10 év alatt szinte minden területen duplázott a lakáspiac

A lakóingatlan-piac számos meglepetést tartogatott az idei évben: míg januárban a legfőbb kérdés az volt, hogy meddig csökkenhetnek az árak, ősszel már ismét azt kellett latolgatni, hogy meddig drágulhatnak még az ingatlanok. A folyamat azonban korántsem példa nélküli, az elmúlt tíz évben számos alkalommal gondolhattunk arra, hogy már tényleg nincs hová növekednie az áraknak. Az OTP Ingatlanpont szakértője az elmúlt évtized főbb magyarországi lakáspiaci mérőszámait elemzi.

10 év alatt szinte minden területen duplázott a lakáspiac

Ma, amikor folyamatosan növekednek a lakásárak és tranzakciószámok, szinte elképzelhetetlen, hogy 2011-ben még nyoma sem volt ennek a piacon. Egy évtizede mindenki arra várt, hogy az évekig tartó zuhanás után ismét fellendüljön a piac, azonban a fordulatra még három évig, egészen 2014-ig kellett várni.

„Visszatekintve az elmúlt 10 év statisztikáira elmondhatjuk, hogy szinte minden ingatlanpiaci mérőszám megduplázódott. Évről-évre rácsodálkozunk a lakóingatlanok aktuális árszínvonalára, de úgy tűnik, hogy még mindig van helye a növekedésnek és elképzelhető, hogy egy évtized múlva nosztalgiával fogunk visszagondolni a mai, kifejezetten magasnak érzékelt átlagárakra is” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A KSH adatai alapján, országos szinten a lakóingatlan forgalom tíz év alatt közel megduplázódott, a 2011-es 88 ezer darabról szinte folyamatosan növekedve 2019-re elérte a 157 ezret, míg 2021-re – a tavalyi nagyjából 15 százalékos csökkenés után – 160 ezret prognosztizálnak az OTP Ingatlanpont szakértői. A forgalommal együtt növekedett a kiadott építési és használatbavételi engedélyek száma is. Míg 2011-ben 12.488 építési engedélyt adtak ki, addig ez a szám idén – két év csökkenés után – újra megközelítheti a 30 ezret.

Az árnövekedés sem újkeletű jelenség, a 2013-as mélypontot követően 2014-től kezdve folyamatosan emelkednek a magyarországi lakóingatlanok árai. Az MNB adatai alapján az országos nominális növekedés 2011 első negyedévéhez képest az idei első negyedévben elérte a 123 százalékot, azaz a lakóingatlanok több, mint kétszer annyiba kerültek, mint 10 évvel ezelőtt. Az árversenyben természetesen Budapest vezet, itt 2011 első negyedévéhez képest 178 százalékos nominális drágulást regisztráltak, míg az egyéb városokban 116 százalékkal, a községek esetében pedig 58 százalékkal nőttek az átlagárak egy évtized alatt.

Országos leg, leg, leg

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai szerint, 2011. első félévében Győr volt a legdrágább megyeszékhely 177 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, Salgótarján pedig a legolcsóbb (88 ezer Ft/m2). 2021. első felében a listavezető Debrecen 496 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, Salgótarján változatlanul a legolcsóbb, viszont itt is közel a duplájára (163 ezer Ft/m2) emelkedett az átlagár.

2011. első félévében Somogy volt a legdrágább megye, 211 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, Nógrád pedig a legolcsóbb (86 ezer Ft/m2). Tíz évvel később Pest megye lépett az első helyre (471 ezer Ft/m2), míg Nógrád jelentős áremelkedés után, de továbbra is a legolcsóbb magyarországi megye (143 ezer Ft/m2).

Budapest, te drága

A fővárosban 2011. első félévében az átlagos négyzetméterár 257 ezer forint volt, míg 2021-re ez közel 160 százalékkal megnövekedett és elérte a 663 ezer forintot.

Kerületi szinten 10 év alatt a pesti belvárosi kerületek letaszították a budai belső kerületeket a trónról. Míg 2011. első félévében a legdrágább kerület 380 ezer forintos átlagos négyzetméterárral a II. kerület volt, addig 2021. első félévében az V. kerület áll a dobogó tetején 1020 ezer Ft/m2 átlagárral. Összehasonlításul, a 2021-ben legolcsóbbnak számító XXIII. kerület átlagára (453 ezer Ft/m2) is 19 százalékkal magasabb, mint a 2011. első félévében a II. kerületben regisztrált átlagár. Értéknövekedés szempontjából a legnagyobb nyertesek a VII., XV., VI., IV. és V. kerületek, ahol az átlagárak egy évtized alatt megháromszorozódtak.

Újlakások régen és most

Budapesten az eladott újépítésű társasházi lakások száma (forrás: OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép, 2 lakásosnál nagyobb épületek) 2012. második félévében érte el mélypontját (700 db) majd folyamatosan emelkedve 2017. II. félévében ért a csúcsra (4800 db). Ezt követően 2020. I. félévére 1500 darabra csökkent, ám onnantól fogva ismét növekszik. Az átadott új társasházi lakások száma 2011 óta megháromszorozódott, 2500 darabról 7500-ra növekedett, a mélypont 2014 volt 800 átadott lakással, míg az eddigi csúcsát 2019-ben érte el 8800 átadott új lakással.

„Az újlakások piacát vizsgálva talán még megdöbbentőbb a tíz év alatt végbement árváltozás mértéke. Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe alapján egy évtizede az akkor legdrágábbnak számító Rózsadombon és V. kerületben 700-900 ezer forint között mozgott az újlakások ára, hasonló árszínvonallal ma az olcsóbb budapesti kerületekben találkozhatunk. Ugyanígy jól jártak azok a vásárlók is, aki egy évtizede garázsba fektették a pénzüket, hiszen ami a IX., XI., XIII. kerületekben 2011-ben 2-3 millió forintba került, az 2021-ben már 4,5-6,5 millió forintot ér” – zárta gondolatait Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Újratervezés a beszerzésben

A járvány hatására felértékelődött az előrejelzések szerepe, a rugalmasság és az „out of the box” gondolkodás, ezért minden eddiginél többet adott a résztvevőknek a Beszerzői Bár 3.0. Az idén harmadik alkalommal megrendezett eseményen a telekommunikációtól kezdve a bankszektoron át az autógyártásig több mint 40 iparág beszerzési vezetője képviseltette magát. A beszerzes.hu által szervezett rendezvény a szakma egyik legjelentősebb eseménye, amely során száz beszerzési vezető oszthatta meg a tapasztalatait és tudását a szakmabeliekkel.
2021. 10. 26. 16:00
Megosztás:

Már öt társaság fogyasztóbarát otthonbiztosítása köthető meg az MNB összehasonlító oldaláról

Már öt biztosítótársaság fogyasztóbarát otthonbiztosításának megkötése indítható online az MNB összehasonlító oldaláról, ahol a kalkulátorral a piacon lévő valamennyi minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási (mfo) termék összevethető - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel kedden.
2021. 10. 26. 15:30
Megosztás:

Csökkenti az energiahivatal a piaci erőfölényt a szabályozási energiapiacon

A piaci kondíciók változásával nem indokolható, túlzott áremelkedést tapasztalt a kiegyenlítő szabályozási energia piacán februártól a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH); a hatóság maximált árakkal csökkenti a piaci erőfölényt.
2021. 10. 26. 15:00
Megosztás:

Több ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze a TeSzedd! akcióban

A kilencedik alkalommal megrendezett TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióban idén is több ezer tonna hulladéktól szabadították meg környezetüket az önkéntesek a múlt héten - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden.
2021. 10. 26. 14:30
Megosztás:

tavaszra állhat helyre a magyarországi idegenforgalom

Vidéken továbbra is rendkívül erős a belföldi turizmus, a fővárosi idegenforgalom a kiemelkedő minőségű új szállodáknak és az ebből adódó növekvő átlagáraknak köszönhetően elsőként állhat a talpra régión belül - derül ki a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó kutatásaiból. Laurent Lassier, a CBRE szakértője szerint a nemzetközi vakcinaútlevél bevezetésével a jövő év tavaszára az idegenforgalom elérheti a pandémia előtti értékeket is.
2021. 10. 26. 14:00
Megosztás:

Az Emirates bővíti budapesti ügyfélszolgálati központját

Az Emirates az utazási enyhítésekkel párhuzamosan fokozatosan újraindítja járatait, így a következő hat hónapban világszerte 3,000 légiutas-kísérőt és 500 reptéri alkalmazottat toboroz dubaji központjába. Emellett a légitársaság bővíti budapesti ügyfélkapcsolati központját is, ahová 30 új munkatársat várnak.
2021. 10. 26. 13:30
Megosztás:

A magyar vállalatok nemzetközi utalásainak legnépszerűbb célállomása Kína

Az elmúlt év adatait figyelembe véve a Payment Tracker, utalási nyomkövető rendszerét használva az iBanFirst kiadott egy összefoglaló elemzést, amelyből kiderül, hogy a SEPA zónán kívül, hova, milyen devizát használva szoktak utalni a vállalatok. Az elemzés rámutat, hogy a nemzetközi (SWIFT) utalások 26 %-a kevesebb, mint 2 óra alatt érik el a kedvezményezett bankját. De ez az arány növelhető lenne, ha figyelembe vesszük a tanulmányban található konkrét ajánlásokat, hogy hova, mikor érdemes tranzakciót indítani.
2021. 10. 26. 13:00
Megosztás:

Egyelőre alacsony kamatokat raknak a fa alá a bankok

Az idei évben a családok „normális” karácsonyt terveznek, a várakozások szerint komoly mértékben megugrik majd a kiskereskedelmi forgalom. A karácsony hosszú idő után csúcsokat hozhat a személyi hitel piacon is. A kihelyezési verseny miatt a szezonra alacsony kamatokkal fordultak a bankok, a money.hu szakértőinek gyűjtése alapján még bőven találni 7 százalék alatti ajánlattal futó akciókat a piacon, ráadásul ezek ma már egy átlagfizetéssel is elérhetőek.
2021. 10. 26. 12:30
Megosztás:

A gazdálkodók négyötöde tervez három éven belül precíziós technológiai fejlesztést

Mind a gazdálkodás jövedelmezőségének javítása, mind a környezetvédelmi és klímapolitikai célok elérésének érdekében kulcsfontosságú a korszerű digitális technológiák minél szélesebb körű alkalmazása a hazai agráriumban. Az Agroinform.hu gazdálkodók körében elvégzett felmérése szerint a gazdálkodók 80 százaléka tervezi precíziós technológia használatának bővítését a gazdaságában, e gazdálkodók több mint fele ehhez tervezi pályázati támogatások igénybe vételét is.
2021. 10. 26. 12:00
Megosztás:

Több településen megnőtt a légszennyezettség

Több településen megnőtt a légszennyezettség a szálló por miatt.
2021. 10. 26. 11:30
Megosztás:

Google Pay az Ersténél: mobilfizetés mindenkinek

Mától az Erste Bank kártyáival is elérhető a Google Pay. Az ügyfelek egyszerűen és gyorsan használhatják érintéses fizetésre képes androidos telefonjukat ilyen tranzakciókra mindkét nagy társaság (Mastercard vagy Visa) kártyáival. Az Erste a mobilfizetési megoldásokat Magyarországon elérhetővé teszi az üzleti kártyái esetében is. A bank szerint óriási ugrás várható a mobilfizetésekben a jövőben.
2021. 10. 26. 11:00
Megosztás:

Hogyan befolyásolja a játékipar a magyar gazdaságot?

A gazdasági aspektusai a játékiparnak és az e-sport világnak Magyarországon. Érdekes és hasznos információk, tények a hazai környezetről.
2021. 10. 26. 10:30
Megosztás:

Ingatlanadó jöhet Kínában, hogy lehűtsék a drágulást

Kína közel lehet ahhoz, hogy megadóztassa az ingatlantulajdonosokat. Xi Jinping politikájában egyre jobban a közös jólétet hangsúlyozza, ami azt jelenti, hogy szabályozni szeretné a nagyon magas egyéni bevételeket, amire jó megoldás lehet az ingatlantulajdonosok megadóztatása - olvashatjuk az ERSTE mai anyagában.
2021. 10. 26. 10:30
Megosztás:

Romlott a német exportőrök körében az üzleti hangulat

Októberben nagyot romlott a német exportőrök üzleti hangulatindexe a beszállítói láncban kialakult fennakadások miatt a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján.
2021. 10. 26. 10:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 10. 26. 09:30
Megosztás:

2022. áprilisában elkészül a világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzemének újabb gyáregysége Magyarországon

Mérföldkőhöz érkezett a higiéniai papírtermékek piacán vezető magyar tulajdonú gyártó, a Vajda-Papír Kft. dunaföldvári gyárbővítő beruházása, elkészült az alappapírgyártó-csarnok, az alappapír-raktár és a cellulóz tárolási- és előkészítési területek is. A fejlesztés a terveknek megfelelően halad, így várhatóan 2022 áprilisára készül el a 16 milliárd forintból fejlesztett újabb üzemegység és ekkor elindulhat a próbaüzem is - ismertette Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója.
2021. 10. 26. 09:00
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama kedd reggelre

Alig mozdult a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, az eurót a hétfő esti 365,59 forint után kedd reggel nyolc órakor 365,66 forinton jegyezték.
2021. 10. 26. 08:30
Megosztás:

A Kometa nem csökkenti a sertéshús jelenlegi felvásárlási alapárát

A Kometa 99 Zrt. a piaci ár további mérséklődése esetén sem csökkenti a jelenlegi 1,2 euró alá a sertés kilónkénti felvásárlási alapárát, hogy segítse a nehéz helyzetbe került sertéságazatot - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
2021. 10. 26. 08:00
Megosztás:

A BCG-oltás nem biztosít hosszú távú védettséget a vírus ellen

Nem biztosít hosszú távú védettséget a Covid-19 vagy a betegség súlyos formái ellen a BCG-oltás - derítették ki quebeci kutatók, akik az elsők között vizsgálták a vakcina hosszú távú hatását a kanadai szövetségi állam oltási regiszterét felhasználva.
2021. 10. 26. 07:30
Megosztás:

Szerbia gyógyszerrel és oxigénnel segíti Romániát

Mintegy 6500 adag koronavírus elleni gyógyszerrel, valamint 900 liter oxigénnel segíti a szerb kormány a járvány sújtotta Romániát, az adományt hétfőn adták át.
2021. 10. 26. 07:00
Megosztás: