Visszaeső tranzakciós aktivitás a régió biztosítási piacán

Az orosz-ukrán háborús konfliktus nyomán kialakuló bizonytalan geopolitikai és gazdasági környezet 2022-re jelentős visszaesést hozott a biztosítási szektor tranzakciós aktivitásában, különösen a rekordszámú tranzakciót hozó korábbi évekhez képest. A visszaesés 2023-ban tovább folytatódott: a magas infláció következményeként megemelkedő kárráfordítások és működési költségek a biztosítókat költségvetésük szigorítására kényszerítették, lecsökkentve többek között az akvizíciókra fordítható forrásokat is. A magas infláció, az emelkedett kamatszintek, a dráguló finanszírozási költségek következtében kialakuló magas piaci bizonytalanság jelentősen visszavetette a tranzakciós kedvet, még a legaktívabb piaci szereplők körében is.

Visszaeső tranzakciós aktivitás a régió biztosítási piacán

A pandémia okozta átmeneti visszaesést követően a közép-kelet-európai biztosítási piac 2022-ben folytatta a korábbi évek növekedését. Az üzletágak teljesítménye azonban jelentős eltérést mutatott: a nem-élet ág díjbevételei 10%-kal emelkedtek az előző évhez képest, míg az életbiztosítások piaca az előző évekhez hasonlóan inkább csak stagnált. – derül ki a Deloitte CEE Insurance M&A Study legfrisseb kiadásából.

"A nem-élet üzletágban a növekvő prémiumbevételek tükrözik a biztosítók törekvését az infláció miatt megugró kárráfordítások és működési költségek ellentételezésére. Ugyanakkor ez csak késleltetve, illetve nem is mindig teljes mértékben tudott megvalósulni, kedvezőtlenül érintve a biztosítók jövedelmezőségét. Az életbiztosítások iránti keresletet jelentősen visszavetette a csökkenő reálbér miatt visszaeső megtakarítási kedv. A magyar piacon az életbiztosítási piac teljesítményét tovább rontotta a szektorra kivetett különadó, valamint az állampapírokon elérhető kirívóan magas hozam, amely egy vonzóbb alternatívaként jelent meg a megtakarításra hajlandó rétegnek” – összegezte a biztosítási piac változásait Mérth Balázs, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás üzletágának partnere.

TOP10 biztosítók a régióban

Az előző évhez képest 2022-ben nem történt jelentős változás a régió legnagyobb biztosítóinak sorrendjében. A VIG megőrizte első helyét az élet és nem-élet szegmensben egyaránt. A Posta Biztosítókban lévő részesedésének értékesítésével a Talanx-csoport kiszorult a top 10-ből, és a régiós országok közül már csak Lengyelországban van jelen.

A listán még szerepel a román és bolgár piacon jelen lévő Euroins Insurance Group, amely tavaly került fel a top 10-es listára, köszönhetően a román KGFB-piacot uraló City Insurance csődjének. Az Euroins befektetői között 2021-ben az EBRD is megjelent egy 10%-os kisebbségi részesedés megvásárlásával, részben azért, hogy a City Insurance csődje után a befektetésével közvetve elősegítse a román KGFB-piac stabilizációját. Ennek ellenére a 2023-as listán már nem fog szerepelni az Euroins, mert a román felügyelet 2023 márciusában bevonta a társaság működési engedélyét, és kezdeményezte ellene a csődeljárást. Az Astra (2015), Carpatica (2016), és City Insurance (2021) után az Euroins már a negyedik csődöt jelentő nagy biztosító Romániában. Közös bennük, hogy portfóliójuk nagy részét a KGFB tette ki, és üzleti modelljük a nyomott árakon alapuló gyors piacszerzésen alapult.

Visszaeső tranzakciós aktivitás

„A biztosítói szektor tranzakciós aktivitása 2023-ban jelentősen lecsökkent. A rekordokat döntögető 2020. és 2021. évekhez képest 2023-ban a tranzakciószám kevesebb mint a felére esett vissza. Ennek fő oka a bizonytalan gazdasági környezet: az elszabaduló infláció és a magas kamatszintek még a legaktívabb piaci konszolidátorokat is arra késztették, hogy átmenetileg felhagyjanak a régiós terjeszkedéssel” – magyarázta a biztosítói M&A trendek főbb mozgatóit Pámer Balázs, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás üzletágának igazgatóhelyettese.

A magas infláció következtében megemelkedő kárráfordítások és működési költségek mellett a biztosítók jelentősen visszavágták az akvizíciókra fordítható forrásaikat. Ugyanakkor az alacsonyabb tranzakciószám annak is köszönhető, hogy befejeződött a még 2020-ban induló nagyobb konszolidációs hullám, melynek keretében számos globális biztosítói csoport döntött úgy, hogy részben vagy teljes egészében elhagyja a közép-kelet-európai régiót, és inkább azokra a core piacokra összpontosít, ahol nagyobb részesedéssel rendelkezik. Ezen konszolidációs hullám részeként értékesítette az Aviva a lengyel és litván leányvállalatát az Allianznak, vagy került az NN tulajdonába a MetLife lengyel operációja. A konszolidációs hullám utolsó elemeként 2023-ban pont került a 2020 óta húzódó VIG-Aegon sagára is azzal, hogy a VIG 90%-ra növelte a részesedését az Union Biztosítót és az egykori Aegon Magyarországot magában foglaló VIG Magyarország Befektetési Zrt. holdingtársaságban, részlegesen kivásárolva a magyar államot képviselő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t.

Az év másik jelentős tranzakciója a tradicionális biztosítói M&A-piacon szintén a Corvinushoz kötődött. 2023 áprilisában a Corvinus közel 70 százalékos tulajdonrészt szerzett a Magyar Posta Biztosítóban és a Magyar Posta Életbiztosítóban, kivásárolva a korábbi többségi tulajdonos német Talanx-csoportot. Ezt követően 2023-ban szeptemberében bejelentették, hogy a Corvinus nyílt piaci eljárás keretében értékesíti a megszerzett üzletrészt.

Bár összességében a tranzakciószám csökkent, ez elsősorban a hagyományos biztosítói deal-ek alacsonyabb számának köszönhető. A szektor egyéb szegmenseiben tevékenykedő szereplők iránt jelentős befektetői érdeklődés mutatkozott, a 2023-ban lezajlott tíz tranzakcióból hét esetében a céltársaság biztosításközvetítő vagy online biztosítás-összehasonlító portál volt. Ezek a cégek különösen vonzó célpontnak számítanak a kockázatitőke-befektetők körében, mert lazább szabályok vonatkoznak rájuk, mint egy hagyományos biztosítóra, nem igényelnek jelentős kezdeti befektetést, gyors és stabil megtérülést biztosítanak. Emellett jól integrálhatóak insurtech cégek által fejlesztett megoldásokkal, ahol szintén magas a private equity tulajdoni hányad. A régiós bróker-disztribútor-biztosításközvetítési szegmensben aktív befektetőnek számít az Apax Funds és Carlyle Group tulajdonában lévő PIB Group vagy a Lengyelországban piacvezető Unilink, melyet 2023-ban vásárolt meg a globális fintech Acrisure.

A szektor előtt álló kihívások és lehetőségek

IFRS 17

„Több évet felölelő előkészítő munkát követően a biztosítóknak a 2023-as évet záró beszámolójukban kellett először alkalmaznia az IFRS 17-et, a biztosítási szerződéseket szabályozó új nemzetközi számviteli standard-et. Az implementáció sikerességéről az első képet a jelenleg is zajló könyvvizsgálat fogja megadni” – emelte ki a szabályozói oldal aktualitásait Hauer Judit, a Deloitte Aktuárius és Biztosítási Megoldások területének igazgatója.

Fenntarthatóság

A klímaváltozás egyre gyakoribb és súlyosabb természeti katasztrófákban megnyilvánulva érezteti a hatását, a világgazdaság valamennyi szereplőjét érintve. A biztosítói szektor különös mértékben ki van téve a klímaváltozás negatív hatásainak, az extrém időjárás, árvizek, földrengések és egyéb természeti katasztrófák okozta káresemények száma folyamatosan emelkedik. Ugyanakkor a biztosítók számára különleges lehetőséget is jelent, hogy egyedi helyzetükből kifolyólag kiemelt szerepet vállalhatnak a klímaváltozás által támasztott kihívások kezelésében, és elősegíthetik az átmenetet egy fenntarthatóbb világba. Egyedi helyzetük abból adódik, hogy nemcsak a klímaváltozásból fakadó kockázat átvállalásával tudnak hatni, hanem mint jelentős intézményi befektetők és mint a társadalmi értékekért felelősséget érző vállalatok is. Lehetőségük van arra, hogy ne csak fedezetet biztosítsanak a klímaváltozás miatt bekövetkező károkkal szemben, hanem olyan kezdeményezéseket támogassanak a befektetésükkel, amelyekkel megelőzhetők vagy enyhíthetők a klímaváltozás negatív hatásai.

Makrogazdasági környezet

A biztosítási szektor jövőbeni teljesítménye nagy mértékben függ a makrogazdasági környezet alakulásától.

„Az inflációs nyomás enyhülésével a kárhányadok érezhetően javulni kezdtek, köszönhetően a megemelt prémiumszinteknek és az alacsonyabb kárráfordításoknak, ezáltal javítva a biztosítók jövedelmezőségét. A kevésbé volatilis kamatszintek szintén kedveztek a szektornak, amelyen a reáljövedelem és ezáltal a megtakarításra fordítható összeg növekedése tudna még tovább lendíteni pozitív irányba” – összegezte az aktuális trendeket és a piaci szereplők várakozásait Hauer Judit.

Együttműködés az insurtech szereplőkkel

Az insurtech szektor szereplőivel való együttműködés - akár partnerség, akár felvásárlások révén – lehetőséget teremt a hagyományos biztosítóknak az innovatív megoldások napi működésbe történő beépítésére. Az insurtech cégeknél meglévő tudás és adatvagyon felhasználásával a biztosítók növelhetik a termékek és szolgáltatások személyre szabhatóságát. Emellett az insurtech partnerek révén elérhető nagy mennyiségű strukturált ügyféladat segítségével a kockázatelemzési folyamatok további mélyíthetők, ezáltal lehetővé téve teljesen egyedi kockázati profilon alapuló díjszabást.

Lakásbiztosítási kampány Magyarországon
A magyar biztosítási piac jövőjére kitérve Hauer Judit kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium által az év elejére meghirdetett koncentrált lakásbiztosítási kampány jelentős befolyással lehet a piac alakulására.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás: