Vége a karácsonyi gondolkodásnak: mutatjuk, mire vágynak igazán a 30 év felettiek

Ha idén karácsonykor szívesen elrugaszkodnál a zokni, pulóver, könyv ajándékhármastól, akkor az OTP Nyugdíjpénztár reprezentatív kutatási adatainak segítségével megmutatjuk, hogy mire vágynak igazán a 30-40 év felettiek.

Vége a karácsonyi gondolkodásnak: mutatjuk, mire vágynak igazán a 30 év felettiek

Hamarosan itt az év vége, ami sokak számára azt jelenti, hogy a megnövekedett munkamennyiség mellé még a karácsonyi ajándékvadászatot is be kell szorítani, közelebbi és távolabbi családtagok, valamint barátok és kollégák számára egyaránt. Gyakran nehéz eltalálni, hogy mi az, aminek igazán örülnének szeretteink és ismerőseink, a helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy az élet számos területéhez hasonlóan, az életkor változásával az is módosul, hogy mire vágynak igazán.

„Kíváncsiak voltunk, hogy az életkor előrehaladtával hogyan változnak a gazdaságilag aktív magyarok preferenciái, hiszen ezek az értékrendbeli változások azt is megmutatják, hogy mire vágynak igazán” – közölte Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. – „A 30 év feletti magyar lakosság körében egyértelmű változás 18 éves korukhoz képest, hogy ma már sokkal inkább igyekeznek biztonságosabb döntéseket meghozni, a megkérdezettek 45 százaléka sorolta ezt a három legfontosabb változás közé az életében. Ahhoz viszont, hogy a hosszútávú anyagi biztonságot is megteremthessék maguk és szeretteik számára, fontos időben megkezdeni a nyugdíjcélú öngondoskodást” – tette hozzá Nagy Csaba.

Biztonságot viszont nehéz ajándékdobozba rakni és masnit kötni rá. Viszont 30 felett más is prioritássá válik a lakosság számára a kutatás eredményei alapján. A lakásvásárlás, lakásfelújítás és kényelmi tényezők kialakítása vezető helyen szerepelnek a megkérdezettek érdeklődési körei között. Továbbá a válaszadók közel egyharmada szentel nagyobb figyelmet a környezettudatos életmód kialakítására is, de sokan tartják fontosabbnak 18 éves korukhoz képest szabadidejük kihasználását.

A kutatók a nemek tekintetében jelentős eltérést tapasztaltak: míg a nők közül szinte minden második megjelölte a környezettudatosság fontosságát, a férfiak közül csupán tízből négyen. Ezzel az eredménnyel a férfiak körében ez a válaszlehetőség holtversenyben végzett az élen a mindennapi kényelem megteremtésével, legyen szó akár az autóvásárlásról vagy akár az okosotthon megoldásokról.

Ez utóbbi, kényelmi preferencia a teljes lakosság tekintetében is második helyen végzett 36 százalékkal, a nőknek közel a harmada választotta ezt az opciót, a 30-39 évesek 39 százaléka, a 40-59 éveseknek pedig a 37 százaléka nyilatkozott ezzel megegyezően.

Azonban a nyugdíjas korral szemben támasztott elképzelések is sokban változnak 30 éves kor felett. Bár a lakosság egy-harmada magabiztosan állította, hogy eddig is fontos volt számára a nyugdíj kérdése, a válaszadók közel fele, 46 százaléka felelte, hogy már jobban aggasztaja, hogy miből fog élni nyugdíjas korában, mint 18 évesen. És bár 30 felett is már többeket aggaszt, hogy miből fog tudni megélni idősebb korában, ez a válasz láthatóan 40 felett válik igazán égető kérdéssé, ugyanis a 40-59 évesek fele, a 60 évnél idősebbeknek pedig a 49 százaléka nyilatkozott így.

Mi kerüljön a fa alá?

„A kutatás nagymértékben rávilágított arra, hogy az életkor emelkedésével a biztonság és a kényelem iránti vágy egyre jobban áthatja a magyarok gondolkodását, akár anyagi tekintetben, akár pedig életvezetési szempontból, s ugyanez igaz a nyugdíjcélú takarékoskodásra is” – mondta el Nagy Csaba. – „Az OTP Nyugdíjpénztár segítségével már kis lépésekben, akár a kanapéról is nekivághatunk az idilli nyugdíjaskor megalapozásának. Ugyan fontos, hogy ne évente egyszer, hanem havi rendszerességgel és átgondolt anyagi tervezéssel nézzünk a megtakarításaink kezelése elé, az év vége mégis tartogat tagjaink számára lehetőségeket.”

December 1. és 28. között ugyanis az OTP Nyugdíjpénztár meglepetéssel várja a bankkártyás befizetőit, az év végi nyereményjáték keretében Media Markt ajándékkártyákat sorsolnak ki. Részletek az akcióról a www. otpnyugdij.hu weboldalon érhetőek el.

Azonban nem csak magunk kívánságlistáját bővíthetjük a nyugdíjcélú befizetésekkel, ugyanis másokat is megajándékozhatunk akár azzal, hogy az időskori öngondoskodásukhoz hozzájárulunk. Az OTP Nyugdíjpénztár segítségével mások számlájára is be lehet fizetni pénzt, amely lehetőség ráadásul nem csak magánszemélyek számára áll fenn: a munkáltatóknak is megvan a lehetőségük arra, hogy kiválasszák a munkavállalók egy csoportját, és úgy nevezett egyszeri adományt fizessenek be azok nyugdíjpénztári számláira.

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Németországban rekordmértékben csökkentek a lakásárak

Rekordmértékben csökkentek a lakásárak Németországban az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt adatai szerint.
2023. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.
2023. 09. 23. 02:00
Megosztás:

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a transzpozábilis elemek mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat.
2023. 09. 23. 01:00
Megosztás:

Megnőtt a felújított közutak hossza Békés vármegyében

Míg 2020-ig évente átlagosan közel húsz kilométernyi utat újítottak fel Békésben, addig ez 2022-re ötvenöt kilométerre nőtt - hangzott el Békés Vármegye Önkormányzatának legutóbbi közgyűlésén.
2023. 09. 23. 00:05
Megosztás:

A vajdasági magyar drámaíróversenyből Brestyánszki Boros Rozália került ki győztesként

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken.
2023. 09. 22. 23:00
Megosztás:

Erre nem számítottunk - megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.
2023. 09. 22. 22:00
Megosztás:

Újonnan létesített rendezvényközpontot adtak át Veszprémben

Új rendezvényközpontot adtak át pénteken Veszprémben.
2023. 09. 22. 21:00
Megosztás:

Új szabályok hoznak a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 22. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 22. 19:30
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen, túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 09. 22. 19:00
Megosztás:

Csökkent a BUX pénteken

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
2023. 09. 22. 18:30
Megosztás:

Ebben a hónapban is gyengült az euróövezet gazdasági aktivitása

Szeptemberben valamelyest enyhült a teljesítmény romlásának mértéke az euróövezet gazdaságaiban a HCOB beszerzésimenedzser-indexének a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató által pénteken publikált előzetes értékének tanúsága szerint.
2023. 09. 22. 18:00
Megosztás:

Mérséklődő kereslet és folyamatosan bővülő vevői igények a fővárosi újépítésű lakáspiacon

Enyhülő kereslet mellett folyamatosan bővülő vevői igények jellemzik az újépítésű ingatlanok piacát Budapesten - tájékoztatta az MTI-t a Duna House pénteken.
2023. 09. 22. 17:30
Megosztás:

Miért érdemes online állásoldalakon hirdetni?

Ebben a cikkben az online állásoldalakról lesz szó, és arról, hogy mennyire érdemes ezeken hirdetni. Számos helyi és országos portál várja a cégeket, hogy feltegyék rájuk az újonnan nyílt pozícióikat. De mégis hol érdemes elsősorban megjelenni? Ennek járunk most utána.
2023. 09. 22. 17:00
Megosztás: