügyfelek idén

Utasbiztosításra átlagosan csaknem 13 ezer forintot költöttek az ügyfelek az idén, ez 4,5 százalékkal több a tavaly nyári adathoz képest - közölte a Netrisk kedden az MTI-vel.
2024. 09. 18. 06:30
Megosztás:

Az amerikai elnökválasztás és a gyengülő német gazdaság határozhatják meg az irányt ősszel a magyar gazdaság számára

Követheti az amerikai és az európai központi bank kamatcsökkentését a Magyar Nemzeti Bank a nyári szünet után, így az év végére 6,25 százalékra csökkenhet a hazai irányadó ráta. A magyar gazdaság alakulását és kilátásait a német ipar gyengélkedése rontja leginkább, így az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése az idén mindössze 1,8 százalékos GDP-növekedést vár. A forint stabil maradhat az év hátralevő részében is, az év végén 395 forint körül alakulhat az euró árfolyama. Az Equilor szerint az amerikai gazdaság körüli bizonytalanságok és az ősszel esedékes, várhatóan nagyon szoros elnökválasztás elsősorban közvetve hat a magyar helyzetre.
2024. 09. 18. 06:00
Megosztás:

Meredeken visszaesett az EU-val folytatott brit kereskedelem

Meredeken visszaesett az Európai Unió és Nagy-Britannia kétoldalú kereskedelmének értéke a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta az egyik vezető brit gazdaságkutató műhely kedden ismertetett átfogó tanulmánya szerint.
2024. 09. 18. 05:30
Megosztás:

Ösztönözni kell a mesterséges intelligencia vállalati felhasználását Magyarországon

A kormány kiemelt célja a hazai kkv-k versenyképességének fejlesztése, ehhez ösztönözni kell a mesterséges intelligencia (MI) vállalati felhasználását - mondta a nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, a Portfolio Finance 2024 konferencián.
2024. 09. 18. 05:00
Megosztás:

Közúti környezetvédelmi mérések lesznek az ország négy városában

Idén 28. alkalommal rendezi meg a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. a közúti közlekedési környezetvédelmi akciót, amelynek legfőbb célja, hogy átfogó képet adjon a Magyarországon forgalomban lévő gépkocsiállomány károsanyag-kibocsátásának évenkénti változásáról, valamint a gépjárművek állapotáról, ideértve az átlagéletkort és az erózió mértékét. A környezetvédelmi akció keretében szeptember 16. és 20. között, öt napon keresztül az ország négy városában, Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden, naponta változó helyszíneken, a területileg illetékes Közlekedési Felügyelőségek mintegy 1000 közúti környezetvédelmi ellenőrzést és mérést végeznek - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden.
2024. 09. 18. 04:30
Megosztás:

Másként zárult az idei albérletszezon mint a korábbi években, Debrecen már csak 5 ezer forintra van Budapesttől

Az albérletpiaci főszezon ellenére - összhangban az előzetes várakozásokkal - a bérleti díjak nem emelkedtek jelentősen, hanem inkább stagnáltak augusztusban a KSH-ingatlan.com friss legfrissebb lakbérindexe szerint. Az ingatlan.com elemzése szerint a bérlők szempontjából ez jó hír lehet, mivel a szezonális áremelkedés elmaradása valamelyest stabilitást jelent a piacon.
2024. 09. 18. 04:00
Megosztás:

Óraállítás 2024 téli időszámítás - most jött a hír, aminek sokan nem örülnek majd!

Közeledik az év azon időszaka, amikor elérkezik a 2024 téli időszámításra való átállás és az óra állítása. Az órák visszaállítása sokaknak megkönnyebbülést hoz, hiszen egy extra óra alvással gazdagodunk, ám nem mindenki van tisztában azzal, hogy ez az egyszerű folyamat milyen hatással lehet mindennapjainkra. Mutatjuk a 2024 téli időszámítás és az óraállítás időpontját, hogy mikor kell az órákat átállítani a 2024-es téli időszámítás szerint.
2024. 09. 18. 02:00
Megosztás:

Habüveg hőszigetelő-anyag gyártásába kezd a pécsi Hungaro Energy Kft.

Az építőiparban hőszigetelésre használható habüveg gyártását kezdi meg a földgáz és villamos energia értékesítéssel, ehhez kapcsolódó karbantartási tevékenységekkel és energetikai tanácsadással foglalkozó pécsi Hungaro Energy Földgáz, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.
2024. 09. 18. 01:30
Megosztás:

Ha nincs EURÓD, csak forintod van, akkor komoly bajba kerülhetsz!

A pénzügyi világ folyamatosan változó, és az elmúlt évek eseményei különösen rámutattak arra, milyen fontos a megfelelő pénzügyi tervezés és a devizadiverzifikáció. Azok számára, akik kizárólag forintban tartják megtakarításaikat, jelentős kockázatot hordoz ez a döntés.
2024. 09. 18. 01:00
Megosztás:

4iG: újabb mérföldkő a Vodafone kiválása

A 4iG Nyrt. 2023. november 13. napján elindított transzformációs programja következő jelentős mérföldkövéhez érkezett azzal, hogy a Vodafone Magyarország Zrt. részvényesei döntöttek a Vodafone Magyarország Zrt. kiválás útján megvalósuló szétválásáról - tudatta a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján kedden.
2024. 09. 18. 00:30
Megosztás:

Mém érme rajongók figyelem! A Memebet token remek lehetőséget kínál a kriptósoknak

Ahogy halad előre az előértékesítés és hamarosan beindul a $MEMEBET fogadás is, egyre valószínűbb, hogy a listázás után a token ára a magasba szökhet.
2024. 09. 18. 00:01
Megosztás: