Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Hale-Bopp üstökös

Az egyik ilyen üstökös a Hale-Bopp volt, amely 1997-ben haladt el a Föld közelében. Az üstökös átmérője körülbelül 60 km volt, és ha eltalálta volna a Földet, akkor jelentős pusztítást okozhatott volna.

Elenin üstökös

Egy másik üstökös, amelyet figyelnek, az Elenin volt, amely 2011-ben haladt el a Föld közelében. Az üstökös átmérője csak körülbelül 3-4 km volt, így ha eltalálta volna a Földet, akkor is jelentős károkat okozhatott volna.

Fontos megjegyezni, hogy az üstökösök nagyon távoli és kicsi célpontok a Földről nézve, így a valószínűsége annak, hogy az üstökös eltalálja a Földet, nagyon alacsony. Ráadásul az üstökösök pályáját és viselkedését a csillagászok állandóan figyelik, és ha bármelyikük veszélyesnek tűnik, akkor a tudósok időben észlelik és megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elkerüljék a találatot.

Melyek a legismertebb üstökösök, melyek a Földet veszélyeztethetik?

Az üstökösök rendszeresen közelítik meg a Földet, de csak néhány van közöttük, amelyek veszélyt jelenthetnek a bolygóra. Az alábbiakban néhány példa a legismertebb üstökösekről, amelyek a Földet veszélyeztethetik:

- Halley-üstökös: Az egyik legismertebb üstökös, amely 76 éves keringési idejével rendszeresen közelít a Földhöz. Utoljára 1986-ban volt látható, és következő közelítése 2061-re várható.

- Bennu-üstökös: Ez az üstökös az egyik legismertebb azok közül, amelyek a Földre veszélyt jelenthetnek. Az üstökös átmérője körülbelül 500 méter, és 2175-ben veszélyeztetheti a Földet.

- Apophis-üstökös: Ez az üstökös az egyik legveszélyesebb a Földre, mivel 2029-ben rendkívül közel fog elhaladni a bolygóhoz, és veszélyeztetheti a műholdakat. További közelítései is lehetnek, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek a Földre.

- Toutatis-üstökös: Ez az üstökös többször is közelített a Földhöz, és utoljára 2012-ben volt látható. Az üstökös több mint 4 km hosszú, és ha ütközne a Földdel, akkor jelentős pusztítást okozhatna.

A tudósok folyamatosan figyelik az összes ismert üstökös pályáját, és igyekeznek előre jelezni a közeljövőben várható találatokat, és megfelelő védelmi intézkedéseket tenni. Lássuk, mi történne, ha jönne egy veszélyes égitest:

A jövőben mikor esedékes olyan üstökös érkezése, ami keresztezheti a Föld pályáját és ha minimális eséllyel is de ütközéshez vezethet?

A tudósok jelenleg is figyelik a Föld közelében haladó összes ismert üstökös pályáját, és észlelnék azokat a veszélyes objektumokat, amelyek esetleg keresztezhetik a Föld pályáját. Azonban a jövőben, ahogy új üstökösök fedeznek fel, néhányuk talán veszélyesebbnek tűnhet a Földre nézve.

Az Egyesült Államok Aszteroida Védelmi Stratégiájának részeként a NASA figyeli az összes ismert potenciálisan veszélyes üstökös pályáját, és azon dolgozik, hogy előre jelezze a közeljövőben várható találatokat, és megfelelő védelmi intézkedéseket tegyen.

Azonban az üstökösök előrejelzése mindig bizonytalan tényezőkkel jár, például a gravitációs hatásokkal, az üstökösöket érő napszéllel és más tényezőkkel, így bármi megtörténhet. Jelenleg azonban nem ismert olyan üstökös, amelynek nagyon nagy valószínűsége lenne a Földre történő ütközésre a közeljövőben.

Ha egy veszélyes üstökös közelítene a Földhöz és a NASA ütközéstől tartana, akkor nyilvánosságra hoznák azt?

Igen, ha egy veszélyes üstökös közelítene a Földhöz és az ütközés veszélye állna fenn, akkor a NASA és más hasonló szervezetek nyilvánosságra hoznák ezt az információt. Az ilyen esetekben a tudósok figyelik és elemzik az üstökös pályáját, hogy meghatározzák, hogy milyen veszélyt jelenthet a Földre nézve, és ha szükséges, akkor megteszik a megfelelő védelmi intézkedéseket.

Az üstökösök előrejelzése azonban nagyon bizonytalan és bonyolult folyamat, mivel a pályájukat és viselkedésüket számos tényező befolyásolhatja, így az előrejelzések mindig bizonyos mértékű bizonytalanságot hordoznak.

Az ilyen helyzetekben a NASA és más szervezetek azonnal tájékoztatják a nyilvánosságot és az illetékes hatóságokat a veszélyről, és segítenek megértetni, hogy milyen intézkedéseket kell tenni a veszély elhárítása érdekében.

A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés?

Az elmúlt években jelentős előrelépések történtek az űrtechnológia és a csillagászat terén, amelyek lehetővé teszik az üstökös pályájának módosítását annak érdekében, hogy elkerüljék a Földdel való ütközést. Az üstökös pályájának módosítása azonban nagyon nehéz feladat, és számos technikai és pénzügyi kihívást jelent.

A legfontosabb technikai megoldások közé tartoznak az üstökös pályájának megváltoztatása az üstökös sebességének és irányának megváltoztatásával. Az üstökös sebességének és irányának megváltoztatása érdekében különböző technológiákat alkalmaznak, például az üstökösön végrehajtott robbantást, a gravitációs vonzás hatását, vagy akár egy műhold felhelyezését az üstökösre, amely megváltoztatja az üstökös gravitációs mezőjét.

Azonban az üstökös pályájának módosítása nagyon időigényes és költséges lehet, és a technológiai lehetőségek korlátozottak lehetnek a nagyon közel jövőben. Emellett az üstökös pályájának módosítása nagy pontosságot és alapos tudományos ismereteket igényel, hogy a beavatkozás eredménye elérje a kívánt hatást.

Összességében azt lehet mondani, hogy az üstökösök pályájának módosítása még nagyon nehéz és költséges feladat, és jelenleg csak a legveszélyesebb üstökök esetében valószínű, hogy ezeket a megoldásokat alkalmazzák a Földdel való ütközés elkerülése érdekében.

Ismét tiltakozónapot tartanak a francia nyugdíjreform ellen

Franciaországban 14. alkalommal hirdettek a szakszervezetek keddre országos tiltakozónapot az áprilisban elfogadott nyugdíjreform ellen, amelynek legvitatottabb pontja, a nyugdíjkorhatár 64 évre emelését előíró, szeptember 1-én hatályba lépő rendelet már a hétvégén megjelent a hivatalos közlönyben.
2023. 06. 06. 05:30
Megosztás:

Jó sok új autót vásároltak a horvátok

Horvátországban az első öt hónapban 26 584 új személygépkocsit adtak el, 44,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a horvát belügyminisztérium a Promocija Plus intézet adataira hivatkozva hétfőn.
2023. 06. 06. 05:00
Megosztás:

Metrófesztivált szerveznek a megújult M3-as metró ünneplésére

Föld alatti fesztivált rendeznek annak megünneplésére, hogy újra jár az M3-as metró: június 15-én és 16-án a felújított állomásokon koncertekkel, színházi produkciókkal, kiállítással, stand-up comedyvel, aluljáró-játszótérrel is várják a budapestieket és a fővárosba látogatókat.
2023. 06. 06. 04:30
Megosztás:

Jogviták – Nem szeretünk békésen megegyezni, pedig milliárdok múlnának rajta

Hiába terjedtek el az alternatív vitarendezési megoldások Magyarországon, a peres ügyekhez viszonyított arányuk messze elmarad az angolszász vagy a nyugati-európai átlagtól. Pedig a mediáció nyomán kötött egyezség időigénye és költsége negyede-ötöde, mint a pereskedésé, és a közvetítői eljárások több mint fele megállapodással zárul – derült ki a mediáció jelenét és jövőjét vizsgáló konferencián.
2023. 06. 06. 04:00
Megosztás:

133 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók

A gazdálkodók 133 303 egységes kérelmet nyújtottak be hétfőig, ebből 95 987 darabot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak segítségével - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 06. 03:30
Megosztás:

Sporttehetségeket támogat a Mol-Új Európa Alapítvány

Hetvenöt millió forintos keretösszeget különített el a hazai és nemzetközi sportversenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó 10-17 éves tanulók, általános és középiskolás diákok támogatására a Mol-Új Európa Alapítvány, melyhez július 16-ig lehet benyújtani a pályázatokat.
2023. 06. 06. 03:00
Megosztás:

Kevés a nyugdíja? Így lehet igényelni 8000 Ft havi nyugdíj-emelést

Mi az a méltányossági nyugdíj, mit kell tudni róla? Pontosan mi áll a méltányossági nyugdíj 2023-as jogszabályi hátterében? Mint általában a jogszabályok, a méltányossági nyugdíjak egyes szabályai is változtak 2023-ban. Érdemes ismerni a pontos szabályokat, mert akár havi max. 8.000 Ft-ot is kérelmezhetünk méltányossági emelésként. Hogyan lehet élni ezzel a lehetőséggel? Ki igényelheti és mekkora nyugdíj esetén tudunk élni a lehetőséggel? Cikkünkben az ado.hu szakmai portál útmutatásai alapján részletesen körüljárjuk a témát.
2023. 06. 06. 02:00
Megosztás:

Áprilisban csökkentek a termelői árak az euróövezetben

Az euróövezetben csökkentek a termelői árak áprilisban az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.
2023. 06. 06. 01:30
Megosztás:

Orbán Viktor az ázsiai befektetési bank elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 06. 06. 01:00
Megosztás:

Újabb jelentős élelmiszer áremelés jöhet Magyarországon a fizetendő EPR díjak miatt

Az elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetésre kerül az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR).
2023. 06. 06. 00:01
Megosztás:

Újrahasznosított papír új életben

Sok más nyomda mellett a budapesti <a href="https://profinyomda.hu/" target="_blank">Profi Nyomda</a> is fontosnak tartja az újrahasznosított papírok használatát, mivel a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik minden iparágban, és a nyomdaipar sem kivétel. Ahhoz, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat, fontos, hogy olyan anyagokat és folyamatokat válasszunk, amelyek kímélik a természeti erőforrásokat. Az újrahasznosított papír egy kiemelkedő lehetőség, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minőségi nyomdai termékeket készítsünk, miközben csökkentjük az új papír előállításával járó negatív hatásokat.
2023. 06. 05. 23:30
Megosztás:

Kijevbe utazik a pápa békeküldötte

Kijevbe utazik Matteo Zuppi bíboros, aki Ferenc pápa békeküldöttnek nevezett ki, hogy megpróbálja előmozdítani az ukrajnai háború politikai rendezését - jelentette be a Vatikán hétfői közleményében.
2023. 06. 05. 23:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 06. 05. 22:30
Megosztás:

Hamarosan megkezdődnek a paksi bővítés újabb előkészítő munkálatai

Hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai, a módosított szerződéses keretrendszer biztosítja a gyorsabb előrehaladást a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2023. 06. 05. 22:00
Megosztás:

GFM-államtitkár a vállalati kötvények és a befektetési alapok újraszabályozásáról

A 2023-as tavaszi parlamenti ülésszak végével, készülve az őszi törvénykezési munkára, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénzügyi szabályozási területe - összhangban az uniós pénzügyi szabályozási stratégiával - a vállalati kötvények és a befektetési alapok vonatkozásában új szabályozási koncepciót dolgoz ki - fogalmazta meg a GFM hétfői közleményében Túri Anikó közigazgatási államtitkár.
2023. 06. 05. 21:30
Megosztás:

Június 11-től Kincses Áron lesz a KSH elnöke

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 21:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó kereset, csökkent a reálbér Csehországban

Éves összehasonlításban az első negyedévben 8,6 százalékkal 41 265 koronára (646 210 forint) emelkedett a bruttó havi kereset Csehországban. A reálbérek éves csökkenése így 6,7 százalékos lett - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2023. 06. 05. 20:30
Megosztás:

A FÉSZ egyeztetne a kormánnyal a kiterjesztett gyártói felelősségi díjról

A július 1-jétől érvénybe lépő kiterjesztett gyártói felelősségi díj és annak magas tételei miatt sürgős egyeztetést javasol a kormánnyal a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) - közölte a FÉSZ hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfő estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 06. 05. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2023. 06. 05. 19:00
Megosztás: