Visszafogott kamatemelésekkel indul a nyári személyi hitel szezon

A nyáron szép számmal lehet az infláció alatti hitelkamatokkal találkozni a személyi hitelek piacán, sőt a magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek még egyszámjegyű, a jegybanki alapkamatnál is kisebb kamaton elérhető ajánlatok is vannak a piacon a money.hu Kamattükre szerint. A bankok ugyanis itt is csak részben tudják lekövetni az MNB kamatlépéseit, így a hitelezési marzs történelmi mélyponton van.

Visszafogott kamatemelésekkel indul a nyári személyi hitel szezon

Akárcsak a lakáshiteleknél, a személyi kölcsönöknél sem mehetett el szó nélkül a piac amellett, hogy a jegybank irányadó kamata június elejétől kezdve 300 bázisponttal, 6,75 százalékról 9,75 százalékra emelkedett.  A bankoknak lépniük kellett, hiszen az irányadó kamat és a személyi hitelek átlagkamata közötti kamakülönbözet immár 4 hónapja a fedezetlen hiteleknél példátlanul alacsony szinten, 8 százalék alatt van. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén május végén átlagosan 14,22 százalékos kamaton kaptak személyi kölcsönt a hiteligénylők, amely mértékre 5 éve, 2017. decembere óta nem volt példa. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy 2017-ben a jegybanki alapkamat 0,9 százalék volt, azaz a banki marzs akkor bőven 13 százalék felett volt, szemben a most májusi 7,77 százalékkal.

Visszafogott emelések

A money.hu kamattükre szerint ugyanakkor jó eséllyel tovább szűkül a marzs annak köszönhetően, hogy a kamatlépést bejelentő bankoknál az emelkedés mértéke elmarad a jegybanki kamatlépésektől. Mert hiába jelentett be például erős kamatemelést az OTP Bank, s lett a piaci személyi kölcsönöknél 13,99, a minősített fogyasztóbarát személyi hiteleknél 12,99 százalék a legjobb, 7,1 millió forintnál magasabb összeget igéynlőknek kínált kamat, az emelés mértéke a különböző sorokon 100-200 bázispont volt csak.

Komolyabb emelésre csak a Magyar Cetelemnél volt példa – de ott a hitelsávok módosításával kötötték össze az emelést. A legjobb ajánlat, 3 millió forintos kölcsön igénylése esetén, 5 éves futamidőre jár a banknál, itt a kamat 8,99 százalékról 10,99 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a 3 millió forint feletti igénylőknek új sávot hoztak létre, ahol viszont magasabbak a kamatok.

Az ilyen mértékű kamatemelésével ráadásul a Cetelem és az OTP is egyelőre felülről lóg ki a sorból. A Magyar Bankholding tagbankjainál, az MKB Banknál és a Takarékbanknál 50-100 bázispontos volt csak a szigorítás. A standaard kamatok így nagyjából az OTP szintjére kerültek, ám az az ügyfél például, aki legalább nettó 600 ezer forintos jövedelemmel rendelkezik és vállalja, hogy ez a pénz a banknál vezetett számlára kerül minden hónapban, 8,99 százalékos kamatszint mellett is felvehet személyi kölcsönt. Ez utóbbi kamatot érdemes úgy nézni, hogy július elején az ajánlat még 7,99 százalék volt – vagyis épp a legkedvezőbb sávban léptek a legnagyobbat a bankholdingosok – ám az ajánlati kamat így is kisebb, mint a 9,75 százalékos alapkamat és júniusban 11,7 százalékos infláció mértéke. A money.hu személyi kölcsön kalkulátora szerint ugyanakkor már 300 ezer forintos igazolt nettó jövedelem esetén is lehet 10 százalék alatti kamaton 5 milliós személyi kölcsönt igényelni, a 600 ezres sávban pedig még több bank van egyszámjegyű kamattal.

A MagNet Banknál a júliusi kamatemelés mértéke 1,42 százalékpontos volt, így jelenleg 12,2%-25,3%-os THM-mel igényelhető MagNet személyi kölcsön – a legkedvezőbb, 10,45 százalékos kamattal a 3,3 millió forintot meghaladó autóvásárlási célú hiteligényléseket preferálja a bank.

Akciók, ajándékok a hiteligénylőknek

A bankok egy része továbbra is akciókkal igyekszik kedvezőbbé tenni az elkerülhetetlent, a kamatok emelését.

A Raiffeisen Bank személyi kölcsöneit júliusban 1 százalékponttal magasabb kamat mellett lehet igényelni, mint júniusban. Ugyanakkor azok az igénylők, akik új ügyfélként igénylik a hitelt – nincs számlájuk, illetve nem részesei egyetlen raiffeisennes hitelügyletnek sem – és legalább 1 millió forintot igényelnek a banktól, 12,45 százalékon kaphatnak kölcsönt, ha legalább 250 ezer forintos jövedelmet igazolnak. Ez 7 százalékpontos kedvezmény a standard kamathoz képest.

Van, ahol kamatemelés sem kell az akciók meghirdetéséhez. Az Erste Bank, amely utoljára június végén nyúlt a személyi hitel kamataihoz (az akkori emelés 50-90 bázispont volt) a tavaszi ajánlatban szereplő, 20 ezer forintos Praktiker utalvány helyett a bank online felületein legalább 2 millió forintos személyi kölcsönt igénylő ügyfeleknek HONOR Watch ES okosórát ad ajándékba.

A money.hu szakértői szerint az akciók megsokasodhatnak a következő hetekben, hiszen a nyár vége az elmúlt években már a személyi hitelek csúcsidőszakának számított, az ilyenkor szokásos ház körüli munkák költségeinek előteremtése mellett az iskolakezdés miatt szükségessé vált beruházások finanszírozására is sokan vesznek fel személyi kölcsönt.

Szűkül a kínálat

Vannak búcsúzók is a személyi kölcsön piacról. A ONEY Magyarország Zrt. a jövőben nem kínál saját személyi kölcsönt, a jövőben a Magyar Cetelem Zrt. függő ügynökeként, a bank termékeit kínálja.

A dolgozóknak fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége

Egy nemzetközi felmérés alapján a dolgozók számára hosszú távon fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége - közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 23. 22:30
Megosztás:

Nyílt napot tartott a szentendrei helyőrség

Nyílt napot tartottak a szentendrei helyőrség alakulatai csütörtökön. A bemutatkozó napon az érdeklődők egyebek mellett megismerhették az "Acélkocka" altisztképzés rendszerét.
2023. 03. 23. 22:00
Megosztás:

Törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2023. 03. 23. 21:30
Megosztás:

3,5 százalékkal nőtt tavaly a sérüléssel járó közúti balesetek száma

Magyarországon 2022-ben 14 732 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami 3,5 százalékos növekedést jelent a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékeltebb járműforgalommal jellemezhető 2021-hez képest, de 11 százalékkal kevesebb a padémia előtti, 2019-es adatnál - emelte ki a KSH friss, Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványában.
2023. 03. 23. 21:00
Megosztás:

Navracsics Tibor: két vármegyének lehet önálló gazdasági profilja

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek - mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.
2023. 03. 23. 20:30
Megosztás:

A harmadik legmelegebb és tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi

A harmadik legmelegebb és a tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi - írta a 2022-es év éghajlati értékeléséről az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 03. 23. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint kora estére

Emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 23. 19:30
Megosztás:

Két dudás egy csárdában

A lisszaboni szerződés által bevezetett intézményi reformok egyik legjelentősebb változása volt az Európai Tanács állandó elnöki tisztének meghonosítása. A korábbi, rotáción alapuló, többnyire formális pozíciót egy elvileg két és fél, gyakorlatilag öt évre a tagállamok vezetői által választott állandó politikus váltotta fel. Bár hatáskörei a reformot követően sem változtak jelentősen, az ötéves mandátumból adódóan a személyi állandóság mégis a tisztség fajsúlyosabbá válását eredményezte.
2023. 03. 23. 19:00
Megosztás:

Nagy pluszban zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
2023. 03. 23. 18:30
Megosztás:

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket. Ez a kiemelt érdeklődés az adóhatóság közelmúltbeli ellenőrzési tapasztalataiból is következhet, mivel az adóhatóság feltárta, hogy bizonyos kereskedők fiktív vevőkkel próbálták áfa-fizetési kötelezettségüket csökkenteni.
2023. 03. 23. 18:00
Megosztás:

Idén is a világ legjobb műszaki egyetemei között a BME a QS rangsorban

A Műegyetem érte el a legjobb helyezést a QS öt tudományterületi rangsorában szereplő magyar egyetemek közül. Hazánkban egyedülállóan a Műegyetem mérnöki, természettudományos és gazdasági szakterületen is a világ legjobb egyetemei között szerepel.
2023. 03. 23. 17:30
Megosztás:

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB csoport: a nyeresége 128 százalékkal 36,1 milliárd forintra nőtt - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2023. 03. 23. 17:00
Megosztás:

Tavaly rekordot ért el a világkereskedelemi forgalom

Rekordot ért el tavaly a világkereskedelmi forgalom az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD csütörtökön publikált tanulmánya alapján. Az idei első félévre a szervezet a világkereskedelemi forgalom stagnálását jelzi előre.
2023. 03. 23. 16:30
Megosztás:

Újabb utórengés rázta meg Dél-Törökországot

Csütörtökön 5,3-as erősségű utórengés rázta meg a dél-törökországi Kahramanmaras tartományt, amely február 6-án két nagyon erős, hatalmas pusztítást eredményező földrengés központja volt - jelentette az NTV török hírtelevízió a török katasztrófavédelem (AFAD) közleményére hivatkozva.
2023. 03. 23. 16:00
Megosztás:

Használt vagy új lakás? – az időzítés lehet a kulcs

A legjobb választás az előre gondolkodás – ezt mondja az OTP Ingatlanpont elemzője arra a kérdésre, hogy mi a jobb vétel ma: egy új építésű vagy egy használt lakás? Az örök dilemma eldöntését segítő hagyományos szempontok jelentős részét is érdemes újraértékelni a közelmúlt piaci folyamatainak tükrében.
2023. 03. 23. 15:40
Megosztás:

Csökkentek a területi különbségek a foglalkoztatásban

A legmagasabb foglalkoztatási arány tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyét jellemezte, a területi különbségek csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - állapította meg a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című friss kiadványában.
2023. 03. 23. 15:00
Megosztás:

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.
2023. 03. 23. 14:30
Megosztás:

A bérszakadék miatt egy fővárosi 10 millióval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.
2023. 03. 23. 14:00
Megosztás:

Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 46,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 76,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 03. 23. 13:30
Megosztás:

Helyi rádiókról és frekvenciáról döntött a Médiatanács

Helyi rádiókról és frekvenciáról, valamint egy berettyóújfalui rádió hatósági ellenőrzése során feltárt jogsértésekről döntött a Médiatanács - tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 23. 13:00
Megosztás: