Újra a kisebb ingatlanok felé fordulnak a vevők - de mennyire felkapott ma egy garzonlakás?

Az energiaköltségek emelkedése egyre inkább az olcsóbb és ebből következően a kisebb lakások irányába tereli a vevőket. Egyes vélemények szerint ennek a folyamatnak lehetnek haszonélvezői a garzonlakások, melyek a piacon elérhető legkisebb méretű ingatlanok. De mi a helyzet a valóságban? Hogyan látják az ingatlanközvetítők?

Újra a kisebb ingatlanok felé fordulnak a vevők - de mennyire felkapott ma egy garzonlakás?

A növekvő igényeket a garzonlakások iránt azért nehéz most érzékelni, mert december hónapban a budapesti ingatlanpiacon számottevő mértékben esett vissza a forgalom, vagyis alapvetően nagyon csekély a tranzakciók száma, így pedig nem könnyű az összehasonlítás - derült ki Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodája szakmai vezetőjének szavaiból.  

Hangsúlyozta, hogy a szerény érdeklődés miatt leginkább csak annyit tudnak leszűrni az igényekre vonatkozóan, hogy a jól árazott lakások könnyen elkelnek, és ezek lehetnek garzonlakások vagy akár családi házak is. Az ingatlanközvetítő még ebben a nehéz piaci helyzetben is tudott eladni lakást egy nap alatt, ami alapvetően annak volt köszönhető, hogy az adott ingatlant megfelelően árazták be. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a piaci helyzet ellenére még mindig azt látni, hogy a hirdetési árak tovább emelkednek, miközben az eladási árak tekintetében erről már egyáltalán nincs szó. Még a jó adottságú ingatlanoknál is legfeljebb stagnáló értékesítési árakról beszélhetünk, míg a kevésbé jó paraméterekkel rendelkező lakások esetében jól láthatóan csökkennek az értékesítési árak.

A garzonok viszont lehetnek akár jó, akár rossz adottságúak is. Önmagában az, hogy egy ingatlan garzon, még nem határozza meg, hogy mekkora lesz iránta az érdeklődés. Nagy Andrea továbbra is folyamatosan érdeklődést tapasztal irántuk a fiatalok, pályakezdők vagy a vidékről felköltöző diákok - illetve szüleik - részéről, és nincs nyoma annak, hogy egy egyszobást lakást kevésbé élhetőnek tartanának vevők, mint egy másfél- vagy kétszobást. 

Ugyanezt megerősítette Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szintén azt tapasztalta, hogy a kisebb lakások iránt Csepelen is jelentős az érdeklődés. Ugyanakkor arra ő is felhívta a figyelmet, hogy jelentős a különbség a vevők által elképzelt vagy elfogadott ár és a hirdetési árak között, ami nem tesz jót a forgalomnak. 

Dél-Pest más részein ugyanakkor kicsit más a helyzet, ugyanis, mint Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, ezekben a kerületekben a garzonok jellemzően közös udvaros, földszinti, többségében korábbi önkormányzati lakások.

Ezekre mindig érezhető az érdeklődés, de eladásuk nem annyira könnyű, mert a vevők nem szeretik a felsorolt paramétereket. Az áruk persze mindenképpen mellettük szól, a szakértő tapasztalatai szerint Dél-Pesten az vesz ilyen közös udvaros, egyszobás, de külön konyhás lakást, akinek másra nincs pénze.

Nagy Andrea is azt emelte ki, hogy az alacsonyabb ár - mely négyzetméterárat tekintve persze nem feltétlenül alacsonyabb - egyértelműen vonzóvá teszi a garzonokat, ahogy az is hogy mérsékeltebb fenntartási költségekkel számolhatnak a tulajdonosok. Ezért pedig a szakértő szerint nem is okoz gondot az eladásuk. Ha bérlakásként kell őket kiadni, akkor is nagyon hamar találnak rá bérlőt az ingatlanközvetítők, szintén az alacsonyabb bérleti- és rezsidíj miatt - jegyezte meg Rencsevics Mária.

Emiatt persze a befektetők számára is jó célpont lehet egy garzon, hiszen könnyen kiadható, szintén az alacsonyabb bérleti díjak miatt. Ugyanakkor egy dél-pesti közös udvaros garzon esetében egy felújítás utáni értékesítés már nem megy könnyen, így ilyen típusú befektetésre errefelé kevésbé szerencsés ez az ingatlantípus.

Ami pedig az árakat illeti, Nagy Andrea szerint, ha az eladási árakat tekintjük, akkor Észak-Budán szinte minden ingatlant 1-1,5 millió forintos négyzetméteráron áraznak be, ugyanakkor egy felújítandó ingatlan esetében szerinte semmiképpen nem beszélhetünk egymillió forint feletti eladási árról, még Bel-Budán sem.

Rencsevics Mária szerint Dél-Pesten mindenképpen olcsóbbak a garzonok, mint egy hasonló méretű és állapotú panellakás, ami következik abból, hogy sokszor közös udvaros lakásokról van szó.

Marosvölgyi Gabi szavaiból pedig kiderült, hogy a panel-garzonok ára Csepelen 30 millió forintnál indul, de felújított ingatlan esetében ennél jóval magasabb árról beszélhetünk. Ennek ellenére, mivel még mindig ezek a legolcsóbb ingatlanok, valószínűnek tartja, hogy tovább nő irántuk az érdeklődés az elkövetkező hónapokban.

Mi aggasztja a világ polgárait?

Bevonult a hétköznapok szókincsébe a „fenntarthatóság” kifejezés. Egy 34 országra kiterjedő kutatás szerint az embereket aggasztó problémák között a leggyakrabban elhangzó fogalmak – így a „környezetvédelem”, a „hulladék”, az „éghajlatváltozás”, valamint a „megfizethető és tiszta energia” – mind szorosan kapcsolódnak a fenntarthatóság ügyéhez. Suba Levente, a K&H Csoport fenntarthatósági programvezetője szerint minden egyénnek és vállalatnak először önmagán kell kezdenie a változást.
2023. 02. 08. 12:00
Megosztás:

Télen melegre vágynak a magyar utazók és Ausztriába

Ausztria bizonyult a legnépszerűbb utazási célpontnak a magyarok körében 2022 utolsó hónapjában a Bank360.hu utasbiztosítási adatai alapján. A legdrágább szerződést egy két hónapos ausztráliai tengerparti nyaralásra kötötték 160 ezerért két főnek, míg a legolcsóbbakat 225 forintért egynapos osztrák utakra.
2023. 02. 08. 11:34
Megosztás:

Vajon mi ez a nagy árzuhanás a vajon? A Lidl is beszáll a nagy vaj árcsökkentésbe!

A Lidl Magyarország a mai naptól jelentős mértékben és tartósan csökkenti a kínálatában található, legnépszerűbb vajak árát. Az intézkedésnek köszönhetően az érintett termékek 21, illetve 25 százalékkal olcsóbban érhetőek el a Lidl áruházakban, ami a fogyasztók számára jelentős megtakarítást eredményezhet.
2023. 02. 08. 11:30
Megosztás:

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték”

Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg.
2023. 02. 08. 11:00
Megosztás:

Téveszmék, és tévhitek a téligumikról, melyeket soha nem szabad megfogadnunk, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni

Nagyon sok téveszmét, és tévhitet lehet olvasni a különböző felületeken a téli gumikkal kapcsolatban, melyek sok veszélyt tartogatnak számunkra, ezért jobb őket eloszlatni, megelőzve a veszélyes balesetek kialakulását. Ahogy ősszel elkezd lehűlni a hőmérséklet, egyből elkezdenek innen-onnan előszivárogni a téli gumiabroncsokkal kapcsolatos tévhitek, melyek főleg arról szólnak, hogy felesleges a téli gumikat használni, vagy hogy csak akkor kell felszerelni azokat, ha már fagypont alatti hőmérséklet van odakint.
2023. 02. 08. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés a főbb európai értékpapírpiacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 02. 08. 10:00
Megosztás:

Használtautó-horror: minden második autónak vannak rejtett hibái

Bár szinte minden országban gyakoriak a visszaélések a használtautó-piacon, a legnagyobb gond mégis Közép- és Kelet-Európában mutatkozik, ahol számtalan nyugatról importált járművet kínálnak eladásra. Ezeknél az autóknál nagyobb a kockázata, hogy visszapörgetik a kilométerórát, eltitkolják a rejtett hibákat, vagy a félrevezetések egyéb formáját alkalmazzák. A magyarországi járműkereskedők meglehetősen komplex problémára keresik a megoldást: hogyan kerüljék el, hogy rossz állapotú autókhoz jussanak
2023. 02. 08. 09:30
Megosztás:

Durva szélvihar csapott le az ingatlanokra

Országszerte komoly károkat okozott a szombati rendkívül erős szél - közölte a K&H. Összesen több mint 1000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a hétfői nap végéig és még további igények várhatóak a héten.
2023. 02. 08. 09:00
Megosztás:

Washington tízmilliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Lengyelország számára

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.
2023. 02. 08. 08:30
Megosztás:

Erősödött szerda reggelre a forint

Erősödött szerda reggelre a forint előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben; 0,5 százalékkal az euró, 0,8 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.
2023. 02. 08. 08:00
Megosztás:

Spanyolországban megszüntették a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön

A spanyol kormány keddi döntése értelmében több mint harminc hónap után megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön.
2023. 02. 08. 07:00
Megosztás:

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti - hangoztatta Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az EP fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.
2023. 02. 08. 06:30
Megosztás:

Minden rekordot megdöntött a hazai ipari ingatlanpiac 2022-ben

A szakember a közelmúltbeli javulás ellenére még mindig mérsékelt recessziót valószínűsít, ami a befektetési kedven is érzékelhető. A teljes európai befektetési forgalom 2022-ben közel 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest, leginkább az utolsó negyedév drámai (60 százalékos) zuhanása miatt.
2023. 02. 08. 06:00
Megosztás:

Recessziós kockázatok és a hekkerek miatt aggódhatnak leginkább a bankvezetők

Az informatikai rendszerek sebezhetősége és az ügyfelek hitelképessége miatt aggódnak leginkább a pénzintézetek kockázatkezelői – derül ki az EY és az Institute of International Finance legfrissebb, 30 ország 88 bankjának részvételével készült nemzetközi felmérésből.
2023. 02. 08. 05:30
Megosztás:

Kell-e félnie a NAV-tól a külföldi bankszámlák tulajdonosainak?

Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője segít megválaszolni a kérdéseket.
2023. 02. 08. 05:00
Megosztás:

Ebbe fektetnek a vállalatok 2023-ban: a technológián és az ellátási láncon a fókusz

A gazdasági ellenszéllel szembesülve a vállalatok óvatosan állnak a beruházásokhoz. Ugyanakkor a vállalkozások 43%-a tervezi, hogy növeli az ellátási láncra irányuló beruházásokat, míg 39%-uk a technológiai beruházásokat kívánja növelni.
2023. 02. 08. 04:05
Megosztás:

Brutálisan megnőttek a bérek az autóipari beszállítóknál: nagy a verseny a szektoron belül

Egy átlagos autóipari dolgozó szakképesítés nélkül akár nettó 300 ezer forintot is kereshet Magyarországon a belépés után, ami különféle adókedvezményekkel, családi támogatásokkal meghaladhatja az 500 ezer forintot is. A nehéz gazdasági helyzet miatt a cégek fizetésemeléssekkel, és egyéb juttatásokkal próbálják megtartani a munkaerőt. Sütő Péter, a Lépés Magazin kiadója és munkaügyi kapcsolattartója arról beszélt, a helyzetet jól szemlélteti, hogy a munkáltatók rengeteg pénzt költenek álláshirdetésekre.
2023. 02. 08. 03:30
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik?
2023. 02. 08. 03:00
Megosztás:

A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel Fóton a Visual Europe Group

A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group. A 11 millió euró értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás, mely részeként raktár központ is épül, a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja Magyarországra, a virtuális stúdió technológia ugyanis a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense. A megoldás lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak. Így nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. A beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa London után, a magyar filmipar bevétele pedig csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált összköltés meghaladta a 250 milliárd forintot.
2023. 02. 08. 02:30
Megosztás:

Romániában a lakások alig egy ötödére kötöttek kötelező biztosítást

Romániában 1,85 millió lakásra, vagyis a lakások alig húsz százalékára kötötték meg a tulajdonosok a törvény által előírt kötelező biztosítást, ennek ellenére senkit sem bírságoltak meg a mulasztásért, mert a polgármesterek nem akarják magukra haragítani a szavazókat - írta kedden a Hotnews.ro hírportál.
2023. 02. 08. 02:00
Megosztás: