12 startuppal kezdi meg az együttműködést az OTP Csoport

A mai nappal indul az OTP Bank ötödik Startup Booster Programjának pilot szakasza, amelynek keretében 12 érettebb, növekedési fázisban lévő innovatív technológiai vállalkozás tesztelheti termékét és szolgáltatásait. A három hónapos együttműködés alatt a kiválasztott csapatokat az OTP Csoport hazai és külföldi tagjai, az OTP LAB munkatársai és elismert szakmai mentorok támogatják. A Program célja, hogy a Csoport és a vállalkozások célorientált, üzleti fókuszú hosszú távú partnersége eredményeként valós üzleti igényekre születhessenek közös innovatív megoldások. Az idei évben a bankon túli és fenntarthatóság témakörben is lehetett jelentkezni. A 12 vállalkozás 265 pályázó közül kapott a több fordulós kiválasztási folyamat végén meghívást a tesztelési szakaszba.

12 startuppal kezdi meg az együttműködést az OTP Csoport

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ötödik alkalommal meghirdetett OTP Startup Booster Program: 2022. szeptember 5-én elindult a november 25-ig tartó pilot, azaz tesztidőszak, amelynek során 12 startuppal kezdi meg az együttműködést az OTP Csoport.

Az innováció elkötelezett támogatójaként a hitelintézet idén is a teljes Csoport bevonásával kereste startup partnereit, hogy csaknem 70 üzleti igényre találjanak közös innovatív megoldásokat. A többlépcsős kiválasztási folyamat jelentkezési időszakában, 2022. március 7. és április 18. között összesen 55 országból 265 pályázat érkezett. A májusban rendezett Selection Days eseményen a megvalósításra javasolt tesztprojektek koncepcióin 17 országból mintegy 150 résztvevő, banki szakemberek és a startupok képviselői dolgoztak együtt. A rendezvény eredményeként a tesztidőszakra 12 vállalkozás kapott meghívást, amelyek az anyabank mellett az ukrán, bolgár, szlovén és román leánybankokkal kezdhetik meg termékeik és szolgáltatásaik tesztelését.

A Program az idén egy új témakörrel bővült: ezúttal az alapvető banki tevékenységeken kívüli, vagyis beyond banking és fenntarthatósági megoldásokkal is lehetett jelentkezni. Az érdeklődő cégek ezenfelül a már ismert területeken is benyújthatták pályázataikat: ügyfélélmény és ügyfélkiszolgálás, belső hatékonyság, lakossági, illetve a vállalati bankoláshoz kötődő termékspecifikus innovációk, valamint a fenti kategóriákba nem sorolható, de a bankszektorhoz kötődő, teljesen újszerű és diszruptív megoldások.

A kiválasztott startupok tevékenysége jól beleillik a fenti témakörök valamelyikébe:

-    A beyond banking és fenntarthatósági témakör részeként számos üzleti igény jelent meg többek között ESG, agrár és lakás-ökoszisztéma témákban. Az Agremo és a yieldsApp megoldásai a mezőgazdasági adatok gyűjtését és elemzését támogatják, amíg a Cogo a pénzügyek és tranzakciók szén-dioxid-kibocsátását és környezeti hatásait méri. A Mclimate olyan IoT megoldást kínál, amelynek segítségével régi épületek alakíthatók át okossá, ezáltal csökkentve az energiafogyasztást, a karbonkibocsátást és a karbantartási költségeket.
-    Adatelemzési technikával támogatja a pénzügyi folyamatokat az Ebitly tranzakciós adatok elemzésén alapuló megoldása. A Modus3 a jogi megfelelőség, a riporting és egyéb üzleti folyamatokat teszi gördülékenyebbé kifinomult analitikai módszerekkel.
-    A Zuko Analytics több platformon átívelő online viselkedési elemzést nyújt, amellyel növelhetők a konverziós arányok. A vállalatok és az online piacok elemzését a Soleadify támogatja, amely online jelenlétük alapján kategorizálja azokat.
-    Az ügyfélélmény növeléséhez járul hozzá a White Label Loyalty különböző tranzakciók és tevékenységek gamifikációjával, illetve a GetMonety, amely a tinédzserek és fiatal felnőttek számára kínál edukációs platformot a pénzügyi termékek céljairól és használatáról.
-    A belső hatékonyságot kívánja növelni az Ender Turing, amely elemzi az értékesítési és ügyfélszolgálati csapatok hívásait, a deskbird csapata pedig olyan kulcsrakész irodai menedzsmentfelületet kínál, amelynek segítségével mérhető, kezelhető és optimalizálható az iroda kihasználtsága.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Programmal immár ötödik éve fejleszthetünk és valósíthatunk meg startup partnereinkkel közösen nemzetközi szinten is jelentős innovatív megoldásokat. Stratégiánkkal összhangban az idei évben kiemelten fontosnak tartottuk, hogy bankon túli, fenntarthatósági célokat szolgáló termékekkel, szolgáltatásokkal bővítsük a Program alkalmazási területeit. A szakterületek és a vállalatok oldaláról egyaránt nagyszámú részvétel is mutatja, hogy jó úton járunk, és magas szakmai szinten válaszolhatunk a valós üzleti igényekre” - mondta el Fischer András, az OTP Bank Innovációs Igazgatóságának vezetője.

A 12 startup kilenc országból (Szerbia, Új-Zéland, Svájc, Észtország, Bulgária, Luxemburg, Románia, Egyesült Királyság, Izrael) érkezett a Programba. A három hónap alatt három kiemelt héten a vállalatok képviselői dedikált lehetőséget kapnak a szakterületi mentoraikkal való átfogó online workshopokra. Emellett a startupok érettségéhez igazodó tréningek és egyéni mentori alkalmak is segítik a csapatokat az üzletfejlesztésben. Az akcelerációs időszak november 30-án a Demo Day eseménnyel zárul, ahol a startupok a Csoport és a Program partnereinek vezetése előtt számolnak be a pilot időszak tanulságairól és az elért eredményekről. A tesztidőszakot sikeresen záró csapatok a Program hat hónapos rollout időszakában folytathatják a munkát, amelynek során az OTP Csoport támogatást nyújt a tesztelt innovatív megoldásaik éles bevezetéséhez is.    

A programról további információ a www.otpstartup.com honlapon érhető el.

3,5 százalékkal nőtt tavaly a sérüléssel járó közúti balesetek száma

Magyarországon 2022-ben 14 732 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami 3,5 százalékos növekedést jelent a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékeltebb járműforgalommal jellemezhető 2021-hez képest, de 11 százalékkal kevesebb a padémia előtti, 2019-es adatnál - emelte ki a KSH friss, Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványában.
2023. 03. 23. 21:00
Megosztás:

Navracsics Tibor: két vármegyének lehet önálló gazdasági profilja

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek - mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.
2023. 03. 23. 20:30
Megosztás:

A harmadik legmelegebb és tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi

A harmadik legmelegebb és a tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi - írta a 2022-es év éghajlati értékeléséről az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 03. 23. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint kora estére

Emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 23. 19:30
Megosztás:

Két dudás egy csárdában

A lisszaboni szerződés által bevezetett intézményi reformok egyik legjelentősebb változása volt az Európai Tanács állandó elnöki tisztének meghonosítása. A korábbi, rotáción alapuló, többnyire formális pozíciót egy elvileg két és fél, gyakorlatilag öt évre a tagállamok vezetői által választott állandó politikus váltotta fel. Bár hatáskörei a reformot követően sem változtak jelentősen, az ötéves mandátumból adódóan a személyi állandóság mégis a tisztség fajsúlyosabbá válását eredményezte.
2023. 03. 23. 19:00
Megosztás:

Nagy pluszban zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
2023. 03. 23. 18:30
Megosztás:

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket. Ez a kiemelt érdeklődés az adóhatóság közelmúltbeli ellenőrzési tapasztalataiból is következhet, mivel az adóhatóság feltárta, hogy bizonyos kereskedők fiktív vevőkkel próbálták áfa-fizetési kötelezettségüket csökkenteni.
2023. 03. 23. 18:00
Megosztás:

Idén is a világ legjobb műszaki egyetemei között a BME a QS rangsorban

A Műegyetem érte el a legjobb helyezést a QS öt tudományterületi rangsorában szereplő magyar egyetemek közül. Hazánkban egyedülállóan a Műegyetem mérnöki, természettudományos és gazdasági szakterületen is a világ legjobb egyetemei között szerepel.
2023. 03. 23. 17:30
Megosztás:

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB csoport: a nyeresége 128 százalékkal 36,1 milliárd forintra nőtt - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2023. 03. 23. 17:00
Megosztás:

Tavaly rekordot ért el a világkereskedelemi forgalom

Rekordot ért el tavaly a világkereskedelmi forgalom az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD csütörtökön publikált tanulmánya alapján. Az idei első félévre a szervezet a világkereskedelemi forgalom stagnálását jelzi előre.
2023. 03. 23. 16:30
Megosztás:

Újabb utórengés rázta meg Dél-Törökországot

Csütörtökön 5,3-as erősségű utórengés rázta meg a dél-törökországi Kahramanmaras tartományt, amely február 6-án két nagyon erős, hatalmas pusztítást eredményező földrengés központja volt - jelentette az NTV török hírtelevízió a török katasztrófavédelem (AFAD) közleményére hivatkozva.
2023. 03. 23. 16:00
Megosztás:

Használt vagy új lakás? – az időzítés lehet a kulcs

A legjobb választás az előre gondolkodás – ezt mondja az OTP Ingatlanpont elemzője arra a kérdésre, hogy mi a jobb vétel ma: egy új építésű vagy egy használt lakás? Az örök dilemma eldöntését segítő hagyományos szempontok jelentős részét is érdemes újraértékelni a közelmúlt piaci folyamatainak tükrében.
2023. 03. 23. 15:40
Megosztás:

Csökkentek a területi különbségek a foglalkoztatásban

A legmagasabb foglalkoztatási arány tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyét jellemezte, a területi különbségek csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - állapította meg a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című friss kiadványában.
2023. 03. 23. 15:00
Megosztás:

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.
2023. 03. 23. 14:30
Megosztás:

A bérszakadék miatt egy fővárosi 10 millióval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.
2023. 03. 23. 14:00
Megosztás:

Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 46,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 76,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 03. 23. 13:30
Megosztás:

Helyi rádiókról és frekvenciáról döntött a Médiatanács

Helyi rádiókról és frekvenciáról, valamint egy berettyóújfalui rádió hatósági ellenőrzése során feltárt jogsértésekről döntött a Médiatanács - tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 23. 13:00
Megosztás:

Indul a jelentkezés a Nemzetek Európája Karrierprogram új, negyedik évfolyamára

Uniós tagságunk 20. évfordulóján, 2024 második felében ismét hazánkon a sor, hogy – 2011 után újra – betöltse az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a közeljövőben szükség lesz minél több, az Európai Unió működését jól ismerő és értő fiatal, hazai szakemberre.
2023. 03. 23. 12:30
Megosztás:

Pangás a bakokban, a kutyának sem kell a drága hitel

Idén januárban napi 1000 lakossági hitelszerződést tudtak kötni a bankok: a Babaváró hitelek száma megtizedelődött, lakáshitelt közel egy évtizede nem igényelt ilyen kevés család. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint ezekben a hónapokban kivételes alkalom nyílik mindenkinek, hogy egyedi hitelmegállapodást kössön bankjával, ha lakáskölcsönre van szüksége.
2023. 03. 23. 12:00
Megosztás:

Csalódást okozott a FED, esett a tőzsde, zuhant a dollár

Csalódást okozott a FED tegnap azzal, hogy nem zárta ki egyértelműen további bankok esetleges érintettségét, sőt azt mondta, hogy a szigorodó bankrendszerbeli feltételek segítik letörni az inflációt, bizonyos értelemben táptalajt adott a további aggodalmaknak.
2023. 03. 23. 11:30
Megosztás: