Zoknicipő: Kiderítettük, hasznos-e, vagy csak egy divathóbort!

Páran ismerik, mások még soha nem is hallottak róla – sokan egy fillért sem adnának érte, míg jópáran szinte minden nap használják, annyira szeretik. Utána jártunk a zoknicipők világának és az egyik típust teszteltük is, hogy kiderítsük, milyen ez az érdekes kialakítású lábbeli.

Zoknicipő: Kiderítettük, hasznos-e, vagy csak egy divathóbort!

Mi az a zoknicipő egyáltalán?

A hagyományos cipőkre jellemző, hogy a kialakításuk viszonylag merev, stabil és kemény – a talpukon keresztül legtöbbször nem érezni a padlót vagy a köveket, nem veszik fel teljes mértékben a járásra használt felület alakját. Az ilyen cipőkbe bele lépünk és megkötjük őket, vagy felhúzunk egy zipzárt és már indulhatunk is. Az általános értelemben vett cipőket leginkább kint használjuk, így nem áznak be (jobb esetben).

A zoknicipő ezzel szemben egy teljesen más műfaj.

1. Csak bele kell bújni

A zoknicipő fel-le vétele tényleg olyan, mintha egy zoknit húznál a lábadra. Sok típus létezik, de ebben megegyeznek: lábfejre simuló, elasztikus anyaguknak hála nem kell bajlódni semmilyen fűzővel, kapoccsal vagy tépőzárral. A kicsi gyerekek számára ez nagy könnyebbség, részben ezért is választják sokan bölcsődéseknek, óvodásoknak.

2. Általában puha a talpa

A legtöbb zoknicipő talpa nem merev, hanem kisebb-nagyobb mértékben rugalmas, így lépés közben a viselője lábára simul, együtt mozog a talppal. Érzetre elég természetes, egy ilyen lábbeli nem kényszeríti bele a lábfejet egy görcsös, kötött pozícióba.

3. Anyagát tekintve is puha, mozgékony

A zoknicipőknek nem csak a talpa hajlékony, hanem a többi részen használt anyag is puha, lábra simuló. Nem áll el sehol, hanem szépen illeszkedik és a lábujjak is meglehetősen szabadon mozognak benne. Ilyen tekintetben is olyan, mint egy zokni, időnként a használt anyag teljes egészében megegyezik.

4. A legtöbb fajta inkább bentre alkalmas

Persze van kivétel. Mi is egy olyan típust próbáltunk, ami még vízben is viselhető, de anyagából fakadóan a legtöbb zoknicipő inkább benti viseletnek mondható, kintinek legfeljebb száraz időben. Gyakran használják benti cipőként ovikban, bölcsikben, játszóházakban, sőt, még otthon is.

5. Csúszásgátló a talpuk

Mivel legtöbbször bent használják és gyakran gyermekek, a zoknicipők jó részének csúszásgátlós talpa van, így szaladgálás és játék közben elkerülhető bennük a baleset. Mi is ilyet próbáltunk, száraz és vizes körülmények között is működött.

A zoknicipő tehát egy puha, mozgékony, egyszerűen felkapható és egyedi viselet, na de nézzük meg, milyen érzés valóban ebben szaladgálni.

Zoknicipő teszt: hasznosnak ítéljük?

Mi a Slipstop zoknicipő mellett döntöttünk a tesztnél, mivel ebből vannak felnőtt és gyerek méretek is, ráadásul nem horrorisztikus áron. Kiválasztottuk a méretet, megrendeltük és hordani kezdtük többféle helyzetben is, hogy legyen elég tapasztalatunk.

1. Zoknicipő az irodában, házon belül

Kényelmesebb volt, mint egy papucs, a cipőtől pedig sokkal-sokkal jobb. Olyan, mintha mezítláb lennénk, de közben védve vagyunk a piszoktól, a hideg padlótól és a szétszórt, éles dolgoktól. Nem csúszott úgy, mint egy sima zokni, le-fel venni pedig tényleg egy pillanat volt.

Tetszett a könnyedsége, nem nehezült el a lábunk és el sem gémberedett az egész napos csizma hordástól (részben téli teszt volt).

2. Szabadtéri viselet betonon, fűben

Télen egyértelműen nem nyerő, ahogy sáros körülmények között sem, nyáron azonban megfelelt, sőt! A forró beton nem égette a talpunkat, fűben pedig kifejezetten kellemes volt. Persze az üvegdarabokra, szögekre és hasonlókra nagyon oda kell figyelni, de ezt leszámítva kényelmesen elkertészkedtünk benne.

3. Tengerparti, medencei cipőkét használva

Ezt nem minden zoknicipővel lehet megcsinálni, de a Slipstop márka alapvetően kifejezetten a vízi időtöltésekhez gyárt kiegészítőket, így a zoknicipőjüket kipróbálhattuk kavicsos tengerparton és egy wellness szálloda medencéjében is.

Na itt aztán igazán jó szolgálatot tett! A vizet átereszti, de a piszkot nem, sőt, még a fertőzésektől is véd. A tengerparton nem szúrtak a kavicsok, nem idegesített minket a homok, a medence alján pedig nem csúszkált a lábunk, amit egyébként – úszástudás hiányában – borzasztóan utálunk. A nedves burkolaton sem estünk el, úgyhogy működött.

Gyermekek használhatják óvodában és bölcsődében is, illetve játszótereken és játszóházakban. Csak jót hallottunk róla ilyen téren, elvileg jót tesz az egyensúlyérzék kialakulásának és a mozgásfejlődésnek is, de saját tapasztalatunk nincs, úgyhogy nem is foglalnánk állást.

Az alapján, amit Mi láttunk, a zoknicipő kényelmes viselet, jól érzi benne magát az ember, nem okoz lábfájdalmat és több helyzetben igencsak hasznos. Vízben és az irodában nagyon szerettük.

Új taggal bővül a Concorde Csoport: Record Alapkezelő

Október elején kezdi meg működését a Concorde Csoport új tagja, a Recorde Alapkezelő Zrt. (továbbiakban Recorde). Az új leánycég indítása illeszkedik a Concorde filozófiájába és hosszú távú stratégiájába, melynek célja, hogy a befektetési- és pénzügyi szolgáltatások egyre szélesebb körét nyújthassa ügyfeleinek. A társaság operatív irányításáért és szakmai munkájáért Kutas Gábor, mint az igazgatóság elnöke, ügyvezető felel majd.
2023. 10. 05. 01:00
Megosztás:

Péntektől nemzetközi a cappella fesztivált rendeznek Szegeden

Nemzetközi a cappella fesztivált kezdődik pénteken Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, a rendezvény házigazdája a Tisza-parti város népszerű vokálegyüttese, a Fool Moon - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 10. 05. 00:50
Megosztás:

Mik azok a mém kriptók és miért vásárol belőlük mindenki?

A mém érmék alapjaiban eltérnek a hagyományos befektetési eszközöktől, sőt a legtöbb esetben még a nagyobb kriptóktól is.
2023. 10. 05. 00:01
Megosztás:

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom csökkent az előző évi időszakhoz viszonyítva

2023. augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,0, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 10. 04. 23:30
Megosztás:

Újabb bukkanó az úton

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal az idei nyolcadik hónapra vonatkozóan.
2023. 10. 04. 23:00
Megosztás:

Szabálytalanságok miatt több millió forintos bírságot szabtak ki távol-keleti üzletekre

Profilt váltó, átalakuló tulajdonosi szerkezetű távol-keleti üzleteket ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a mulasztó vállalkozásokra több millió forintos bírságot szabtak ki.
2023. 10. 04. 22:30
Megosztás:

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján szerdán.
2023. 10. 04. 22:00
Megosztás:

Világháborús bomba miatt kiürítik pénteken a XII. kerület egy részét

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel, várhatóan kora délutánig - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:30
Megosztás:

Beépíti a mesterséges intelligenciát az oktatásba az ESSCA üzleti egyetem

Az oktatásba is beépíti a mesterséges intelligenciát az ESSCA üzleti egyetem, amelynek idén 30 éves budapesti kampuszán konferencián vitatták meg az MI hatását az üzleti élet különböző területeire - közölte az egyetem az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:00
Megosztás:

A GVH videóval mutatja be az Árfigyelő térképes boltszűrő funkciójának működését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) videóval mutatja be az Árfigyelő legújabb, térképes boltszűrő funkciójának működését és előnyeit - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Az ázsiai térségben terjeszkedik a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport növekedési stratégiájának részeként irodát nyit a Szingapúri Köztársaságban. A MET Ázsia 90 százalékban a MET Csoport, 10 százalékban a szingapúri Keppel leányvállalata. A terjeszkedés célja, hogy a MET tovább erősítse LNG-portfólióját a globális piacokon, és bővítse energetikai infrastruktúra-beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
2023. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerdán

Erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexveszteséggel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Visszább esett az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.
2023. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Ma alig mozdult a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX minimális, 1,72 pontos emelkedéssel 55 961,13 ponton zárt szerdán, gyakorlatilag stagnált.
2023. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.
2023. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Lassult előző hónapban az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.
2023. 10. 04. 16:30
Megosztás:

Megdőltek a tavalyi és a 2019-es csúcsok a turizmusban nyáron

Megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt, eredményes nyarat zárt az ágazat - értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke a 2023-as szezont szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 10. 04. 16:00
Megosztás:

Kiknek jó választás a fakitermelő képzés?

Iparági várakozások szerint idén nőhet a fakitermelő képzésekre jelentkezők száma. Az elmúlt években egyre nő a különféle mezőgazdasági képzések népszerűsége: ezek a tanfolyamok kiválóak azok számára, akik szeretnek a természetben dolgozni, és olyan új, piacképes szakmára vágynak, amely értékteremtő és fenntartható is egyben. Ezen kurzusok közé tartoznak a fakitermelő és a lakott területi fakitermelő képzések is.
2023. 10. 04. 15:45
Megosztás: