165,5 milliárd forint adózás előtti eredménnyel, kiemelkedő üzleti teljesítménnyel zárta 2023 első fél évét az MBH Bank

Kimagasló pénzügyi eredményeket ért el az MBH Bank a januártól júniusig tartó időszakban. 2023 első fél évét 165,5 milliárd forint korrigált adózás előtti eredménnyel és 30% feletti tőkearányos megtérüléssel zárta, míg mérlegfőösszege 10 487 milliárd forint volt június végén. A 2022 első fél évéhez képest 51%-kal növekvő működési bevételeknek és az inflációnál alacsonyabb ütemben emelkedő költségeknek köszönhetően a költség-bevétel mutató 40% alatti szintre fejlődött az időszakban. A stabil működés és tőkehelyzet rendkívül erős alapot biztosít a május elején létrejött egységes bank számára a további növekedéshez.

165,5 milliárd forint adózás előtti eredménnyel, kiemelkedő üzleti teljesítménnyel zárta 2023 első fél évét az MBH Bank

Közzétette a 2023. első féléves pénzügyi időszakról szóló tőzsdei jelentését az MBH Bank Nyrt. A társaság az év első hat hónapját kiemelkedő eredményekkel zárta, annak ellenére, hogy a fúziós folyamat okozta többletterhelés, valamint a volatilis makrogazdasági és piaci környezet együttesen hatott a bankra.

Dr. Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója a féléves eredmények kapcsán elmondta: „Egy több éves fúziós folyamat áll mögöttünk, amelynek első pozitív hatásai már az üzleti teljesítményünkben is megmutatkoznak. Ügyfeleink bizalmának és erős tőkehelyzetünknek köszönhetően biztos lábakon állunk, ami hozzásegít bennünket a további növekedéshez és ügyfeleink lehető legjobb kiszolgálásához.”

Az MBH Jelzálogbank – a szintén közzétett első féléves pénzügyi jelentése szerint - ugyancsak kiemelkedő első fél évet zárt, és megerősítette második helyét a magyar jelzálogpiaci szektorban.

Javuló jövedelmezőség, növekvő saját tőke és kimagasló tőkearányos megtérülés

Az első fél év során tovább erősödött az MBH Bank jövedelmezősége. A korrigált adózás előtti eredmény 165,5 milliárd forintot ért el, ami 60,7%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A bank adózás utáni eredménye 142,1 milliárd forint, ez 50,2%-os növekedés éves összevetésben. A jelentősen javuló jövedelmezőség elsődlegesen a bázisidőszakhoz képest 51%-kal, 327,9 milliárd forintra emelkedő bevételek hatása, amelyet az erőteljesen növekvő kamatbevételek vezéreltek. Negatív eredményhatással járt az elszámolt bankadó és extraprofitadó, amelyek összesen 66,8 milliárd forintot tettek ki - a bank eredménye ezen tételek figyelembevétele mellett is jelentősen tudott javulni 2023 első 6 hónapjában.

2022 első fél évéhez képest az MBH Bank mérlegfőösszege 3%-kal 10 487 milliárd forintra, míg saját tőkéje 22,7%-os emelkedést követően 893 milliárd forintra nőtt. Rendkívül kedvezően alakult a korrigált, tőkearányos megtérülés, ami 2023 első fél évében kimagasló, 33,8% volt. 

„Az első féléves eredmények jól mutatják, hogy erős piaci pozícióból indul az MBH Bank a fúziót követően. Noha az infláció és gazdasági környezet hatásai bennünket sem kerültek el, így is rendkívül eredményes pénzügyi fél évet zárhattunk” – kommentálta az eredményeket Krizsanovich Péter, az MBH Bank pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Jelentősen javuló költséghatékonyság, stabil hitelezési tevékenység

Az év első hat hónapjában az inflációs rátánál alacsonyabb ütemben, 14,3%-kal emelkedtek a működési költségek (y/y). A hitelintézet költség/bevétel mutatója kiváló szinten alakult az időszak alatt: 50,3%-ról 38,1%-ra csökkent, az előző év azonos időszakához képest. 

A hitelezés szempontjából kedvezőtlen piaci körülmények közepette is gyarapodni tudott a vállalati és a lakossági hitelállomány a tavalyi év bázisidőszakához képest: előbbi elérte a 2 663 milliárd forintot, utóbbi pedig az 1 717 milliárd forintot.

A betétállomány változását ugyancsak jelentősen befolyásolták a piaci folyamatok. A vállalati betétek egy év alatt 7,3%-kal 3 546 milliárd forintra nőttek. A piaci tendenciákkal összhangban a lakossági betétállományok terén átrendeződés figyelhető meg: a lakosság betétek 2 512 milliárd forintot tett ki az első félév végén, amely az előző negyedévhez képest csökkenést jelent, ugyanakkor az egyéb befektetések, megtakarítások volumene hasonló mértékben növekedett az időszak során. 

Aktualizált hitelminősítés

Az MBH Bank működését nemrég a Moody's Investors Service is pozitívan értékelte. Augusztus eleji közlése alapján az MBH Bank hitelminősítését stabil kilátás mellett a hosszú- és rövidtávú betétminősítések és partnerkockázati minősítések esetében befektetésre ajánlott kategóriába sorolta („Baa3/P-3”, illetve „Baa2/P-2” és „Baa2(cr)/P-2(cr)” minősítések). A hitelminősítő emellett megerősítette az MBH Bank alapszintű adósminőség-értékelésének "ba3" besorolását.

Kiemelkedő első fél évet zárt az MBH Jelzálogbank is

Nyereséges első fél évet zárt az MBH bankcsoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank Nyrt., és így megerősítette második helyét a magyar jelzálogpiaci szektorban. A hitelintézet adózás előtti eredménye a társaság most közzétett tőzsdei jelentése szerint 2,97 milliárd forint volt 2023 első hat hónapjában, ami 2 milliárd forintos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A bankadótól és az extraprofitadótól megtisztított teljes átfogó jövedelem 4,3 milliárd forint volt. A mérlegfőösszeg 1,3 százalékkal, 10,1 milliárd forinttal mérséklődött egy év alatt, és 747,9 milliárd forintot tett ki 2023. június végén. A nettó kamatbevétel egy év alatt 12,4 százalékos, 0,4 milliárd forintos növekedést mutatva elérte a 3,3 milliárd forintot. Az MBH Jelzálogbank működési költségei 3,1 százalékkal, 55 millió forinttal nőttek éves összevetésben, jellemzően az infláció hatása miatt. A bank tőkearányos megtérülése 7,6 százalék volt 43,7 százalékos költség-bevételi arány mellett. A refinanszírozási hitelek állománya 2023 első fél évének végére 5,2 százalékkal, 18,3 milliárd forinttal 367,2 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A januártól júniusig tartó időszakban a hitelintézet összesen négy nyilvános aukció keretében 41 milliárd forint értékben bocsátott ki jelzálogleveleket, ebből 16 milliárd forintot tett ki a zöld jelzáloglevél. Az S&P nemzetközi hitelminősítő intézet áprilisban megerősítette az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátási programja és a bank által forintban és devizában kibocsátott jelzáloglevél-sorozatok BBB minősítését, amelyre pozitív kilátást tart érvényben.

„Az MBH Jelzálogbank költséghatékony működés mellett növelni tudta profittermelő képességét, mindezt kedvezőtlen makrogazdasági és piaci környezetben. Refinanszírozó jelzálogbanként és rendszeres, stabil jelzáloglevél-kibocsátóként egyaránt sikerült megerősítenünk piaci pozíciónkat a hazai jelzálogbanki szektorban” – emelte ki Dr. Nagy Gyula, a hitelintézet vezérigazgatója.

Az új mémcoin iránt nagy az érdeklődés azután, hogy a korai vásárlóknak 290%-os áremelkedést hozott, az FTM emelkedését jósolják, miközben a THETA továbbra is bullish

A KangaMoon (KANG), egy új mémcoin, amely a korai befektetők számára 290%-os hozamot nyújtott, ezzel robbanásszerűen az érdeklődés középpontjába került és a toplisták élére tört. Ezenfelül két további kriptovaluta, a Fantom (FTM) és a Theta Network (THETA) is ígéretes emelkedési trendet mutat az utóbbi időszakban tapasztalt bikás piaci teljesítményük alapján. Elemzésünk során közelebbről is megvizsgáljuk, hogy milyen magasságokba képesek ezek a kriptovaluták emelkedni, figyelembe véve piaci mozgásukat és általános lendületüket. Majd megvilágítjuk, miért éppen ezeket az altcoinokat érdemes figyelembe venni befektetési szempontból.
2024. 04. 24. 07:00
Megosztás:

Így befolyásolják a családok életét az üzemanyagárak

A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyag-költések teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 24. 06:30
Megosztás:

Két új irodaházzal bővült a budapesti modern irodaállomány az első negyedévben

A budapesti irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26 440 négyzetméterrel bővült az első negyedévben, a teljes budapesti modern irodaállomány meghaladja a 4,377 millió négyzetmétert - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) kedden az MTI-vel.
2024. 04. 24. 06:00
Megosztás:

Húsz százalékos árbevétel-növekedés mellett 66,2 millió forint nyereséget ért el tavaly a ViVeTech

Az első kiberbiztonságra szakosodott tőzsdei cég a 2022-es nehéz év után tavaly fordítani tudott: működését optimalizálta, bevételei az inflációt meghaladó mértékben növekedtek, és jelentős nyereséget, ugrásszerűen javuló EBITDÁ-t ért el – derül ki a ViVeTech Nyrt. közgyűlési előterjesztéséből, melyet ma tett közzé a BÉT-en.
2024. 04. 24. 05:30
Megosztás:

Lassuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 04. 24. 05:00
Megosztás:

Pozitív lendület várható a kockázati tőke piacon

Az európai magántőke-szektorban a tavalyinál optimistább a hangulat – derül ki a Roland Berger „European Private Equity Outlook 2024” című tanulmányából, amelyhez 2200 kockázati tőke-szakértőt kérdeztek meg Európa-szerte. Míg 2023-ban az iparági szakértők 60%-a stagnálást jósolt, addig idén 65% a magántőke bevonásával megvalósuló M&A tranzakciók nagyobb volumenére számít. Ez a várakozás elsősorban a finanszírozási feltételek várható enyhülésének és a nagyobb befektetési lehetőségek érzékelésének köszönhető. 2024-ben a legvonzóbb célágazatok a technológia, a szoftverek és digitális megoldások, valamint a gyógyszeripar és az egészségügy.
2024. 04. 24. 04:30
Megosztás:

Munkásszállón élni: tények, amelyeket a mai dolgozói szállásról tudni érdemes

A munkaerő-szállásoltatás nem újkeletű dolog. Évtizedekre nyúlik vissza, Magyarországon a szocializmus korában terjedtek el a munkásszállók. A munkaerőtartalék az országban jelenleg is nagymértékben eltér régiónként, így a munkavállalók mobilizálására napjainkban is kiemelten szükség van. Sőt, külföldi munkaerő is érkezik hazánkba és a más országokból érkező munkavállalókat is el kell szállásolni. Rengeteg tévhit kering a köztudatban a munkásszállók kapcsán, köszönhetően a szocializmusban tapasztaltaknak és a munkásszállóként használt épületállomány elavultságának. Ma azonban egészen mást jelent már egy dolgozói szállás. A vállalatok és a munkaerő-kölcsönző cégek is elkötelezettek a minőségi szállásoltatás mellett, hiszen csak így lehet a munkaerőt bevonzani és megtartani – hangsúlyozza Kiss Éva, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 04. 24. 04:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a koszovói szerbek vízummentességét

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta, hogy azok, akik a koszovói szerb Koordinációs Igazgatóság által kiállított útlevéllel rendelkeznek, vízummentesen utazhassanak be az Európai Unióba.
2024. 04. 24. 03:30
Megosztás:

7,75%-ra csökkent a magyar alapkamat

A Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 50 bázisponttal 6,75%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,75%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.
2024. 04. 24. 03:00
Megosztás:

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
2024. 04. 24. 02:30
Megosztás:

Fél százalékos kamatvágás az MNB-től

Tovább lassított az MNB a kamatvágási ütemen. A várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az alapkamat 7,75 százalékra, az overnight betéti kamat 6,75 százalékra, míg az overnight fedezett hitel kamata 8,75 százalékra csökkent.
2024. 04. 24. 02:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Egy felmérés alapján romlottak a nyugdíjra vonatkozó várakozások a 30-59 éves korosztály körében, mivel az emberek többsége 69 éves korra teszi a nyugdíjba vonulás várható időpontját, és a 70 éves korhatárt tartják valószínűnek a jövőbeni nyugdíjkorhatárként. Milyen valóságtartalma van ennek a prognózisnak?
2024. 04. 24. 01:00
Megosztás:

Toncoin árfolyam-előrejelzés – Ugranak a kereskedők a világelső AR/VR érme előértékesítésére

A Toncoin árfolyama az elmúlt 24 órában több mint 12 százalékot ugrott felfelé, és hétfőn reggel 6,80 dolláron kereskedtek vele. A befektetők látványosan megrohanták az altcoin vásárlási felületét.
2024. 04. 24. 00:01
Megosztás:

Erős első negyedévet zár a PepsiCo

A piac mai nyitása előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a PepsiCo.
2024. 04. 23. 23:30
Megosztás:

Újabb légijárat lesz nyártól hazánk és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 23:00
Megosztás:

Új bölcsőde épül Makón

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.
2024. 04. 23. 22:30
Megosztás:

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás: