12 startuppal kezdi meg az együttműködést az OTP Csoport

A mai nappal indul az OTP Bank ötödik Startup Booster Programjának pilot szakasza, amelynek keretében 12 érettebb, növekedési fázisban lévő innovatív technológiai vállalkozás tesztelheti termékét és szolgáltatásait. A három hónapos együttműködés alatt a kiválasztott csapatokat az OTP Csoport hazai és külföldi tagjai, az OTP LAB munkatársai és elismert szakmai mentorok támogatják. A Program célja, hogy a Csoport és a vállalkozások célorientált, üzleti fókuszú hosszú távú partnersége eredményeként valós üzleti igényekre születhessenek közös innovatív megoldások. Az idei évben a bankon túli és fenntarthatóság témakörben is lehetett jelentkezni. A 12 vállalkozás 265 pályázó közül kapott a több fordulós kiválasztási folyamat végén meghívást a tesztelési szakaszba.

12 startuppal kezdi meg az együttműködést az OTP Csoport

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ötödik alkalommal meghirdetett OTP Startup Booster Program: 2022. szeptember 5-én elindult a november 25-ig tartó pilot, azaz tesztidőszak, amelynek során 12 startuppal kezdi meg az együttműködést az OTP Csoport.

Az innováció elkötelezett támogatójaként a hitelintézet idén is a teljes Csoport bevonásával kereste startup partnereit, hogy csaknem 70 üzleti igényre találjanak közös innovatív megoldásokat. A többlépcsős kiválasztási folyamat jelentkezési időszakában, 2022. március 7. és április 18. között összesen 55 országból 265 pályázat érkezett. A májusban rendezett Selection Days eseményen a megvalósításra javasolt tesztprojektek koncepcióin 17 országból mintegy 150 résztvevő, banki szakemberek és a startupok képviselői dolgoztak együtt. A rendezvény eredményeként a tesztidőszakra 12 vállalkozás kapott meghívást, amelyek az anyabank mellett az ukrán, bolgár, szlovén és román leánybankokkal kezdhetik meg termékeik és szolgáltatásaik tesztelését.

A Program az idén egy új témakörrel bővült: ezúttal az alapvető banki tevékenységeken kívüli, vagyis beyond banking és fenntarthatósági megoldásokkal is lehetett jelentkezni. Az érdeklődő cégek ezenfelül a már ismert területeken is benyújthatták pályázataikat: ügyfélélmény és ügyfélkiszolgálás, belső hatékonyság, lakossági, illetve a vállalati bankoláshoz kötődő termékspecifikus innovációk, valamint a fenti kategóriákba nem sorolható, de a bankszektorhoz kötődő, teljesen újszerű és diszruptív megoldások.

A kiválasztott startupok tevékenysége jól beleillik a fenti témakörök valamelyikébe:

-    A beyond banking és fenntarthatósági témakör részeként számos üzleti igény jelent meg többek között ESG, agrár és lakás-ökoszisztéma témákban. Az Agremo és a yieldsApp megoldásai a mezőgazdasági adatok gyűjtését és elemzését támogatják, amíg a Cogo a pénzügyek és tranzakciók szén-dioxid-kibocsátását és környezeti hatásait méri. A Mclimate olyan IoT megoldást kínál, amelynek segítségével régi épületek alakíthatók át okossá, ezáltal csökkentve az energiafogyasztást, a karbonkibocsátást és a karbantartási költségeket.
-    Adatelemzési technikával támogatja a pénzügyi folyamatokat az Ebitly tranzakciós adatok elemzésén alapuló megoldása. A Modus3 a jogi megfelelőség, a riporting és egyéb üzleti folyamatokat teszi gördülékenyebbé kifinomult analitikai módszerekkel.
-    A Zuko Analytics több platformon átívelő online viselkedési elemzést nyújt, amellyel növelhetők a konverziós arányok. A vállalatok és az online piacok elemzését a Soleadify támogatja, amely online jelenlétük alapján kategorizálja azokat.
-    Az ügyfélélmény növeléséhez járul hozzá a White Label Loyalty különböző tranzakciók és tevékenységek gamifikációjával, illetve a GetMonety, amely a tinédzserek és fiatal felnőttek számára kínál edukációs platformot a pénzügyi termékek céljairól és használatáról.
-    A belső hatékonyságot kívánja növelni az Ender Turing, amely elemzi az értékesítési és ügyfélszolgálati csapatok hívásait, a deskbird csapata pedig olyan kulcsrakész irodai menedzsmentfelületet kínál, amelynek segítségével mérhető, kezelhető és optimalizálható az iroda kihasználtsága.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Programmal immár ötödik éve fejleszthetünk és valósíthatunk meg startup partnereinkkel közösen nemzetközi szinten is jelentős innovatív megoldásokat. Stratégiánkkal összhangban az idei évben kiemelten fontosnak tartottuk, hogy bankon túli, fenntarthatósági célokat szolgáló termékekkel, szolgáltatásokkal bővítsük a Program alkalmazási területeit. A szakterületek és a vállalatok oldaláról egyaránt nagyszámú részvétel is mutatja, hogy jó úton járunk, és magas szakmai szinten válaszolhatunk a valós üzleti igényekre” - mondta el Fischer András, az OTP Bank Innovációs Igazgatóságának vezetője.

A 12 startup kilenc országból (Szerbia, Új-Zéland, Svájc, Észtország, Bulgária, Luxemburg, Románia, Egyesült Királyság, Izrael) érkezett a Programba. A három hónap alatt három kiemelt héten a vállalatok képviselői dedikált lehetőséget kapnak a szakterületi mentoraikkal való átfogó online workshopokra. Emellett a startupok érettségéhez igazodó tréningek és egyéni mentori alkalmak is segítik a csapatokat az üzletfejlesztésben. Az akcelerációs időszak november 30-án a Demo Day eseménnyel zárul, ahol a startupok a Csoport és a Program partnereinek vezetése előtt számolnak be a pilot időszak tanulságairól és az elért eredményekről. A tesztidőszakot sikeresen záró csapatok a Program hat hónapos rollout időszakában folytathatják a munkát, amelynek során az OTP Csoport támogatást nyújt a tesztelt innovatív megoldásaik éles bevezetéséhez is.    

A programról további információ a www.otpstartup.com honlapon érhető el.

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás:

Adóhatósági ellenőrzések: 260%-os bírság is kiszabható

Az elkövetkező időszakban gyakori adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adózók, különösen az általános forgalmi adó (áfa) terén. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai összefoglalták, hogy milyen mértékű szankciókat állapíthat meg az adóhatóság az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt.
2022. 10. 07. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az előző két nap veszteséggel zártak az európai tőzsdék.
2022. 10. 07. 10:00
Megosztás:

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás: áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó költségnövekményük részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a feldolgozóipari kkv-k - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 09:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés

Augusztusban a várnál nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2022. 10. 07. 09:00
Megosztás:

Friss kutatás: többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Túlnyomó részben a női fogyasztók határoznak a családok vásárlásainál, legyen szó élelmiszerről, gyógyszerről, utazásról vagy ingatlanvásárlásról – derül ki a B2W (Business To Woman) Akadémia több mint háromezer magyar nő megkérdezésével készült friss kutatásából. Pálfi Éva női marketing szakértő szerint a magyar cégek többsége nem tekinti elég komoly célcsoportnak a hölgyeket. Pedig ha jobban figyelembe vennék a nők vásárlási szokásait, az akár a cégük túlélésének kulcsát is jelenthetné.
2022. 10. 07. 08:30
Megosztás:

Épül a világ legnagyobb szuperkondenzátorgyára

Az EIT InnoEnergy által támogatott, az ultrakondenzátoros tárolók fejlesztésével és gyártásával foglalkozó észt Skeleton Technologies bejelentette a lipcsei gigagyárának terveit.
2022. 10. 07. 08:10
Megosztás:

Megállapodás a szemétszállítók bérköveteléséről - indul a szemétgyűjtés pénteken

Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról.
2022. 10. 07. 07:47
Megosztás: