10 éve harcolnak a szarszag ellen Kisbéren

Hamarosan pont kerülhet a bírósági ügy végére. Kisbéren, egy kis magyarországi településen, több mint egy évtizede fennálló konfliktus kulminálódhat hamarosan egy példa nélküli jogi esetben.

10 éve harcolnak a szarszag ellen Kisbéren

A helyi lakosok és a Bakony Bio Zrt. közötti vita középpontjában egy sertéstelep és a hozzá kapcsolódó biogáz üzem áll, mely sertéstrágya erjesztésével működik és egész évben elviselhetetlen bűzt áraszt.

A probléma több mint tíz éve kezdődött, amikor a kisbéri lakosok először szembesültek a sertéstelep és biogáz üzem által okozott kellemetlen szagokkal. Az érintettek hosszú éveken át próbálkoztak közigazgatási úton megoldást találni, közmeghallgatásokat tartottak, petíciókat írtak és közigazgatási bejelentéseket tettek, ám minden erőfeszítésük eredménytelen maradt.

Pofonegyszerű lenne a megoldás

Az ügy rámutat arra, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük azoknak, akik környezeti ártalmak ellen próbálnak fellépni. Nyugat-Európában számos példa van arra, hogy a bioüzemeket úgy működtetik, hogy azok ne zavarják a környezetüket. Létezik már olyan technológia, egy ötvenmilliós berendezés, amellyel szinte teljesen megszüntethető a kellemetlen szagok terjedése, ám ezek jelentős beruházást és üzemeltetési költségeket igényelnek a tulajdonostól. 

Összefogtak és pereltek

Az elkeseredett helyzetben, miután a közigazgatási hatóságok nem tudtak megoldást nyújtani, 119 kisbéri lakos úgy döntött, hogy jogi útra tereli az ügyet. Összefogva pert indítottak a bioüzemmel szemben személyiségi jogaik sérelme miatt és sérelemdíjat követeltek. Ebben az eljárásban Kisbér város önkormányzata is melléjük állt.

A pert indító helyiek között akadnak civilek, jobb-és baloldaliak egyaránt. Van, aki a legyekre és hányingerre panaszkodik, és olyan is volt, aki az üzem miatt kényszerült költözésre. Persze ez sem egyszerű, hiszen a környékbeli ingatlanok szinte eladhatatlanok: ki akarna szarszagban élni. A sértettek között vannak hátrányos helyzetűek: mozgáskorlátozottak, tüdőbetegek is.

A bírósági folyamat nem volt zökkenőmentes. Az elsőfokú ítélet győzelmet hozott a lakosoknak, ám a másodfokon az ítélőtábla eljárási hibára hivatkozva visszadobta az ügyet első fokra. Ez a megismételt eljárás több mint másfél évig tartott, a frissen megszületett elsőfokú ítélet ismét győzelmet hozott a felpereseknek, a bíróság kimondta, hogy a biogáz üzem megsértette személyiségi jogaikat. A kisbéri ügy nem csak helyi jelentőségű.

Precedenst teremthet, hiszen rámutat arra, milyen nehézségekkel kell szembenézniük azoknak, akik környezeti ártalmak ellen próbálnak fellépni. A jogi út bizonyos esetekben az egyetlen lehetséges megoldás lehet a konfliktusok tisztázására, különösen akkor, ha a közigazgatási eljárások alkalmatlanok az ügy orvoslására.

„Az érintettek hosszú éveken keresztül próbálkoztak közigazgatási úton megoldást találni, ám erőfeszítéseik eredménytelenek maradtak. Végül, a közösség – összefogva Kisbér város önkormányzatával – jogi lépéseket tett. Az elsőfokú ítélet ismét győzelmet hozott a lakosoknak, ugyanakkor a várható fellebbezések miatt a Győri ítélőtábla fogja kimondani a végső szót.” - árulta el dr. Szentkláray Bence, kártérítési szakjogász, ügyvéd, aki a felpereseket és Kisbér város önkormányzatát, mint felperesi beavatkozót képviseli az ügyben.

Hozzátette, az ország több pontján működnek telepek hasonló problémával. A kisbéri ügy felpereseinek az ismételt elsőfokú ítélet csupán pár százezer forintos sérelemdíjat állapított meg, amelynek jelentős megemelését szeretnék elérni a több, mit egy évtizede szarszagban élni kényszerülő felperesek, akik a megítélt összeget megalázóan alacsonynak értékelik.

Ahogy ebből az ügyből is kiderül, akár a penetráns szarszag is lehet jogilag releváns sérelem. A kisbéri eset azt üzeni, hogy ha hasonló helyzetbe kerülünk, ne törjünk össze, amiért a közigazgatási út lassú, nehezen járható és gyakran eredménytelen. Ehelyett érdemes kártérítési szakjogász segítségét kérni, aki ismeri a jogi útvesztőket, és képes hatékonyan képviselni az érdekeinket.

Az okos pénz ezeket a kriptókat keresi most, te is?

Ahogy a kriptopiac továbbra is egy közelgő bikapiacot vár, az ügyes befektetők tokeneket halmoznak fel, hogy növeljék portfóliójukat a piacon. Tekintettel a fellendülési potenciáljukra, a Solana (SOL) és az Avalanche (AVAX) kereskedési volumene növekedést mutatott. Ebben a háttérben egy új piaci szereplő, a KangaMoon (KANG) megmutatta, hogy potenciálisan az egyik legjobb altcoinná válhat a piacon.
2024. 05. 21. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp és szerencse kilátások a hétre - A KOS lottón nyerhet, de a többiekre mi vár?

Ahogy a csillagok állása változik, úgy hoznak új lehetőségeket és szerencsés pillanatokat az életünk különböző területein. Ez a hét különleges pénzügyi és szerencsejóslatainkkal készülünk! Fedezd fel, hogy mely napokon lesz érdemes lottózni, melyik szerencseállat jelentheti a változást, és milyen izgalmas pénzügyi lehetőségek várnak rád!
2024. 05. 21. 02:00
Megosztás:

Semmi nem ment meg minket: egyre több pénzzel tartozunk majd a bankoknak

Újabb csúcsra jutott a lakosság fennálló lakáshitel-állománya és az állomány bővülése is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban az alacsony kamatozás mellett elérhető akár 50 millió forintos CSOK Plusz által hajtott hitelkereslet-bővülés, valamint az ingatlanárakban prognosztizálható emelkedés felgyorsíthatja a hitelállomány bővülését.
2024. 05. 21. 01:00
Megosztás:

A 99Bitcoins lehet az év egyik legjobb befektetése?

A 99Bitcoins úton van afelé, hogy a történelem egyik legnagyobb kriptovalutája legyen, mivel egy új és egyedülálló irányzatot indít el, amelyet Learn-To-Earn (vagyis tanulj-és-keress) néven ismerünk.
2024. 05. 21. 00:01
Megosztás:

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly, az eSZJA portálra belépők száma pedig meghaladta a 4 milliót - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 23:00
Megosztás:

Javított előrejelzésén az ENSZ

Javultak a globális gazdasági kilátások az Egyesült Államok és a nagy feltörekvő gazdaságok erős teljesítményének köszönhetően, bár a sebezhetőség továbbra is fennáll az ENSZ január közepén kiadott jelentésének évközi frissítése szerint.
2024. 05. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 05. 20. 21:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 20. 19:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a munkaerőpiacról közöl adatokat.
2024. 05. 20. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás: