Zoknicipő: Kiderítettük, hasznos-e, vagy csak egy divathóbort!

Páran ismerik, mások még soha nem is hallottak róla – sokan egy fillért sem adnának érte, míg jópáran szinte minden nap használják, annyira szeretik. Utána jártunk a zoknicipők világának és az egyik típust teszteltük is, hogy kiderítsük, milyen ez az érdekes kialakítású lábbeli.

Zoknicipő: Kiderítettük, hasznos-e, vagy csak egy divathóbort!

Mi az a zoknicipő egyáltalán?

A hagyományos cipőkre jellemző, hogy a kialakításuk viszonylag merev, stabil és kemény – a talpukon keresztül legtöbbször nem érezni a padlót vagy a köveket, nem veszik fel teljes mértékben a járásra használt felület alakját. Az ilyen cipőkbe bele lépünk és megkötjük őket, vagy felhúzunk egy zipzárt és már indulhatunk is. Az általános értelemben vett cipőket leginkább kint használjuk, így nem áznak be (jobb esetben).

A zoknicipő ezzel szemben egy teljesen más műfaj.

1. Csak bele kell bújni

A zoknicipő fel-le vétele tényleg olyan, mintha egy zoknit húznál a lábadra. Sok típus létezik, de ebben megegyeznek: lábfejre simuló, elasztikus anyaguknak hála nem kell bajlódni semmilyen fűzővel, kapoccsal vagy tépőzárral. A kicsi gyerekek számára ez nagy könnyebbség, részben ezért is választják sokan bölcsődéseknek, óvodásoknak.

2. Általában puha a talpa

A legtöbb zoknicipő talpa nem merev, hanem kisebb-nagyobb mértékben rugalmas, így lépés közben a viselője lábára simul, együtt mozog a talppal. Érzetre elég természetes, egy ilyen lábbeli nem kényszeríti bele a lábfejet egy görcsös, kötött pozícióba.

3. Anyagát tekintve is puha, mozgékony

A zoknicipőknek nem csak a talpa hajlékony, hanem a többi részen használt anyag is puha, lábra simuló. Nem áll el sehol, hanem szépen illeszkedik és a lábujjak is meglehetősen szabadon mozognak benne. Ilyen tekintetben is olyan, mint egy zokni, időnként a használt anyag teljes egészében megegyezik.

4. A legtöbb fajta inkább bentre alkalmas

Persze van kivétel. Mi is egy olyan típust próbáltunk, ami még vízben is viselhető, de anyagából fakadóan a legtöbb zoknicipő inkább benti viseletnek mondható, kintinek legfeljebb száraz időben. Gyakran használják benti cipőként ovikban, bölcsikben, játszóházakban, sőt, még otthon is.

5. Csúszásgátló a talpuk

Mivel legtöbbször bent használják és gyakran gyermekek, a zoknicipők jó részének csúszásgátlós talpa van, így szaladgálás és játék közben elkerülhető bennük a baleset. Mi is ilyet próbáltunk, száraz és vizes körülmények között is működött.

A zoknicipő tehát egy puha, mozgékony, egyszerűen felkapható és egyedi viselet, na de nézzük meg, milyen érzés valóban ebben szaladgálni.

Zoknicipő teszt: hasznosnak ítéljük?

Mi a Slipstop zoknicipő mellett döntöttünk a tesztnél, mivel ebből vannak felnőtt és gyerek méretek is, ráadásul nem horrorisztikus áron. Kiválasztottuk a méretet, megrendeltük és hordani kezdtük többféle helyzetben is, hogy legyen elég tapasztalatunk.

1. Zoknicipő az irodában, házon belül

Kényelmesebb volt, mint egy papucs, a cipőtől pedig sokkal-sokkal jobb. Olyan, mintha mezítláb lennénk, de közben védve vagyunk a piszoktól, a hideg padlótól és a szétszórt, éles dolgoktól. Nem csúszott úgy, mint egy sima zokni, le-fel venni pedig tényleg egy pillanat volt.

Tetszett a könnyedsége, nem nehezült el a lábunk és el sem gémberedett az egész napos csizma hordástól (részben téli teszt volt).

2. Szabadtéri viselet betonon, fűben

Télen egyértelműen nem nyerő, ahogy sáros körülmények között sem, nyáron azonban megfelelt, sőt! A forró beton nem égette a talpunkat, fűben pedig kifejezetten kellemes volt. Persze az üvegdarabokra, szögekre és hasonlókra nagyon oda kell figyelni, de ezt leszámítva kényelmesen elkertészkedtünk benne.

3. Tengerparti, medencei cipőkét használva

Ezt nem minden zoknicipővel lehet megcsinálni, de a Slipstop márka alapvetően kifejezetten a vízi időtöltésekhez gyárt kiegészítőket, így a zoknicipőjüket kipróbálhattuk kavicsos tengerparton és egy wellness szálloda medencéjében is.

Na itt aztán igazán jó szolgálatot tett! A vizet átereszti, de a piszkot nem, sőt, még a fertőzésektől is véd. A tengerparton nem szúrtak a kavicsok, nem idegesített minket a homok, a medence alján pedig nem csúszkált a lábunk, amit egyébként – úszástudás hiányában – borzasztóan utálunk. A nedves burkolaton sem estünk el, úgyhogy működött.

Gyermekek használhatják óvodában és bölcsődében is, illetve játszótereken és játszóházakban. Csak jót hallottunk róla ilyen téren, elvileg jót tesz az egyensúlyérzék kialakulásának és a mozgásfejlődésnek is, de saját tapasztalatunk nincs, úgyhogy nem is foglalnánk állást.

Az alapján, amit Mi láttunk, a zoknicipő kényelmes viselet, jól érzi benne magát az ember, nem okoz lábfájdalmat és több helyzetben igencsak hasznos. Vízben és az irodában nagyon szerettük.

4G-re állt át a BKK Futár forgalomirányító rendszer

Decembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Futár Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.
2022. 12. 08. 07:00
Megosztás:

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás:

Mérséklődtek az európai földgázárak, csökkent a hazai fogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 08. 01:30
Megosztás:

Az unió 25 millió eurót biztosít a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására

Az Európai Bizottság szerdán új, 25 millió eurós programot fogadott el a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására, a segélyt a civil társadalom képviselőinek, diákoknak és egyetemeknek juttatja el a brüsszeli testület.
2022. 12. 08. 01:00
Megosztás:

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára - közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel, miután tájékoztatta a vele szerződésben álló vasúti árufuvarozókat a 2023 első negyedévére érvényes vontatási villamos energia áráról.
2022. 12. 08. 00:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 12. 08. 00:01
Megosztás:

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.
2022. 12. 07. 23:30
Megosztás:

Nőtt a GDP az euróövezetben és az EU-ban

A 19 euróövezeti ország gazdasága 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest - derül ki az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának szerdán közölt végleges adataiból. A november közepén ismertetett előzetes adat kisebb, 0,2 százalékos negyedéves szintű növekedésről szólt.
2022. 12. 07. 23:00
Megosztás:

Megjelent magyarul a holland kerékpáros stratégia

Magyarul is megjelent a Holland Kerékpáros Nagykövetség elnevezésű civil hálózat A holland kerékpározás jövőképe címmel összeállított kerékpáros stratégiája, amelyet az aktív Magyarországért felelős államtitkárság minden magyar város polgármesteréhez eljuttat majd.
2022. 12. 07. 22:35
Megosztás:

Egyre nőnek a kiberbiztonsági kihívások

Egyre növekvő kiberbiztonsági kihívásokkal kell szembenézni a cégeknek, a leginkább kitett ennek a pénzügyi szektor - mondta Rácz György Róbert, a BlueVoyant kiberbiztonsági cég Európáért felelős elnöke, magyarországi ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2022. 12. 07. 22:00
Megosztás:

A Rail Cargo Hungaria az idén már egymillió tonna ukrán gabonát fuvarozott

A Rail Cargo Hungaria (RCH) az idén már egymillió tonna ukrán gabonát fuvarozott - közölte a vasúti árufuvarozó társaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 07. 21:30
Megosztás:

15 százalékkal bővült a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 12. 07. 21:00
Megosztás: