Vége az ingatlanhitel-kánaánnak, jön a 7 szűk esztendő

Az elmúlt évek az egyre nagyobb ingatlanvásárlási célból felvett hitelekről szóltak - elsősorban a “lelkes fiatalok” részéről -, melyhez nagymértékben hozzájárult az erős áremelkedés az ingatlanpiacon. Ugyanakkor az emelkedő infláció és alapkamatok miatt a helyzet változóban van.

Vége az ingatlanhitel-kánaánnak, jön a 7 szűk esztendő

Az ingatlanárak emelkedésével együtt nőtt a vevők által felvett hitelek összege is az idei évben: a XIX. és XX. kerületekben például már átlagosan 15 millió forint körül mozgott már a felvállalt ingatlankölcsönök mértéke – jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.
 
Nem volt ez másként a budapesti belvárosban sem, ahol öt vevőből három hitel segítségével vásárolt az elmúlt hónapokban ingatlant, és általában az ingatlan árának 20-60 százalékát fedezték belőle - mondta Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodáinak szakmai vezetője is.
 
Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ehhez hozzátette, hogy különösen az első saját otthonukat keresők körében gyakori a hitelfelvétel. Náluk nem volt ritka az sem, hogy 20 milliós kölcsönt vettek fel egy 30 millió körüli ingatlan megvásárlása esetén, bár többségében 10 milliós kölcsönökkel lehetett találkozni - tette hozzá a szakértő.
 
Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy rendkívül sokan vettek fel, illetve persze sokan csak akartak felvenni hitelt ingatlanvásárlásra, még bizonytalan élethelyzetekben is. Ő gyakran találkozott azzal, hogy az érdeklődők egy forint önerő nélkül kerestek ingatlant maguknak, esetleg a babaváró hitelt akarták önerőként felhasználni.
 
Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitelfelvétel lehetőségével elsősorban a “bevállalós, lelkes fiatalok” éltek, ugyanakkor a vevőknek van egy olyan rétege is, mely ilyen szempontból meglehetősen óvatosan viselkedik. Mindenesetre a Balla Ingatlan kerületi irodájának hitelközvetítéseinél 3-50 millió forint közötti hitelösszegek jelentek meg az elmúlt hónapokban - jegyezte meg.
 
Hasonló volt a helyzet Pest egy másik külső kerületében is. Mint Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, hitelfelvételre a vásárlások 70 százalékában került sor, és elsősorban a panelek vevőire volt jellemző az alacsonyabb önerő: sokszor mindössze 20-30 százalékot ért el, így 70-80 százalékot tett ki a hitel. Ugyanakkor a téglaépítésű lakások és házak vásárlóinál jelentősebb, 40-60 százalék önerővel találkoztak, akár új, akár használt ingatlanról volt is szó.
 
Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodája szakmai vezetőjének megfigyelése szerint a Balatonnál is gyakran használták ki a vevők a kedvező kamatozású forinthiteleket. Az önerő mértéke változatos volt: akadtak, akik csak az ingatlan árának 10-30 százalékát finanszírozták kölcsönből, de voltak olyanok is, akik kihasználták a maximumot és mindössze 20-30 százalékos önerővel vágtak bele az ingatlanvásárlásba.
 
Balla Frigyes, a Balla Ingatlan dunakeszi, illetve IV. és XV. kerületi irodáinak szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy a vásárlók körében igen gyakori volt a hitelfelvétel a 2021-es évben: náluk az ügyletek mintegy fele esetében egészítették ki a vevők a meglévő önerejüket hitellel, ami lakásoknál általában 10-15, míg családi házak esetében átlagosan 20-40 millió forintos összeget jelentett.
 
A helyzet viszont az elmúlt hetekben-hónapokban elkezdett változni, hiszen mint Balla Frigyes rámutatott: az emelkedésnek induló alapkamat magával húzza a hitelkamatokat, azon keresztül pedig a törlesztőrészleteket, ami egyrészt előrehozott vásárlásokat eredményez - mivel a vevők tartanak a további áremelkedéstől, illetve az elszabaduló hitelkamatoktól -, másrészt viszont, a magasabb törlesztőrészleteket kevesebben engedhetik meg maguknak, így a hitelből vásárlók száma elkezdhet csökkeni, olyannyira, hogy az akár a 2022-ben létrejövő ingatlanpiaci adásvételek volumenét is visszavetheti.

Szlovéniában a koronavírustesztek kétharmada volt pozitív

Szlovéniában az elmúlt napban a koronavírustesztek mintegy kétharmada pozitív eredmény hozott, és a növekvő esetszámok miatt csökkentik a karanténidőszakot a fertőzöttek számára - közölte a szlovén egészségügyi minisztérium pénteken.
2022. 01. 21. 23:00
Megosztás:

Távmunkát rendelt el a szövetségi kormányapparátusnál az orosz miniszterelnök

A távmunkára való, lehető legnagyobb mértékű átállást rendelte el a szövetségi kormányapparátusnál és területi alárendelt szerveinél pénteken a koronavírus okozta Covid-19-járvány gyors terjedése miatt Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, miközben az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma abszolút rekordot döntött és megközelítette az 50 ezret az országban.
2022. 01. 21. 22:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben péntek este a bankközi piacon reggelhez képest.
2022. 01. 21. 21:00
Megosztás:

Lejjebb vitte Kazahsztán felső besorolási korlátait a Moody's

Lejjebb vitte egy-egy fokozattal a Kazahsztánban honos kereskedelmi adósok helyi valutában és devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonjait pénteken a Moody's Investors Service.
2022. 01. 21. 20:00
Megosztás:

A világon elsőként mutatták be az okostelefonba integrált SIM (iSIM) technológiáját

Az telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún. iSIM (az ieUICC[1] GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.
2022. 01. 21. 19:30
Megosztás:

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kft.

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. pénteken; az Euronics műszaki áruházláncot üzemeltető társaság 7 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2022. 01. 21. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
2022. 01. 21. 18:30
Megosztás:

Új megoldást találtak lengyel kutatók a szmog ellen

A Lengyelországot sújtó állandó szmog elleni harc új eszközét, hangágyút teszteltek a kutatók: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok fellélegezhessenek.
2022. 01. 21. 18:00
Megosztás:

A Takarékbank lefelé módosította a tavalyi és az idei növekedési előrejelzését

A Takarékbank és a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt - közölte a pénzintézet pénteken online sajtótájékoztatón.
2022. 01. 21. 17:30
Megosztás:

Az EU a WTO-hoz fordul az orosz faanyagexport probléma miatt

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) konzultációt kezdeményezett Oroszországgal a faipari termékekre vonatkozó orosz exportkorlátozások miatt - közölte az Európai Bizottság pénteken.
2022. 01. 21. 17:00
Megosztás:

Gyeynge nyitás az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt gyengüléssel indítottak az értéktőzsdék New Yorkban pénteken.
2022. 01. 21. 16:30
Megosztás:

Csökkent az államháztartási hiány és az államadósság az EU-ban és az euróövezetben

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.
2022. 01. 21. 16:00
Megosztás:

Ukrajna közel egymillió dózis Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól

Ukrajna 999 180 dózis, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól, miközben az országban két hónapja először haladta meg ismét a húszezret az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma.
2022. 01. 21. 15:30
Megosztás:

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott "csaló portál" jelent meg az interneten - figyelmeztetett pénteki közleményében a hivatal.
2022. 01. 21. 15:00
Megosztás:

Digitális oktatási programot indít a Telekom

Oktatási programjában valós iskolai környezetben fejleszt digitális tartalmakat a Telekom, azért, hogy a tanulás élményszerű, a tudás pedig mindenki számára elérhető legyen - közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.
2022. 01. 21. 14:30
Megosztás:

jelentős fejlesztés előtt áll az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, az ágazat szereplői egyre több célzott forrást igényelhetnek a technológiai fejlesztéseikre és az újításokra - mondta az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron pénteken.
2022. 01. 21. 14:00
Megosztás:

Ekkora volt a központi alrendszer tavalyi hiánya

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat - erősítette meg az előzetes adatokat pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2022. 01. 21. 13:30
Megosztás:

Drágábban és kisebb mennyiségben importált földgázt Németország

Kevesebb földgázt importált Németország tavaly november végéig, mint egy évvel korábban, de így is jóval többe került az országnak a gázimport a német szövetségi gazdasági minisztérium statisztikai és felügyeleti hatósága, a BAFA pénteki jelentése alapján.
2022. 01. 21. 13:00
Megosztás:

Megnyugtatta kötvényeseit a kínai ingatlanfejlesztő Country Garden

A hét elején nagy esést produkáló Country Garden Holdings 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket.
2022. 01. 21. 12:30
Megosztás:

Rosszak a Netflix kilátásai

A Netflix piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves eredményét, amit után több, mint 20%-kal csökkent a részvényárfolyam.
2022. 01. 21. 12:00
Megosztás: