Várakozáson felül alakult az idei első félév a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. számára

Látványos növekedést ért el a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2023 első félévében. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó vállalat az idei évre előirányozott megrendelés-volumen 66 százalékát már az első félévben teljesítette, összesen 66,6 millió euró (azaz több mint 25 milliárd forint) értékben.

Várakozáson felül alakult az idei első félév a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. számára

A koncepciózus építkezés, a megfelelő üzleti stratégia, valamint az egyedi szaktudás és az ügyféligényekre szabott gyártás eredményeként a magyar vállalat árbevétele több mint 35,4 millió euró (azaz nagyjából 13,2 milliárd forint) lett 2023 első félévében, miközben az adózás utáni eredmény az előzetesen kitűzött célokat is meghaladva elérte a 2,8 millió eurót (a több mint 1 milliárd forintot).

A Ganz a jövőre vonatkozóan is hasonlóan pozitív pénzügyi eredményeket prognosztizál, tekintve, hogy a következő évekre beérkezett megrendelésszámok volumene már most meghaladja a 103 millió eurót (kb. 39 milliárd forintot), az idei évre vonatkozóan pedig a rendelésállomány már 98%-ban le van kötve.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a 2022-es, áttörő évet követően, amely során minden pénzügyi eredményét pozitívra fordította, 2023 első félévében is várakozáson felül teljesített. A magyar nehézgépgyártó vállalat ugyanis a pénzügyi eredmények, valamint a megrendelésszámok tekintetében is nagyfokú növekedést ért el a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A Ganz az előre irányozott éves bevétel 66%-át, összesen 66,6 millió euró (azaz több mint 25 milliárd forint) értékben az év első hat hónapjában teljesítette, amely eredmény csaknem 24 millió euróval haladja meg a 2022 júniusában rögzített, hasonló időszakra vonatkozó megrendelésszám-volument. A vállalat 2023 első félévében 35,4 millió euró (azaz nagyjából 13,2 milliárd forint) bevételt termelt, ami csaknem háromszorosa az előző év azonos időszakában elkönyvelt eredménynek, az első félév adózott eredménye pedig 2,8 millió euró (több mint 1 milliárd forint) volt.

A nehézgépgyártó vállalat az elmúlt időszakban számos területen, így a hazai és nemzetközi piacokon, valamint az energiaszektor digitalizációs törekvéseit tekintve is jól teljesített, amelynek köszönhetően a piac egyik elismert szereplőjévé vált itthon és külföldön egyaránt. A megrendelés-volumen tekintetében a magyar piac az éves költségvetés 115%-át teljesítette az év első hat hónapjában.

Így a társaság 2023-ban sikeresen telepített és üzembe helyezett többek között öt 50 MVA teljesítményű, illetve két 160 MVA teljesítményű transzformátort a Forest-Vill Kft. részére, a Kiskunhalason létesült, 250 MW-os napelemparkhoz. A vállalat emellett a MAVIR Zrt. részére gyártotta le az idei év legnagyobb, 500 MVA teljesítményű, 5 oszlopos transzformátorát a kerepesi alállomáshoz.

A vállalat emellett a nemzetközi piacokon is gyors ütemben erősíti a pozícióját: az egész évre vonatkozó exportköltségvetés rendelésállományának 50 százalékát a Ganz már az év első felében teljesítette összesen csaknem 25 millió euró (azaz nagyjából 9,3 milliárd forint) értékben.

Ezáltal az exportmegrendelések csaknem 180 százalékkal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest. A növekedés pedig az év második felében is hasonló mértékű lehet, tekintve, hogy a beérkezett megrendelések összértéke 10 millió euró (azaz nagyjából 3,4 milliárd forint).

„A reorganizáció óta eltelt közel két és fél évben a Ganz nemcsak stabilizálta a gyártói és működési tevékenységét, hanem a pénzügyi eredmények, illetve a beérkezett megrendelésszámok tekintetében is felülmúlta a várakozásokat. A stabil operációnak, a jól működő és hosszú távon fenntartható üzleti startégiának, valamint a beszállítóinkkal kötött erős alapokon fekvő kapcsolatainknak a 2023 első hat hónapjában elért pénzügyi eredményeink is méltó bizonyítékai. Mindemellett annak is kifejezetten örülünk, hogy az előzetesen megfogalmazott terveknek megfelelően több mint 30 új munkavállalóval erősítettünk az elmúlt hónapokban” – mondta Jan Prins, a Ganz ügyvezető igazgatója.

Az idén a Ganz Villamos osztály 145 éves évfordulóját ünneplő magyar vállalat 2022-ben mutatta be a transzformátorok állapotának figyelésére alkalmas intelligens rendszerét, a Ganz Intelligent Solutions-t. A digitális rendszer bevezetése a vállalat várakozásait felülmúló hatást ért el az energia piacán, bizonyítva azt, hogy a digitalizáció egyre jelentősebb lendületet kap a szektorban: a Ganz az első félévben 14, 2023-ban pedig összesen 36 állapotfigyelő rendszerrel ellátott egységet gyárt le, és 2024-re vonatkozóan már több mint 40 intelligens transzformátorra vonatkozóan érkezett megrendelés.

Ezen belül a hazai energiaszektor egyik jelentős szereplőjének gyártja le az Intelligent Solutions iAdvance csomagjával ellátott, eddigi „legintelligensebbnek” tekinthető transzformátorát. Látva a jelentős piaci érdeklődést, a vállalat az év első félévben azt a stratégiai döntést is meghozta, miszerint az állapotfigyelő rendszert a transzformátorok mellett a villamos forgógépekre is kiterjeszti.

„A Transzformátor üzletág eredményeinek kiemelkedő növekedése mellett a Forgógép és a Szerviz üzletágunk megrendelésszámai is jelentősen emelkedtek az idei évben, előbbi esetében 150 százalékkal, utóbbinál pedig 210 százalékkal magasabb a megrendelések volumene, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Hasonlóan erőteljes növekedést prognosztizálunk az előttünk álló időszakra nézve is, hiszen a beérkezett, de még nem teljesített megrendelések értéke csaknem duplája a tavalyi év első félévének: több mint 103 millió euró, azaz közel 39 milliárd forint. Mindemellett azt is látjuk, hogy a Ganz a megújuló energia piacán is egyre elismertebb húzónévvé válik, ami többek között az ügyfélközpontúságunknak, valamint mérnökeink magas szaktudásának, szakértelmének is köszönhető” – kommentálta a pénzügyi eredményeket az ügyvezető igazgató.

Az év első hónapjaiban a Ganz a szervezeti működését is átalakította, amelynek fontos elemét képezte többek között az, hogy a vállalat létrehozta a Ganz 2.0 operatív szervezetet, élére pedig június folyamán egy operatív vezetőt is kinevezett, akinek irányítása alá olyan területek tartoznak, mint a transzformátorok és villamos forgógépek tervezése és gyártása, projektmenedzsment, illetve az ipari mérnöki tevékenység, továbbá a folyamatos fejlesztés. Ezzel párhuzamosan az ügyvezető igazgatóság felel egyebek mellett a Ganz pénzügyi, HR, IT, sales és marketing, kutatás-fejlesztési, valamint a Szerviz üzletág tevékenységének irányításáért is.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság közel 300 korábbi munkavállalójával. A reorganizáció eredményeként, a vállalat megerősödve, több mint 15 év után újra 100%-ban magyar tulajdonba került. A társaság a tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, illetve ehhez kapcsolódó szerviz tevékenységeket is biztosít az ügyfelei számára. A vállalat több mint 350 munkavállalót foglalkoztat, ezáltal a régió egyik legjelentősebb munkaadója.

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás:

Öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések születtek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást - jelentette be pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 22. 20:00
Megosztás:

Gyérebb termésre számítanak idén a meggytermesztők

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon - összegezte véleményét pénteki elemzésében a két szakmai szervezet.
2024. 06. 22. 19:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt az átlagkereset és a reálbér is

A célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely áprilisban 3,7 százalékos volt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emelésnek köszönhetően 2023. szeptembere óta, azaz 8 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek, áprilisban 9,5 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje - értékelte pénteki közleményében a legfrissebb adatokat Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 06. 22. 18:00
Megosztás:

Májusban háromhavi csúcson volt az éves infláció Japánban

Japánban 2,8 százalékra, háromhavi csúcsra nőtt az éves infláció májusban az áprilisi 2,5 százalékról a pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint.
2024. 06. 22. 17:00
Megosztás:

A bruttó átlagkereset áprilisban meghaladta az egy évvel korábbit

2024. áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).
2024. 06. 22. 16:00
Megosztás:

Az IMF szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében tér vissza a 2 százalékos célhoz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025. második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához - áll a washingtoni központú szervezet honlapján.
2024. 06. 22. 15:00
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 22. 14:00
Megosztás:

A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 22. 13:00
Megosztás:

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik, a magyar modell működik - hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter csütörtökön a SzakmaSztár Fesztivál emléklap átadó ünnepségen, a Parlamentben.
2024. 06. 22. 12:00
Megosztás:

Májusban csökkent az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma egyaránt csaknem négyéves mélypontra csökkent májusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 06. 22. 11:00
Megosztás:

Az EU tizenötmillió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek

Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további tizenötmillió eurót (mintegy hatmilliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2024. 06. 22. 10:00
Megosztás:

A kormány az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot

A kormány megvédi a családokat, 2024. végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot - jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.
2024. 06. 22. 09:00
Megosztás:

A német gazdaság enyhén nő a második negyedévben

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül - derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének csütörtökön közzétett, legfrissebb számából.
2024. 06. 22. 08:00
Megosztás:

Lemaradtál a SOL rallyjáról? Szállj be az MTAUR 2024-es nyári előértékesítési pumpájába!

A Solana (SOL) küzd a jelenlegi kriptovaluta piacon, értéke az Etherhez képest 35%-kal esett az elmúlt hónapban, elérve a március óta legalacsonyabb szintjét. Ezt a változást az Ether ETF-ek iránti fokozott érdeklődés hajtja, ami elvonja a befektetéseket az altcoinoktól, mint például a Solana (SOL). A technikai mutatók medve jellegűek, mivel a Solana (SOL) kulcsfontosságú támasz-szintek alá esett.
2024. 06. 22. 07:27
Megosztás:

Az amerikai lakáspiaci index tovább romlott júniusban

Júniusban második hónapja romlott és hathavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek NAHB/Wells Fargo lakáspiaci bizalmi indexe.
2024. 06. 22. 07:00
Megosztás:

Az APORK A legjobb kripto előértékesítés 2024-ben, míg ez a két DeFi érme meghajol

Miközben a kriptopiac előrelépést és visszalépést is jelez, a Stacks (STX) rövid távú emelkedésben van; ugyanakkor a Chainlink (LINK) decentralizációs problémákkal küzd, ami az Angry Pepe Fork (APORK) nevű új belépő felé tereli a befektetőket, amely gyorsan a befektetési hotspot lett. A közösségközpontú platform bevezeti a conquer-to-earn modellt, amely nagy érdeklődést keltett, és az iparág óriásait megelőzve vált a jelenleg legjobb kriptobefektetéssé.
2024. 06. 22. 06:30
Megosztás:

Az európaiak pozitívan viszonyulnak az elektromos autókhoz

Pozitív az akkumulátoros elektromos autók megítélése az Európai Unióban, az árakkal kapcsolatos aggályok ellenére a nem elektromos autót használók 57 százaléka fontolgatja, hogy elektromos járműre vált - derült ki az Alternatív Üzemanyagok Európai Megfigyelőközpontja (EAFO) által készített, tizenkét uniós tagállamra kiterjedő felmérésből.
2024. 06. 22. 06:00
Megosztás:

A száraz időjárás kedvez az aratásnak

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 22. 05:00
Megosztás:

Szombaton heves zivatarok alakulhatnak ki az alábbi régiókban

Szombaton napközben elsősorban az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatarok kialakulása, és akár heves zivatarok is lehetnek - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán péntek este.
2024. 06. 22. 04:00
Megosztás: