Újra megéri a tengerentúlról rendelni? Most itt a válasz!

Az elmúlt 3 évben feje tetejére állt a tengerentúli szállítmányozás világa: sokszorosára nőttek a szállítási díjak, megduplázódtak a szállítási idők és bizonytalanság uralkodott a logisztikai cégek és megrendelők körében. Mihály Attilától, a Trans-Sped légi, tengeri és vasúti szállítmányozás osztályvezetőjétől megtudhatjuk, mi tapasztalható jelenleg a piacon és mi várható a következő hónapokban.

Újra megéri a tengerentúlról rendelni? Most itt a válasz!

Nem szokatlan a logisztikai iparág számára, hogy időről időre valamilyen nagyobb mértékű változás tapasztalható, mely jelentősen megváltoztatja a napi munkarendet. Így van ez a légi és tengeri szállítmányozás területén is, hiszen van, hogy hetente változnak a szállítási feltételek, árazások és lehetőségek. Mihály Attila, a Trans-Sped légi, tengeri és vasúti szállítmányozás osztályvezetőjének összefoglalásából megtudhattuk, hogy az elmúlt 3 év során többször is kaotikus és kiszámíthatatlan helyzetbe kerültek azok, akik tengerentúlról rendelték meg áruikat. A szállítási árak a többszörösére növekedtek, megduplázódtak a szállítási idők és nem várt lezárások, valamint munkaerőhiány akadályozta a megfelelő időben történő szállítást. A cégeknek cselekedni kellett.

“2020 tavaszán kezdődött minden. Az addigi szállítási kondíciók teljesen megváltoztak és a gyártó, valamint értékesítő cégeknek azonnal cselekedni kellett. Feladatuk volt egyrészt pótolni a késések miatt hiányzó árumennyiséget, valamint a megváltozott vásárlói igényeket sem volt egyszerű kezelni. Emiatt számos gyártó és értékesítő cég dolgozta át stratégiáját. Az évek alatt népszerűvé vált és jól működő „just in time” termelési rendszer hetek alatt vált a termelés akadályává. A bizonytalan menetrendek miatt sok cég igyekezett megnövelni árukészleteit, és a folyamatos árurendelés helyett raktárakat épített, árut halmozott fel. Akinek lehetősége volt, áruit közelebbi helyről beszerezni még ha költségigényesebb is volt, inkább onnan szállíttatta be.

A tavalyi év második felére a világgazdaság folyamatai a legnagyobb volument szállító ágazatban, a tengeri szállításban jelentős igénycsökkenéshez vezettek. Ennek is köszönhetően lassan a menetrendek normalizálódtak, s az árak is jelentősen kedvezőbbek lettek.” - mondta Mihály Attila, a Trans-Sped szakértője.

Megéri újra tengerentúlról rendelni?

A válasz egyértelműen igen! Az elmúlt hónapokban a szállítási árak és idők tekintetében nagymértékű javulás tapasztalható. A válság időszakában a tengeri szállításnál tapasztalt 15.000-20.000 dollár konténerenkénti ár lecsökkent 4-5000 dollárra, a légi szállításnál a 3 évvel ezelőtti 15-17 dollár kilogrammonkénti ár helyett ma már csak körülbelül 3-4 dollár kilogrammonkénti ár tapasztalható.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy nincsenek nehézségek, hiszen ilyen távolságoknál mindig lehetnek olyan tényezők - emberi vagy természeti - ami megzavarhatja a normális működést. A nagy távolságú szállítások két fő típusa a légi, illetve tengeri problémái is eltérőek lehetnek. A légiszállításban a csúcsévnek számító 2019-es szintet megközelítő légiforgalomnak köszönhetően, már fennakadások nélkül, elérhető díjakon tudunk fuvarokat lebonyolítani. A tengeri szállításban érdekes módon már nem a hajózási szakaszokon, hanem az un. elő vagy utófutásnál (ez a magyar telephely és a kikötő közötti utat jelenti) vannak fennakadások. Előfordultak kikötői leállások, kiszolgálási nehézségek, de komoly késések voltak a konténereket Budapestre továbbító vasúti közlekedésben is. A szakaszos pálya felújítások miatt a nyári időszakban akár több napot is várni kellett arra, hogy a kikötőkből a rendelt áruk eljussanak a megfelelő telephelyekre, ez pedig ismét bosszúságot okozott a megrendelőknek. De szerencsére az előrejelzések azt mutatják, hogy szeptemberben a munkálatok véget érnek és reményeink szerint zökkenőmentesebb lesz a szárazföldi szállítmányozás folyamata is.

És az őszi időszak egyik legkedveltebb kérdése: mi várható a karácsonyi időszakban?

A szállítási árak és idők a válság, vagyis a koronavírus-járvány előtti értékekre normalizálódtak, így ismét elfogadható feltételek tapasztalhatóak a piacon. Emiatt már jóval biztonságosabban lehet tervezni a rendelt áruk beérkezési idejével, kézhez vételével. Azonban a Trans-Sped szakértője mindenkit arra figyelmeztet, ne várjunk sokáig a karácsonyi rendelésekkel!  Az elmúlt napokban több útvonalon tapasztalható jelentősebb áremelkedés a „csúcsszezon”  beindulását jelzi, ami komolyan befolyásolhatja szállításaink idejét és költségeit.

Az őszi akciók és a novembertől nagymértékben növekvő kereslet miatt érdemes mielőbb elindítani rendeléseinket, hiszen így elkerülhetjük a mindenki által legkevésbé várt hírt: nem érkezik meg a csomag időben!

A BP bejelentette, hogy elindítja az ACG mező 7. platformjáról is a termelést

A BP, az azeri ACG blokkot működtető angliai olajvállalat bejelentette, hogy a hetedik platform is megépült a tengeri mezőn, ami a napokban elkezdi az szénhidrogén felszínre hozását.
2024. 04. 17. 14:30
Megosztás:

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 17. 14:00
Megosztás:

Megnyílt az első éjjel-nappali posta

Megnyitotta első éjjel-nappal működő, postai ügyintézésre alkalmas ügyfélterét a Magyar Posta Zrt. Nyíregyházán, ahol az ügyfelek egyebek mellett csomagot adhatnak fel és vehetnek át, egy speciális ügyintézési automatán keresztül hivatalos okmány- és járműügyeket intézhetnek, illetve készpénzt is felvehetnek az ATM-ből - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 17. 13:30
Megosztás:

Nemnsokára lezárul a Debrecen és környéke biztonságos ivóvízellátását segítő beruházás

Tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése; a kilencven százalékban elkészült beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból valósul meg - ismertették kedden a helyszínen tartott projektrendezvényen.
2024. 04. 17. 13:00
Megosztás:

Új szerződéseket írt alá az INA

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.
2024. 04. 17. 12:30
Megosztás:

Felülvizsgálatot sürget a NAK

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi. A napokban nyilvánosságra került súlyos, emberéletet követelő eset is rámutat arra, hogy gyökeres fordultra van szükség az európai agrárpolitikában - hangoztatta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 17. 12:00
Megosztás:

Csökkent az LVMH negyedéves bevétele

Az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, a világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának bevétele 2 százalékkal, 20,69 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 21,04 milliárd euróról, elsősorban a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok hatására.
2024. 04. 17. 11:30
Megosztás:

Lezárult egy komoly fejlesztés a nyíregyházi Chem-System Kft.-nél

Nagyrészt uniós forrásból, mintegy 179 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a tisztítószerek nagykereskedelmi forgalmazásával és gyártásával foglalkozó nyíregyházi Chem-System Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 04. 17. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,02 százalék, a frankfurti DAX index 0,11 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalék erősödéssel indított.
2024. 04. 17. 10:40
Megosztás:

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán, mert a nemzetközi befektetői hangulat is nyugodtabb - jelezte az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2024. 04. 17. 10:20
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 17. 10:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 17. 09:30
Megosztás:

Legjobb kriptodeviza-előértékesítés a felezés előtt: a DTX tőzsde lehet a következő Dogecoin 25-szörös megtérüléssel vezető elemző szerint, miközben a DTX előértékesítése átlépi a 230 ezer dollárt

Ahogy közeledik a 2024. április 21-re várt Bitcoin-felezési esemény, a kriptopiac jelentős változásokra készül. A befektetők mindig nagy reményeket fűztek ehhez az eseményhez, mivel általában áremelkedéssel jár, ami izgalmas pillanatot teremt.
2024. 04. 17. 09:00
Megosztás:

Szépen teljesített a Yettel tavaly

Jó évet zárt tavaly a Yettel Magyarország: a távközlési szolgáltató árbevétele a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint kétszámjegyű mértékben, 615 millió euróra nőtt, adózott nyeresége enyhe csökkenéssel 6 millió euró lett - ismertette Takács József, a Yettel Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese egy keddi sajtóbeszélgetésen Törökbálinton.
2024. 04. 17. 08:30
Megosztás:

A vártnál jobb számokat hozott az április az euróövezetre nézvre

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet áprilisi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.
2024. 04. 17. 08:00
Megosztás:

Nagy Márton Németországban tárgyalt

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszterrel, valamint a hétfőn Florian Toncar pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárral és Heiko Thoms nemzetközi pénzügyekért és Európa-politikáért felelős államtitkárral - közölte keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 17. 07:30
Megosztás:

Az erőteljes pénzügyi eredmények lehetővé teszik a MET Csoport növekedési stratégiájának folytatását

A svájci központú energiavállalat, a MET 2023-ban is erősen teljesített, és a cég történetének második legjobb pénzügyi évét zárta. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalatcsoport kevésbé volatilis piaci környezetben is képes kiváló teljesítményt elérni. A MET továbbra is növekedési stratégiájára és az energiaszektorban betöltött megbízható partneri pozíciójára összpontosít.
2024. 04. 17. 07:00
Megosztás:

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.
2024. 04. 17. 06:30
Megosztás:

Veszteséggel zárt a Trans-Sped

Kissé csökkenő bevétel mellett mintegy 916 millió forint veszteséggel zárt 2023-ban a Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett éves beszámolóban.
2024. 04. 17. 06:00
Megosztás:

Csúcstechnológiás nitrogénüzemet adott át a Messer a Harman székesfehérvári telephelyén

Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. A hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője a korszerű nitrogéntermelő egységet távvezérléssel üzemelteti a jövőben.
2024. 04. 17. 05:30
Megosztás: