Válás után váltott gondoskodás is lehetséges a gyermekről a magyar jogban

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Válás után váltott gondoskodás is lehetséges a gyermekről a magyar jogban

A váltott gondoskodás olyan nevelési forma, amelyben az érintett gyermekeket felváltva nevelik a szülők, külön háztartásban. A váltott gondoskodás jelen van nemzetközi szinten, és azóta számos országban alkalmazzák, mint például az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Svédországban, Szlovákiában az Egyesült Királyságban és 2022 óta hazánkban is. Néhány országban az az elfogadott - bíróságon megdönthető - vélelem, hogy a gyermekek elsőleges érdeke, hogy közel egyenlő időben neveljék a szüleik őket azután is, ha már különváltak útjai.

A váltott gondoskodás lényege, hogy a gyermekek közel egyenlő időt töltenek mindkét szülőnél, így mindkét félnek lehetősége van aktívan részt venni a gyereknevelésben és az érintett gyermekek továbbra is élvezik mindkét szülőjük gondoskodását. Ez a megoldás a gyerekek számára is kedvezőbb és kiegyensúlyozottabb életet biztosít a megszokott, egyszülős „elhelyezéshez” képest.

Mi a helyzet itthon?

Nemzetközi szinten már több ország is törvényalkotói szinten kezeli a váltott gondoskodás témáját. Hazánkban pedig a jogszabály  2022 januárjától lépett életbe, azonban máig sem kap kellő figyelmet a téma. A váltott gondoskodás lehetősége egy fontos jogi eszköz a gyermek érdekeit szolgáló döntések meghozatalánál. A bíróság ma már ítélettel írhatja elő az érintettek számára ezt, a gyermekek részére  legkedvezőbb megoldást akkor is, ha szülők nem ismerik fel ennek az előnyeit.

A jelenség ismertetése és bemutatása céljából az  Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület 2023. május 18-án szervezte meg konferenciáját a váltott gondoskodás témájában, társadalomkutató, jogi és pszichológus szakemberek bevonásával. A rendezvény kiemelt érdeklődést kapott. „A váltott gondoskodás az Egyesület megalapításakor az elérni kívánt céljaink között szerepelt, több indítványunk volt a jogalkotó felé ebben a tárgyban. Amióta az egyesület az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Családjogi Civil Munkacsoportba meghívást kapott, úgy érezzük, hogy az indítványaink révbe értek.  A váltott gondoskodás kérdésében is több szülői megkeresést kaptunk, a szülők részéről egyre nagyobb igény van erre és ennek köszönhetően érzékeljük a téma fontosságát, hiszen a szülők különválása a gyermekeknek akár egy életre szóló sérülést is okozhat amennyiben a válási folyamat és annak eredménye nincs megfelelő érzékenységgel kezelve. Azzal, hogy a váltott gondoskodás megítélését a jogalkotó lehetővé, az Egyesületünk ezt a célját mint civil szervezet, elérte. A konferenciával azt szeretnénk megmutatni, hogy minél több család és családdal foglalkozó szakember lehetőséget lásson - akár prioritást - a váltott gondoskodás előnyére és elősegítésére.” - mondja Szaniszló Csaba, az Egyesület elnöke.

A váltott gondoskodás csökkenti a gyermekek válás okozta mentális problémáit?

Néhány évvel ezelőtt, az MDPI által publikált tanulmány különböző életkörülmények között élő iskolások mentális egészségét vizsgálta a szülők elszakadása után. A felmérés a Dán Nemzeti Születési Kohorsz 31.519 gyermekét foglalta magába, akiket 11 éves koruktól követtek nyomon 2010 és 2014 között. A gyermekek mentális egészségét a Strength and Difficulties Questionnaire (Képességek és Nehézségek Kérdőív - SDQ) jelentésével mérték. A kutatásból kiderült, hogy azok a gyerekek, akiket váltott gondoskodásban neveltek kevesebb mentális problémáról számoltak be, mint azok, akik főleg az egyik szülővel éltek azok különválása után.

Egy, közel 150.000 gyerekről vett mintán alapuló, svéd tanulmányból kiderült, hogy a normál (teljes) család után a váltott gondoskodás esetén van a legkevesebb pszichoszomatikus problémája a gyerekeknek. A kutatási eredmények szerint a szülő-gyermek kapcsolattal való elégedettség összefüggésben van a gyermekek pszichoszomatikus állapotával.

Érdekes összefüggés látszik a családon belüli erőszak és a váltott gondoskodás kapcsán az IZA - Institute of Labor Economics tanulmánya alapján. Spanyolországban az új szabály hatályba lépése következtében a családon belüli és párkapcsolati erőszak  nagymértékű és jelentős csökkenése következett be azoknál a pároknál, ahol az anya nagyobb valószínűséggel kapta meg a kizárólagos felügyeleti jogot a szabály változtatás előtt. Bizonyítékot találtak arra is, hogy a szabály életbelépése előtt az anyák több rendőrségi feljelentést tettek állítólagos párkapcsolati erőszak miatt és ezek az ügyek szignifikánsan nagyobb arányban végződnek felmentéssel a bíróságokon. A tanulmány szerint azok az anyák akik kizárólagos felügyeleti jogot szerettek volna elérni, azt a stratégiai magatartást választották, hogy valótan erőszakkal vádolják a másik felet a céljaik elérése érdekében.

A témában a napokban hazai konferencia zajlott

Az Egyesület az idei konferencián több szakembert is felkért a váltott gondoskodás bemutatása céljából. A konferenciát Jaczó András, az Apák az Igazságért Egyesület titkára nyitotta meg köszöntőjében, majd Prof. Dr. Wopera Zsuzsa jogász tartott előadást a közös szülői felügyelet és a váltott gondoskodás szabályozásának jogalkotói hátteréről.

Dr. Boros Zsuzsa jogász a szülői felügyeleti jog tartalma és a szülői felügyelet gyakorlásának megváltoztatásáról, Dr. Lápossy Attila jogász a szülő-státusz alkotmányos vetületéről, Léder László Pro Familiis díjas „apa és férfi pszichológus”, író a „váltott gondoskodás enyhítő szerepéről a szülői elidegenítéssel szemben” témáról tartott előadást.

Szántó Eszter kapcsolati, családjogi és gyermekvédelmi mediátor a mediáció és családsegítés a váltott gondoskodásért témájában, Komóczi Mihály igazságügyi pszichológus szakértő pedig a váltott gondoskodásról és a szülői viselkedésmintákról tartott előadást.

Dr. Kovács Eszter családjogi szakjogász a „váltott gondoskodás konfliktus-enyhítő szerepe a válási folyamatban” témáról beszélt, végezetül pedig Deliága Éva gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta beszélt a váltott gondoskodásról. A konferenciát egy kerekasztal-beszélgetés zárta le, melynek során a közönség interaktív módon bekapcsolódhatott és kérdéseket tehetett fel az előadók részére. Végezetül Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület elnöke köszönte meg mind az előadók, mind pedig a vendégek jelenlétét, téma iránti érdeklődését. A konferencián közel 150 szakmabeli vett részt, többek között ügyvédek, jogászok és védőnők is.

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Románia gazdaságilag nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.
2023. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Uniós támogatásból fejlesztették Hódmezővásárhely hulladékgazdálkodási rendszerét

Uniós támogatással 1,09 milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 12:30
Megosztás:

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.
2023. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Végére értek a zalaegerszegi Gébárti-tó és környezetének rendezése

Új hidakkal és csónakkölcsönzővel is gazdagodott Zalaegerszegen a Gébárti-tó és környezete, amelyre csaknem 400 millió forintot költöttek - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 01. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztés zárult uniós forrásból Nagyszénáson

Kétszázmillió forint uniós támogatásból fejlesztette a kulturális központ melletti teret a Békés vármegyei Nagyszénás önkormányzata - közölte a polgármesteri hivatal.
2023. 12. 01. 11:00
Megosztás:

Át kell értékelni a termelési és értékesítési folyamatokat

Jövőre is velünk lesznek az orosz-ukrán háború hatásai, ami miatt alkalmazkodásra, a termelési és értékesítési folyamatok átértékelésére, minőségi előrelépésre van szükség, ezekben kíván segítséget nyújtani az agrárkormányzat - mondta az agrárminiszter szerdán Siófokon.
2023. 12. 01. 10:30
Megosztás: