Változtak a temetési szokások: egyre több az olcsóbb, urnás temetés

A Központi Statisztikai Hivatal év elején közzétett adatai szerint az elmúlt öt évben mintegy 60 százalékkal emelkedtek a temetési költségek. Nem csoda, hogy egyre többen választják az olcsóbb, urnás temetést: öt családból négy a hamvasztás mellett dönt. A búcsúztatás szertartás része is sokaknak okoz fejtörést, nem tudják, hová forduljon a család, ha nem vallásosak vagy épp más felekezethez tartoznak a családtagok.

Változtak a temetési szokások: egyre több az olcsóbb, urnás temetés

A Központi Statisztikai Hivatal év elején közzétett adatai szerint az elmúlt öt évben mintegy 60 százalékkal emelkedtek a temetési költségek. Nem csoda, hogy egyre többen választják az olcsóbb, urnás temetést: öt családból négy a hamvasztás mellett dönt. A búcsúztatás szertartás része is sokaknak okoz fejtörést, nem tudják, hová forduljon a család, ha nem vallásosak vagy épp más felekezethez tartoznak a családtagok.

Egy haláleset a családban mindenkit megvisel, főleg, ha nem számítottunk előre szerettünk távozására. A családtagokra azonban a gyászfolyamat megkezdése előtt szomorú feladat vár: a temetés szervezése. Az árak emelkedése a legtöbb családnak komoly gondot okoz, ezért az olcsóbb, urnás temetést egyre többen választják. A Központi Statisztikai Hivatal év eleji adatai szerint az utóbbi öt évben mind a koporsós, mind az urnás temetés mintegy 60 százalékkal drágult: egy koporsós temetés átlagára 350 ezer forint, ami 134 ezer forinttal drágább, mint öt évvel ezelőtt, de ugyanez a helyzet az urnás temetések esetében is: egy átlagos urnás búcsúztatás közel 250 ezer forintba kerül, ami szintén majdnem 60 százalékkal drágább, mint öt éve, de még mindig százezer forinttal olcsóbb, mint a koporsós. Nem csoda, hogy az utóbbi években egyre többen választják a hamvasztást és inkább a búcsúztatás módját igyekeznek meghitté, vagy szerettükhöz legjobban illővé tenni. A nagyobb városokban ötből négy esetben immár urnás temetés történik, és egyre népszerűbb az úgynevezett szórás vagy a hajós temetés is.

Kihez fordulhatunk?

A gyászoló családtagok számára a másik fejtörést a szertartás levezetése okozza: sokan nincsenek ugyanis tisztában azzal, milyen lehetőségeik vannak, ha éppen nem tartozik egyik felekezethez sem a család vagy az elhunyt. Az is problémát okozhat, ha a családtagok különböző felekezethez tartoznak, hiszen ilyenkor is nehéz eldönteni, melyik egyház lelkésze vagy papja vezesse a szertartást. Nekik nyújthat segítséget az ökumenikus szertartás, amelyben a temetés az élet, az együtt töltött idő, az emlékezés ünnepe. A hit mindenkiben ott van, a temetőlelkész csak segít előhívni azt. Egy ökumenikus szertartás esetén ráadásul az sem számít, hogy mely felekezethez tartozott az elhunyt, vagy vallásgyakorló volt-e. A lelkész búcsújában személyes történeteket is megemlít, így a gyász sokkal mélyebb, könnyebben megélhető.

„A hagyományos koporsós temetés az, amire az egyházaknak általában felépített rendszere van, azonban ezek az egyházi búcsú-szertartások nem mindig megfelelőek azoknak, akik nem rendszeres vallásgyakorlók. A legtöbb család ráadásul kevert felekezetű. Ezeknek az embereknek ugyanúgy szükségük van a fogódzókra és egy olyan hiteles személyre, aki átsegíti őket a gyászon. Az ökumenikus lelkész ilyenkor személyesen az elhunytról emlékezik meg, családias, bizalmi légkört kialakítva. Fontos megérteni, hogy az elhunyt, bár eltávozott, mégis jelen van, emléke által továbbra is köztünk marad a mindennapokban. Minden fájdalmunk ellenére az elhunyttól kapott szeretetet és a közös időt ünnepeljük: egyszóval az életet” – árulta el Tóth Mihály vezető lelkész.

Hozzátette, a történelmi egyházak szigorú liturgia mentén szabályozott temetésével szemben az Ökumenikus Egyház missziója, hogy mindenhová elvigye a hit ajándékát és az örök élet üzenetét. Ezért ők minden olyan helyen, ahol méltósággal lehet temetési szertartást végezni, szolgálnak. Legyen szó akár temetőről, erdei temetésről, hajós temetésről vagy magánháznál búcsúzásról.

Ezekre figyeljünk a búcsúztató szervezésekor

Természetesen egy temetés előkészítése sok teendővel és szervezéssel is jár. Az alábbiakban néhány olyan szakértői jótanácsot olvashatunk, ami segíthet ebben a nehéz időszakban:

- Ha tehetjük, forduljunk kegyeleti szolgáltatóhoz! Ők professzionális segítséget nyújtanak a temetés szervezésében és az adminisztratív feladatokban. Fontos, hogy csak olyan szolgáltatóval működjünk együtt, aki rendelkezik a megfelelő engedélyekkel!

- Egyeztessünk a családdal: Fontos, hogy minden családtag közösen döntsön a temetés részleteiről és a szertartás formájáról. Ne hagyjuk, hogy a viták a szertartást is megmérgezzék.

- Figyelembe kell venni az elhunyt végakaratát! Ha van végrendelkezése a temetéssel kapcsolatban, annak megfelelően kell eljárni.

- A részleteket érdemes előre kidolgozni, apróságnak tűnhet, hogy a ravatalozónál legyenek-e a beszédek vagy hogy a koporsó elföldelése közben milyen lágyító zene szóljon, ugyanakkor ezek fontos részletek.

- A búcsúbeszédhez érdemes minél több kedves anekdotát, személyes információt szolgáltatni a lelkésznek!

Gyengült a forint szerda reggelre

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 29. 08:30
Megosztás:

Az Ethereum ETF jóváhagyása előnyös a Bitcoin és a KangaMoon számára?

A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) a két legnagyobb kriptovaluta piaci érték alapján, amelyek a piaci teljesítmény mércéjévé váltak. Jellemzően, ármozgásaik befolyásolták a szélesebb kriptopiaci térséget, ahol sok altcoin is emelkedett, amikor a BTC és az ETH is ezt tette.
2024. 05. 29. 08:00
Megosztás:

A holland kormánykoalíció Dick Schoof korábbi titkosszolgálati vezetőt jelöli miniszterelnöknek

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek.
2024. 05. 29. 07:30
Megosztás:

Ahogy a WIF és a PEPE továbbra is átlépik a milliárd dolláros mérföldköveket, az elemzők szerint a Rollblock (RBLK) lehet a következő milliárd dolláros szupersztár

A Dogwifhat (WIF) és Pepe (PEPE) két jelentős kriptovaluta, amelyek továbbra is áttörik a milliárd dolláros mérföldkövet, WIF 2,78 milliárd dolláron áll, míg PEPE 5,80 milliárd dolláron. Nyilvánvaló, hogy a jövőjük iránti érzés hatalmas.
2024. 05. 29. 07:10
Megosztás:

Izraelben új elnököt választottak a Munkapárt élére

Izraelben kedden Jaír Golánt választották meg a szociáldemokrata Munkapárt élére.
2024. 05. 29. 07:00
Megosztás:

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTecTM néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.
2024. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Madárgyilkos szélkerekek, világmegváltó villanyautók: a klímaátmenet 6 mítosza és ellentmondása

Az energiaátmenet az emberiség egyik legnehezebb és legfontosabb feladata, és egyetlen döntéshozó sem engedheti meg magának, hogy ne gondolkozzon stratégiai szinten a témáról. Ugyanakkor fontos az is, hogy túllássanak a kérdésben gyakran hallható közhelyeken, ne gondolják, hogy léteznek könnyű megoldások, de azt sem, hogy reménytelen a helyzet – mutat rá Jonas Puck, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem vezetőképző akadémia (WU Executive Academy) energiamenedzsment programjának vezetője. A 125 éves iskola üzleti döntéshozók számos generációját képezte történelme során, és ma is Közép-Európa egyik legmagasabban jegyzett vezetőképzőjét működteti, ahol évente mintegy 2200 diák kap naprakész tudást – többek között a klímaátmenettel kapcsolatos forró területeken.
2024. 05. 29. 05:30
Megosztás:

Európai egészségügyi adattér: Széles körben el kell fogadtatni az egészségügyi adatok európai megosztását

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.
2024. 05. 29. 05:00
Megosztás:

Az exportpiacra lépő vállalatok még hatékonyabb támogatása érdekében együttműködésre lép az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, azzal a céllal, hogy a két vállalat tevékenységének és ügyfélkörének összehangolásával még hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az exportpiacra való kilépést tervező magyar vállalatokat. A bank és a HEPA ügyfelei az együttműködés révén egymást kiegészítő komplex szolgáltatásokhoz juthatnak. A megállapodás kiemelt célja, hogy a felek támogassák a magyar vállalatok versenyképességének fejlesztését, amelynek egyik alappillére a külföldi piacokon való megjelenés.
2024. 05. 29. 04:30
Megosztás:

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.
2024. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 29. 03:30
Megosztás:

Jót tenne az ingatlanpiacnak, ha az eladók a saját elképzeléseik helyett az ingatlanpiac törvényeit követnék

Az elmúlt két hónapban a XIX., XX. és XXIII. kerületekben is élénkülni kezdett az ingatlanpiac, nőtt az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, ugyanakkor a keresett kategóriákban az árak lassú emelkedése tapasztalható. Sok tulajdonos viszont a valós áraktól továbbra is teljesen függetlenül áraz.
2024. 05. 29. 03:00
Megosztás:

Áprilistól a sárga csekket hülyeség feladni a Postán

Április 1-től minden hazai fogyasztó és vállalkozás teljesítheti fizetési tranzakcióit fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével, de erről sokan még nem is hallottak.
2024. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás: