Védekezhetünk az inflációval szemben kriptovalutákkal?

Habár a kriptovalutákra még mindig sokan szkeptikusan tekintenek, de manapság már egyre nagyobb szerepet játszanak a pénzügyi világban. Milyen szerepet töltenek be pontosan? Használhatjuk-e őket a manapság komoly problémát okozó inflációval szemben?

Védekezhetünk az inflációval szemben kriptovalutákkal?

Mi az infláció? 

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszoljunk a bitcoin árfolyam alakulását kell nyomon követnünk. Mielőtt azonban elmélyednénk ebben a kérdésben, először az infláció jelenségét kell megértenünk. Az infláció a pénz elértéktelenedését jelenti egyszerűen megfogalmazva, míg a közgazdászok az árszínvonal emelkedését és a pénz vásárlóértékének csökkenését értik alatta. Az inflációt általában százalékos formában szokás megadni. Egy egészségesen működő gazdaságban az infláció mértéke 0-3% között van, és ha az értéke kétszámjegyűvé válik, akkor jelentős inflációs problémáról beszélünk. Ugyanakkor, ha az infláció negatív tartományba kerül, amit deflációnak is neveznek, akkor az szintén kedvezőtlen hatású és általában a súlyos gazdasági problémákkal küszködő gazdaságok jellemzője. Az infláció mértékén kívül legalább olyan fontos a kiszámíthatósága. Egy magasabb, de kiszámíthatóbb infláció jóval kedvezőbb jelenség, mint egy alacsonyabb, de nagyon kiszámíthatatlan infláció.

Milyen hatása van az életünkre az inflációnak?

Az inflációnak sok összetevője lehet, és egy magas infláció esetén általában nem egy speciális termék okozza az áremelkedést. Továbbá bizonyos termékek áremelkedése kihat a többi termékek árára is. Ez a jelenség jól megfigyelhető a jelenlegi energiaválság által kiváltott infláció esetén is. A magas energiaárak megjelentek a termelők és gyártók költségeiben is, ezért például az élelmiszergyártó cégek az élelmiszereket jóval nagyobb áron tudták csak értékesíteni. Az élelmiszerárak emelkedése kifejezetten súlyos hatással van az alacsonyabb keresetűek pénzügyi helyzetére, mert a keresetük nagy részét élelmiszerekre kell elkölteniük. A tartósan magas infláció a fogyasztás visszaeséséhez vezethet.

Milyen eszközökkel védekezhetünk az infláció ellen?

A magas infláció ellen védenünk kell a vagyonunkat, mert annak értéke gyorsan csökkenhet. Az infláció gyorsan elértékteleníti a készpénzben őrzött vagyont, ezért megfelelő védelmet kell találnunk az infláció ellen. Különböző befektetések állnak rendelkezésre, amelyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek a kockázatot, a kiszámíthatóságot és egyéb szempontokat figyelembe véve. Klasszikus infláció elleni védelemnek számítanak az úgynevezett reáleszközök, mint például a nemesfémek, az ingatlan, a termőföld, a részvények és az árutőzsdei termékek. A tőzsdei termékeket manapság már nagyon egyszerűen egy online felületen keresztül vásárolhatjuk meg. Magyarországon egy további termék, az inflációkövető állampapír is rendelkezésre áll a befektetőknek. Az inflációkövető állampapír egy biztosan működő módszernek számít. A befektetett összeg után a Magyar Államkincstár az inflációkövető állampapír kamatát úgy határozza meg, hogy az előző évi infláció határozza meg az állampapír kamatbázisát és a kamatprémiumot, pedig az Államkincstár adja meg.

Tényleg hatékony eszköz a kriptovaluta befektetés az infláció ellen?

A kriptovaluták jelentős növekedést mutattak bizonyos időszakban, például 2017-ben, ezért egy nagyon vonzó befektetési lehetőségnek ígérkeznek. Más időszakban viszont, például 2022-ben komoly esésen ment keresztül például a Bitcoin, ezért egy befektető nagyon bizonytalan lehet vele kapcsolatban. Azaz a kriptovalutáknak egyik legfontosabb jellemzője a volatilitás, vagy más néven ingadozás. A volatilitás komoly potenciállal rendelkezik, és a profi befektetők ki is tudják használni ezt a lehetőséget. A Bitcoin növekedése nagyon jelentős lehet, és messze meghaladhatja az infláció növekedését. Azaz elméletileg a kriptovaluták értékében bekövetkezett növekedés kompenzálhatja az infláció növekedését. Általában az infláció értéke hosszú időszakon keresztül stabil maradhat. A jegybankok vezetése és pénzügyminiszterek és más pénzügyi döntéshozók abban érdekeltek, hogy az inflációt egy optimális érték közelében tartsák. Azonban időnként bekövetkeznek olyan váratlan események, amelyek felboríthatnak mindenféle előzetes tervezést. A koronavírus-járvány gazdasági következményei és az orosz-ukrán háború által előidézett energiaválság komoly inflációs folyamatokat generált, amelyre a pénzügyi döntéshozók nem tudtak vagy nem is reagálhattak a megfelelő eszközök hiányában. 

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Lezárult a Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.
2023. 11. 28. 18:00
Megosztás:

Nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 17:30
Megosztás:

Kell a társadalmi innováció

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.
2023. 11. 28. 17:00
Megosztás: