Vége a karácsonyi gondolkodásnak: mutatjuk, mire vágynak igazán a 30 év felettiek

Ha idén karácsonykor szívesen elrugaszkodnál a zokni, pulóver, könyv ajándékhármastól, akkor az OTP Nyugdíjpénztár reprezentatív kutatási adatainak segítségével megmutatjuk, hogy mire vágynak igazán a 30-40 év felettiek.

Vége a karácsonyi gondolkodásnak: mutatjuk, mire vágynak igazán a 30 év felettiek

Hamarosan itt az év vége, ami sokak számára azt jelenti, hogy a megnövekedett munkamennyiség mellé még a karácsonyi ajándékvadászatot is be kell szorítani, közelebbi és távolabbi családtagok, valamint barátok és kollégák számára egyaránt. Gyakran nehéz eltalálni, hogy mi az, aminek igazán örülnének szeretteink és ismerőseink, a helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy az élet számos területéhez hasonlóan, az életkor változásával az is módosul, hogy mire vágynak igazán.

„Kíváncsiak voltunk, hogy az életkor előrehaladtával hogyan változnak a gazdaságilag aktív magyarok preferenciái, hiszen ezek az értékrendbeli változások azt is megmutatják, hogy mire vágynak igazán” – közölte Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. – „A 30 év feletti magyar lakosság körében egyértelmű változás 18 éves korukhoz képest, hogy ma már sokkal inkább igyekeznek biztonságosabb döntéseket meghozni, a megkérdezettek 45 százaléka sorolta ezt a három legfontosabb változás közé az életében. Ahhoz viszont, hogy a hosszútávú anyagi biztonságot is megteremthessék maguk és szeretteik számára, fontos időben megkezdeni a nyugdíjcélú öngondoskodást” – tette hozzá Nagy Csaba.

Biztonságot viszont nehéz ajándékdobozba rakni és masnit kötni rá. Viszont 30 felett más is prioritássá válik a lakosság számára a kutatás eredményei alapján. A lakásvásárlás, lakásfelújítás és kényelmi tényezők kialakítása vezető helyen szerepelnek a megkérdezettek érdeklődési körei között. Továbbá a válaszadók közel egyharmada szentel nagyobb figyelmet a környezettudatos életmód kialakítására is, de sokan tartják fontosabbnak 18 éves korukhoz képest szabadidejük kihasználását.

A kutatók a nemek tekintetében jelentős eltérést tapasztaltak: míg a nők közül szinte minden második megjelölte a környezettudatosság fontosságát, a férfiak közül csupán tízből négyen. Ezzel az eredménnyel a férfiak körében ez a válaszlehetőség holtversenyben végzett az élen a mindennapi kényelem megteremtésével, legyen szó akár az autóvásárlásról vagy akár az okosotthon megoldásokról.

Ez utóbbi, kényelmi preferencia a teljes lakosság tekintetében is második helyen végzett 36 százalékkal, a nőknek közel a harmada választotta ezt az opciót, a 30-39 évesek 39 százaléka, a 40-59 éveseknek pedig a 37 százaléka nyilatkozott ezzel megegyezően.

Azonban a nyugdíjas korral szemben támasztott elképzelések is sokban változnak 30 éves kor felett. Bár a lakosság egy-harmada magabiztosan állította, hogy eddig is fontos volt számára a nyugdíj kérdése, a válaszadók közel fele, 46 százaléka felelte, hogy már jobban aggasztaja, hogy miből fog élni nyugdíjas korában, mint 18 évesen. És bár 30 felett is már többeket aggaszt, hogy miből fog tudni megélni idősebb korában, ez a válasz láthatóan 40 felett válik igazán égető kérdéssé, ugyanis a 40-59 évesek fele, a 60 évnél idősebbeknek pedig a 49 százaléka nyilatkozott így.

Mi kerüljön a fa alá?

„A kutatás nagymértékben rávilágított arra, hogy az életkor emelkedésével a biztonság és a kényelem iránti vágy egyre jobban áthatja a magyarok gondolkodását, akár anyagi tekintetben, akár pedig életvezetési szempontból, s ugyanez igaz a nyugdíjcélú takarékoskodásra is” – mondta el Nagy Csaba. – „Az OTP Nyugdíjpénztár segítségével már kis lépésekben, akár a kanapéról is nekivághatunk az idilli nyugdíjaskor megalapozásának. Ugyan fontos, hogy ne évente egyszer, hanem havi rendszerességgel és átgondolt anyagi tervezéssel nézzünk a megtakarításaink kezelése elé, az év vége mégis tartogat tagjaink számára lehetőségeket.”

December 1. és 28. között ugyanis az OTP Nyugdíjpénztár meglepetéssel várja a bankkártyás befizetőit, az év végi nyereményjáték keretében Media Markt ajándékkártyákat sorsolnak ki. Részletek az akcióról a www. otpnyugdij.hu weboldalon érhetőek el.

Azonban nem csak magunk kívánságlistáját bővíthetjük a nyugdíjcélú befizetésekkel, ugyanis másokat is megajándékozhatunk akár azzal, hogy az időskori öngondoskodásukhoz hozzájárulunk. Az OTP Nyugdíjpénztár segítségével mások számlájára is be lehet fizetni pénzt, amely lehetőség ráadásul nem csak magánszemélyek számára áll fenn: a munkáltatóknak is megvan a lehetőségük arra, hogy kiválasszák a munkavállalók egy csoportját, és úgy nevezett egyszeri adományt fizessenek be azok nyugdíjpénztári számláira.

Csalás a lottósorsoláson - lebuktak az élő húzáson a kamerák előtt - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 08. 20. 04:01
Megosztás:

Rengeteg szemetet termelt a Sziget fesztivál

Annyi szemetet szállítottak el a Sziget fesztivál területéről a Budapesti Közművek munkatársai, mint amennyi egy kisebb budapesti kerületben egy hét alatt keletkezik.
2022. 08. 20. 03:00
Megosztás:

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás: