15 távol-keleti étterem bezárását rendelte el az NKFH, közel 20 millió forintos bírságot szabtak ki

Az ellenőrzések során a kereskedelmi szektorban feltárt leggyakoribb problémák közé tartozott a termékek helytelen jelölése, különösen a magyar nyelvű tájékoztatás hiánya (35%), valamint a nyomon követhetőségi hiányosságok (22%). Emellett a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya az ellenőrzött egységek ötödénél (21%) volt megfigyelhető.
A vendéglátási szektor vizsgálata során az alapanyagok nyomon követhetőségében mutatkozó hiányosságok (55%) és a higiénés feltételek nem megfelelő volta (47%) képezték a főbb problémákat. Különösen aggasztó, hogy 15 esetben súlyos élelmiszer-biztonsági és higiénés hiányosságok miatt a hatóságok kénytelenek voltak tevékenységi korlátozást elrendelni. Az éttermi egységeknél az élelmiszerek megfelelő jelölésének hiánya is jelentős gondot okozott (24%).
A vizsgálatok során eddig összesen 126 hatósági eljárás indult az élelmiszer-vállalkozókkal szemben, amelyek keretében közel 16.500.000 Ft összegű bírságot szabtak ki a kormányhivatalok. Több vármegyében az eljárások még folyamatban vannak.
Dr. Német-Weingartner Lilla, az NKFH elnöke elmondta, hogy „a hatóság továbbra is a fogyasztók védelmét és a piaci szereplők jogszerű működését tartja szem előtt. Együttműködünk az üzemeltetőkkel és szakmai támogatást nyújtunk nekik annak érdekében, hogy jogkövető magatartást tanúsítva mind az élelmiszerbiztonsági, mind a higiéniai előírásoknak megfeleljenek.”
Az NKFH továbbra is elkötelezett a fogyasztók, a magyar családok egészségének védelme mellett. Hatóságunk folytatja az ellenőrzéseket, és amennyiben indokolt, úgy minden esetben határozottan fellép a jogsértésekkel szemben.