Vége az ingatlanhitel-kánaánnak, jön a 7 szűk esztendő

Az elmúlt évek az egyre nagyobb ingatlanvásárlási célból felvett hitelekről szóltak - elsősorban a “lelkes fiatalok” részéről -, melyhez nagymértékben hozzájárult az erős áremelkedés az ingatlanpiacon. Ugyanakkor az emelkedő infláció és alapkamatok miatt a helyzet változóban van.

Vége az ingatlanhitel-kánaánnak, jön a 7 szűk esztendő

Az ingatlanárak emelkedésével együtt nőtt a vevők által felvett hitelek összege is az idei évben: a XIX. és XX. kerületekben például már átlagosan 15 millió forint körül mozgott már a felvállalt ingatlankölcsönök mértéke – jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.
 
Nem volt ez másként a budapesti belvárosban sem, ahol öt vevőből három hitel segítségével vásárolt az elmúlt hónapokban ingatlant, és általában az ingatlan árának 20-60 százalékát fedezték belőle - mondta Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodáinak szakmai vezetője is.
 
Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ehhez hozzátette, hogy különösen az első saját otthonukat keresők körében gyakori a hitelfelvétel. Náluk nem volt ritka az sem, hogy 20 milliós kölcsönt vettek fel egy 30 millió körüli ingatlan megvásárlása esetén, bár többségében 10 milliós kölcsönökkel lehetett találkozni - tette hozzá a szakértő.
 
Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy rendkívül sokan vettek fel, illetve persze sokan csak akartak felvenni hitelt ingatlanvásárlásra, még bizonytalan élethelyzetekben is. Ő gyakran találkozott azzal, hogy az érdeklődők egy forint önerő nélkül kerestek ingatlant maguknak, esetleg a babaváró hitelt akarták önerőként felhasználni.
 
Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitelfelvétel lehetőségével elsősorban a “bevállalós, lelkes fiatalok” éltek, ugyanakkor a vevőknek van egy olyan rétege is, mely ilyen szempontból meglehetősen óvatosan viselkedik. Mindenesetre a Balla Ingatlan kerületi irodájának hitelközvetítéseinél 3-50 millió forint közötti hitelösszegek jelentek meg az elmúlt hónapokban - jegyezte meg.
 
Hasonló volt a helyzet Pest egy másik külső kerületében is. Mint Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, hitelfelvételre a vásárlások 70 százalékában került sor, és elsősorban a panelek vevőire volt jellemző az alacsonyabb önerő: sokszor mindössze 20-30 százalékot ért el, így 70-80 százalékot tett ki a hitel. Ugyanakkor a téglaépítésű lakások és házak vásárlóinál jelentősebb, 40-60 százalék önerővel találkoztak, akár új, akár használt ingatlanról volt is szó.
 
Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodája szakmai vezetőjének megfigyelése szerint a Balatonnál is gyakran használták ki a vevők a kedvező kamatozású forinthiteleket. Az önerő mértéke változatos volt: akadtak, akik csak az ingatlan árának 10-30 százalékát finanszírozták kölcsönből, de voltak olyanok is, akik kihasználták a maximumot és mindössze 20-30 százalékos önerővel vágtak bele az ingatlanvásárlásba.
 
Balla Frigyes, a Balla Ingatlan dunakeszi, illetve IV. és XV. kerületi irodáinak szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy a vásárlók körében igen gyakori volt a hitelfelvétel a 2021-es évben: náluk az ügyletek mintegy fele esetében egészítették ki a vevők a meglévő önerejüket hitellel, ami lakásoknál általában 10-15, míg családi házak esetében átlagosan 20-40 millió forintos összeget jelentett.
 
A helyzet viszont az elmúlt hetekben-hónapokban elkezdett változni, hiszen mint Balla Frigyes rámutatott: az emelkedésnek induló alapkamat magával húzza a hitelkamatokat, azon keresztül pedig a törlesztőrészleteket, ami egyrészt előrehozott vásárlásokat eredményez - mivel a vevők tartanak a további áremelkedéstől, illetve az elszabaduló hitelkamatoktól -, másrészt viszont, a magasabb törlesztőrészleteket kevesebben engedhetik meg maguknak, így a hitelből vásárlók száma elkezdhet csökkeni, olyannyira, hogy az akár a 2022-ben létrejövő ingatlanpiaci adásvételek volumenét is visszavetheti.

Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács a jövő héten

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig több makrogazdasági adatot tesz közzé a jövő héten.
2022. 09. 25. 10:00
Megosztás:

Csak két jelölt szerzett szenátori mandátumot a választások első fordulójában Csehországban

Csak két jelöltnek sikerült szenátori mandátumot szereznie a hétvégi részleges szenátusi választások első fordulójában Csehországban.
2022. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 657,41 ponton zárt pénteken, 1399,77 ponttal, 3,49 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.
2022. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Csalók lepték el a magyar Facebook Marketplace-t, vigyázz, ha hirdést adsz fel!

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 07:00
Megosztás:

A természet megóvása kiemelt feladat

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai, a természet megóvása kiemelt feladat - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára szombaton a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.
2022. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Így születnek újjá az alumínium sörös és üdítős dobozok

Számtalanszor újrahasznosítható, könnyű, ráadásul tökéletesen megőrzi a bele töltött ital frissességét – leginkább ezért szeretjük az alumíniumdobozt, no meg persze azért is, mert az újrahasznosítása egyszerű és gyors, ráadásul energiát takarítunk meg vele, így csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. A hulladékgyűjtés világnapján felgöngyölítjük, pontosan mi történik, miután kiittuk belőle a kedvenc italunkat.
2022. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A fizut euróban kérem! Lehetséges euróban munkabért kapni Magyarországon?

A forintárfolyam kiszámíthatatlan változása miatt a munkáltatóknál egyre gyakrabban merülhet fel a kérdés, hogy a munkavállalók számára fizetendő munkabérek vásárlóértékét milyen módon lehet fenntartani. Van mód arra, hogy a fizetést euróban kapja a dolgozó? Mik az erre vonatkozó szabályok? A témával az ado.hu foglalkozott.
2022. 09. 25. 04:01
Megosztás:

Az államfő visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok

Milo Djukanovic montenegrói köztársasági elnök visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok, miközben az államfő azt fontolgatja, elnöki határozattal oszlatja fel a parlamentet és kezdeményez előrehozott választást - írta pénteken a Vijesti.me podgoricai hírportál.
2022. 09. 25. 03:00
Megosztás:

A csehek 70 százaléka érzékel életszínvonal-csökkenést

Életszínvonal-csökkenést érzékel a csehek 70 százaléka, közülük mintegy 50 százalék erőteljes romlást tapasztal - derült ki azokból az országos felmérésekből, amelyeknek az összesített eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában.
2022. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Japán kutatók vízre bukkantak a Földtől 300 millió kilométerre található Ryugu aszteroidából származó kőzetmintában, ami alátámaszthatja a földi élet űrbéli eredetéről szóló elméletet - írta honlapján a The Guardian című brit napilap.
2022. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Megindult a teherforgalom Röszkénél

Megindult a teherforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen szombat éjszaka - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 00:01
Megosztás:

Megalakult a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

Megalakult a Budapest és Pest megye fejlesztését segítő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács, amelynek létrehívásáról júliusban döntött az Országgyűlés - tájékoztatta a területfejlesztési miniszter hivatala pénteken az MTI-t.
2022. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Szünetel a kilépő tranzitforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen

A szerb oldalon bekövetkezett műszaki hiba miatt szünetel a tranzitforgalom a röszkei autópálya határátkelőhelyen, Szerbia irányába - közölte a rendőrség szombat este honlapján.
2022. 09. 24. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 09. 24. 20:00
Megosztás:

Megjelent a pályázat az Integritási Hatóság igazgatósági tagjainak kiválasztásáért felelős bizottság pozícióinak betöltésére

Megjelent az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság honlapján az Integritási Hatóság Igazgatósági Tagjainak Kiválasztásáért Felelős Alkalmassági Bizottság pozícióinak betöltésével kapcsolatos pályázat.
2022. 09. 24. 19:00
Megosztás:

Zsarolónak nevezte Ursula von der Leyent a lengyel igazságügyi miniszter

Zsarolónak nevezte pénteken az Európai Bizottság elnökét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter azon kijelentése miatt, amelyet Ursula von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen tett az olasz választások kapcsán.
2022. 09. 24. 18:00
Megosztás:

A német kormány segíteni kíván a mozgósítás elől menekülő oroszoknak

A német szövetségi kormány segíteni kíván az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás elől menekülő embereknek, és a kérdés európai uniós szintű megoldására törekedik - mondta a német külügyminisztérium szóvivője pénteken Berlinben.
2022. 09. 24. 17:00
Megosztás:

Mesekönyvet jelentetett meg és családi pályázatot hirdetett a Ferencváros

A Fradi-mesekönyv megjelentetésével egy időben a nagyszülő-unoka köteléket középpontba helyező családi pályázatot írt ki a Ferencváros; a fődíj egy négyszemélyes utazás a törökországi Trabzonban rendezendő november 3-i labdarúgó Európa-liga mérkőzésre.
2022. 09. 24. 16:01
Megosztás:

Az IBA felfüggesztette az ukrán bokszszövetséget

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) felfüggesztette az Ukrán Ökölvívó Szövetség tagságát a szervezetben.
2022. 09. 24. 15:00
Megosztás:

Új módszerekkel próbálkoznak csalók az apróhirdetések oldalain

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 24. 14:00
Megosztás: