Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Hale-Bopp üstökös

Az egyik ilyen üstökös a Hale-Bopp volt, amely 1997-ben haladt el a Föld közelében. Az üstökös átmérője körülbelül 60 km volt, és ha eltalálta volna a Földet, akkor jelentős pusztítást okozhatott volna.

Elenin üstökös

Egy másik üstökös, amelyet figyelnek, az Elenin volt, amely 2011-ben haladt el a Föld közelében. Az üstökös átmérője csak körülbelül 3-4 km volt, így ha eltalálta volna a Földet, akkor is jelentős károkat okozhatott volna.

Fontos megjegyezni, hogy az üstökösök nagyon távoli és kicsi célpontok a Földről nézve, így a valószínűsége annak, hogy az üstökös eltalálja a Földet, nagyon alacsony. Ráadásul az üstökösök pályáját és viselkedését a csillagászok állandóan figyelik, és ha bármelyikük veszélyesnek tűnik, akkor a tudósok időben észlelik és megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elkerüljék a találatot.

Melyek a legismertebb üstökösök, melyek a Földet veszélyeztethetik?

Az üstökösök rendszeresen közelítik meg a Földet, de csak néhány van közöttük, amelyek veszélyt jelenthetnek a bolygóra. Az alábbiakban néhány példa a legismertebb üstökösekről, amelyek a Földet veszélyeztethetik:

- Halley-üstökös: Az egyik legismertebb üstökös, amely 76 éves keringési idejével rendszeresen közelít a Földhöz. Utoljára 1986-ban volt látható, és következő közelítése 2061-re várható.

- Bennu-üstökös: Ez az üstökös az egyik legismertebb azok közül, amelyek a Földre veszélyt jelenthetnek. Az üstökös átmérője körülbelül 500 méter, és 2175-ben veszélyeztetheti a Földet.

- Apophis-üstökös: Ez az üstökös az egyik legveszélyesebb a Földre, mivel 2029-ben rendkívül közel fog elhaladni a bolygóhoz, és veszélyeztetheti a műholdakat. További közelítései is lehetnek, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek a Földre.

- Toutatis-üstökös: Ez az üstökös többször is közelített a Földhöz, és utoljára 2012-ben volt látható. Az üstökös több mint 4 km hosszú, és ha ütközne a Földdel, akkor jelentős pusztítást okozhatna.

A tudósok folyamatosan figyelik az összes ismert üstökös pályáját, és igyekeznek előre jelezni a közeljövőben várható találatokat, és megfelelő védelmi intézkedéseket tenni. Lássuk, mi történne, ha jönne egy veszélyes égitest:

A jövőben mikor esedékes olyan üstökös érkezése, ami keresztezheti a Föld pályáját és ha minimális eséllyel is de ütközéshez vezethet?

A tudósok jelenleg is figyelik a Föld közelében haladó összes ismert üstökös pályáját, és észlelnék azokat a veszélyes objektumokat, amelyek esetleg keresztezhetik a Föld pályáját. Azonban a jövőben, ahogy új üstökösök fedeznek fel, néhányuk talán veszélyesebbnek tűnhet a Földre nézve.

Az Egyesült Államok Aszteroida Védelmi Stratégiájának részeként a NASA figyeli az összes ismert potenciálisan veszélyes üstökös pályáját, és azon dolgozik, hogy előre jelezze a közeljövőben várható találatokat, és megfelelő védelmi intézkedéseket tegyen.

Azonban az üstökösök előrejelzése mindig bizonytalan tényezőkkel jár, például a gravitációs hatásokkal, az üstökösöket érő napszéllel és más tényezőkkel, így bármi megtörténhet. Jelenleg azonban nem ismert olyan üstökös, amelynek nagyon nagy valószínűsége lenne a Földre történő ütközésre a közeljövőben.

Ha egy veszélyes üstökös közelítene a Földhöz és a NASA ütközéstől tartana, akkor nyilvánosságra hoznák azt?

Igen, ha egy veszélyes üstökös közelítene a Földhöz és az ütközés veszélye állna fenn, akkor a NASA és más hasonló szervezetek nyilvánosságra hoznák ezt az információt. Az ilyen esetekben a tudósok figyelik és elemzik az üstökös pályáját, hogy meghatározzák, hogy milyen veszélyt jelenthet a Földre nézve, és ha szükséges, akkor megteszik a megfelelő védelmi intézkedéseket.

Az üstökösök előrejelzése azonban nagyon bizonytalan és bonyolult folyamat, mivel a pályájukat és viselkedésüket számos tényező befolyásolhatja, így az előrejelzések mindig bizonyos mértékű bizonytalanságot hordoznak.

Az ilyen helyzetekben a NASA és más szervezetek azonnal tájékoztatják a nyilvánosságot és az illetékes hatóságokat a veszélyről, és segítenek megértetni, hogy milyen intézkedéseket kell tenni a veszély elhárítása érdekében.

A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés?

Az elmúlt években jelentős előrelépések történtek az űrtechnológia és a csillagászat terén, amelyek lehetővé teszik az üstökös pályájának módosítását annak érdekében, hogy elkerüljék a Földdel való ütközést. Az üstökös pályájának módosítása azonban nagyon nehéz feladat, és számos technikai és pénzügyi kihívást jelent.

A legfontosabb technikai megoldások közé tartoznak az üstökös pályájának megváltoztatása az üstökös sebességének és irányának megváltoztatásával. Az üstökös sebességének és irányának megváltoztatása érdekében különböző technológiákat alkalmaznak, például az üstökösön végrehajtott robbantást, a gravitációs vonzás hatását, vagy akár egy műhold felhelyezését az üstökösre, amely megváltoztatja az üstökös gravitációs mezőjét.

Azonban az üstökös pályájának módosítása nagyon időigényes és költséges lehet, és a technológiai lehetőségek korlátozottak lehetnek a nagyon közel jövőben. Emellett az üstökös pályájának módosítása nagy pontosságot és alapos tudományos ismereteket igényel, hogy a beavatkozás eredménye elérje a kívánt hatást.

Összességében azt lehet mondani, hogy az üstökösök pályájának módosítása még nagyon nehéz és költséges feladat, és jelenleg csak a legveszélyesebb üstökök esetében valószínű, hogy ezeket a megoldásokat alkalmazzák a Földdel való ütközés elkerülése érdekében.

A BP bejelentette, hogy elindítja az ACG mező 7. platformjáról is a termelést

A BP, az azeri ACG blokkot működtető angliai olajvállalat bejelentette, hogy a hetedik platform is megépült a tengeri mezőn, ami a napokban elkezdi az szénhidrogén felszínre hozását.
2024. 04. 17. 14:30
Megosztás:

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 17. 14:00
Megosztás:

Megnyílt az első éjjel-nappali posta

Megnyitotta első éjjel-nappal működő, postai ügyintézésre alkalmas ügyfélterét a Magyar Posta Zrt. Nyíregyházán, ahol az ügyfelek egyebek mellett csomagot adhatnak fel és vehetnek át, egy speciális ügyintézési automatán keresztül hivatalos okmány- és járműügyeket intézhetnek, illetve készpénzt is felvehetnek az ATM-ből - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 17. 13:30
Megosztás:

Nemnsokára lezárul a Debrecen és környéke biztonságos ivóvízellátását segítő beruházás

Tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése; a kilencven százalékban elkészült beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból valósul meg - ismertették kedden a helyszínen tartott projektrendezvényen.
2024. 04. 17. 13:00
Megosztás:

Új szerződéseket írt alá az INA

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.
2024. 04. 17. 12:30
Megosztás:

Felülvizsgálatot sürget a NAK

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi. A napokban nyilvánosságra került súlyos, emberéletet követelő eset is rámutat arra, hogy gyökeres fordultra van szükség az európai agrárpolitikában - hangoztatta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 17. 12:00
Megosztás:

Csökkent az LVMH negyedéves bevétele

Az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, a világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának bevétele 2 százalékkal, 20,69 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 21,04 milliárd euróról, elsősorban a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok hatására.
2024. 04. 17. 11:30
Megosztás:

Lezárult egy komoly fejlesztés a nyíregyházi Chem-System Kft.-nél

Nagyrészt uniós forrásból, mintegy 179 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a tisztítószerek nagykereskedelmi forgalmazásával és gyártásával foglalkozó nyíregyházi Chem-System Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 04. 17. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,02 százalék, a frankfurti DAX index 0,11 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalék erősödéssel indított.
2024. 04. 17. 10:40
Megosztás:

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán, mert a nemzetközi befektetői hangulat is nyugodtabb - jelezte az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2024. 04. 17. 10:20
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 17. 10:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 17. 09:30
Megosztás:

Legjobb kriptodeviza-előértékesítés a felezés előtt: a DTX tőzsde lehet a következő Dogecoin 25-szörös megtérüléssel vezető elemző szerint, miközben a DTX előértékesítése átlépi a 230 ezer dollárt

Ahogy közeledik a 2024. április 21-re várt Bitcoin-felezési esemény, a kriptopiac jelentős változásokra készül. A befektetők mindig nagy reményeket fűztek ehhez az eseményhez, mivel általában áremelkedéssel jár, ami izgalmas pillanatot teremt.
2024. 04. 17. 09:00
Megosztás:

Szépen teljesített a Yettel tavaly

Jó évet zárt tavaly a Yettel Magyarország: a távközlési szolgáltató árbevétele a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint kétszámjegyű mértékben, 615 millió euróra nőtt, adózott nyeresége enyhe csökkenéssel 6 millió euró lett - ismertette Takács József, a Yettel Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese egy keddi sajtóbeszélgetésen Törökbálinton.
2024. 04. 17. 08:30
Megosztás:

A vártnál jobb számokat hozott az április az euróövezetre nézvre

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet áprilisi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.
2024. 04. 17. 08:00
Megosztás:

Nagy Márton Németországban tárgyalt

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszterrel, valamint a hétfőn Florian Toncar pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárral és Heiko Thoms nemzetközi pénzügyekért és Európa-politikáért felelős államtitkárral - közölte keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 17. 07:30
Megosztás:

Az erőteljes pénzügyi eredmények lehetővé teszik a MET Csoport növekedési stratégiájának folytatását

A svájci központú energiavállalat, a MET 2023-ban is erősen teljesített, és a cég történetének második legjobb pénzügyi évét zárta. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalatcsoport kevésbé volatilis piaci környezetben is képes kiváló teljesítményt elérni. A MET továbbra is növekedési stratégiájára és az energiaszektorban betöltött megbízható partneri pozíciójára összpontosít.
2024. 04. 17. 07:00
Megosztás:

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.
2024. 04. 17. 06:30
Megosztás:

Veszteséggel zárt a Trans-Sped

Kissé csökkenő bevétel mellett mintegy 916 millió forint veszteséggel zárt 2023-ban a Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett éves beszámolóban.
2024. 04. 17. 06:00
Megosztás:

Csúcstechnológiás nitrogénüzemet adott át a Messer a Harman székesfehérvári telephelyén

Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. A hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője a korszerű nitrogéntermelő egységet távvezérléssel üzemelteti a jövőben.
2024. 04. 17. 05:30
Megosztás: