Válás után váltott gondoskodás is lehetséges a gyermekről a magyar jogban

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Válás után váltott gondoskodás is lehetséges a gyermekről a magyar jogban

A váltott gondoskodás olyan nevelési forma, amelyben az érintett gyermekeket felváltva nevelik a szülők, külön háztartásban. A váltott gondoskodás jelen van nemzetközi szinten, és azóta számos országban alkalmazzák, mint például az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Svédországban, Szlovákiában az Egyesült Királyságban és 2022 óta hazánkban is. Néhány országban az az elfogadott - bíróságon megdönthető - vélelem, hogy a gyermekek elsőleges érdeke, hogy közel egyenlő időben neveljék a szüleik őket azután is, ha már különváltak útjai.

A váltott gondoskodás lényege, hogy a gyermekek közel egyenlő időt töltenek mindkét szülőnél, így mindkét félnek lehetősége van aktívan részt venni a gyereknevelésben és az érintett gyermekek továbbra is élvezik mindkét szülőjük gondoskodását. Ez a megoldás a gyerekek számára is kedvezőbb és kiegyensúlyozottabb életet biztosít a megszokott, egyszülős „elhelyezéshez” képest.

Mi a helyzet itthon?

Nemzetközi szinten már több ország is törvényalkotói szinten kezeli a váltott gondoskodás témáját. Hazánkban pedig a jogszabály  2022 januárjától lépett életbe, azonban máig sem kap kellő figyelmet a téma. A váltott gondoskodás lehetősége egy fontos jogi eszköz a gyermek érdekeit szolgáló döntések meghozatalánál. A bíróság ma már ítélettel írhatja elő az érintettek számára ezt, a gyermekek részére  legkedvezőbb megoldást akkor is, ha szülők nem ismerik fel ennek az előnyeit.

A jelenség ismertetése és bemutatása céljából az  Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület 2023. május 18-án szervezte meg konferenciáját a váltott gondoskodás témájában, társadalomkutató, jogi és pszichológus szakemberek bevonásával. A rendezvény kiemelt érdeklődést kapott. „A váltott gondoskodás az Egyesület megalapításakor az elérni kívánt céljaink között szerepelt, több indítványunk volt a jogalkotó felé ebben a tárgyban. Amióta az egyesület az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Családjogi Civil Munkacsoportba meghívást kapott, úgy érezzük, hogy az indítványaink révbe értek.  A váltott gondoskodás kérdésében is több szülői megkeresést kaptunk, a szülők részéről egyre nagyobb igény van erre és ennek köszönhetően érzékeljük a téma fontosságát, hiszen a szülők különválása a gyermekeknek akár egy életre szóló sérülést is okozhat amennyiben a válási folyamat és annak eredménye nincs megfelelő érzékenységgel kezelve. Azzal, hogy a váltott gondoskodás megítélését a jogalkotó lehetővé, az Egyesületünk ezt a célját mint civil szervezet, elérte. A konferenciával azt szeretnénk megmutatni, hogy minél több család és családdal foglalkozó szakember lehetőséget lásson - akár prioritást - a váltott gondoskodás előnyére és elősegítésére.” - mondja Szaniszló Csaba, az Egyesület elnöke.

A váltott gondoskodás csökkenti a gyermekek válás okozta mentális problémáit?

Néhány évvel ezelőtt, az MDPI által publikált tanulmány különböző életkörülmények között élő iskolások mentális egészségét vizsgálta a szülők elszakadása után. A felmérés a Dán Nemzeti Születési Kohorsz 31.519 gyermekét foglalta magába, akiket 11 éves koruktól követtek nyomon 2010 és 2014 között. A gyermekek mentális egészségét a Strength and Difficulties Questionnaire (Képességek és Nehézségek Kérdőív - SDQ) jelentésével mérték. A kutatásból kiderült, hogy azok a gyerekek, akiket váltott gondoskodásban neveltek kevesebb mentális problémáról számoltak be, mint azok, akik főleg az egyik szülővel éltek azok különválása után.

Egy, közel 150.000 gyerekről vett mintán alapuló, svéd tanulmányból kiderült, hogy a normál (teljes) család után a váltott gondoskodás esetén van a legkevesebb pszichoszomatikus problémája a gyerekeknek. A kutatási eredmények szerint a szülő-gyermek kapcsolattal való elégedettség összefüggésben van a gyermekek pszichoszomatikus állapotával.

Érdekes összefüggés látszik a családon belüli erőszak és a váltott gondoskodás kapcsán az IZA - Institute of Labor Economics tanulmánya alapján. Spanyolországban az új szabály hatályba lépése következtében a családon belüli és párkapcsolati erőszak  nagymértékű és jelentős csökkenése következett be azoknál a pároknál, ahol az anya nagyobb valószínűséggel kapta meg a kizárólagos felügyeleti jogot a szabály változtatás előtt. Bizonyítékot találtak arra is, hogy a szabály életbelépése előtt az anyák több rendőrségi feljelentést tettek állítólagos párkapcsolati erőszak miatt és ezek az ügyek szignifikánsan nagyobb arányban végződnek felmentéssel a bíróságokon. A tanulmány szerint azok az anyák akik kizárólagos felügyeleti jogot szerettek volna elérni, azt a stratégiai magatartást választották, hogy valótan erőszakkal vádolják a másik felet a céljaik elérése érdekében.

A témában a napokban hazai konferencia zajlott

Az Egyesület az idei konferencián több szakembert is felkért a váltott gondoskodás bemutatása céljából. A konferenciát Jaczó András, az Apák az Igazságért Egyesület titkára nyitotta meg köszöntőjében, majd Prof. Dr. Wopera Zsuzsa jogász tartott előadást a közös szülői felügyelet és a váltott gondoskodás szabályozásának jogalkotói hátteréről.

Dr. Boros Zsuzsa jogász a szülői felügyeleti jog tartalma és a szülői felügyelet gyakorlásának megváltoztatásáról, Dr. Lápossy Attila jogász a szülő-státusz alkotmányos vetületéről, Léder László Pro Familiis díjas „apa és férfi pszichológus”, író a „váltott gondoskodás enyhítő szerepéről a szülői elidegenítéssel szemben” témáról tartott előadást.

Szántó Eszter kapcsolati, családjogi és gyermekvédelmi mediátor a mediáció és családsegítés a váltott gondoskodásért témájában, Komóczi Mihály igazságügyi pszichológus szakértő pedig a váltott gondoskodásról és a szülői viselkedésmintákról tartott előadást.

Dr. Kovács Eszter családjogi szakjogász a „váltott gondoskodás konfliktus-enyhítő szerepe a válási folyamatban” témáról beszélt, végezetül pedig Deliága Éva gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta beszélt a váltott gondoskodásról. A konferenciát egy kerekasztal-beszélgetés zárta le, melynek során a közönség interaktív módon bekapcsolódhatott és kérdéseket tehetett fel az előadók részére. Végezetül Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület elnöke köszönte meg mind az előadók, mind pedig a vendégek jelenlétét, téma iránti érdeklődését. A konferencián közel 150 szakmabeli vett részt, többek között ügyvédek, jogászok és védőnők is.

A Magyar Suzuki stabil évet zárt tavaly

A Suzuki japán járműgyártó 2030-ig öt elektromos modell bevezetését tervezi az autóipar zöld átállása jegyében, a Magyar Suzuki törekvése, hogy ezek gyártásában az esztergomi gyár is részt vegyen - mondta Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 06. 12. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban a GDP 12,9 százalékát költötték nyugdíjra 2021-ben

Csaknem 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjkifizetésre az Európai Unióban 2021-ben, az összeg elérte az akkori hazai össztermék (GDP) 12,9 százalékát - áll az EU statisztikai hivatalának honlapján.
2024. 06. 12. 22:30
Megosztás:

Májusban emelkedtek a lakbérek havi szinten

Májusban országosan 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.
2024. 06. 12. 22:00
Megosztás:

Mától pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására

A mai naptól pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.
2024. 06. 12. 21:30
Megosztás:

A hamisított sporfelszerelések éves szinten komoly veszteségeket okoznak a gyártóknak az EU-ban

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.
2024. 06. 12. 21:00
Megosztás:

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás: