Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Az egészségpénztárak tagsága évek óta dinamikusan nő. A Covid járvány alatt az állami egészségügy helyett gyakran kénytelenek voltunk a magánorvost választani, majd jött a megemelkedett infláció, amely miatt a betegek keresni kezdték a spórolás lehetőségeit. Erre lehetséges válasz az egészségpénztár, amely egy célzott megtakarítás kifejezetten egészségügyi kiadásokhoz, adókedvezménnyel egybekötve.

Az állami ellátórendszerben tapasztalható várakozási idők azóta is sokakat terelnek a magánegészségügy irányába. Ennek megfelelően az egészségpénztári taglétszám folyamatosan nő, és vele együtt a tagok befizetései is emelkednek.

Erre szükség is van, hiszen a magánorvosi szolgáltatások ára is jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban. A népszerűbb szakterületeken akár 40 ezer forintot is fizethetünk egy-egy orvosi vizitért.

A tagok befizetései akkor is nőnek, ha a munkáltatói befizetések nem követik ezt az emelkedést, sőt, akár csökkennek is. Összességében a munkáltatók egyre kisebb részt vállalnak az egészségpénztári befizetésekből, az emberek tehát magukról is hajlandók gondoskodni.

Sőt, a tétet ennél magasabbra is emelik – emeli ki Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Úgy tűnik, hogy a pénztártagok igyekeznek maximalizálni az egészségpénztári befizetések után járó adóvisszatérítést, és hajlandók megtakarítást is képezni a pénztárban.

Az egészségpénztári befizetések 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot a tagok visszaigényelhetik a személyi jövedelemadójukból. Bár a BiztosDöntés.hu véleménye szerint az adókedvezmény lehetne magasabb is, hiszen az összege hosszú évek óta változatlan, de sokan vannak, akik a befizetéseik alapján nem tudják kihasználni a maximum keretet.

Ehhez ugyanis havi 62 500 forint, azaz évi 750 ezer forint befizetésre lenne szükség. Az adókedvezményt azonban két módon is lehet növelni. 

Az egyik az, ha prevenciós szolgáltatásokat vesz igénybe a pénztártag, például szűrővizsgálatokra jár. Ezen szolgáltatások árának 10 százalékát a maximum erejéig szintén visszaigényelheti az adójából.

A másik lehetőség, hogy a pénztárban tartott megtakarítását két évre leköti a tag, amely után a lekötés évében szintén 10 százalék jár.

A pénztártagok lekötései is jelentősen nőttek az elmúlt évben, esetenként 10 százalékos mértékben. A tagok tehát úgy gondolják, hogy a pénzük jó helyen van az egészségpénztárban, és igyekeznek a jövőbeli kiadásaikra félretenni.

Hiába azonban a növekvő taglétszám, növekvő pénztári vagyon és szolgáltatási kiadások, még mindig nagyon kevesen használják ezt a lehetőséget, és hagyják veszni az akár 150 ezer forintos adókedvezményt.

Tere pedig lenne a fejlődésnek. A magyarok ugyanis nemcsak úgy érzik, hogy sokat költenek saját zsebből az egészségükre, az adatok is ezt mutatják. Magyarországon több, mint 4 ezer milliárd forint megy egészségügyi kiadásokra. Ebből az emberek több, mint ezer milliárd forintot fizetnek saját maguk. Ez Uniós összehasonlításban is magas arány, jelentősen meghaladja a 15 százalékos EU-s átlagot.

Ugyanakkor önkéntes egészségügy-finanszírozás keretein belül (ilyen az egészségpénztár is) mindössze 118,5 milliárd forintot fizetnek az emberek. Ez a lakosság által vállalt kiadásnak mindössze 12 százaléka, a teljes egészségügyi kiadásnak pedig a 3 százaléka. Ráadásul az egészségpénztári tagok nagy része, közel 60 százaléka nem használja az egészségpénztár szolgáltatásait, inaktív.

Az egészségpénztár adta lehetőségeket tehát kevesen ismerik, vagy ha mégis, akkor nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan szolgálhatná az egészségüket és ezzel együtt a pénzügyi tudatosságot is.

Az egészségpénztárak a maguk keretei közt igyekeznek tájékoztatni a tagokat, de a hirdetési potenciáljuk jelentősen elmarad például a bankokétól. Ezen felül jót tenne a szolgáltatásnak némi egyszerűsítés is, hogy a lehetőség jobban érthető és kényelmesebben használható legyen.

A nagyobb pénztárak, de akár a kisebbek is rendszeresen tartanak sikeres akciókat, nyereményjátékokat, amelyek kedveltek ugyan, de a tagok nagy részének a mobilizálása továbbra is nehéz. A kedvezmények növelésén túl az állam a tájékoztatásban vállalt nagyobb szerepe is fontos lenne – véli a BiztosDöntés.hu szakértője.

Az egészségpénztárak tapasztalati alapján az egészségpénztárak tagjai többet törődnek az egészségükkel, mint a pénztári tagsággal nem rendelkező társaik. Ebben a pénztárak is jelentős szerepet vállalhatnak a szolgáltatási palettájukkal és a tagok tájékoztatásával.

Több pénztár kínál a tagjai számára egészségbiztosítási vagy szűrővizsgálati csomagokat, illetve egy-egy magán rendelőintézettel összefogva kedvezményes vizsgálatokon vehetnek részt rajtuk keresztül a tagok.

A KSH adatai alapján a lakosság saját zsebből finanszírozott egészségügyi kiadásainak mindössze 1 százalékát költi prevencióra, míg az egészségpénztári tagoknál ez az arány 23 százalék. Az egészségpénztári tagok tehát nem csupán a kedvezmény vagy a hozamok miatt tagjai a pénztárnak, valóban többet törődnek az egészségükkel.

Az egészségpénztárak igyekeznek a szolgáltatásaikat minél kényelmesebbé tenni a tagjaik számára. Több pénztárnál van lehetőség online belépésre. Nincs szükség nyomtatásra és postázásra, és a tagsághoz szükséges azonosítás is elvégezhető elektronikusan, sok egyéb pénztári üggyel együtt.

Már öt egészségpénztár kínál modern, a bankkártyával összeköthető egészségkártyát. A csapat legújabb tagja az OTP Egészségpénztár, amely egy nyereményjátékkal várja a funkciót beállító tagokat. A pénztár a Prémium, az IZYS a Patika és az Új Pillér Egészségpénztárakhoz csatlakozott az új kényelmi szolgáltatás bevezetésével.

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás:

Sok alkoholt iszol! A májad ezeket a jeleket küldi! - felismered?

Az alkoholfogyasztás kultúránk szerves része lehet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlzott alkoholbevitel komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely az alkohol lebontásában kulcsszerepet játszik. De mi történik, amikor túl sok alkoholt fogyasztunk, és milyen jeleket küld a májunk, hogy "elég volt"?
2024. 07. 20. 01:00
Megosztás: