Van a sikeres lakásvásárlásnak titkos receptje?

Azok, akik már megszerezték vagy rendbe hozták új otthonukat, elsősorban három anyagi forrásra támaszkodtak: saját megtakarításaikra, lakáscélú jelzáloghitelre vagy egy ingatlan eladásából származó bevételre – derült ki az OTP Bank és az otpotthon.hu közös felmérés.

Van a sikeres lakásvásárlásnak titkos receptje?

A lakásvásárlás, felújítás sikere számos esetben a megfelelő finanszírozáson áll vagy bukik. Az emberek harmada (32%) nyilatkozott úgy, hogy a legutóbbi lakásvásárláshoz nem vett fel, 18 százalék pedig nem tervezett hitelt felvenni az OTP Bank és az otpotthon.hu közös kutatásának[1] eredményei szerint. Bár a vágyott ingatlan finanszírozásában a hitel jelentős szerepet játszik, a válaszokból az is kiolvasható, hogy az otthonkeresők összességében számos pénzügyi kombinációt használnak céljaik eléréséhez.

Arra a kérdésre, hogy milyen forrásokra építenek elsődlegesen azok, akik már megvalósították lakásvásárlási, otthonfelújítási terveiket, 60 százalékos arányban a saját pénzügyi megtakarításokat jelölték meg a válaszadók. A saját források azonban számos esetben nem nyújtanak kellő fedezetet, hiszen a lakáscélú jelzáloghitel a második a sorban 37 százalékkal, ezt követi az előző ingatlan eladásából származó bevétel, mely finanszírozási formát az esetek negyedében vettek igénybe lakásvásárlás vagy felújítás során.

A felmérésből az is látszik, hogy a fő finanszírozási forrás függvényében más-más utakat követnek a magyarok. Amennyiben lakásvásárláshoz a saját megtakarítás az alap pénzügyi forrás, úgy e mellé 24 százalékban még lakáscélú jelzáloghitelt vesznek fel, valamint az előző ingatlanból származó bevételre és a rokonok, barátok támogatására is számítanak (13 és 10 százalékban). Ezzel szemben, ha a fő forrás a lakáscélú jelzáloghitel, akkor már az előző ingatlan eladásából származó bevételre és az ismerősök kölcsöneire lényegesen kevésbé, fele annyira támaszkodnak. Ha pedig főképp az előző ingatlanból igyekeznek finanszírozni az újat, jellemzően kevesebb lakáshitelt és saját megtakarítást forgatnak bele. Összességében, ha saját megtakarításra támaszkodnak leginkább az ingatlanvásárlók, ezt minden lehetséges módon kiegészítik, míg, ha az elsődleges forrás az előző ingatlan eladása, vagy lakáshitel, akkor kevesebb fajta pénzügyi forrást vesznek igénybe a magyarok.

„Ahogyan a válaszok mutatják, a lakásvásárlás finanszírozása egyénenként eltérő lehet. Az ideális recept természetesen nem titkos. A legfontosabb, hogy már az ingatlankeresés folyamatának elején alaposan ismerjük meg a számításba jöhető lehetőségeket és a különböző megoldások összekapcsolásával járó előnyöket. A vételár mellett szükséges kalkulálni az új ingatlan megszerzéséhez kapcsolódó járulékos költségekkel is, mint például a befizetendő illeték, az esetleges felújítási költségek vagy a költöztetők díja és olyan megoldást választani, ami ezekre összességében megfelelő fedezetet nyújt. Erre lehet jó az Évnyerő hitelkonstrukció, amivel a vásárlók megalapozhatják a biztosabb kezdést új otthonukban és ha ehhez az egyszeri kamatcsökkentési szolgáltatást is igénybe veszik akkor a fix kamatozás előnyét ötvözhetik a futamidő alatti kamatcsökkentéssel. Az OTP Bank szakértői a célok finanszírozásának megtervezésében, a folyamat minden fázisában részletes, pontos információkkal segítik az ügyfeleket” – mondta Kasziba Erika az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője.

A felméréseredményének egyik érdekessége, hogy az államilag támogatott otthonteremtési konstrukciók, mint például a CSOK vagy a Babaváró azonos szinten, 6 százalékon áll a finanszírozási források listáján. Kasziba Erika hozzátette, hogy ennek számos oka lehet, ilyen például az, hogy az ügyfelek nem tudják, hogy jogosultak az adott támogatásra, mekkora összeget kaphatnak vagy elbizonytalanodnak az ügyintézéssel járó feladatok miatt. Egy lakáshitelezéssel foglalkozó  tanácsadó ezekben az esetekben tudja igazán segíteni az ügyfeleket abban, hogy megtalálják a számukra legjobb finanszírozási lehetőségeket. 

A kutatás készítői azt is megkérdezték a válaszadóktól, hogy mekkora hitel felvételével tervezték a legutóbbi ingatlanvásárlásukat. A résztvevők fele ezt nem tervezte vagy nem is vett igénybe kölcsönt, akik viszont igen, azok közül az arányokat tekintve a legtöbben (29 százalék) 1-7 millió forint közötti összeggel számoltak. A 8-12 milliós sávot a válaszadók 10, a 13-17 millió közöttit 5, 18 millió forintot meghaladó összeget 6 százalékuk jelölt meg. A nagyobb hiteleket főleg a fiatalok és a fővárosiak tervezték felvenni.

Az OTP –nél a Lakáshitelek teljes hiteldíjmutatójának mértéke THM 3,2 -12,1 %, szabadfelhasználású lakáshitelek esetében a THM 13,7%. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változtatása esetén módosulhat. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Nők 40 év nyugdíjszabály - Változik a nyugdíj összege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Jó, jó, ezt mindenki tudja, de...
2023. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Nőttek a jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Áprilisban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 05. 28. 03:00
Megosztás:

Ha 1973-1993 között születtél, akkor nagy baj fenyeget! Szülőtartásnak hívják

A mai 30-50 éves korosztályba tartozó emberek többsége jellemzően ma még aktív, dolgozik, és kevésbé gondolkodik azon, hogy mi lesz majd akkor, ha majd nyugdíjba vonul. E korosztályba tartozók szülei is általában élnek még, akik már jellenzően nyugdíjas éveikben járnak és az állami nyugdíjukból igyekeznek megélni, ráadásul egy 25%-os inflációs környezetben. Ez a jelenlegi helyzet. És ezt a helyzetet bonyolítja most meg az úgynevezett "szülőtartás", mely jogi fogalmat sokan nem is ismerik, pedig komoly társadalmi és pénzügyi veszélyt jelenthet sokak számára. Mi az a szülőtartás? A gyerektartartásról sokan hallottak már, most ismerkedjünk meg a szülőtartással kicsit, érdemes.
2023. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Elindult Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése

Bruttó 280 millió forintos uniós támogatással elindult a Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése projekt, melynek nyitányát szombaton, a Falu- és Gyereknap keretében jelentette be ünnepélyesen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium (BM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és Edelman György, a település fideszes polgármestere.
2023. 05. 28. 01:00
Megosztás:

Szerbiának egységre és összefogásra van szüksége

Szerbiának egységre és összefogásra van a leginkább szüksége most sokkal inkább, mint bármikor korábban - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken Belgrádban azon a nagygyűlésen, amelyet azért hívott össze, hogy összetartásra szólítsa fel Szerbia népét.
2023. 05. 28. 00:05
Megosztás:

115 ezer ukrajnai menekülőnek segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly 115 ezer ukrajnai menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget, az azóta is zajló integrációs programja során pedig 800 Magyarországon maradó menekült letelepedésénél működik közre - közölte a civil szervezet abban a közleményében, amelyben a szervezet szombaton megtartott országos küldöttgyűléséről számolt be.
2023. 05. 27. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
2023. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 05. 27. 20:00
Megosztás:

Siess költekezni, mert pár nap múlva 15% büntetés jön a SZÉP kártyákra

Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.
2023. 05. 27. 19:00
Megosztás: