Végre elérkezünk az 5G ígéret földjére

A virtualizált, felhő-központú képességek bevezetésével az önálló 5G maghálózatokra való áttérés nagyobb eszközsűrűséget, megbízhatóságot és késleltetést tesz lehetővé, valamint megnyitja az utat a fejlett vállalati alkalmazások előtt. Az ún. standalone (SA) 5G hálózatok olyan változásokat eredményeznek, amelyek mellett a vezeték nélküli technológia korábbi fejlődése elhanyagolhatónak tűnik. Bár a számok még képlékenyek, a Deloitte Global várakozásai szerint az ilyen hálózatokba beruházó mobilhálózat-üzemeltetők száma idén megduplázódik.

Végre elérkezünk az 5G ígéret földjére

A Deloitte Global előrejelzése szerint meredek emelkedés várható az 5G SA hálózatokba beruházó mobilhálózat-üzemeltetőknél: kísérletek, tervezett telepítések vagy tényleges bevezetések révén a tavalyi több mint 100 szolgáltató száma 2023 végére legalább 200-ra nő.

Mi hajtja a fejlődést?

Amikor 2019-ben először kezdték meg az 5G vezeték nélküli hálózatok bevezetését, a legtöbb szolgáltató úgy döntött, hogy az 5G rádiókat úgynevezett nem önálló telepítéssel a meglévő 4G/LTE maghálózati infrastruktúrájára építi. Ezzel elsősorban a fogyasztókat célozták meg, akik a továbbfejlesztett mobil szélessávú hálózatokon keresztül nagyobb sebességet és gyorsabb adatátvitelt élvezhettek, például nagy felbontású videót streamelhettek. Az 5G impozánsabb funkcióinak támogatásához azonban SA-hálózatokra történő, teljes átállásra van szükség, vállalati környezetben ugyanis kulcsfontosságú lehet két további fontos felhasználási lehetőség: a Massive Internet of Things („dolgok tömeges internete”, mIoT) lehetővé teszi a csatlakoztatott eszközök nagyon nagy sűrűségét - akár 1 millió eszköz négyzetkilométerenként - , miközben gyors és zökkenőmentes kommunikációt biztosít; a rendkívül megbízható, alacsony késleltetésű kommunikáció (URLLC), pedig a nagy hálózati megbízhatóságot és a kifejezetten alacsony, legfeljebb 1 milliszekundumos késleltetést támogatja.

A vonzerő az új szolgáltatási és bevételi lehetőségekben rejlik: közel nulla késleltetés és hatalmas eszközsűrűség mellett az 5G SA vállalati ügyfeleknek tud biztosítani az üvegszálas sebességhez hasonló nagy volumenű hozzáférést, kritikus megbízhatóságot, pontos helymeghatározási szolgáltatásokat és testre szabott hálózati szeleteket – mindezt garantált szolgáltatási szintekkel. Ezzel a vállalkozások a legmodernebb alkalmazások és üzleti felhasználási esetek szélesebb körét kezdhetik el használni, ideértve az önvezető járműveket, precíziós robotikát, drónos vizsgálatokat és szállítási szolgáltatásokat, valamint a mesterségesintelligencia-alapú biztonsági, minőségellenőrzési és prediktív karbantartási rendszereket.

Az átállás akadályai

Ha mindez ennyi előnnyel jár, adódik a kérdés: miért nem vált az 5G SA már most ipari szabvánnyá?

„Az SA-hálózatok kiépítése több olyan egyidejű kezdeményezést foglal magában, amelyek szoros koordinációt és integrációt igényelnek technológiai, működési és szervezeti területen egyaránt. Az átálláshoz a mobilhálózat-üzemeltetők maghálózatait - lényegében a hálózat agyát – migrálni kell az új könnyű, moduláris, virtualizált és felhőalapú architektúrákra. Ehhez a rendkívül összetett üzemeltetési és üzleti támogató rendszereket és hálózati funkciókat szoftverekre kell bontani, átformálni és átírni, hogy a különböző felhőkörnyezetekben is képesek legyenek szolgáltatói szintű teljesítmény mellett működni. Ráadásul ezeknek az új központi rendszereknek teljes mértékben integrálniuk kell a végponttól végpontig tartó hálózat más elemeivel, beleértve a rádiós hozzáférési hálózatokat is, amelyek saját átalakuláson mennek keresztül.” – mondta Hosszu Gábor, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának igazgatója.

Az ilyen korszerűsítés számos kritikus stratégiai döntést igényel, amelyek jelentősen befolyásolhatják a jövőbeli működési és tőkeköltségeket, üzleti, működési és szervezeti modelleket, valamint a potenciális bevételnövekedést és nyereségességet. Az egyik vitatott téma például az, hogy a törzshálózatokat nyilvános felhőkön telepítsék, vagy a szolgáltatók saját felhőinfrastruktúrát építsenek és üzemeltessenek. Míg a privát helyszíni telepítések nagyobb kontrollt biztosítanak, jellemzően jelentős beruházást igényelnek és kevésbé skálázhatók. A nyilvános felhők kész, skálázható felhőplatformot kínálnak, azonban megbízhatósági és adatvédelmi szempontból kihívást jelenthetnek. Hibrid megközelítés is szóba jöhet, a több felhőből álló környezetek kezelése azonban általában igen összetett.

A mobilhálózat-üzemeltetők számára jelentős akadály lehet emellett a munkaerő és a módszerek átállítása a vállalkozói, agilisabb és még inkább szoftverorientált folyamatok irányába, amelyek az 5G SA hálózatok hatékony üzemeltetéséhez szükségesek. Nem szabad alábecsülni ennek az átállásnak a munkavállalói szerepekre és felelősségi körökre, a kultúrára és gondolkodásmódra, valamint az általános munkamódszerekre gyakorolt potenciálisan mélyreható hatását – vélik a Deloitte szakértői.

Lépések az átállás felgyorsítása érdekében

A Deloitte szakértői a következő lépéseket tartják megfontolandónak az 5G SA átállás során:

Megfelelő migrációs terv, telepítési modell és felhőstratégia meghatározása. A továbblépést nagymértékben meghatározza az örökölt hálózatok állapota. Az 5G felhőtechnológia, ezért az üzemeltetőknek átfogó felhő- és adatkezelési stratégiát kell kidolgozniuk kezelésére, határozott lépéseket kell tenniük a hálózati műveletek teljes digitalizálása és a felhőbe történő átvitele érdekében.

A hálózatirányítási rendszerek és a szervezeti struktúrák automatizálása. Adatközpontú, kapcsolatokkal átszőtt világunkban a költségek és a komplexitás csökkentése érdekében fontos, hogy emberi beavatkozás nélkül, menet közben lehessen a hálózatok közötti szolgáltatásokat kezelni és összehangolni.

A megfelelő tehetségek megszerzése és felkészülés a kultúrsokkra. Mivel az 5G SA lényegében konvergálja a hálózatépítést és a számítástechnikát, szükség lehet mérnökök felvételére vagy továbbképzésére, hogy a meglévő hálózati üzemeltetési modelleket (NetOps) kiegészítsék az informatikai szoftverorientált üzemeltetési modellekkel (DevOps).

A szállítók körének körültekintő kiválasztása. Nincs olyan szállító, amely a sikeres átálláshoz szükséges termékek és képességek széles körét egy személyben kínálná. Érdemes ezért az inkumbens beszállítók helyett nyílt rendszerekben, új, legjobb gyártókban gondolkodni. A több szállító használata azonban kihívást jelent, ezért különösen fontos a gondos kiválasztás, robusztus integráció, ill. tesztelési és validálási módszerek.

„Tekintettel mindarra, amit az 5G SA kínál, az igazi kérdés nem az, hogy a mobilhálózat-üzemeltetők áttérnek-e az 5G SA-ra, hanem az, hogy mikor és hogyan. A kihívások jelentősek, az előnyök azonban tagadhatatlanok: egy teljesen kiforrott 5G képesség felszabadítja az 5G teljes potenciálját a vállalkozások számára, és támogatja a mobilhálózat-üzemeltetők nagyobb hatékonyságra, innovációra és értékre való törekvését.” – mondta Székely Kinga, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója.

Ripple (XRP), Cardano (ADA), és ETFSwap (ETFS) árjóslat a június utolsó hetére

Ahogy közeledünk június utolsó hetéhez, a kriptopiac pezseg az ár spekulációktól.
2024. 06. 24. 17:00
Megosztás:

Kínával muszáj megállapodni, különben a Föld elpusztul

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban.
2024. 06. 24. 16:30
Megosztás:

Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása

Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása, mely mostantól még nagyobb biztonságot nyújt használóinak - jelentette be vasárnap a Facebook-oldalán a miniszterelnök főtanácsadója, kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos.
2024. 06. 24. 16:00
Megosztás:

Csökkentek a tojás- és húsárak tavalyhoz képest

A június eleji adatok szerint csökkent a tojás csomagolóhelyi ára, valamint a vágósertés és a vágócsirke termelői ára 2023 azonos időszakához képest - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AK) legfrissebb összefoglalóiban.
2024. 06. 24. 15:30
Megosztás:

Továbbra is várják az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázatait

Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, a családokért felelős államtitkárság célja, hogy a betegséggel kapcsolatos tudnivalók minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is segítve az érintett családokat és közvetlen környezetüket - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 06. 24. 15:00
Megosztás:

Megkezdődött a területvédelmi tartalékosok létszámnövelése a Magyar Honvédségnél

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez - mondta az MTI-nek a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka szombaton a tatárszentgyörgyi lőtéren.
2024. 06. 24. 14:30
Megosztás:

Csapatépítő helyszínek Budapesten

A csapatépítők kulcsfontosságú szerepet játszanak a munkahelyi légkör javításában és a munkatársak közötti kapcsolatok erősítésében. Ezek a legjobb csapatépítő helyszínek Budapesten!
2024. 06. 24. 14:10
Megosztás:

Hazánk egy biztonságos ország

Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, van tehát mire büszkének lenni - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Tiszafüreden, az országos polgárőr napon.
2024. 06. 24. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai júniusban

Váratlanul és jelentős mértékben csökkentek a brit gazdaság aktivitásának mérőszámai júniusban.
2024. 06. 24. 13:30
Megosztás:

Az EU jóváhagyta a Hyginett fogkefegyártó magyar állami támogatását

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 35 millió euró (mintegy 14 milliárd forint) összegű közvetlen támogatást nyújtson a Procter and Gamble (P&G) csoporthoz tartozó Hyginett Magyar-Amerikai Higiéniai Cikkeket Gyártó Kft.-nek - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2024. 06. 24. 13:00
Megosztás:

Lezárult a Kelly, a Gi Group és a Grafton HR szolgáltatók összeolvadása Magyarországon

Lezárult a Kelly Services hazai felvásárlása és integrálása, ezzel a brand megszűnik hazánkban – derült ki a cégcsoport közleményéből. A felvásárlással a Grafton Recruitment megerősítette piaci pozícióját a fehérgalléros, a Gi Group pedig a kékgalléros munkaerő toborzásában.
2024. 06. 24. 12:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás júniusban

Az amerikai gazdasági aktivitás 26 hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt júniusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 06. 24. 12:00
Megosztás:

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 24. 11:30
Megosztás:

Varga Mihály a lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt

A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el - jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.
2024. 06. 24. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 10:30
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdék többségén

Jórészt gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A tajvani tőzsde 1,77 százalék, az ausztrál börze pedig 0,78 százalék mínuszban fejezte be a napot.
2024. 06. 24. 10:00
Megosztás:

Nem várhatók nagy elmozdulások nyitáskor

Nem várhatók nagy elmozdulások a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői nyitásakor, ám hosszabb távon az OTP és a Mol árfolyama is jelentős mértékben változhat - írta az MTI-nek küldött hétfői előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 06. 24. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 24. 09:00
Megosztás:

Elemzők értékelik a mém-coinokat: PEPE, Raboo és BOME

PEPE, Raboo és BOME pozitív fejleményeket tapasztalnak, amelyek nem maradtak észrevétlenek. E fejleményekre reagálva, néhány vezető kriptoelemző úgy döntött, hogy áttekintést készít annak érdekében, hogy meghatározzák a meme érmék jövőbeli kilátásait a jelenlegi fejlemények tükrében.
2024. 06. 24. 07:45
Megosztás: