Visszafogott kamatemelésekkel indul a nyári személyi hitel szezon

A nyáron szép számmal lehet az infláció alatti hitelkamatokkal találkozni a személyi hitelek piacán, sőt a magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek még egyszámjegyű, a jegybanki alapkamatnál is kisebb kamaton elérhető ajánlatok is vannak a piacon a money.hu Kamattükre szerint. A bankok ugyanis itt is csak részben tudják lekövetni az MNB kamatlépéseit, így a hitelezési marzs történelmi mélyponton van.

Visszafogott kamatemelésekkel indul a nyári személyi hitel szezon

Akárcsak a lakáshiteleknél, a személyi kölcsönöknél sem mehetett el szó nélkül a piac amellett, hogy a jegybank irányadó kamata június elejétől kezdve 300 bázisponttal, 6,75 százalékról 9,75 százalékra emelkedett.  A bankoknak lépniük kellett, hiszen az irányadó kamat és a személyi hitelek átlagkamata közötti kamakülönbözet immár 4 hónapja a fedezetlen hiteleknél példátlanul alacsony szinten, 8 százalék alatt van. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén május végén átlagosan 14,22 százalékos kamaton kaptak személyi kölcsönt a hiteligénylők, amely mértékre 5 éve, 2017. decembere óta nem volt példa. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy 2017-ben a jegybanki alapkamat 0,9 százalék volt, azaz a banki marzs akkor bőven 13 százalék felett volt, szemben a most májusi 7,77 százalékkal.

Visszafogott emelések

A money.hu kamattükre szerint ugyanakkor jó eséllyel tovább szűkül a marzs annak köszönhetően, hogy a kamatlépést bejelentő bankoknál az emelkedés mértéke elmarad a jegybanki kamatlépésektől. Mert hiába jelentett be például erős kamatemelést az OTP Bank, s lett a piaci személyi kölcsönöknél 13,99, a minősített fogyasztóbarát személyi hiteleknél 12,99 százalék a legjobb, 7,1 millió forintnál magasabb összeget igéynlőknek kínált kamat, az emelés mértéke a különböző sorokon 100-200 bázispont volt csak.

Komolyabb emelésre csak a Magyar Cetelemnél volt példa – de ott a hitelsávok módosításával kötötték össze az emelést. A legjobb ajánlat, 3 millió forintos kölcsön igénylése esetén, 5 éves futamidőre jár a banknál, itt a kamat 8,99 százalékról 10,99 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a 3 millió forint feletti igénylőknek új sávot hoztak létre, ahol viszont magasabbak a kamatok.

Az ilyen mértékű kamatemelésével ráadásul a Cetelem és az OTP is egyelőre felülről lóg ki a sorból. A Magyar Bankholding tagbankjainál, az MKB Banknál és a Takarékbanknál 50-100 bázispontos volt csak a szigorítás. A standaard kamatok így nagyjából az OTP szintjére kerültek, ám az az ügyfél például, aki legalább nettó 600 ezer forintos jövedelemmel rendelkezik és vállalja, hogy ez a pénz a banknál vezetett számlára kerül minden hónapban, 8,99 százalékos kamatszint mellett is felvehet személyi kölcsönt. Ez utóbbi kamatot érdemes úgy nézni, hogy július elején az ajánlat még 7,99 százalék volt – vagyis épp a legkedvezőbb sávban léptek a legnagyobbat a bankholdingosok – ám az ajánlati kamat így is kisebb, mint a 9,75 százalékos alapkamat és júniusban 11,7 százalékos infláció mértéke. A money.hu személyi kölcsön kalkulátora szerint ugyanakkor már 300 ezer forintos igazolt nettó jövedelem esetén is lehet 10 százalék alatti kamaton 5 milliós személyi kölcsönt igényelni, a 600 ezres sávban pedig még több bank van egyszámjegyű kamattal.

A MagNet Banknál a júliusi kamatemelés mértéke 1,42 százalékpontos volt, így jelenleg 12,2%-25,3%-os THM-mel igényelhető MagNet személyi kölcsön – a legkedvezőbb, 10,45 százalékos kamattal a 3,3 millió forintot meghaladó autóvásárlási célú hiteligényléseket preferálja a bank.

Akciók, ajándékok a hiteligénylőknek

A bankok egy része továbbra is akciókkal igyekszik kedvezőbbé tenni az elkerülhetetlent, a kamatok emelését.

A Raiffeisen Bank személyi kölcsöneit júliusban 1 százalékponttal magasabb kamat mellett lehet igényelni, mint júniusban. Ugyanakkor azok az igénylők, akik új ügyfélként igénylik a hitelt – nincs számlájuk, illetve nem részesei egyetlen raiffeisennes hitelügyletnek sem – és legalább 1 millió forintot igényelnek a banktól, 12,45 százalékon kaphatnak kölcsönt, ha legalább 250 ezer forintos jövedelmet igazolnak. Ez 7 százalékpontos kedvezmény a standard kamathoz képest.

Van, ahol kamatemelés sem kell az akciók meghirdetéséhez. Az Erste Bank, amely utoljára június végén nyúlt a személyi hitel kamataihoz (az akkori emelés 50-90 bázispont volt) a tavaszi ajánlatban szereplő, 20 ezer forintos Praktiker utalvány helyett a bank online felületein legalább 2 millió forintos személyi kölcsönt igénylő ügyfeleknek HONOR Watch ES okosórát ad ajándékba.

A money.hu szakértői szerint az akciók megsokasodhatnak a következő hetekben, hiszen a nyár vége az elmúlt években már a személyi hitelek csúcsidőszakának számított, az ilyenkor szokásos ház körüli munkák költségeinek előteremtése mellett az iskolakezdés miatt szükségessé vált beruházások finanszírozására is sokan vesznek fel személyi kölcsönt.

Szűkül a kínálat

Vannak búcsúzók is a személyi kölcsön piacról. A ONEY Magyarország Zrt. a jövőben nem kínál saját személyi kölcsönt, a jövőben a Magyar Cetelem Zrt. függő ügynökeként, a bank termékeit kínálja.

Ezzel magyarázható az építőipar termelésének júniusi csökkenése

Az építőipari termelés júniusi csökkenésének mértéke részben a 2021-es magas bázissal magyarázható, ezzel együtt az építőipar húzóágazat marad az idén, éves növekedése elérheti a 7 százalékot az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2022. 08. 15. 21:00
Megosztás:

51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés a héten

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés - tájékoztatta a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.
2022. 08. 15. 20:00
Megosztás:

Ekkora volt júniusban a folyó fizetési mérleg hiánya

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn megjelent előzetes adatai szerint. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.
2022. 08. 15. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
2022. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás: