17,6 százalékkal drágulhat a bankolás, de többnyire lehet olcsóbb bankszámlát találni

A bankolási díjak a meglehetősen magas, 17,6 százalékos tavalyi éves átlagos inflációnak megfelelő mértékben drágulhatnak. Az egyelőre kérdés, melyik bank mennyivel emeli a díjakat, mindenesetre akinek van bankszámlája, tanácsos körülnéznie a money.hu szakértői szerint. Ehhez pedig a bank is ad segítséget januárban.

17,6 százalékkal drágulhat a bankolás, de többnyire lehet olcsóbb bankszámlát találni

Bár a hitelkamatok lejtőn vannak, a banki díjaknál emelkedés jöhet. A bankok a tavalyi, 17,6 százalékos éves inflációnak megfelelően emelhetik például a bankszámlához kapcsolódó áraikat. A múlt évben ezt meg is tették, legalábbis a KSH adatai szerint a pénzügyi szolgáltatások díja 13,8 százalékkal emelkedett 2023 decemberében az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Fontos dokumentumot küldenek ki a bankok

Az egyelőre kérdés, hogy melyik bank konkrétan mennyivel emeli majd a díjait. Mindenesetre a bankolók számára több lehetőség is adott, hogy lefaragják a banki kiadásaikat. Ehhez nagy segítséget nyújt az úgynevezett egységes banki díjkimutatás (PAD), amit a bankoknak minden évben január 31-ig kötelező kiküldeniük az ügyfeleik részére.

Az egységes díjkimutatásnak tartalmaznia kell az érintett által kifizetett összes díjat. Egyebek mellett a számlavezetés, a bankkártya és az sms-ekhez köthető díjakat, valamint az átutalások és készpénzfelvételek költségét. A díjkimutatásból kiderül, hogy összességében mennyibe került az előző évben a bankolás, amely dokumentumot a netbankos vagy mobilbankos fiókban lehet megtalálni az üzenetek között vagy a vonatkozó menüpont alatt.

Könnyen lehet, hogy meglepő tételek is szerepelnek az összesítésben. Például az értesítő sms-ek darabára nem kerül sokba, de éves szinten már komoly kiadás jöhet össze ezekből, ha valaki gyakran vásárolt kártyával. Érdemes lehet sms-ek helyett a push-értesítéseket bekapcsolni, amelyek gyakran ingyenesek, csak a bank alkalmazását kell letölteni hozzájuk, igaz, egyes hitelintézeteknél ennek az értesítésnek is van havi díja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi tájékoztatása szerint 2021-ben egyes ügyfelek ötször kevesebbet fizethettek volna ugyanazokért a szolgáltatásokért egy másik banknál. A számlatulajdonosok több mint 25 százaléka 6000 forintnál többet fizetett a bankkártyájáért, pedig a legtöbb banknál ugyanez évi 3-4000 forintért is elérhető lett volna. A számlavezetési díj felelt az összköltségek 24,7 százalékáért, miközben ezt a díjat több bankszámlacsomagnál elengedik, ezzel a költségek közel negyedét meg lehetne spórolni. A készpénzfelvétel továbbra is népszerű: hiába ingyenes havi 150 ezer forintig, így is a díjak közel 24 százalékát emiatt vonták le. Ezt az átutalások (16,9%) és az sms-ek (14,4%) költsége követi. Az újabb statisztikára még várni kell, ám vélhetően az arányok nem sokat változtak.

Lehet olcsóbb is a bankszámla

A díjkimutatás a money.hu szakértői szerint nagy segítséget ad az esetleges bankszámlaváltáshoz, amivel éves szinten akár tízezreket lehet spórolni. Nem feltétlenül kell új bankot keresni: előfordulhat, hogy a jelenlegi banknak is van olyan bankszámlája, ami alacsonyabb díjakkal érhető el azonos bankolási szokások mellett.

De ha másik szolgáltatót kell keresni, attól sem kell megriadni: az egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően ez jóval könnyebb feladat, mint néhány évvel ezelőtt. Miután megvan az új bankszámla, számlaváltási meghatalmazást kell beadni az új banknál, ami értesíti a régi szolgáltatót, és elkéri az ügyfél adatait, például az ismétlődő átutalások, beszedési felhatalmazások adatait, valamint átutalják az egyenleget az új számlára. A régi bankszámlát ilyenkor meg lehet szüntetni. A szolgáltatóváltás akár 13 munkanapon belül megtörténhet.

Fontos azonban bankszámlaváltás előtt az alapos tájékozódás. A szakértők szerint egy bankszámla-kalkulátor segítségével érdemes átböngészni a kínálatot, mert így valóban a bankolási szokásokhoz lehet igazítani a bankszámlát, ezáltal nem kell feleslegesen fizetni nem használt szolgáltatásokért, és könnyebb megtalálni az ár-érték arányban legjobb ajánlatot.

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 22. 08:30
Megosztás:

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás:

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás:

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás:

2900 milliárd forintot kap a magyar agrárium - kik élveznek most előnyt?

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók jelentős előnyöket élveznek majd.
2024. 02. 21. 21:30
Megosztás: