Zsákutcába viszi az energiaátmenetet a palagáz

Beláthatatlan ökológiai kockázatokkal járna, fokozná a vízhiányt és veszélybe sodorná a helyi gazdálkodók megélhetését, amennyiben a jövő év elején beindulna Békés megyében a palagáz-kitermelés. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a már meglévő hazai hagyományos földgázmezőkön átmenetileg, rövid távon fokozható a kitermelés, ha alapos környezeti-társadalmi hatásvizsgálatok engedik. A nem-hagyományos gázok – mint a palagáz – drasztikusabb, repesztéses módszerrel történő kitermelését azonban egyáltalán nem lenne szabad elkezdeni a várható súlyos gazdasági, környezeti és társadalmi károk miatt. A szakmai civilszervezet álláspontja szerint ehelyett a hazai óriási fosszilisenergia-függés fokozatos, de tempós csökkentésére és az energiatakarékos, megújuló energiaforrásokon alapuló gazdaságra való átmenet felgyorsítására van szükség az energiaválság valós és tartós megoldásához.

Zsákutcába viszi az energiaátmenetet a palagáz

A fosszilisenergia-ellátási válság és a Nemzeti Energiastratégia éppen zajló felülvizsgálata lehetőséget kínál arra, hogy a magyar kormány felülvizsgálja energiapolitikáját és intézkedéseit annak érdekében, hogy az ország energiaszükségletét tiszta energiából, energiabiztonságos módon biztosítsa. Az MTVSZ szerint az energiastratégiát jobban az energiaátmenetre, 2050-re elérendő vállalt klímasemlegességre kellene hangolni mert a jelenlegi formájában 2030-ig, illetve 2040-ig elégtelen mértékben és túl lassan csökkentené hazánk függőségét a fosszilis energiaforrásoktól.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter október elején bíztatóan úgy nyilatkozott, hogy kiemelt feladat az Energiastratégia felülvizsgálata, azon belül a földgáz arányának jelentős csökkentése az energiamixben. Ugyanakkor a jelenlegi 11,1 milliárd köbméteres évi nemzeti gázigényt középtávon 2030-ra 9,2 milliárdra csökkentenék, és hosszú távra azaz 2050-ra is csak 3,9 milliárdra – ami jelenleg a lakosság teljes éves gázfelhasználásának felel meg – aminek 40%-a még mindig import lenne. Ugyanakkor a magyar kormány 2022 nyarán energia-veszélyhelyzetet hirdetett, melynek kezelésére hozott akcióterve – egyebek mellett – a hazai gázkitermelés évi 1,5 milliárd köbméterről legalább 2 milliárdra történő növelését tűzte ki célul. A miniszter októberi nyilatkozata alapján ez új mezők nyitása nélkül 2023-ra lehetséges.

„A társadalmilag egyeztetendő, közép- és hosszabb távra szóló nemzeti energiastratégia átdolgozásakor felül kell vizsgálni a rövid távra szóló energia-veszélyhelyzeti akciótervet is, amit a stratégiához kell igazítani, és nem fordítva. A miniszter által egyelőre felvázolt ilyen 2030/2040/2050-es tervek azonban nem adnak tartós választ az energiaválságra, és nem gyorsítják fel eléggé a fosszilisenergiától való függetlenedésünket. Sem az energiabiztonsággal, sem a klímasemlegességgel nem összeegyeztethető, ha még 2050-ben is az átmenetinek szánt földgáznak vagyunk kiszolgáltatva: nem elég, ha a jelen gázigényt 2050-re csak a harmadára szorítják csak le, és annak is 40%-a import lesz.” – fejtette ki Botár Alexa, az MTVSZ éghajlatvédelem és energia programigazgatója.

Az MTVSZ szerint a meglevő, nem természetvédelmi vagy sérülékeny területen levő, hagyományos művelésű hazai gázmezőkön bővíthető a kitermelés néhány évre, de az újabb mezők nyitása, illetve az új gázinfrastruktúrákba való évtizedes bebetonozás nem jó stratégia. Még aggályosabb a magyarországi palagáz-kitermelés tervezett beindítása, ami mint új mező nyitása, nem lenne szükséges a 2 milliárd köbméterre való hazai gázkitermelés-bővítéshez.

Palagázkutak nyelhetik el a békési vízkészleteket

A magyarországi palagázkitermelés beindítására kidolgozott Corvinus-projekt célja, hogy a Békés megyei Sarkadkeresztúrhoz tartozó Nyékpuszta térségében 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő, nem hagyományos földgázmezőn mielőbb megkezdődhessen az ásványvagyon kiaknázása. A projektet a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította, melynek következtében mentesül a normál esetben érvényes műemléki, környezetvédelmi és helyi építési szabályok alól. Ennek következtében a projekt részeként akár már 2023. januártól beindíthatják a palagáz-kitermelést az Alföldön.

A palagáz nagyrészt metánból áll, amely 20 éves távon közel nyolcvanszor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid, tehát a légkörbe kerülve rövidebb távon, de intenzíven gyorsítja a globális felmelegedést.

Ennél is aggasztóbb, hogy a palagázt ún. hidraulikus rétegrepesztésnek nevezett eljárással termelik ki, melynek során függőlegesen és vízszintesen több kilométer mélyen a kőzetbe fúrnak, majd egy vízből, szemcsés anyagból (pl. homok) és vegyi adalékokból – például fokozottan rákkeltő benzolból és formaldehidből – álló eleggyel magas nyomáson megrepesztik a kőzetet, a kitermelő kútba kényszerítve ezzel a gázt. Ezt követően a szennyezett repesztőfolyadék (egy része) is visszakerül a felszínre. A kutak átlagosan 1-2 év után kimerülnek, ezért újabb kutak fúrása szükséges a kitermelés folytatásához. Négyzetkilométerenként több mint egy kút lehet szükséges, így akár 10 kút is lehet egy telepen, ami hatványozza a fúrás negatív hatásait.

„Egy rétegrepesztési művelet kb. 15 millió liter vizet igényel, és egy palagázkútnál akár 10-szer is végezhetnek repesztést. Egyetlen palagázkútnál felhasznált vízmennyiség elegendő lenne 10 ezer európai lakos egy évi vízigényének kielégítésére, tehát rendkívül vízigényes eljárásról van szó, amit a Békési régió esetében ráadásul egy aszályoktól sújtott területen kívánnak alkalmazni. A kitermelésjelentős mértékben veszélyeztetné a terület vízgazdálkodását, ugyanakkor a repesztőfolyadék a felszíni és felszín alatti vizek, ivóvízbázisok elszennyeződésének jelentős kockázatát is magával vonja.” – hangsúlyozta Molnár Mátyás, az MTVSZ energia programfelelőse.

A gazdálkodók megélhetését is veszélyeztetheti a palagáz kitermelése

A palagáztermelés legsúlyosabb társadalmi következménye, hogy az aszály sújtotta térség egyébként is szűkös vízkészleteinek drasztikus kizsákmányolása veszélybe sodorja az érintett térségben élők, főleg a gazdák megélhetését: a mezőgazdaságban dolgozókat, az állattenyésztéssel és halászattal foglalkozókat, illetve a termálvizekkel kapcsolatos munkákat végzőket is. Maguk a palagáz kutak pedig néhány év alatt kimerülnek, ezért a helyi lakosság számára azok csak arra a rövid időszakra képesek új munkahelyeket teremteni, amíg a kutak működnek. Továbbá ezek a munkakörök nem igényelnek speciális tudást (pl. éjjeliőr, sofőr stb.), így az időszakosan felvett dolgozóknak nem javulnak a hosszú távú esélyei a munkaerőpiacon. Mindezeket figyelembe véve az MTVSZ szerint nem lenne szabad itthon palagáz-kitermelésbe kezdeni, főleg olyan sérülékeny területen, mint az Alföld.

Leszoktatóprogram kell a gázfüggőség csökkentéséhez

Az MTVSZ szerint ezért az energiaválság megoldásához fel kell gyorsítani az energiaátmenetet, és a teljes fosszilisenergia-függést csökkentenie kell az országnak.

Minden új gázfeltárási, illetve -kitermelési projekt előtt, így a békési Corvinus-projekt kapcsán is a beruházás környezeti, társadalmi és gazdasági kockázatainak és hatásainak alapos felmérése előírt alapkövetelmény az MTVSZ szerint, olyan teljes és független hatásvizsgálattal, amelynek megvitatása megfelelő társadalmi részvétellel, minden érintett fél bevonásával zajlik. A vizsgálati és egyeztetési folyamat végkövetkeztetése alapján a projektet törölni vagy módosítani kell.

„Természetvédelmi, illetve más, környezetileg vagy társadalmilag értékes, sérülékeny – mint például a vízhiánynak, klímaváltozásnak fokozottan kitett alföldi – hazai területeken ne tervezzenek, ne engedélyezzenek és ne végezzenek új fosszilisgáz-feltárást és -kitermelést. Kiemelt beruházások, gazdasági érdekek sem veszélyeztethetik a helyi védett környezetet vagy a sérülékeny régiók lakosainak életminőségét, egészségét, megélhetését” – tette hozzá Molnár Mátyás.

Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke

A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
2022. 12. 04. 00:05
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Már októberben padlót fogott a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás: